URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2013, 09:01

Bietul PDL

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă din ziua în care favorita lui Traian Băsescu a ratat încălecarea PDL, în culisele "dreptei" se consumă energii uriaşe pentru ruperea singurului partid de opoziţie. De formaţiunea pe care cazonul Vasile Blaga nu reuşeşte s-o disciplineze trag năvalnica Elena Udrea, frigida Monica Macovei, teoreticianul Cristian Preda, atârnătorul Teodor Baconski, ba chiar şi nimenii Adrian Papahagi şi Mihail Neamţu. Doar trândavul MRU nu se bagă, până nu ştie pe care masă ajung bucatele.

Rezultatul? Din PDL au fugit deja destui dintre şi aşa puţinii deputaţi căpătuiţi prin redistribuire, speriaţi că-i va prinde crahul fără coledzi, iar ceilalţi se antrenează să sară în Mişcarea Populară de îndată ce, liberat de la Cotroceni, Traian Băsescu va avea încă o revelaţie, şi anume că, totuşi, iubeşte politica mai mult decât marea.

Baiul adevărat al PDL e însă în teritoriu. Bunăoară, în Bihor, pentru baza partidului, despărţirea de cei mai sus înşiraţi nu face nici cât o ceapă degerată pe lângă pierderea unora dintre colegii de la Oradea. Iar lista acestora e lungă cât o zi de vară. Nu a început săptămâna trecută cu Dorin Corcheş şi nici nu se va încheia cu el săptămâna viitoare.

Din PDL Bihor au plecat aproape toţi cei care altădată erau "imaginea", bună-rea, a partidului. Mihai Groza, primarul care nu este, deşi încă se pare că-şi mai plăteşte cotizaţia dintr-un bun-simţ ţărănesc, nu trece prin Parcul Traian decât ca şofer. Umilit de colegii care l-au dădăcit că nu-i politic să se însoare la vârstă de bunic cu o arzoaică ce-i putea fi fiică, Ştefan Seremi s-a retras, singur, către cimitirul elefanţilor. Sufletistul Ionel Bungău a renunţat după parlamentare, când a candidat doar de nevoie răstignit între caraghiosul Călin Mocan şi veleitarul Cristian Puşcaş. La fel ca el, Lucian Silaghi îşi vede cuminte de treabă la Direcţia de Cultură, mulţumit că oamenii şi-l amintesc mai degrabă ca fost ţărănist decât ca pedelist. La polul opus, după ce s-a chinuit să intre în PNL şi a suferit ruşinea să nu fie primit, Traian Abrudan e fericit că noua stăpânire l-a lăsat să fie ceva şefuţ în instituţia pe care o conducea odinioară ca belferul.

La o adică, dacă stai să te gândeşti, ce-a mai rămas din PDL Bihor? Un preşedinte interimar, Gavrilă Ghilea, care încă e perceput ca pesedist şi pe care nu îndrăzneşte nimeni să-l concureze, un consilier judeţean remarcabil doar prin volum, Ionel Avrigeanu, un dandy, Călin Mocan, şi un ambiţios, Cristian Puşcaş, care se visează primar după Bolojan. Partidului îi lipsesc aşadar stegarii, dar încă şi mai abitir ideile şi proiectele. Obişnuiţi de pe vremea lui Petru Filip şi a lui Mircea Matei să spună mereu "nu" la orice nu era al lor, fără însă să explice de ce şi, mai ales, fără să propună nimic în loc, PDL-iştii de azi încă trag ponoasele de pe urma lor precum comuniştii după Lenin şi Stalin. Câţi mai sunt...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
padurarul
Mari profesionişti pierde marele partid: ce valoare profesională au Mocan, Puşcaş, Abrudan , Silaghi????!!!!! Ce s+ar face ei dacă n+ar fi bugetul statului? Ce ştiu ei să facă dacă n+ar fi bugetari? " Cuminţelul" Silaghi tremură să nu piardă ultimul scaun de şef pe care poate să+l mai aibă, că după aia ... trece silvicultorul la meseria lui de bază: pădurar! Ar fi trecut şi la PNL dacă l+ar fi luat Bolo, degeaba a lins că nu l+au băgat in seamă . Acum face pe marele specialist in monumente!! ha_ha!! Ce caută el la dezbaterea despre Piaţa Unirii??? El să meargă să se ocupe de impăduriri cu d.na Marosy!
Postat 08 Iulie 2013, 13:37 de codru
cel mai penibil...
Cel mai penibil articol care l-am citit in ultimele luni...cel mai penibil ziarist care se autointituleaza jurnalist...si incet incet cel mai penibil ziar care a ramas pe piata (si asa penibila) a micului nostru orasel. Unde tragem linia intre jurnalism si un penibil blog scris de un biet frustrat care se vrea jurnalist?
Postat 04 Iulie 2013, 08:27 de cinevacuvalva
politica-i o c... pe Canapeaua lui Crin
Asa e! E vorba de aceeasi doamna V.L.! Daca-ar putea vorbi Canapeaua lui Crin, multe capete ar "cadea", politic vorbind ca sa nu zic ca multe funduri ar zbura din scaunele in care s-au cocotat!
Postat 03 Iulie 2013, 15:11 de TsD
APROPO SILVIU BRUCAN!
Ca veni vorba de canapeaua lu' Crin, ascultati bine inregistrarea si sa vedeti voi de nu amanta inselata pe canapeaua lui Crin e doamna ministru L.V. Mie asa mi s-a parut, fa si tu un exercitiu. pe youtube cauta " Mihai Balasescu face....". Posti sa te uiti si tu Cris, numa ma tem ca nu o sa pricepi nimic!
Postat 03 Iulie 2013, 14:28 de GHEORGHE DRACU
sughit deci exist
CAINELE MAORE DE DRUM LUNG SI PROSTUL DE GRIJA ALTUIA! CAM ASTA TE CARACTERIZEAZA AMICE. AS VREA SA VAD ZIUA IN CARE CE-I CARE TE-ADAPA ACUM NU VOR MAI AVEA CU CE! CE O SA-I MAI CRITICI TU! EVIDENT, PENTRU CA TE-AU DEZAMAGIT! ESTI O NULITATE a. cris.
Postat 03 Iulie 2013, 14:22 de gheorghe dracu
prosti da' multi si fara caracter
Autorul articolului, "Nimeni-ul" acesta care castiga mereu o paine uscata de la partidul aflat la putere (oricare ar fi acela), imparte politicienii opozitiei in "navalnici" si "frigizi" si pare mandru de finetea analizei facute! Pastrand calapodul gandirii sale acelasi scriitor ar clasifica fufele de partid (cea de pe Canapeaua lui Crin, secretara de 23 de ani a lui Dragnea, Gabi Firea, si inca 70% din Parlament) dupa "marimea libidoului", dar nu o face de teama ca va trebui sa caute un sponsor nou! Asa ca pastreaza pentru sine "Clasamentul Libidinos" pe care il stie numai el si executa comanda de partid de a improsca oameni ca Papahagi, Preda si Macovei care au drept vina aceea ca spun adevarul, ca promoveaza morala, ca se impotrivesc coruptiei, ca reprezinta bunul simt si onoarea in politica Romaniei. Suntem in fata fenomenului de coalizare a imposturii, incompetentei si imoralitatii impotriva cinstei. Grav este faptul ca aceasta coalitie aduna mai mult decat 7,4 milioane de votanti si mai mult decat 70% din parlamentari, acesta fiind motivul pentru care poporul este ata de inapoiat si de sarac, dar si atat de lipsit de orice speranta de scapare!
Postat 03 Iulie 2013, 14:00 de silviu brucan
Epoca de tinichea de acum e mai buna?
Mai Cris, dar atunci cand Filip ti-a repartizat locuinta cu doua balcoane, ca dormeai in podul primariei dupa trei neveste pe care le-ai falimentat, nu erai tu in fiecare zi in calea fundului marelui primar care te primea in primul apartament din cladire, in care primea abasadori, primari de mari capitale ale Europei, bancheri de peste ocean si miliardari anglo-saxoni? Pentru tine Gagarin e din alta tara decat Lenin, care te-a pus sa inveti cand tu erai de fapt dedicat cresterii oilor? Mare ipocrit esti amaratule!
Postat 03 Iulie 2013, 12:17 de Juji
nici cu privatii nu imi e rusine
@taranu: dacă e pe a dreaptă, știu eu și câțiva manageri privați care dau în gropi! și încă străini! asta fără să mă dau în vânt după silaghi(pe care nu-l iert pentru perioada "portocalie"!)
Postat 03 Iulie 2013, 11:55 de TDS
ma gandeam
la silaghi,baiat de treaba de altfel,cum lupta pe la brasov sa "bage"capitalismu'pe meleagurile noastre,de atunci,prin partide triste si numai cu functii bugetare,ma intreb,asta si-a visat in capitalism?slujbe la stat?ca el sunt si ceilalti revolutionari,ministrii,presedinti,eu in loc de "marele"punct 8 de la timisoara nu-i lasam sa administreze statul pe cei care n-au facut nimic ca intreprinzatori privati(boc,ponta,base,constantinescu,iliescu etc n-au administrat nici-o tutungerie la viata lor;capitalism cu bugetari,de-asta suntem in groapa asta)
Postat 03 Iulie 2013, 10:48 de taranu
EXISTA SI TINERE SPERANTE IN PD-L!
EXISTA SI TINERE SPERANTE, OAMENI TINERI CU CARACTER SI COLOANA IN PD-L ! IL POT DA CA EXEMPLU PE MANUEL SELES !
Postat 03 Iulie 2013, 10:29 de Aris
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON