URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2012, 13:21

Cine seamănă vânt...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un eveniment a cărui raritate e întrecută doar de cea a fenomenelor din tratatele de astronomie m-a ţintuit joia trecută în faţa televizorului: în Piaţa Revoluţiei, PDL se întorcea la popor precum beţivul încărcat cu tandreţuri la nevasta abuzată. Alde Videanu, Blejnar, Boureanu, Ungureanu (TR şi MR), Ridzi, Udrea, Anastase, Macovei se arătau în viu ca salvatori ai naţiunii, după ce patru ani (văd că deja uitaţi) s-au specializat în furat de voturi şi strâmbat de legi în Parlament, iar în Guvern şi-au dat, cum laudae, monumentale doctorate în jaf bugetar.

După ce patru ani a jignit sistematic întreaga societate, începând cu un fost conducător demn de tot respectul (Regele - "un trădător, slugă la ruşi") şi continuând cu restul lumii, în plen ("ciocu' mic, acuma noi suntem la putere!") şi pe secţiuni (medicii - "să plece!", poliţiştii - "nişte beţivi nemernici", profesorii - "scot numai rebuturi"), şi la doar câteva luni după ce, într-un acces colectiv de sinceritate a spus în cor ce crede despre popor ("mahalagii inepţi", "ciumpalaci", "viermi"), aceeaşi grupare s-a trezit subit să-l reevalueze la dreapta-mprejur: viermii deveniseră, printr-un miracol, cetăţeni!

Am rămas siderat. Ziua în amiaza mare, ceata îşi ştersese balele şi, profitând de amnezia victimei, o acoperea cu declaraţii de dragoste! Te iubesc, poporule, numai să nu mă părăseşti! Îţi dau ce vrei tu, "democraţie", "justiţie", "stat de drept", dar nu mă alunga!

Percepţia mea, rezumată aici simplist, poată fi contrazisă, desigur, de orice suporter al preşedintelui tocmai suspendat. Da, este adevărat că USL e plină de penali! Da, o fi adevărat că Ponta e un plagiator! Da, cei care ne guvernează de două luni sunt plini de multe alte bube! Dar nu despre asta este vorba acum. Acum e şansa unui popor batjocorit în formă continuată să decidă dacă exilează sau păstrează în fruntea sa un politician care, departe de a fi schimbat sistemul ticăloşit, l-a supus şi i-a devenit comandant suprem.

Fiecare e liber să gândească după cum îl duce capul. În ce mă priveşte, liber fiind, văd în votul pentru demiterea preşedintelui o uriaşă şansă pentru toţi. Dacă USL-iştii se pot bucura că scapă de un satrap care la orice pas le dădea la gioale, chiar şi PDL-iştii pot avea de câştigat, măcar pentru că nu vor mai avea cui să bată din călcâie, răcnind regulamentar "da şefu', câtă dreptate aveţi!".

Cel mai câştigat ar putea fi, însă, poporul. Nu numai pentru că fiecare familie din această ţară va putea scoate din viaţa sa de zi cu zi pe cel din pricina căruia fratele îi scotea ochii fratelui, ci mai ales pentru că vor da tuturor celorlalţi politicieni un avertisment înfricoşător: cine seamănă vânt culege furtună, şi cine face ca el ca el va păţi!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@alohha
Nimeni n-a furat mai mult si cu atata nesimtire ca Basescu,Udrea,Rizzi,Anastasia,Videanu sa.
Postat 15 Iulie 2012, 10:16 de Aurel
Super articol
Un editorial excelent, demn de presa centrala!Felicitari d-le Abrudan(Cris)
Postat 15 Iulie 2012, 10:12 de Andrei
HALAL CARACTER BASE
VOTATI DA PENTRU DEMITERE AFARA CU CEI CARE SI-AU BATUT JOC DE NOI 8 ANI DE ZILE AFARA acum apare cu copilul in brate acum doi ani ne facea o tara de mamici si copii apoi ne spunea sa muncim bine in timp ce ei furau tot ce se putea nu ne mai aburea cu sa traiti bine ne facea puturosi copii lui nu sunt puturosi ca aplecat direct din bamboo in parlamentul UE pe bani MTS! RIDZI STIE CUM intrebati-o de cei 600000de euro, cealalta fica isi ia penthause de 700000 de euro pe ce bani ca nu-i poate justifica nici astazi asta vrea sa invie securitatea din nou ce naiba chiar suntem orbi cu toti sau prosti asa cum crede chioru vine din nou SS gestapoul TREZIREA BA REVENITIVA IN FIRE PUNETI CREIERUL LA TREABA CA MOR TOTI NEURONI ALO TREZIREA !
Postat 12 Iulie 2012, 21:35 de SIGUR VOTEZ DA
Unde-s anii
rectific: am vrut sa spun permiese in postul anterior.
Postat 12 Iulie 2012, 14:19 de serban
Unde-s anii
unde-s anii cand un procuror se sinucidea pe fondul cazurilor de contrabanda cu combustibil a lui Tarau, fost prefect? Unde is anii cand PSD dadea afara toti directorii (poate intrebi draga Chis cate procesea pierdu inspectoratul), unde-s anii cand n-aveai nicio centura in jurul Oradiei... unde-s anii cand se dadea MITA pentru vot? Bugetarii? Bolojan a castigat la oradea TOCMAI pentru ca a eliminat mita de la Pasapoarte. Hai sa avem puterea sa recunoastem ca s-a schimbat foarte mult tara asta...Aaa da, nu ne putem huzuri si sa ne plimbam toata ziua cu masinile si sa facem liniute pe drumurile publice... e o chestie. Apropo de drumuri Oradea -Satumare refacut, Oradea -Timisoara, refacut. Pe banii orbilor cu permis de conducere... se prea poate... pe banii falsilor revolutionari... se prea poate si asta. Daca PDL nu a respectat legi... se prea poate si asta... dar asta nu inseamna ca USL poate face la fel. Nu la nivel atat de inalt...
Postat 12 Iulie 2012, 14:10 de serban
@antonov
Pretene salariile bugetarilor au fost reduse multora cu 50 %, da is perfect de acord sa scada salarii mai mari de 3000 de lei dar daca aveai un salar de 2000 de lei dupa 30 de ani de munca, sa castigi acum 1000 de lei, sa ai si o rata la banca nu e ok, taierile trebuiau sa fie din unele investitii aberante, bazine de inot in sate, terenuri de sport in sate populate de batrani, etc. Nu e USL sfant dar e o alternativa mai buna din punctul meu de vedere. Bugetari nu sunt doar functionari de la ghisee, ci si medici, profesori sau functionari care au raspundere uriasa
Postat 11 Iulie 2012, 19:40 de Vlad
@Vlad
Bugetarii trebuiau raşi mult mai tare decât s-au făcut pedeii că-i rad, iar pensiile nu s-au tăiat, fiindcă CCR nu a fost de acord. E plin de apevişti şi revoluţionari cu pensii muult prea mari şi nemuncite. Ca să le poată plăti pensiile, s-a mărit atunci TVA-ul. Da tu ai memorie selectivă... Io zic ca useleu să dea o ordonanţă de urgenţă, prin care toate voturile antiusele să fie anulate, e bine ?? O fi EBA o proastă, dar de pontalău se sparie gândul.....
Postat 11 Iulie 2012, 10:52 de antonov
la cosul de gunoi a istoriei
In privinta mapetz-ului de rege a avut mare dreptate. UN TRADATOR DE CEA MAI JOASA SPETA!!! Nu stiu de c eva mira ca doar, istoria noastra e plina de acestia iar regele a fost cireasa de pe tort. Un balbait inconjurat de pupincuristi si de niste fete una mai urita ca alta si toata mai urite ca muma padurii. Nu ca ele ar avea vreo vina, dar acest rege....de toata jena. Si asta dupa ce imputitul ala din oltenita la evacuat din tara acuma vine regele sa-i pupe mina. RUSINE!!! Unul care a dat tara pe mana comunistitlor cu constiinta impacata. Unul care constient a pus umarul la moartea celui mai mare patriot roman. SA VA FIE RUSINE CA MAI SCOATETI CAPUL LA LUMINA, SI regelui SI NENOROCITILOR DE usl-isti sau ce dracu mai sinteti. Ca nici voi nu mai stiti ce reprezentati. Pardon, reprezentati jaful, hotia, crimele de la revolutie si nenorocirile pe care le-ati adus acestei tari!!!
Postat 11 Iulie 2012, 10:10 de tradatorii
ahah
Adriane , da de ceilalti nu zici nimica? ca aia nici macar nu au nimic in comun cu poporul, ei au lucrat numai pentru ei, fara sa bage in seama poporul ? cat ai luat pt articolul asta?
Postat 11 Iulie 2012, 09:34 de aloohha
Pentru toti basistii
Ma ingrozesc cand vad ca romani au memoria extrem de scurta. In ultimi 8 ani, mai grav in ultimi 4 Basescu a jignit intreg poporul, de bugetari si-a batut joc, de pensionari la fel, de tineri la fel, iar acum ii plangeti de mila, saracul Base, oare toti dintre voi conduc Range Rover ca EBA, toti aveti apartamente de sute de mii de euro, in Romania ar trebui interzis multura dreptul la vot e singura solutie.
Postat 11 Iulie 2012, 09:05 de Vlad
USL
Hai că ţi-ai revenit la tonul obişnuit. Sideratule, favoriţii tăi penali, sunt în stare să treacă peste orice regulă impusă de constituţie şi de bunul simţ. Ai probleme mari de logică. Auzi la el e liber să gândească... Situaţia e exact pe dos, sistemul ticăloşit e reprezentat de ilici, năstase, dragnea şi PSD în ansamblul lui, care este refugiul incompatibililor şi a infractorilor de drept comun ......Şi celelate partide, pe plan local în special UDMR-ul lui Sanyi&Rouji, sunt pline cu puşcăriabili, dar ca la PSD nu e nicăieri. Ai uitat că ilici@KGB şi acoliţii, sunt în stare de orice crimă când simt mirosul puterii ??? Ai rămas acelaşi propagandist jenant situat de partea celor fără onoare şi obraz. Jos comunismu, jos Iliescu !!!
Postat 10 Iulie 2012, 19:39 de pistike
POPOR DE HOTII , roMANIA AR TREBUI stearsa
NE CONDUC TOT HOTIII ASTA DA SCHIMBARE IN BINE :))))) STEARSA DE pe glob ar trebui :)) spui ROMAN SPUI hot inclusiv IN guvern
Postat 10 Iulie 2012, 15:19 de CE SA MAI SPUI
adevarat
sunt de acord....la acelasi lucru ma gandeam si eu atunci cand am vazut multimea adunata in piata revolutiei (parca)... probabil ca iti trebuie macar doi trei neuroni ca sa vezi ce se intampla si sa intelegi ca patru ani, PDL-ul, a facut cu noi ce-a vrut, ne-a condus cu nesimtire si ironie si ne-a considerat o adunatura de prosti...e timpul sa le dam si noi o lectie (am avut o reala satisfactie cand am vazut-o pe Roberta Anastase cu fata cazuta atunci cand au eliminat-o)....doar ca mai sunt si cetateni fara cei doi trei neuroni minimi necesari.....asa ca e totul posibil...
Postat 10 Iulie 2012, 14:18 de Oana
pacat...
Pacat ca ne amagim cu minciunile spuse de cei care in numele democratiei,preiau fraiele acestei tari. Pacat ca , un presedinte repetent si un prim ministru hot ( plagiator) ne arunca in urma cu 20 ani. Pacat ca , acestia sunt cei care emana ura la fiecare cuvant rostit. Pacat de acest popor daca nu va constientiza pericolul comunist de care ne apropiem incet, incet. Caci cei doi bravi conducatori, ne conduc glorios pe drumul totalitarismului, al comunismului, de care in decembrie 89 speram ca am scapat definitiv. Daca vom da girul unui repetent lenes si unui hot...pacat.
Postat 10 Iulie 2012, 14:08 de alegator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON