URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2013, 12:01

Civilizaţie cu de-a sila

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am râs de ţăranii din Biharia care preferă să bea apa cu găinaţ decât să dea un leu pe cea furnizată prin programul Apa Regio. Am făcut haz de necaz de celebrul primar din Finiş, care nu numai că refuză să intre în secolul XXI, dar nici nu-i lasă pe beiuşeni s-o facă.

Pe la ţară peizanii se eschivează cu obstinaţie să-şi tragă canalizare, nefiind dispuşi să renunţe la plăcerile mersului în fundul nilei şi la mângâierea duioasă a frunzelor de brusturi. S-au băgat zeci de kilometri de conducte de gaz, dar gospodarii din mediul rural n-au bani să se racordeze şi preferă să se încălzească folosind ancestrala metodă a furtului lemnelor din pădure.

Dar de ce să nu vorbim şi de concetăţenii noştri orădeni? Când s-a introdus apa potabilă pe străzile de pe dealuri, mulţi orăşeni au preferat să rămână la apa din fântână. A trebuit să vină o secetă cumplită ca să se lege totuşi la reţeaua oraşului. Prin Ioşia puţini localnici s-au racordat la gaz, motivul oficial fiind că gazul este foarte periculos - periculos la buzunarele clienţilor.

Iar ca haosul să fie total, în zonele centrale unde există alimentare cu gaz, Primăria interzice racordarea pe motiv că trebuie respectat monopolul CET-ului. Deci în momentul de faţă avem mai multe categorii de cetăţeni: unii n-au bani, dar nici nu le e dor de civilizaţie, iar alţii au bani, însă nu au acces la ea.

Mare parte din programele de introducere a utilităţilor sunt plătite de Uniunea Europeană. Cred că, pe lângă bani, ar trebui să ne trimită şi nişte vătafi care să ne oblige să ne racordăm la binefacerile civilizaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
se vede si nu se crede
De jos in sus orice efort, se pierde in gol, vai de confort.
Postat 08 Octombrie 2013, 23:06 de veti intelege
cine vede nu crede
De sus in jos orice confort, se pierde in gol , vai de efort.
Postat 06 Octombrie 2013, 19:42 de nu intelegeti
Nu se vede, nu se crede
Nu se vede avantajul sunt facturi de tot santajul si la apa si la gaz cine intra in necaz ?
Postat 04 Octombrie 2013, 17:41 de Intelegeti
apa cu gainatz...
nu-i poti compara pe oradenii care din motive financiare nu vor incalzirea pe carbune, cu udemeristii din Biharia care vor sa bea apa cu gainatz. sunt lucruri diferite.
Postat 04 Octombrie 2013, 15:45 de civic
oradea civilizata
As putea umple vo doua pagini cu aventurile - rugaminti , interventii , spagi (da spagi) , certuri , etc.,etc., prin care am reusit sa ne introducem gaz la cateva numere pe Sucevei , anul trecut. Atat va spun : In centrul Oradiei unde multi sunt nevoiti sa faca si acum focul cu lemne , primaria boicoteaza introducerea gazului, iar Distrigazul te dispera si te ,,jupoaie !
Postat 04 Octombrie 2013, 07:57 de suparatu
Dragoste cu sila!
Adica daca nu accept sa devin sclavul CET sau al companiei de apa, inseamna ca nu sunt civilizat.. dar faptul ca exista furnizori de carbune cu 25% se trece cu vederea... cat de prosti ne crede domnul ziarist impreuna cu sustinatorii CETului? Bravo taranilor din Biharia care au refuzat sa intre in jocul murdar al CAO! Rusine oradenilor ca nu au dat inca de pereti cu "manajerul" orasului Oradea: Bolojan! PS: tot respectul, domnule Chirila, pentru ironia fina de care dati dovada in general, dar de aceasta data jigniti inteligenta oradenilor propunand "vatafi" care sa ne oblige sa ne racordam la binefacerile unui sac carpit si fara fund
Postat 03 Octombrie 2013, 23:03 de vasi
Sensibilule care esti...
Sila ne produci tu , lingaule...
Postat 03 Octombrie 2013, 15:43 de eu
NU NE TIN ....
NU NE TIN BUZUNARELE LA ACESTE "CIVILIZATIII" BA CHIRILA ! Eu stiu ca tu esti cel mai civilizat si cel mai oradean de pe malul Crisului dar si tu scrii prostii la greu !
Postat 03 Octombrie 2013, 13:07 de scortosul
monopol liberal
Monopolul e politica liberala a ultimilor ani, in consecinta Ceausescu a fost cel mai mare liberal.
Postat 03 Octombrie 2013, 12:47 de AB
Punctul pe "I" ... !?!
"I" care vine de la Ilie, care vine împreună cu Gavril de la Bolojan. Aşa este cum zici (G)hirilă !?! Din 2008 încoace s-a terminat cu mersul către modernizare şi urbanizare teritorial-administativă şi a început periplul de două cincinale către ruralizarea oraşului !?!
Postat 03 Octombrie 2013, 12:35 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON