URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2016, 10:29

Cel mai frumos oraş din România?

Cel mai frumos oraş din România? (captură YouTube Amazing Visuals)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea s-au făcut multe în ultimii ani, recunoaşte asta până şi un pesedist. Bune, rele, drepte, strâmbe, s-au făcut. Graba, justificată de accesarea fondurilor nerambursabile, de dorinţa de a arăta că se poate sau de prea lunga perioadă de stagnare a oraşului, a dus şi la decizii pripite, la lucrări îndoielnice şi critici vehemente. Şi aceeaşi viteză în care s-au făcut modificările de peisaj pare să mai fi generat ceva interesant: brusc, orădenii s-au trezit că locuiesc în cel mai frumos oraş din România. Dar oare chiar aşa o fi?

Reţelele sociale sunt mediul perfect pentru exagerări şi defăimări, pentru clasamente şi topuri de tot felul, pentru declaraţii bombastice, pentru răspândirea de fotografii şi filmuleţe hiperbolizante. Patru oameni care stau la bere pot face una-două un top, iar cel mai treaz dintre ei poate scrie un articol cu titlul "Oradea, aleasă unanim cel mai frumos oraş din România!". Iar lucruri ca acesta se cam întâmplă. Ne-am aprins atât de tare cu frumuseţea recentă a oraşului încât ne comportăm ca nişte părinţi isterici care arată oricui poza copilului: "Spuneţi, nu e ăsta cel mai frumos copil din lume?".

Aruncarea Oradiei în lupta frumuseţii cu celelalte oraşe cu istorie şi greutate din România (Cluj, Sibiu, Braşov sau Iaşi) poate avea acelaşi efect cu trimiterea celei mai frumoase fete din cartier la concursul Miss România. Fata s-ar putea întoarce cu aura ciobită, cu încrederea în propria-i frumuseţe şifonată şi plină de regret că n-a stat acasă, unde putea fi regină pe viaţă. Căci da, Oradea s-a înfrumuseţat, dar comparaţia cu oraşele de mai sus nu o avantajează prea tare deocamdată. Iar cei care călătoresc prin ţară cu ochii deschişi ştiu asta.

Oradea nu înseamnă doar Piaţa Unirii, Palatul Vulturul Negru sau Palatul Baroc. Oradea mai înseamnă şi câteva sute de clădiri neîntreţinute, cu faţade dărăpănate, zeci de străzi denivelate de la un capăt la altul, cu spaţii verzi pe care parchează maşini, cu mizerie aruncată la întâmplare, cu tomberoane sparte care răspândesc mirosuri pestilenţiale, cu apusuri superbe învăluite în miros de fermă porcească. Până la "cel mai frumos oraş din România" e cale lungă şi mă tem că renovarea clădirilor nu-i suficientă. Mai trebuie renovate şi mentalităţile, comportamentul civic sau nivelul de civilizaţie.

Nu cred în topurile făcute din dragoste. Sunt subiective, irelevante şi, mai ales, vremelnice. Nu cred nici în fotografiile artistice făcute din unghiuri alese cu grijă. Nu cred nici în titlurile de tip "cel mai, cea mai". Nu trebuie să locuim în cel mai frumos oraş din România, ci în cea mai frumoasă Oradea care a existat vreodată. Cred că asta ne va fi suficient.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
:-)
Orasul vechi actual a fost construit la sf sec 19 si in primul deceniu al sec XX dupa un plan urbanistic unitar intr-o perioada de prosperitate economica si culturala extraordinara (chit ca noua romanilor nu ne place sa recunoastem meritele administratiei austro-ungare). Avea capacitatea economica si mai ales oamenii (de regula evrei) in stare sa comande o casa Davras...un palat Apolo etc. S-a vb de Cluj...estetic Clujul inseamna mai putin de 1 km patrat in jurul Pietei Unirii, in care apar destul monstruozitati dejiste dar si copioabe...chiar daca de secol 18 (are insa capacitatea economica si culturala fata de care Oradea e insa departe). Sibilul are 2 piate si o strada...malul Cibinului arata ca un canal de scurgere nu e termen de comparatie cu malul Crisului Altfel spus....Pentru vizitatorul de sf de saptamana Oradea poate sa para un oras unic in Romania (poate singurul al carui centru este mare si cu o arhitectura unitara)...sub pres se ascunde insa un oras cvasi mort economic si cultural. Degeaba se paveaza strazi si se refac posuri daca pe Corso 1/3 din magazine sunt farmacii, 1/3 vand zdrente second hand/ si 1/3 sunt inchise. Marii artisti plastiti ai urbei urla ca nu au unde sa expuna...si totusi Galeria de Arta atat cat e e cvasi goala sau expune niste kich-uri jenante. S-a incercat deschiderea unei Cinemateci in fostul cinema Transilvania...nu a venit nimeni...pt ca studentul oradean e pe masura universitatii (asta pt cei care viseaza la un TIFF oradean). In Oradea anului 2016 nu este de imaginat un festival TIFF, un festiva Untold, un festival de Jazz de calibrul celor organizate in Cluj, Sibiu sau Timisoara...pt ca nu ar avea public...festival al palincii, al carnatilor...asta da. Doar afluxul masiv de turisti interni si externi ar putea sa scoata orasul din amorteala provinciala.
Postat 02 August 2016, 09:45 de Cleopard
în sfârșit un punct de vedere corect și bine
Felicitări pentru material, Lulu!
Postat 01 August 2016, 19:56 de vgheorghe
folclorul
Daca oamenii au impresia asta pe retelele virtuale, inseamna ca se intimpla ceva aici. Eu am o impresie asemanatoare, trebuie sa recunosc, desi nu folosesc facebook, twitter etc., dupa ce am vazut principalele orase ale tarisoarei noastre. Oradea este fara dubii in top 5 Romania, alaturi de (as zice) Sibiu, Brasov, Timisoara si Iasi. Clujul e viu, dinamic, are traditie universitara, dar nu are o arhitectura urbana monumentala, nici un profil la fel de bine conturat ca celelalte. Deci in top 5 suntem, depinzind de ce prefera fiecare. Sigur, mai e ceva pina departe, e bine ca dl Cremeneanu tempereaza entuziasmul, insa nici nu e cazul acum sa strimbam superior din nas si sa ne ferim a spune ca Oradea noastra e printre cele mai frumoase, un oras cu farmece si personalitate, si se face tot mai frumoasa. PS Cind prefectul Haussmann s-a apucat acum o suta si ceva de ani sa demoleze strazi intregi pentru a redesena bulevardele Parisului modern, a fost mare scandal si tulburare pe malurile Senei. Se poate spune ca Haussmann a facut praf jumatate din Parisul medieval. Iar acolo vorbim de patrimoniu, nu povesti. Azi insa cam toata lumea recunoaste in el o figura vizionara si un mare bulevard ii poarta numele. Greu sa faci omleta fara sa spargi ouale. Intelegeti mutind ceea ce trebuie mutat.
Postat 01 August 2016, 18:43 de poli
Oradea este frumoasa
Oradea este un oras foarte frumos si o spune unul care a calatorit peste tot in Romania si nu numai.Pacat ca este locuita de unii indivizi pesimisti care stiu numai sa critice sa spuna tot timpul ca ce face altul nu este bine facut...ei nefacand nimic....acesti indivizi fac dintr-un oras frumos-Oradea noastra ....un oras urat.........
Postat 01 August 2016, 16:56 de DDD
Cel mai frumos oras cu cel mai urat centru
Piatra de pe pietonala rivalizeaza la prost gust doar cu turnul Eiffel din Slobozia. Poate dupa ce vor fi renovate fatadele monumentelor istorice vom avea cu ce sa ne laudam. Pana atunci speram sa vina turistii din strainatate cu avionul direct in Oradea, nu cu trenul din Debrecen.
Postat 01 August 2016, 16:32 de Motanul
BH vs CJ
Mai bine am excela si noi oradenii in cateva din domeniile in care exceleaza Clujul. Bineinteles ca nu ma refer la traficul auto.
Postat 01 August 2016, 15:43 de Iness
articol nedocumentat
In primul rand ca nu insiri Brasov, Iasi, Cluj, Timisoara, Sibiu si apoi Oradea in aceeas categorie turistica... Sa fim seriosi, in afara de Sibiu si Brasov in Romania in ziua de azi turistic serios nu este niciun oras (exceptand Bucuresti unde vin turistii mixt; de business/leisure) Spui Luciane ca nu e de-ajuns sa ai un centru facut, ok dar in Sibiu ce este altceva in afara de centru? Blocurile si strazile lor comuniste arata mult mai comunist decat la noi. Abia daca au un cinema de exemplu dac vorbim de rata de dezvoltare; centre comerciale aproape inexistente... Brasov la fel e frumos dar inclusiv in centru dommneste asa un aer "muncitoresc"...oricine ce ar zice mostenirea muncitoreasca a brasovului ramane...si asta dauneaza turismului. Oradea mai are unde creste, e adevarat, insa trebuie sa discuti cu oameni care merg des in orasele astea si sa vezi despre ce vorbim. Nu a facut nimeni un top al "dezvoltarii" oraselor asa cum spui, ca acolo e clar ca nu suntem pe locul 1, ca economic mai avem de recuperat. Era vorba de frumos. Atentie la termeni...
Postat 01 August 2016, 15:40 de MAlin1
@io
am fost in cluj stai linistit nu esti singurul om de pe pamant ce a vazut orasul. poate am gresit cand am zis 2 strazi pararele, si rectifici: centrul clujului se afla pe 2 strazi paralele si strazile adiacente acestora. clujul nu a excelat si nici nu exceleaza la domeniul turism, nu zic ca n-ai ce vedea insa nu se compara pe nici pe departe cu alte orase care fac turism la greu. deaia mi s-a parut fortat faptul ca autorul a pus sibiul si brasovul in aceeasi oala cu clujul si iasiul.
Postat 01 August 2016, 14:52 de leclick
Cel mai frumos!
Zilele trecute am citit un articol in care se spunea ca Oradea e peste Barcelona, Roma, Viena si inca vreo 2-3 orase din astea. Atunci se mai pune problema care e cel mai frumos oras din Romania?
Postat 01 August 2016, 14:48 de boris
@leclick
daca clujul are doar 2 strazi paralele inseamna ca are cu una mai mult decat oradea(republicii) :))))) cand mai ajungi in cluj iti organizez un tur privat ca sa nu te invarti in dreptunghiul ala si sa vezi si restul clujului :P
Postat 01 August 2016, 14:17 de io
Oradea !!!
Oradea este un oras FRUMOS. E greu a spune care este cel mai frumos. Am fost dealungul timpului (cred) in majoritatea oraselor din romania. Eu am impresia ca Oradea este cam cel mai frumos, odata cu finalizarea lucrarilor din zona zero si maturizarea sptiilor verzi va putea avea pretentia ca este cel mai frumos. Vad aici unii care lauda Clujul..... clujul afost ... Brasov... nu poti compara un oras de munte cu un oras de ses dar Oradea...., Timisoara.... beh , sibiul.... am trecut dar nu pot spune ceva numai despre piata centrala in rest.... , Sighisoara .. un oras medievan cochet, istoric care a stiut sa se promoveze F.f.f.f bine si de la care ar trebui invatat cate ceva ..... Oradea, da un oras care poate aspira la ceva !
Postat 01 August 2016, 13:42 de scortosul
wut
inteleg ca ai baga sibiul si brasovul in categoria orase care arata bine, dar iasi, cluj? sper ca e o gluma, iasi-ul are un palat inconjurat de mall, iar de restul centrului nu e mare lucru. clujul la fel, are 2 strazi paralele si daca te plimbi pe ele ai vazut tot centrul. nu e oradea buricul pamantului, insa ar trebui studiat putin orasele inainte de aruncat cu articole.
Postat 01 August 2016, 13:15 de leclick
.
Nu cred ca articolul reprezinta adevarul. Omul de obicei cand merge in alt oras fata de orasul natal, totul i se pare mai frumos, pentru ca totul e nou, nemaivazut. Sunt multi care vin in Oradea si spun ca e ceva splendid, chiar daca noua nu ni se mai pare interesant pentru ca suntem obisnuiti. Si la urma urmei, nu frumusetea conteaza cel mai mult ci nivelul de trai, serviciile, etc. Sunt multe orase frumoase la suprafata, si poate e si Oradea printre ele, unde pare totul frumos si intretinut, pana ajungi in spatele blocurilor sau pe strazi laturalnice. In Sibiu de exemplu, pe cat de frumoase cladiri au, pe atat de urat arata ghetoul din spate. Frumusetea e relativa si depinde cine priveste
Postat 01 August 2016, 12:13 de David
N-AM NOROC el, CE SA FAC?
NOROC el cu cladirile vechi! NEDEMOLATE de Primar! Acestea mai salveaza situatia! Simate OradeaCivitas, stii cate cladiri reprezentative in atilurile "art nouveau" sau "secession" sunt in Oradea? PS: pentru eventualii CARCOTASI, sunt in concediu!
Postat 01 August 2016, 11:13 de TDS
Opinie
Ok, nu sunt subiectiv si stiu ca Oradea nu e cel mai frumos oras din Romania. Dar cine a calatorit prin tara si s-a ma isi oprit sa ia pulsul diverselor zone, stie ca Oradea poate linistita intra in top 5. Iasi, Sibiu, Brasov, spre exemplu sunt mai frumoase decat Oradea (sigur, au avut si un drum specific in istorie) dar asa cum ele sar in fata cu mostenirea germanica, asa si noi putem sarii cu art-nouvea-ul si scession-ul, sa fim sinceri, mai ales ca azi turismul e mai dependent decat oricand de marketing si social media. Si inca ceva, cine considera Clujul mai fain decat Oradea, inseamna ca nu il cunoaste. Ca e mai DEZVOLTAT, ok, de acord. Dar mai fain nu e.
Postat 01 August 2016, 11:03 de OradeaCivitas
MAI USOR CU PIANUL...
Evident, Oradea este un oras frumos! Dar nu cel mai frumos! Atunci unde sunt Constanta, Brasov, Timisoara, Cluj Napoca, Sibiu, Sighisoara, Iasi? Sa fim seriosi....Palatul Vulturul Negru? Nu e mai reusit originalul din Milano? Teatrul? Nu e de prefrat originalul din Germania? Biserica cu Luna? In afara de mecanism nu o recomanda nimic...Cetatea? Parca e mai frumoasa cea din Alba Iulia! Deci ce ramane? Oradea a fost frumoasa ( dar nici atunci cea mai frumoasa...) pana la interventia BRUTALA a primarului Bolojan! El crede ca a intervenit corect? Mai mult ca sigur! Cred la fel si foarte multi oradeni? Mai mult ca sigur! Ramona Novicov vede Oradea capitala "art nouveau"? Da! Dar a cui capitala? Oradea area cateva obiective dar ele sunt cateva! Evident ca noi, cei care NE-AM NASCUT aici ( adica NASCUTI aici, nu prin localitati OBSCURE ale judetului) IUBIM ORADEA asa cum e! Dar asta este adevarata dragoste! Sa nu exagerezi de dragul de a exagera!
Postat 01 August 2016, 10:58 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON