URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2018, 09:37

Crimele care continuă să facă victime

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nefericitul acela care şi-a ucis copiii şi soţia pentru a-i transforma în îngeri a comis unul dintre cele mai îngrozitoare păcate posibile. Dar nu trebuie să fii religios, nici măcar empatic prin a te pune în locul lui sau al familiei, pentru a înţelege dimensiunea reală a acestei oribile tragedii. E suficient să fii om. Căci instinctul de supravieţuire este cel care ne guvernează viaţa din momentul concepţiei, iar o astfel de faptă nu-şi poate găsi o explicaţie nici măcar în minţile dedicate unor personaje imaginare.

În mod normal, la auzul unei asemenea ştiri ar trebui să îţi astupi urechile şi să închizi ochii. Dar, în ziua de azi, e imposibil. Am încercat să evit detaliile despre tripla crimă, însă n-am reuşit. De câteva ori am reuşit să schimb canalul imediat după intro-ul prezentatorilor. Dar diseminarea informaţiilor despre acest caz a atins o magnitudine de care n-am putut scăpa. Atrocitatea, descrisă în detalii de care nu aveam nevoie, mi-a provocat un cataclism emoţional ce a mai rupt o bucată din încrederea în rasa umană.

A fost o reacţie exagerată din partea mea şi am reconsiderat-o ulterior deoarece, privită per ansamblu, nefericita întâmplare este o excepţie. Sunt extrem de puţini oameni în lume care îşi omoară familiile sau se gândesc la aşa ceva. Cei mai mulţi îşi iubesc soţiile şi copiii şi încearcă să-i păstreze lângă ei cât mai mult. Însă modul în care excepţiile sunt amplificate în spaţiul public ne poate face să credem că suntem infinit mai răi şi mai primitivi decât în realitate. Frenezia cu care se propagă răul este indiscutabil mai mare decât în cazul binelui.

Nu o dată m-am întrebat de ce toate televiziunile de ştiri transmit comunicatele şi ameninţările ISIS, spre exemplu. De ce trebuie să fie presa agentul de PR al răufăcătorilor? De ce trebuie create şi întreţinute frici, războaie, ameninţări şi psihoze în masă? Modul în care sunt răspândite delirurile organizaţiilor de acest gen acţionează foarte eficient şi pe termen lung în mintea consumatorilor de media.

Pentru a se proteja, unii au ales să ignore complet presa. Alţii preferă să se îngrozească în continuare sub pretextul de a şti, fără să realizeze că toate aceste atrocităţi de neanticipat i-au desensibilizat şi, fără să-şi dea seama, i-au coborât câteva trepte pe scara evoluţiei umane.

Astfel de ştiri nu ne fac viaţa mai bună sau mai bogată. Nu am pierde nimic dacă n-ar ajunge niciodată la urechile noastre. Primim informaţii în exces, dar tot mai puţine ne sunt utile. Nu cred că trierea informaţiilor ar trebui făcută prin control instituţionalizat, prin legi sau directive. Nu fac nici apologia cenzurii. În schimb, cred cu tărie că cenzura este bună într-o anumită formă - precedată de cuvântul "auto". Şi în cazul emiţătorilor, şi în cazul receptorilor. Altfel, crimele şi toate celelalte nenorociri amplificate la nesfârşit vor continua să facă victime.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?
Ce titlu...
Postat 03 Aprilie 2018, 15:21 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON