URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2017, 08:32

Bolojan, lasă-ne?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Edilul din Rieni (foto stânga), fost PDL-ist ajuns în PNL prin fuziunea celor două partide, l-a ofensat săptămâna trecută pe primarul Oradiei zicând că nu acceptă ca în filiala Bihor "să ne conducă oameni cu grad de inteligenţă submediocră". Pun rămăşag că omul nu are un IQ care să arunce în aer aparatele de măsurare, dar nici nu-i atât de prost încât să-l fi jignit gratuit pe Ilie Bolojan (foto dreapta). De fapt, ofticat că acesta nu l-a "pus" candidat la Deputăţie, l-a provocat să-l excludă din partid deoarece şi-a negociat intrarea în ALDE şi vrea să prindă o funcţie în acest UNPR "de dreapta". Altfel nu poate, întrucât dacă ar pleca de "bunăvoie" şi-ar pierde, conform legii, funcţia câştigată cu sprijinul şi din ipostaza de candidat PNL.

Între timp, un ziar central zice că în PNL, a cărui şefie o pretind un fost PDL-ist ce pare bine intenţionat, dar defectiv de carismă, Cătălin Predoiu, şi un vechi liberal, Ludovic Orban, convingător, însă pasibil de o condamnare pentru plimbarea unor bani înaintea localelor de anul trecut, reprezentanţii a numeroase organizaţii judeţene "trag" de Bolojan să-şi asume el conducerea partidului. Printre susţinători ar fi atât exponenţi ai fostului PDL, cât şi ai vechilor liberali din Transilvania (Arad, Alba, Cluj, Oradea, Timiş, Braşov, Bistriţa), Moldova (Suceava, Vrancea) şi chiar din sud (Prahova, Constanţa, Teleorman).

De ce Bolojan? Pentru că în perioada cât a fost secretar general interimar "a căutat să rezolve problemele partidului şi a evitat jocurile de culise". Pentru că, spun surse din partid, "e un om serios şi te poţi baza pe cuvântul lui", pentru că "a vrut o organizare serioasă" şi a cerut doar ca "fiecare să-şi facă treaba", ceea ce găştilor PNL-iste "nu le-a plăcut", pentru că "nu e om al cooperativelor".

Ştim că sunt destui orădeni care cred că Bolojan nu-i nici bun prim-gospodar, fiindcă nu "dă" mititei şi bere, deci n-ar fi bun nici ca preşedinte de partid, dar l-ar vrea plecat ca să "scape" de el. Pe de altă parte, majoritatea îl apreciază tocmai pentru că, în plin dezmăţ al populismelor, nu e un politruc care să conducă după sondaje, ci după reguli, nu e un demagog care să gâdile urechile alegătorilor cu lozinci şi să le zâmbească ipocrit, ci un politician atipic, convins că vorbele zboară şi doar faptele rămân. Orădeni care, deşi abţiguiţi cu amenzi pentru parcări neregulamentare ori cu suprataxe pentru neîngrijirea proprietăţilor, înţeleg totuşi rostul ordinii, al curăţeniei şi al dezvoltării pregătite cu temei, zi de zi, nu smulse, iluzoriu şi efemer, de pe o zi pe alta.

Habar nu am dacă Bolojan va accepta să candideze la şefia PNL după cel mai dezastruos an electoral din istoria partidului (tind să cred că nu), dar parcă n-ar strica să se ofere voluntar într-o "misiune imposibilă" de a opri PNL din rătăcire. Poate s-ar răcori şi naivii care cred că, odată scăpaţi de el, pe malurile de mămăligă ale Crişului ar curge lapte şi miere, şi poate ar imprima venerabilului partid limpezimea şi consecvenţa fără de care PNL, mă tem, riscă soarta ţărăniştilor.

Citiți pe aceeași temă articolul Primarul PNL de Rieni neagă că şi-a negociat dezertarea pe o funcţie la ALDE

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Adi, lasa-ne..
Jocurile si povestile de culise cu pnl si pdl nu au nici o importanta (doar sunt o apa si un pamant, nu-i asa?), dar sa afirmi ca oradenii care-l vor plecat doar 'fiindcă nu "dă" mititei şi bere' mi se pare penibil si de toata jena. Asa sunt catalogati oradenii 'anti'? "multumim" domnule ziarist.. :(
Postat 07 Martie 2017, 11:26 de User anonimizat
ca o evidenta
Bolojan este acum singurul candidat PNL care are, in acelasi timp, legitimitate morala (vechime si fidelitate fata de partid), electorala, bilant administrativ foarte bun, rezerva de credibilitate publica si determinarea de a schimba lucrurile. Si are si suficienta carisma. Daca refuza acum sa ia friiele partidului si sa puna cu adevarat piciorul in politica mare, refuza o oportunitate cu care probabil nu se va mai intilni.
Postat 07 Martie 2017, 11:10 de poli
Lasa-ne si du-te la Birtin!
1875 si 1947, in 72 de ani, pnl a avut sapte presedinti, Ion C. Brătianu (1875-1891), urmat de Dumitru Brătianu (1891–1892), Dimitrie A. Sturdza (1892–1909), Ion I. C. Brătianu (1909–1927), Vintilă Brătianu (1927–1930), Ion G. Duca (1930–1933) și Constantin I. C. Brătianu (1933–1947). Intre 1990 si 2017, adica in 37 de ani, a avut 10 presedinti, incluzand-o aici si pe Raluca Turcan. Dintre astia zece singurul care ar avea loc intre presedintii antebelici ar fi Radu Campenu. Multi ar zice ca dl Quintus de ce nu e demn? Pai Mircea Ionescu Quintus a facut pactul cu diavolul, a colaborat cu securitatea. Nu-l acuz, nu-l ponegresc, nu pot sa-l judec, doar constat. Ceilalti opt, Stoica, Tariceanu, Stolojan, Blaga, Johannis, Antonescu, Alina Gorghiu, Turcan nu fac cat o ceapa degerata. Numai a gandi ca birtinezul, un (sub)mediocru prin excelenta, ar putea figura alaturi de Bratieni e o jignire adusa inaintasilor si maretelor realizari ale Marelui PNL antebelic! N-a facut nimic, in afara ca a patronat dezastrul din decembrie 2016, ca secretar general. Si pt. ca n-a facut nimic ca CMO il propui CEO!?!?!
Postat 07 Martie 2017, 10:02 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON