URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2014, 10:39

Codul talibanilor politici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De prea multe este vinovat Guvernul USL (începând de la punerea în fruntea sa a unui premier plagiator şi menţinerea unor legi anticetăţeneşti şi antinaţionale până la întârzierea cu care au intervenit instituţiile statului după accidentul de luna trecută din Apuseni). Totuşi, cei care acuză USL că poartă răspunderea corupţilor scăpaţi în urma aplicării noului Cod Penal şi Noului Cod de procedură penală întrec orice limită a abjecţiei politice.

Nu sunt jurist, nu am veleităţi în acest domeniu, dar am avut onestitatea de a citi articolele de lege despre care cavalerii luptei anticorupţie urlă din toţi rărunchii că ar fi dedicate unor personaje condamnate, judecate sau doar cercetate pentru tot felul de fapte de corupţie. Nici juriştii cu care m-am consultat, nici celebrul Cristi Danileţ, pe blogul său de specialist, nu au găsit vreun paragraf, cât de mic, care să împiedice procurorii să-şi facă treaba nestingheriţi. Inclusiv interceptările şi ascultările (devenite în ultimii ani metodele favorite, uneori chiar singurele metode de investigare ale procurorilor) pot fi făcute mai departe fără oprelişti. La fel, nu există temeiuri care să justifice temerea că presa va putea influenţa judecarea dosarelor de corupţie ori că, din contră, nu va mai avea dreptul la libera exprimare.

A fost grotescă, aproape porcină, vehemenţa cu care activiştii gen Mişcarea Populară învinuiau de "lacunele" din noile legi taman USL, prefăcându-se a uita că noile Coduri au fost adoptate acum cinci ani, de către Guvernul Boc, şi încă prin asumarea răspunderii (deci fără dezbateri parlamentare), că au fost promulgate de preşedintele Traian Băsescu fără nicio obiecţie, că au fost lăudate de toate ONG-urile care trăiesc, şi încă pe picior de lux, din "monitorizarea" şi "analizarea" corupţiei şi a funcţionării justiţiei în general. Ce poate fi mai indecent, azi, decât să acuzi actuala majoritate guvernamentală pentru ceea ce a făcut, ieri, fosta putere portocalie?

Culmea e că, zic juriştii, noile Coduri sunt foarte bune, marcând clar despărţirea de justiţia socialistă (vechile Coduri erau din 1969) şi sincronizarea legislaţiei penale autohtone cu teoria şi practica din democraţiile civilizate. Dar cui să explici asta? Unei Elena Udrea, care critică activitatea fostului ei coleg de Guvern, Cătălin Predoiu, doar pentru că acesta îndrăzneşte să-l secondeze pe Vasile Blaga la conducerea PDL-ului, în loc să se înroleze în oastea lui Băsescu?

Dacă asemenea apărători ai "statului de drept" i-ar fi la cârmă, justiţia din România n-ar mai avea nevoie nici de avocaţi, nici de judecători. Ba chiar nici de procurori, ci numai de călăi!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Replica
Redactia saptamanalului Bihoreanul ce recxama pe bani publici faci ,ce .` Masura 112 instalarea tinerilor fermieri `? ti-am trimis material editorial de prima pagina privind conflictul de interese, si alte ilegalitati in atribuirea fondurilor pentru Masura 112 , si nici macar nu ai scris NIMIC , nici raspuns nu ai scris macar .Redactia saptamanalului Bihoreanul i-a scrie un articol de investigatie privind conflictul de interese si alte ilegalitati pe care le face directorul APIA Florian Pavel privind atribuirea unei finantari pe Masura 112 a fiului acestuia Pavel Emilian secretar de stat in minsterul Tineretului , cu profesia de IT-st si nici o legatura cu agricultura si zootehnia , doar protectia din partea tatalui care-i director APIA. ?u=http%3A%2F%2Fwww.apdrp.ro%2Fuploads%2FRapoarte%2520de%2520SELECTIE%2FMasura%2520112%2520-iunie-iulie2012%2FPartial%2FRSP_M112_S01iun-iul2012_selectate.pdf&h=eAQFUTI9c pozitia 1975 cu 65 de puncte Pavel Emilian secretar de stat cu tata director la APIA. astea sa scrii redactia saptamanalului Bihoreanul .ADEVARUL si DREPTATEA inainte de toate pentru ca sa se cunoasca de toti.Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 18 Februarie 2014, 10:26 de Romanul Simplu
nu sunt jurist nici jurnalist
...si din aceasta cauza ma consider egal cu ministrul justitiei. Care ministru a promis ca va,,REPARA'' prin OG neajunsurile sesizate de CSM si ICCJ.Fraiere ,nici astia nu-s juristi ?
Postat 14 Februarie 2014, 14:53 de pusca si curaua lata
@abrudan
Băiete, eşti varză, la fel ca idolul tuturor hoţilor din România, şi din toată lumea proastă la cap: Victor Viorel Pontalău. Hai sictir !!!!
Postat 13 Februarie 2014, 19:05 de Pipppidi Mungiu
Nu sunt jurist, nu am veleitati in acest domeniu, dar am avut onestitatea de a citi articolele ...
Mai corect era >>> nu sunt jurnalist, nu am veleitati in acest domeniu si, neavand onestitatea ceruta in acest sens, ar trebui sa renunt la a mai scrie, ceva vreodata ... >>>
Postat 13 Februarie 2014, 18:05 de Book
http://www.e-liberare.ro/index.html !?!
Pa când oare un Cod al Talibanilor Jurnalişti !?!
Postat 13 Februarie 2014, 18:02 de Carp III
Lache
Brava, ati descoperit apa calda. Schimbam macazul incetut...se mai aduna de un blid de ciorba
Postat 13 Februarie 2014, 12:52 de Pistike
Niste mici mari modificari facute in 2013 Codului de Procedura Penala
Mai Cris ramane cum ne-am inteles, esti dus rau cu pluta.
Postat 13 Februarie 2014, 12:49 de Oradean
????????
Oooooops.zbura porumbelu...te-ai consultat cu Danilet....!!Si cu mai cine??????????
Postat 13 Februarie 2014, 11:24 de gheorghe@sandor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON