URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2015, 11:59

Cincinalul lui Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei care au crezut că Ilie Bolojan se va linişti după un tur de forţă, în care s-au investit 200 milioane euro în măruntaiele Oradiei, se înşală. Ne aşteaptă pentru viitorul cincinal alte 200 milioane, numai bune de păpat, că tot vin de la Uniunea Europeană.

Actualul primar a trasat deja sarcini mobilizatoare, aşa că ne mai aşteaptă nişte ani de şantiere, de centuri, de drumuri făcute peste haturi. Mai rămâne de văzut dacă aceste directive le-a trasat pentru alţii sau pentru propria persoană.

Sunt adeptul valorificării oricărei conjuncturi favorabile, iar acum ar fi o greşeală de neiertat să nu profităm de purcoiul de bani care se prăvale peste noi, cu tot disconfortul pe care îl pot provoca şantierele. Sunt ţări care au beneficiat din plin de fondurile de coeziune, iar exemplele vorbesc de la sine. Beneficiind de o clasă politică mai puţin coruptă, spaniolii s-au ales cu cea mai mare reţea de autostrăzi din Europa.

Totuşi, ar trebui să ne uităm şi la nuanţe. Deja oraşul începe să arate suficient de bine încât să ne permitem să-i dăm ştaif. Asta dacă vrem cu adevărat să avem turişti. Apoi, mai cred că a sosit momentul ca toate, dar absolut toate străzile să fie asfaltate.

Oradea merită mai mult decât un festival al porcului sau o chermeză finalizată cu târgul pălincarilor. Mai multă lumină, marmură din belşug, fier forjat cât cuprinde, clădiri renovate, festivaluri de teatru şi muzică, toate ne-ar face viaţa mai frumoasă. Chiar dacă, alături, buldozerele ar mai face nişte praf şi zgomot îngropând conducte de termoficare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Bolojan cu bune si cu rele
Nu e nici pe departe un om perfect si face destule greseli, dar are viziune, curaj si determinare. Cel mai important e faptul ca face ceva, ca pune lucrurile in miscare.... Multi carcotasi arunca cu noroi... asta pentru ca nu pot mai mult. E mai usor sa manjesti pe cineva decat sa incerci sa te ridici din mocirla, sa nu-ti mai plangi de mila si sa faci ceva...orice...macar sa-ti traiesti viata
Postat 17 Noiembrie 2015, 01:17 de info41life
@ marius_ro
Tu comentezi ca sa te afli in treaba, sau incerci sa spui ceva? Esti usor pe lângă..
Postat 15 Noiembrie 2015, 00:29 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Ponta si-o fi dat demisia, dar legea a fost deja data. Dar, pentru linistea ta sufleteasca, Bolojan e de vina.
Postat 14 Noiembrie 2015, 20:21 de marius_ro
frumos articol, inaltator
E scris subtil, dar te indeamna sa stai acasa, nu sa mergi la vot.Mai scrieti inca vreo zece!
Postat 12 Noiembrie 2015, 13:46 de User anonimizat
mai bolovane,tds..etc
Oameni 'buni'...la picior arm...la voi nu a ajuns...'LINISTEA NATIONALA?"..aaa.a-ti primit banii in avans...
Postat 11 Noiembrie 2015, 22:49 de zorro
Keep walking
Primarele ar avea nevoie de o consiliere spirituala care sa-l apropie de oradeni,sa absoarba fonduri europene cit poate dar s-o lase mai moale cu mariri de impozite,penalizari,amenzi,parcari cu taxe pe fiecare mp,ridicari auto etc.@pinonel : mi-aduc aminte cum imediat dupa revolutie mai dadeam cite-o tura prin ungaria si satele erau rascolite de colaci cu teava de apa si gaz...Cit de grotesc si penal pare in contextul asta salile de sport,parcurile si alte aberatii pe care s-au tocat banii in romania de la nastase pina la udrea
Postat 11 Noiembrie 2015, 22:38 de excalibur
bolovan
CENZURAT
Postat 11 Noiembrie 2015, 20:45 de pop2
vocal vs, vocatie
Confirmati, inca o data, ca ati devenit oficiosul primarului. Am toata admiratia pentru Bolojan, chiar daca face greseli-si face!-cred ca este manat de bune intentii, iar asta e cel mai important. DAR, menirea ziaristului este cu totul alta, nu sa faca munca de PR. Asa ca va rog, nu va mai prezentati public ca fiind "jurnalist", pentru ca domneavoastra faceti ceva foarte diferit de jurnalism. Poate ca e mai mult un hobby, avand in vedere ca-daca bine stiu-ati terminat politehnica.
Postat 11 Noiembrie 2015, 08:44 de u2brutus
da' cu taxele ce are?
Ok. A facut, a dres, fonduri UE, spagi, comisioane, centru poleit, turbo giratie, turbo CET.. Inca 200 MIL de la UE.. Si atunci se pune intrebarea: de ce trebuiesc MARITE TAXELE??? Ponta si guvernul care a propus noul cod fiscal au picat si oricum nu era o obligativitate marirea taxelor. Deci???
Postat 10 Noiembrie 2015, 23:31 de User anonimizat
CHEMAREA
O chemare noua, Oradea o strabate / Cincinalu-n patru ani si jumatate / Hei, hei, hei voinicii mei / Doar v-am spus ca eu sunt bun la toate / Cincinalul-n patru ani si jumatate ! MANDRA CORABIA, FALNIC CARMACIUL !
Postat 10 Noiembrie 2015, 18:33 de TDS
Parerea mea
Marmura si piatra da, nu betoane! Fier forjat frumos prelucrat da, nu spanzuratoarele de pe strada Independentei! Piste de biciclete da, dar nu in locul trotarelo. Noi fantani arteziene da, dar care sa functioneze nu ca cele de pe Republicii! Plantari de noi copaci da, dar nu lasati sa se usuce ca majoritatea de pe Calea Averescu!
Postat 10 Noiembrie 2015, 17:04 de BlackCrow
(...)
Nu stiu cat de mult ai vazut din ce-i afara, dar iti dau un exemplu de aici, de la cativa km, din Ungaria. Am fost recent in Bedő/Bedeu, mi-am vizitat un amic. Casa lui e penultima, apoi urmeaza campul. Locuieste pe o ulita secundara, sunt vreo zece case, dar ulita este asfaltata, are apa curenta , GAZ (!!!), trotuare, cablu, etc. Peste tot in sat sunt fantini pe ulite si sunt functionale, chiar curge apa! In Oradea azi-vara, dar si acum, umblai mult si bine sa gasesti o tasnitoare functionala. Sa nu uit reteaua de gaz! In satucul ala si ultima casuta este racordata la reteaua de gaz/apa. Bedeul are maxim 300 de locuitori, Oradea are de vreo 600 de ori mai multi, dar tot ce s-a facut in satucul ala s-a facut in primul rand pt. locuitori! In Oradea s-a facut (si) pt. locuitori, dar principala beneficiara este camarila din jurul lui nea ilie. Despre (in)competenta celor care conduc... vedeti singuri si simtiti si veti simti si mai tare in buzunare. (...)
Postat 10 Noiembrie 2015, 14:53 de pinonel
@ augustin
Deocamdata in Oradea avem asa: sclavagism modern (vezi salarii + angajatori), taxe in crestere + o gramada de interdictii/obligatii pentru fraierii de oradeni si firme de casa abonate la banul public care au intors orasul pe dos. Deci despre care dezvoltare vorbim? Aaaa, am uita.. Modelul nemtesc... Care impune obligatii si taxe sarantocilor din UE dar pe care chiar nemtii nu le respecta... Apropo: mi-ar placea modelul nordic cu taxele, salariile, protectia sociala si invatamantul de acolo. Crezi ca patronasii si politicienii nostri ar accepta un astfel de model?
Postat 10 Noiembrie 2015, 14:46 de User anonimizat
Strazi strazi strazi
E mare lipsa de idei in societatea noastra. Nu stim sa cerem decat un singur lucru: strazi asfaltate ca sa putem sa ne plimbam cu masina. Daca tot facem referire non-stop la tarile vestice dezvoltate, vedeti si ca au trotuare impecabile, piste de biciclete fiabile si transport public atractiv, iar in orasele care se respecta, tot mai putine strazi cu acces auto in zonele centrale. Va rog nu mai cereti strazi si drumuri in oras, afacerile locale se dezvolta daca trec oameni pe langa ele, nu masini. Orasul trebuie construit pentru oameni, nu pentru masini. Modelul nostru trebuie sa fie Europa de Nord si Vest, nu USA.
Postat 10 Noiembrie 2015, 13:01 de Augustin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON