URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2015, 17:55

Caramitru în pericol de sifilis!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Teatrului a fost prea mare pentru ediţia Dialoguri Interioare de marţi, 24 martie, care l-a avut invitat pe actorul Ion Caramitru. Doar jumătate din locuri au fost ocupate. Iar pe scenă n-a fost chiar un dialog, ci mai degrabă o conferinţă. Din motive necunoscute, moderatorul şi realizatorul Radu Vaida a considerat că e mai bine să nu-şi facă un plan de discuţie, ceea ce a dus la abordări amatoriceşti de genul "Vorbiţi-ne despre ce vreţi dvs!"...

Din fericire, Ion Caramitru este un foarte bun orator, cu competenţe pe toate palierele: amintiri, teorii, păreri, umor. Şi-a deschis tolba şi ne-a purtat prin tenebrele meseriei de actor, prin lumea Teatrului Naţional din Bucureşti, a UNITER-ului, prin culisele Revoluţiei, ale Ministerului Culturii (pe care l-a păstorit vreme de 4 ani, sub 3 prim-miniştri), prin Eminescu, Shakespeare şi prin câteva personaje grandioase.

Şi-a amintit cum a dat mâna cu Ceauşescu: "Nu s-a uitat o clipă la mine. Vă daţi seama câte lucruri poţi afla despre caracterul unui om dintr-un simplu gest ca acesta?". Ne-a explicat cu lux de amănunte că nu a spus "Mircea, fă-te că lucrezi!", la TVR, în decembrie '89, ci "Mircea Dinescu, poetul nostru naţional, lucrează". A relatat cu acurateţe scena din şedinţa Consiliului Frontului Salvării Naţionale din 1990, în care Silviu Brucan a sugerat că el, Caramitru, ar trebui să fie candidatul FSN pentru preşedinţie ("Am râs ca o capră!").

Ion Caramitru îi consideră pe actori "muncitori asupra cuvântului" şi crede că urcatul pe scenă este un act împotriva naturii: "Omul nu s-a născut ca să zboare, să se scufunde în adâncurile oceanelor sau să se urce pe o scenă în faţa altor oameni". A detaliat cu însufleţire peste medie modul în care abordează un poem: "Poetul are un moment de ardere, de incandescenţă creatoare, scrie poezia şi apoi ea încremeneşte în pagină. Eu trebuie să descompun acea bucată de rocă în lava vulcanică din care a fost creată pentru ca să ajung la esenţa ei".

Ion Caramitru colecţionează icoane şi ouă încondeiate, cumpără mobilă brâncovenească, îi place negrul şi kakiul şi se declară veşnic îndrăgostit de femeie. Spune că teatrul de mâine depinde foarte mult de modul în care va fi surprinsă realitatea de azi. Şi mai crede ceva: că nu avem dramaturgi, că în România nu s-a învăţat încă libertatea scrisului. Dar se consolează cu faptul că "talent avem, slavă Domnului!".

Îmi place proiectul Dialoguri Interioare şi regret că nu adună mai mulţi spectatori. Cu câteva mici ajustări, ar putea deveni mai atractiv: mutarea într-o sală mai mică (sau mutarea publicului pe scenă), o promovare mai targetată în funcţie de personalitatea invitată, un plan de discuţie mai viu, fără nesfârşite politeţuri şi perieri inutile. Şi poate ar fi bine ca publicul să pună întrebările în scris. Astfel am putea scăpa de anumite inepţii ale unora, care nu ne fac nici cinste, nici plăcere.

Dar, cum în orice rău este şi un bine, şi întrebările nepotrivite pot aduce răspunsuri memorabile. La insistenţele unui spectator pe tema bolilor lui Eminescu, Ion Caramitru a oftat "ce mai contează?" şi a completat cu o vorbă de duh care va deveni virală: "Dacă sifilisul ar fi condiţia geniului, l-aş lua şi eu mâine".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Auleu..
Lulu draghe...iar ai dat cu bita-n balta...Nu uita draghe tratamentul...!
Postat 31 Martie 2015, 07:33 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON