URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2016, 11:49

"Căprilă" a lui Kiss

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu des pomenesc dosarele DNA numele unui jurnalist. Din când în când, auzim de câte unul care, angajat la vreun "mogul", ia bani de la politicieni şi afacerişti ori îi şantajează pentru a primi. Mai rar auzim de vreun jurnalist erou ori barem victimă...

În dosarul Kiss, DNA Oradea menţionează numele unei ziariste, Mariana Gavrilă (foto stânga), angajată la cotidianul Realitatea bihoreană în anii când baronul UDMR "trântea" pentru Selina vânzarea terenurilor fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Universităţii. Contextul e prezentat lapidar în rechizitoriu: în ziua când Kiss (foto dreapta) hotăra să renunţe la "perdeaua de fum" a asocierii cu o firmă din Ungaria despre care spusese iniţial că va construi 4.000 de locuinţe, anunţând totodată că va vinde terenurile, jurnalista l-a sunat pe patronul Selinei să-l descoase. Aflase "pe surse" că Rus era deja câştigătorul licitaţiei ce urma să fie organizată abia, hăt, peste câteva luni. La rându-i, Beni (cum îi spunea presa orădeană până a corijat-o DNA dându-i prenumele de inculpat, Beneamin) l-a sunat pe Kiss să-i spună că afacerea a transpirat, că-l luase la întrebări "Căprilă". Aşa-i zicea el, în zeflemea, ziaristei.

Restul rechizitoriului nu mai pomeneşte nimic despre "Căprilă". O fac eu, ca să ştiţi ce-a păţit, ce pot păţi în general jurnaliştii prinşi în războaie între politicieni şi afacerişti când "mogulii" sunt şi ei pe interes.

Ca mulţi alţi reporteri, Mariana Gavrilă relatase despre "Cartierul Kiss" crezând în el cu naivitate. "M-am şi înscris pe listele de aşteptare de la CJ", mi-a mărturisit zilele trecute ceea ce ştiam toţi încă de atunci. Doar şi eu am fost credul, recunosc. "Am prezentat ideea lui Kiss aproape laudativ. Normal, dacă ieşea, 4.000 de oameni s-ar fi bucurat. Puţin mai lipsea să mi se zică tonomat", povesteşte Mariana.

Nu după mult timp, însă, la fel ca alţii, inclusiv subsemnatul, s-a prins că şeful CJ blufa. Şi-a băgat nasul mai adânc în problemă, a mirosit duhoarea şi a început s-o descrie. Aşa a devenit "Căprilă". Patronii ziarului, fraţii Micula, aflaţi în conflict cu Kiss, au încurajat-o, aşa că s-a simţit liberă să continue, până într-o zi când... Când s-a trezit pe liber. Din ordinul lui Johnny Micula, explică ea.

Fraţii l-au "tocat" pe Kiss, inclusiv băgându-se la licitaţie, până când, brusc, au ajuns la mâna lui: voiau o aprobare pentru ca drumul judeţean Sudrigiu-Lazuri de Beiuş să nu mai treacă prin fabrica lor din Sudrigiu. La un chef de Sfântu’ Ion, Johnny Micula i-a cerut ajutorul lui Kiss, iar acesta i l-a promis. Cu o condiţie, una singură: s-o dea afară pe "Căprilă". Oameni de onoare, amândoi s-au ţinut de cuvânt: Micula şi-a concediat angajata, Kiss i-a rezolvat devierea drumului.  

Dacă Marianei îi pare rău? Da, zice ea, pentru că a rămas pe drumuri. Apoi s-a corectat: doar pentru naivitate. În rest, o ia ca pe o lecţie de viaţă, a cărei concluzie poate fi: "Nu crede în baroni nici când îţi fac daruri".

Citiţi şi articolul Luceferii hoţiei: Fostul şef al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, a atribuit pe şpagă firmei Selina terenurile armatei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Haaaa
O CARACTER...Nu mi-e drag Micula dar pe final a iesit bine...Caprila....ce bine ne cunoastem noi doi.....nu am compasiune pt astfel de oameni...
Postat 10 Martie 2016, 09:26 de Tinas
Caprila minte...
...de ingheata apele ! De ce n-ai intrebat-o, d-le beneficiar al unui apartament dat de Filip, de unde a avut Caprila casa in centru, undeva intre Scorilo si Atrium ? Aaaa ? Sau de ce n-ai intrebat-o de unde a avut Caprila teren in Baile Felix ? Te pomenesti ca din leafa !? Da' cum s-o intrebi tu asa ceva, doar faceti parte din aceeasi tagma ! Asa ca mai lasa-ne cu aerele astea de descoperitor de adevaruri, ca nici macar cei circa 1200 de cititori pe editia de print (cam putin, nu, pentru pretentiile voastre) nu te mai cred !
Postat 09 Martie 2016, 23:15 de AgentulTermic
FABULA RASA
" Caprila " , omul lui Kiss , " Colosnila " , omul lui Filip preluat cu brio de Bolojan ! Dusmani de moarte dar branza e pe...euro !
Postat 09 Martie 2016, 20:46 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON