URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2014, 14:20

Când nu minte, tace

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Despre stat e vorba. Mai precis despre conducerea statului, de sus până jos, de la puzderia de ministere, agenţii, oficii, companii şi societăţi naţionale, până la excrescenţele lor judeţene, "instituţiile deconcentrate ale Guvernului în teritoriu".

Cu trei săptămâni în urmă, înainte de a publica reportajul "Dezastrul Naţional DN 76", am solicitat CNADNR atât informaţii pe această temă, cât şi un punct de vedere. Au trecut două săptămâni de la apariţia articolului, dar răspunsul nu a apărut nici până azi. Anterior, şeful secţiei judeţene Drumuri Naţionale refuzase şi el orice discuţie, motivând că îi este expres interzisă relaţia cu presa, chiar prin fişa postului. La Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii, aceeaşi regulă: monopolul comunicării îl are inspectorul şef de la Bucureşti.

La începutul anilor 2000, mulţumită Monei Muscă, obligaţia instituţiilor de a furniza informaţii de interes public devenea lege. În baza ei, presa şi, implicit, publicul, beneficiau de informaţii asumate oficial, care confirmau, corectau, răsturnau percepţii. Se punea capăt unor abuzuri propagandistice ale regimului Năstase, care furnizase presei obediente ori comode doar adevărul său. Baiul e că legea a fost golită apoi sistematic de conţinut printr-o aplicare contrară spiritului şi chiar literei ei.

În guvernarea Boc, administraţia de stat realizase o adevărată blocadă informaţională, greu de străpuns. Ca să afli nişte cifre trebuia să scrii în prealabil mai multe cereri în baza Legii 544/2001 decât ulterior articole. Degradarea transparenţei s-a accentuat, paradoxal, pe măsură ce se vorbea tot mai mult despre descentralizare. Opacitatea tinde însă spre desăvârşire abia acum, în regimul Ponta. Nu obţii informaţii "tehnice" despre drumurile din judeţ decât dacă îţi răspunde, de la Centru, însuşi şeful CNADNR. Şi, bineînţeles, numai dacă întrebările sunt cuminţi.

La fel ca fotbaliştii care intră în silenzio stampa când au chef, guvernanţii şi deconcentraţii noştri aleg tăcerea atunci când nu îi mai ajută nici minciuna. Dar şi muţenia e tot o minciună, tot cu picioare scurte, şi tot una care cândva iese la iveală. Cel mai recent s-a întâmplat săptămâna trecută cu "coafarea" intrării în recesiune de către Institutul Naţional de Statistică, dar a cărei descoperire, graţie Eurostat, a stârnit o mulţime de critici. A urmat, cum se ştie, fanfaronada purtătorului de cuvânt al premierului, care se laudă că "lichidează ziariştii anti-guvernamentali". Deocamdată pe Facebook, dar dacă ar putea ar trece, mă tem, din virtual în real.

Pericolul, oameni buni, nu e doar acela că jurnaliştii rămân fără "materie primă", ci că publicul e privat de informaţie, lăsat pradă propagandei. Avem un premier care minte nu doar când respiră, cum spunea clasicul de la Cotroceni, ci şi o guvernare care minte până şi atunci când tace. Ea şi gurile ei, atât de mute şi atât de flămânde...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
re: Alin
Rovigneta se plateste numai pentru utilizarea drumurilor nationale si autostrazilor care nu au inca sistem de plata, nu pentru drumuri judetene, comunale si din intravilanul localitatilor !!! Camerele alea pentru Marghita au alt scop si tin de alt trafic !!! De lemne, pachistanezi sau cisterne cu suniti ai auzit cumva-ceva pe drum ???
Postat 23 August 2014, 18:52 de WinDos
protest
pana nu se strang 100 de oameni care sa traverseze incontinuu o trecere de pietoni de pe acest drum, nu se va lua nici o masura. ar trebuii facut ceva pentru mediatizarea nationala a acestui caz.
Postat 21 August 2014, 08:17 de beius
asfaltul
domnilor psd-isti propuneti pe cei care au lucrat la drumul de felix pt.guinness book.sa torni tu un asfalt si dupa doua saptamini sa-l incarci in remorca si sa-l duci in alta parte este ceva de vis.ati trebui impuscati.
Postat 20 August 2014, 15:13 de sabin badea
Petiții, petiții, e vremea petițiilor!
Am făcut zeci de petiții adresate Primăriei! Incomode, e drept! Subiectul era cu implicații personale! NU AM PRIMIT RĂSPUNS nici după ce m-am adresat Instituției Avocatului Poporului Serviciul Teritorial Oradea! Azi i-am trimis lui BOLOJAN a 54 - a solicitare de a mă propune MARTOR într-un proces. Nu înseamnă că dacă m-ar propune Instanța ar admite cererea! Mai degrabă cred că nu ar admite-o! Dar trebuie încercat! Mărturia mea ar putea aduce CLO suma de 1.487.002 EURO. Păi da, dar cum indiciile sunt că ar fi vorba despre un BLAT între cei doi adversari(CLO și o firmă)ar fi cam PERICULOS. Dacă câștigă Consiliul Local și biata firmă trebuie să dea banii?! Așa, mai bine pierde CLO suma, firma rămâne cu banii(poate să mai și dea din ei pe ici pe colo)și toată lumea va fi fericită! Iar Camera de Conturi Bihor, adică cea care a dispus în urma controalelor efectuate înregistrarea în contabilitate a sumei respective nu mai poate zice nimic! Justiția " INDEPENDENTĂ"(hai, tu!)și-a făcut datoria și s-a pronunțat! PS Pe același subiect am depus petiții și la CSM, Ministerul Finanțelor, CNCD! Credeți că cineva a răspuns?Aș!
Postat 20 August 2014, 14:52 de TDS
Alin
Ordinarii de la CNADR au avut tupeu sa monteze camere mobile pt rovinete duminica pe drumul de marghita,....va rog mult nu le rupe oasele careva?pana cand sa induram atata umilinta?
Postat 20 August 2014, 14:40 de Alin
Impartialul Cris
Ca să te citez: ”publicul e privat de informaţie, lăsat pradă propagandei”. TU ai curajul să vorbești de așa ceva când TU ai făcut, faci și vei face PROPAGANDĂ primarului PeNaL și șleahtei lui. Tot ce face acesta este un dar mesianic, pe când ceilalți sunt demonizați în fiecare articol. Să îți fie rușine impartialule care editezi articole la comandă PeNaLilor. Publicul acestui ziar este scărbit de propaganda anti-PSD condusă de voi. Tot ce face PSD e demonic, tot ce face Primarul e extraordinar. Coloana ta de plastelină și vorbele tale veninoase de frustrat, vor conduce în viitor la dispariția cititorilor către un jurnal mia imparțial.
Postat 20 August 2014, 14:39 de Impartialul Cris
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON