URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2011, 09:48

Crăciun şi boicot

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fie ca Sfintele Sărbători să vă aducă...

Staţi liniştiţi, n-am luat-o razna. Ştiu bine că cititorii BIHOREANULUI sunt prea inteligenţi pentru a înghiţi prefabricate de Crăciun, iar pe de altă parte eu însumi, deşi nu sunt imun la "spiritul sărbătorilor", am de mult oroare de urările tipizate bune de expediat cunoscuţilor "din obligaţie", prin sms-uri. Deci departe gândul de a vă debita platitudini de sezon. Cine vrea din astea, n-are decât să citească felicitări!

Într-un fel, însă, tot despre Crăciun, dar nu numai, sunt şi rândurile de mai jos, prilejuite de unul dintre gesturile cele mai frumoase pe care le putea face un personaj al vieţii publice din România. Este vorba despre episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, care în Ajunul Crăciunului s-a adresat conducerii lanţului de magazine Real, protestând că îşi obligă angajaţii să lucreze de sărbători. "Cerem Real România să renunţe la lăcomie, să-şi schimbe decizia şi să respecte dreptul muncitorilor de a-şi petrece Sărbătorile cu familiile şi prietenii lor", a spus episcopul, arătând că doar un echilibru între muncă şi viaţa privată poate asigura succesul companiilor, iar în balanţă trebuie să fie pus şi respectul pentru valorile familiei şi pentru tradiţii.

Pentru marele public, chestiunea pare nouă, dar nu e. Am mai auzit pastorale în care era criticată lăcomia corporatistă ce transformă oamenii în sclavi, dresându-i întru competiţie şi chiar întru înşelarea propriilor semeni (bunăoară prin false promoţii, înainte de care preţurile sunt mărite ca să poată fi apoi "reduse", dar şi prin vânzarea unor produse dăunătoare sănătăţii). La fel, auzisem înainte şi o pastorală în care politicienii erau aspru dojeniţi fiindcă, sub pretextul crizei, tăiaseră salarii şi ajutoare sociale fără discernământ, dovedind astfel că, oricât de multe fonduri ar aloca din banii publici pentru biserici, nu le pasă de însăşi valoarea supremă a Creaţiei - viaţa oamenilor.

Protestul făcut public zilele trecute de episcopul greco-catolic e mai mult decât un act teologic. Este un gest de igienă socială şi de umanism rarisim într-o ţară în care fiecare e pe cont propriu. Vai, cât mi-ar fi plăcut să aibă aceeaşi grijă şi omologul său ortodox, dar se vede treaba că, la fel ca şefii săi care aspiră la măgăoaie gen Catedrala Mântuirii Neamului, Prea Sfinţitului din strada Roman Ciorogariu nu-i pasă. Şi da, mi-ar fi plăcut ca o asemenea preocupare să fi avut intelectualitatea, măcar cea "umanioară", formată din medici, psihologi şi sociologi, ascunsă în turnul de fildeş după modelul mult mai celebrilor "intelectuali ai lui Băsescu", orbi la prăpădul din jur.

Protestul împotriva lipsei de umanism, însă, l-am putea duce mai departe fiecare dintre noi. Eu, de pildă, mă gândesc să identific şi firmele politrucilor care îngăduie încălecarea omului de către om, zi de zi şi în proporţie de masă, şi să refuz să le fiu client. Ar fi un bun început. Se mai bagă cineva?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
vhjvfhjfhjfhgfhgd@
ai terminat cu pupincurismul udemeristilor ? greu de crezut dar ai inceput cu cel al catolicilor.
Postat 04 Ianuarie 2012, 14:58 de dante
La multi ani!
Dumnezeu sa va ocroteasca si sa ramaneti mereu cu inima de romani. An nou cu sanatate!
Postat 02 Ianuarie 2012, 13:06 de SAFE
Speranta desarta.
Speranta romanilor trebuie sa se transforme in curajul de fi auziti intr-o tara in care sunt asurziti de cei care ar trebui sa taca.
Postat 01 Ianuarie 2012, 13:58 de safe
Explicabila abordare
Cea mai relevanta sustinere a autorului acestui articol este ce in care afirma ca \"cititorii Bihoreanului sunt inteligenti\". Cum prostia primeaza in RO, se explica ratingul modest al acestui saptaminal.
Postat 31 Decembrie 2011, 15:28 de Prostolocul presei
bercea.....
vreo campanie electorala, ceva ? nu te bagi ?
Postat 30 Decembrie 2011, 17:30 de mujupista
LOL
prea fericitu', prea sfintitu', etc, etc. ce titluri si-au tras popii astia, e de tot rasul, cum e de tot rasul si gloata frustrata care sare cu gura pe cei care nu au aceleasi pozitii "religioase" cu ei. Rusine, trogloditilor ! RUSINE CRISZJ !
Postat 30 Decembrie 2011, 17:27 de KKTHOOLIK
@soso
Cînd spui preapriceputul autor, bănuiesc că o spui ca să potrivească cu preasfinţia sa. Fiindcă Abrudan, obezul care semnează cu pseudonimul Criş, e priceput doar la a-i slugări pe mafioţii ungureşti care i-au angajat muierea (v 3.0). N-ai să auzi de la el nici cea mai mică interjecţie dezaprobatoare referitoare la sponzorii mongoloizi, ăia care aranjează licitaţiile pentru tot felul de cheviepuri. Supraponderalu' care semnează, e demult pe centura jurnalistică şi semnează orice murdărie care îi aduce încă un bon de masă. hai sictir.......
Postat 29 Decembrie 2011, 08:53 de petrache
si la altii
OBI frate cu Real- incalca drepturile angajatilor si te pune sa semnezi o hartie ca vii de bunavoie.
Postat 29 Decembrie 2011, 06:34 de puskas
ha ha
Adevarul e ca Episcopul Bercea a facut intr-adevar un gest de o rara umanitate. Dar tot adevarat e ca preapriceputul autor al articolului s-a folosit de acest gest pentru a balacarii cativa reprezentanti ai societatii (episcop ortodox si acolitii lui Basescu) care nu sunt cu nimic mai rai decat alti reprezentanti ai societatii, dar aflati de cealalta parte a baricadei financiare care fie mentine Bihoreanul pe linia de plutire, fie chiar nu are nimic (oare?) cu publicatia locala. In speta, epicospul catolic, reprezentanti ai PNL, UDMR. Oare de ce musiu Bolojan nu este amintit in articol? Oare de ce madam Biro nu apare in text? Etc etc etc.... Sa fim seriosi, doar pt ca Bihoreanul are ceva cu episcopia ortodoxa de Oradea, sau doar pt ca Bihoreanul are un dinte sau o dantura intreaga impotriva administratiei centrale, nu cred ca merita pervertit si intinat un gest de altfel 100% umanitar si apolitic ca cel al episcopului Bercea. In final: felicitari episcopiei greco-catolice, rusine Bihoreanului
Postat 29 Decembrie 2011, 06:19 de soso
bun simt
aici nu e vorba de a obliga sau nu pe cineva sa faca sau sa nu faca ceva! era pur si simplu o chestie de bun simt! sunt convins ca pana la urma s-au gasit si clienti(chiar daca nu foarte multi)care sa se duca, atrasi de mai stiu eu ce promotii! e cam la fel cum facea A.P. in urma cu multi ani cand an de an Cenaclul Flacara avea un mare spectacol la Polivalenta taman in nopatea de Inviere! chiar si Papa Benedict a vorbit despre accentul tot mai mare care se pune in zilele noastre nu pe Sarbatoarea Craciunului ci pe accentul comercial al acestei Sarbatori
Postat 28 Decembrie 2011, 23:47 de TDS
aiurea
Aiurea ! In primul rind ar fi interesant de aflat daca Real a obligat salariatii sa vina la lucru sau au venit de buna voie fortati de datoriile pe care le au sau de salariile , probabil , mai mari oferite . In al doillea rind probabil ca acum Real isi face niste calcule , incasarile au acoperit sau nu cheltuielile ? Si daca raspunsul este nu , anul viitor Real nu va mai fi dechis in ziua de Craciun . Decizie lauta pe motive economice si nu pentru ca cineva scoate o lege sa le interzica asa ceva . Numai ai stiu daca au avut clienti sau nu in ziua de Craciun . De ce ne place noua ca cineva din afara sa vina si sa ne spuna si chiar oblige ce sa facem ?
Postat 28 Decembrie 2011, 20:13 de dan
demisia
Ca sa vezi cine se preocupa de soarta sufletelelor vinzatorilor de la real, preasfinţia sa Bercea universalu' (katholicos gr.). Cei in cauză au posibilitatea să-şi dea demisiile dacă vor sa ţină sărbătorile. Da' decît să bea şi să mînce prea mult mai bine la lucru cu ei. Toţi sunt nişte ipocriţi şi "corporatiştii" şi popa care se bagă în seamă cu scopul final nedeclarat, de a creşte numarul cotizanţilor la biserica papistaşă. Hai la revedere si vorba imnului national, desteaptă-te române.....
Postat 28 Decembrie 2011, 16:26 de petrache pechea
Pentru Daniela
Oare nu avem toti aceeasi credinta, indiferent de confesiune? Iar credinta se arata prin fapte, nu prin vorbe. Sefii de la REAL au aratat ca nu sunt crestini, ci adoratori ai banului, adica ai lui Mamona...
Postat 28 Decembrie 2011, 14:51 de Alt oradean
intr-adevar frumos gestul
Intr-adevar frumos gestul preasfintitului Bercea. Mi-a parut rau ca cei din credinta mea nu au avut o atitudine similara. Cand am vazut fluturasul de reclama cu invitatia la cumparaturi in dup-amiaza de Craciun, am inlemnit. Cel putin de la REAL nu voi mai face cumparaturi tocmai din acest motiv.
Postat 28 Decembrie 2011, 14:18 de Daniela
Felicitari!
Felicitari Preasfintiei Sale ca a facut acest gest de solidaritate crestina cu oamenii carora sefii din lacomie le iau dreptul la o sarbatoare in mijlocul familiei si felicitari si autorului articolului ca a semnalat acest gest, expunandu-se injuraturilor unora si altora. An Nou fericit!
Postat 28 Decembrie 2011, 14:07 de Alt oradean
invariabil
@oradean: ai avea dreptate daca viata noastra nu s-ar raporta zi de zi la politic. vrand-nevrand se ajunge aici. eu personal dau nota 10 articolului
Postat 28 Decembrie 2011, 12:14 de TDS
mesaj
Ar fi fost un bun articol daca nu faceati asocieri politice. Ma pregateam sa va dau un "like" daca spre final de articol nu va transformati intr-un politruc non-Basescu. Pacat. Ce ti-i si cu politrucii astia.......
Postat 28 Decembrie 2011, 10:47 de oradean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON