URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2019, 12:08

Cine ne taie copacii?

Cine ne taie copacii? (foto: Lucian Cremeneanu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul o ia în barbă pentru fiecare copac tăiat din Oradea. Pe principiul "peştele de la cap se împute", fiecare ordin de tăiere a unui arbore pare livrat din pixul mai-marelui, astfel toate înjurăturile pleacă automat spre cabinetul nr. 1. La fel cum Ceauşescu îşi şifona imaginea şi pentru tâmpeniile făcute de subalternii lui, şi Ilie Bolojan o încasează pentru întreg aparatul pe care îl dirijează.

Iar, dacă tot vorbim de dictatori, trebuie să admitem că ei nu pot face prea mult rău de unii singuri. Între pixul primarului şi lama drujbaşului trebuie să mai existe nişte personaje tehnice şi birocratice care să faciliteze ororile. Pornesc de la premisa (şi speranţa) că mâna măriei sale edilul nu poate pune la pământ sute de arbori, aşa cum mâna lui nea Nicu dărâma cartiere în anii betonării României.

Vineri dimineaţă, în cartierul meu au fost condamnaţi la moarte nişte copaci nevinovaţi care, chipurile, stăteau în calea unei parcări. Pentru proiectanţii parcărilor integrarea arborilor existenţi în proiect pare ceva inimaginabil şi neacceptabil. Dacă e musai să tai 3 copaci pentru a face 6 locuri de parcare, hai să zicem că soluţia poate fi cât de cât justificată şi acceptabilă. Dar dacă mai tai unul doar pentru a înghesui un al şaptelea loc, eficienţa piere, iar acţiunea seamănă a execuţie romanoviană. Domnilor proiectanţi, o parte din vină vă aparţine!

Acum mulţi ani, Primăria a preferat să dea unei biserici un teren numa' bun pentru o parcare supraetajată, suficientă pentru 6-7 blocuri. Primăriei chiar îi trebuie un glob de cristal din care să afle că, în viitorul imediat, numărul autoturismelor va creşte? Cert e că, în locul unei parcări civilizate, s-a ridicat ditamai biserica pentru câţiva derutaţi spiritual care o frecventează. Acum se parchează pe iarbă şi pe trotuar, iar popa ne dă slujbe prin difuzoare ilegale şi imorale. Şi pe cei care au facilitat această aberaţie îi pun pe lista vinovaţilor pentru arborii căzuţi.

Verile vor fi tot mai toride, iar umbra tot mai scumpă. Poluarea creşte, iar noi tăiem arborii şi omorâm iarba cu maşinile. Viitorul sună bine doar în statistici, în vreme ce realitatea din teren se deteriorează pe zi ce trece. Parcă fiecare dintre noi e un Terminator trimis din viitor nu să îl salveze, ci să-l saboteze. De câte ori ne urcăm în maşini pentru drumuri pe care le-am putea face şi pe jos, cu tramvaiul sau cu bicicleta, intrăm şi noi pe lista respectivă.

Pe dumneavoastră, domnule primar, vă tai de pe lista vinovaţilor cu o singură condiţie: să opriţi măcelul înainte de a fi prea târziu. Aveţi puterea aceasta! Soluţii alternative există, trebuie doar să le doriţi. Oradea a câştigat acum câţiva ani un premiu pentru cel mai verde oraş, dar taie la copaci mai ceva ca braconierii din pădurile nepăzite ale ţării. Drumul e fără întoarcere, căci, vorba poetului, "ce-ai omorât omorât rămâne". Vă place Zaharia Stancu, domnule Bolojan?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Ariel
Viena ce-o vedem acum nu are câțiva anișori, Franz Iosif o făcut Ringul pe vechile ziduri fortificate, dacă contextul e altul nimeni nu distruge esența, tramvaiu și mașinile trec printre arbori. Unde mai pui că e înconjurată de păduri, la noi de blocuri. Orice comparație e inutilă.
Postat 26 Octombrie 2019, 14:26 de User anonimizat
Numai de bine
Ne raportam la vremurile când se deplasa lumea cu căruța ? Hallo , s-a creat deja calculatorul quantic ; Viena ce o vedem azi are câțiva anișori ; suntem in sec XXI . Contextul e altul
Postat 26 Octombrie 2019, 14:03 de Ariel
Ariel
Pe afară cineva se ocupă și monitorizează fiecare arbore cum e pe Unter den Linden. Ce să vezi acolo sânt tei nu salcâmi deci celebrul Sebastian s-a înșelat. Pe Ringstrasse sânt arbori de dimensiuni mari inclusiv plopi pentru volumul de oxigen ce-l emană, o fi știind ăia ceva devreme ce-i capitala verde a Europei. Aici primăria o avut inteligența să dea spațiile verzi în îngrijirea asociațiilor divizate între parcangi și ecologiști, unora le place soarele altora umbra, nimeni nu ia decizii. Apoi poate un electronist decide să se toaleteze trunchiul că așa moare și se bucură parcangii ce-și vâră mașina cu tot cu burtă sub geam.
Postat 26 Octombrie 2019, 12:19 de User anonimizat
Mazel Tov
Gâtuit de revolta , cu greu am reusit sa termin de citit articolul ; cât de greu trebuie sā fie sa conduci un oras nāpādit de atâta prostie ? "Intelectualule " , " indragostitule " de naturā , ti-a cazut vreodata o putreziciune pe care tu o deplangi ca pe o ruda apropiatā, cu trunchiul greu de cuprins in brate , in mers, pe capota masinii ? Indragostitule . Romanticule . Iti spun eu cum e . Te bucuri c-ai scapat cu viata si nici nu te mai gandesti la paguba de mii de euro . Si multumesti divinitatii sau enel-ului , c-a mai incetinit ,cablurile de curent de peste drum , caderea . Serenule , da ce ai zice sa vezi , cum am vazut eu mai zilele trecute ditamai plopul cat blocul , pe str Selimbarului , intre blocuri , prabusindu-se exect pe locul de joaca a nepotelului meu si a altor copii ; noroc cā ploua si toti erau in casa ; " intelectualilor rasati " ce plangeti dupa verde , cititi-l pe Mihail Sebastian si veti afla ca in orase ,se pun cel mult salcami ; nici vorba de capcanele mortale numite plopi , castani si alte tampenii botanice / botaniste . Asadar "iubitorilor de verde" aflati ca in padure , principalul pericol de moarte , nu sunt fiarele ci crengile uscate ce risca sa ne cada in cap. Domnule primar , va rog , asa cum ati rezolvat problema "cātelusilor " vagabonzi ce nu demult puneau viata nevlonicilor de noi / vezi si accidentele provocate biciclistilor / rezolvati si problema asta ce pune in pericol chiar si viata " iubitorilor " de natura . N-am vazut pe campurile elizee din Paris castani putreziti care daca nu fac cucuie trecatorilor si sparturi de cap copiilor , macar un parbriz sau o capota si de ce nu chiar si un acoperis mai prapadit sa le cada pradā. In fine , sigur nu cred ca vor deveni o atractie turisticā , māi "nostalgicule"
Postat 25 Octombrie 2019, 22:34 de Ariel
Sandu 1206
Se plantează în zone retrase, maluri și terenuri virane unde se fac parcuri noi. Între blocuri și palate se defrișează pentru lărgiri, parcări și valorificarea fațadelor. Majoritatea sânt întreținuți prost și nefiind specii indigene au șanse mici să ajungă la maturitate.
Postat 24 Octombrie 2019, 11:34 de User anonimizat
Problema
Mare problema mai sunt cei 3-4 copaci taiatzi in Oradea dar MILIOANELE de copaci taiati in intreaga tara nu intereseaza pe nimeni!!
Postat 24 Octombrie 2019, 09:43 de AnaConda
Traian
Tu n-ai văzut că se plantează mai mult decât se taie, sau ești miop ???
Postat 23 Octombrie 2019, 22:27 de Sandu1206
betoane sa fie
oare cum ar fi aratat oradea daca printr-o HCL toate parcarile centrelor comerciale si ale supermarketurilor ar fi fost obligate ca in oradea intre locurile de parcare sa planteze copaci pe modelul existent in parcarea bricostore ? cum ar fi ca in canicula sa parchezi sub un copacel care sa nu lase masina sa ia "foc"la propriu? dar pentru asta e nevoie de viziune si idei de la consilierii locali care se pare ca nu prea le au ....ei au alte probleme nu ale oradiei.
Postat 23 Octombrie 2019, 21:37 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON