URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2013, 10:08

Batjocură cu Finanţe şi CAS

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ianuarie 2013. Primesc înştiinţare de la Finanţe: pentru că în 2004 nu am achitat 312 lei la CAS, trebuia să plătesc 1.083 lei în X zile. Nedumerit, sun la "o pilă" de la CAS, să aflu ce şi cum. Îmi zice: "Apari cu contribuţie neplătită pe drepturile de autor din anii trecuţi". Bun, ce e de făcut? "Mergi la Finanţe, scoate-ţi adeverinţele de venituri pe 2004-2009 şi vino din nou".

La Finanţe, coadă. Dau 120 de lei pe adeverinţe, că nu-s pe gratis. Apoi din nou la CAS. "E clar, datoria e din 2004", mi se zice. Mă enervez: de ce am fost anunţat după 9 ani, când legea zice că după 5 ani datoriile fiscale se prescriu? "Păi, aţi mai fost anunţat în 2009". Cum, întreb. "La adresa cutare. Uitaţi, a semnat cineva de primire". Dar nu mai locuiesc acolo de 7 ani, iar semnătura nu-i a mea. "Asta e! Oricum, numele vă apare pe site-ul CAS şi se consideră că aţi fost anunţat".

Mă întorc la Finanţe. Zic că n-am avut parte de o înştiinţare reală a datoriei şi întreb dacă pot da "Statul" în judecată. "Puteţi, da' degeaba. Tot o să plătiţi. Până acum pe chestia asta ne-au dat mulţi în judecată, dar au pierdut toţi". Mă consolez. "Asta e!". Consult un avocat şi-mi confirmă şi el: "Legea nu-ţi lasă nicio portiţă!".

Aştept să iau leafa, să am din ce plăti. Între timp, tot de la Finanţe, altă bucurie: mi s-a pus poprire pe conturi. Şi pe cel în care "intră salariul" pe card, şi pe cel de la banca unde plătesc ratele pentru un credit. Întreb colega contabilă: ce urmează? Îmi răspunde: "Orice ban găseşte Fiscul în orice cont pe numele tău, ţi-l ia. Dacă îţi intră salariul pe card, banii merg automat la Finanţe. Dacă plăteşti rata la bancă, banii intră la Finanţe, nu pentru plata ratei. Aşa poţi rămâne restant cu rata şi intri şi pe lista neagră a băncilor". Deci, fundătură!

N-am ce face. În ziua de leafă merg la Finanţe să scap de problemă. Întîi la "executări silite", unde aflu că datoria a mai crescut ("penalităţi!") cu încă 40 de lei (din ianuarie până în februarie). Apoi la registratură, să fac o cerere de compensaţie (că şi Fiscul avea să-mi restituie ceva mărunţiş după ce anii trecuţi mi-a impozitat veniturile mai mult decât trebuia). Pun cererea, apoi sunt trimis la Trezorerie, la ghişeul 13, unde dau "hârtiile". De acolo sunt pasat la ghişeul vecin, 12, unde în sfârşit dau banii şi primesc chitanţa.

Mă întorc la executări silite, las o copie şi întreb: gata? "Nu. Veniţi peste câteva zile să vă luaţi certificatul fiscal (altă coadă, altă taxă, altă distracţie!). Altfel, o să vi se reţină în continuare orice ban intră în conturi". Dar nu anunţă Finanţele că nu mai am datorii, nu ridică poprirea? "Asta e treaba dumneavoastră. Noi anunţăm numai când luăm banii". Mă turez din nou: deci o să mai fac nişte drumuri, o să mai stau la cozi şi o să mai scot alţi bani din buzunar.

Mă întreb, pentru prima oară în viaţă, cine mă pune să lucrez de dimineaţa până seara doar ca să fiu jecmănit în aşa hal. De ce naiba n-am ales să trăiesc "la negru"?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
s a bagat forfetarul la firme PFA radeau de ei na ca vi a venit si voua ceasul
ce prosti puteti fii cand s a bagat forfetarul la firme PFA radeau de ei na ca vi a venit si voua ceasul sa platiti prostia, cand STATUL te jegmaneste reactionezi indiferent in ce tabarabesti, asa va trebuie radiati va pfa si incasati la negru , inchisoarea sa i manance pe evazionisti dar la do=miciliu si averea confiscata, amin !
Postat 28 Martie 2013, 14:08 de roata se invarte :))
bine ca se mai taie din CAS-uri
pai si-au facut probabil bilantul la sfarsit ori la inceput de an, ocazie cu care au si observat nelegiuirea... chestia e ca am trecut si eu prin asa ceva, tot pt dr de autor , dar din 2003... mi-au facut proprire pe salariu abia in februarie 2013 si pana atunci nu mi-au dat stampila pe adeverinta medicala de serviciu, desi am cotizat fara intrerupere 23 de ani, iar in spital n-au nici macar vata cu spirt ori medicamente, doar farmacie privata. si asta la spital de 5 stele in bucuresti. sunt perfect de acord cu deciziile noului ministru al sanatatii si cu reducerea CAS-urilor si a fondurilor cheltuite astfel anapoda
Postat 26 Martie 2013, 12:16 de vasile
hotie pe fata
asa se jecmaneste in "romanica " noastra .stiu un caz in care s-a trimis titlu executoriu unui minor ce incaseaza pensie de urmas dupa tata.,fiind si orfan.
Postat 22 Martie 2013, 19:44 de cetatean
eghtr
asta se urmareste la finainte, iti trimit notificare doar dupa 4 ani, 4 ani jumate ca se incaseze automat penalitatile si sa nu poti comenta nimic, doar sa platesti ca prostul, se practica de multi ani la ei aceasta excrocherie, dupa parerea mea toti care au fost fraieriti asa merita sa li se restituie banii, asa cum finaintele iti iau fortat banii, isi baga efectiv mana in buzunarul tau pe nedrept, asa sa si plateasc frate daca sunt cu musca pe caciula, institutia lui peste! huuua!
Postat 22 Martie 2013, 15:46 de gwghr
!!??
Am impresia ca unele comentarii la acest articol sunt scrise de elevi sau oricum cu varsta maxima de 18 ani, care nu au avut de-aface cu vreo institutie cum e cea a finntelor. Nu asta e problema ca trebuie sa platesti CAS si alte taxe, problema e urmatoarea: EU, in 2004, fiind angajat cu acte in regula la o firma, mi-am deschis un PFA cu care am colaborat cu o alta firma, in tot acest timp fiind angajat (platindumi-se CAS-ul). Nestiind ca trebuie sa platesc CAS dupa profitul realizat pe PFA, binenteles ca n-am platit, platind doar impozit de 16%. Parerea mea este ca, daca in 2004 nu am platit CAS, in 2005, hai cel tarziu in 2006 trebuia sa imi vina o hartie de la CAS cum ca le datorez ceva bani; dar NU; mi-a venit in 2009 (cand deja nu mai aveam activitate pe PFA) cum ca le datorez 5500 ron, din care 2800 contributii datorate si 2700 penalitati. Carui BOU i se pare corect ca, fie el si STATUL Roman, sa faca 2700 ron doar ca a uitat sa-ti trimita o hartie? si in situatia mea au fost mii de contribuabili. Daca vorbim de HOTIE, CARE PE CARE INCEARCA SA FURE?
Postat 22 Martie 2013, 06:59 de DXX
Începutul sfârşitului lui Criş.
Asta păţeşti dacă ai votat cu Bolojan şi-l pupi în fund toată ziua, pentru că totul se plăteşte în această viaţă, nu în una viitoare. Stai să vezi, că abia ai intrat în ciclul al doilea al celor 9 ani de probleme. Până în 2022, ultimul an al negativităţii tale, vei achita toată răutatea pe care ai vărsat-o de-a lungul anilor împotriva unor oameni fără vină, doar pentru că ţi s-au părut altfel decât majoritatea sau pentru care s-au pornit comenzi de ură. Îţi doresc cât mai multe credite şi drepturi de autor neimpozitate încă.
Postat 21 Martie 2013, 21:50 de Carp III
duma
care lege zice ca datoriile fiscale se prescriu dupa 5 ani ? si de cind curge termenul de prescriptie ? fiti seriosi maa - nu se prescrie nimik
Postat 21 Martie 2013, 16:22 de esty
Romania e mai tare ca Elvetia
Asemenea intamplari sunt la ordinea zilei in Romania. E perfect normal. Romania este etalon al democratiei, respectarii legilor, normalitatii institutionale, civilizatiei, alfabetizarii si de ce nu, tara sistemului medical perfect. Nu stiu cine are putea injura tara asta si nu as putea intelege pe cineva care vrea sa emigreze. Pe cuvant ca nu.
Postat 21 Martie 2013, 00:43 de Bokassa Jean Bedel
Bataie de joc
Acesti bugetarii isi justifica locul de munca prin "sicanare" .
Postat 20 Martie 2013, 23:20 de Cristi
sereacu
sereacu de tine crisule! lasa ca mai faci citeva spagi dupa tot atatea dosuri pupate si o sa ai de unde plati. si apropos...tu astepti ziua de salar?
Postat 20 Martie 2013, 22:37 de somesan
cardasia e doamna mare
din pacate neam nascut an romania asta de corupti si analfabeti ,scoateti repede banii din banci ,nu mai puneti piciorul an nicio banca ,si cine are posibilitate sa plece din tara asta cat poate de repede ,sa uite ca este roman .iar de vacile si boii din finante sai vezi ce case vile au si masini scumpe ca doar ei ati iau bani vrei sa platesti mai putin suni o pila.
Postat 20 Martie 2013, 20:59 de TODORAN
hotia devine o afacere infloritoare, corect ?
normal de ce sa platim taxe ca e mai bine sa furam , ii cazam gratis cu papica, caldurica la 2700ron cheltuiti lunar nici la munca nu primesti atat comparativ cu salariul minim , e o afacere rentabila sa furi !!! fura 300 dar tot nu i prinde pe toti si in final hotia devine o afacere infloritoare, corect ?
Postat 20 Martie 2013, 16:46 de vsm
unde i lege nu i TOCMEALA !!
unde i lege nu i TOCMEALA !!!!!! da este rusinos ce se intampla, pacat ca ROMANIA ofera CETATENIA asa de usor , pacat !VOTUL ar trebui sa l exprime doar cei care platesc taxe si impozite in rest NU.
Postat 20 Martie 2013, 16:20 de unde i lege nu i TOC
fsdfsf
de-asta nu imi tin banii in banca. Nu au cum sa mi-i blocheze ... si nici flamanzii aia de la banci nu castiga de pe urma lor.
Postat 20 Martie 2013, 13:08 de sdfsdfs
cas
adevarat au numai drepturii,si aceste drepturi sint platite din impozitile noastre
Postat 20 Martie 2013, 13:02 de ghita
finante
de ce finantele si cas nu executa niciodata o anumita etnie care are masinii scumpe si palate,deci asta inseamna discriminare fata de ceilalti contribuabill
Postat 20 Martie 2013, 12:46 de lia
CONTRIBUTIE
acesti handicapatii profesionali sint platiti din impozitele noastre,deci sint angajatii nostri, ar mai trebui redus din acest numar mare de incompetenti profesionali
Postat 20 Martie 2013, 12:30 de DORU
sa nu furati, mai bine renunti decat sa furi.
multi au tendinta ca sa se fure pe ei, renunta la sentimente mult mai profunde care te ajuta sa fi mult mai apropae de D-zeu nu sa l RESPINGI :)))).Cand furi sa tiseszi nu faci decat sa te UMILESTI si sa traiesti in umilinta cumplita, sa nu furati, mai bine renunti decat sa furi.
Postat 20 Martie 2013, 12:23 de NU FURRRR
plangand le spune i am MANCAT , am fost lacum, la care unul inteligent ii spune \
banii pe care noi ii colectam de pe piata sunt ai STATULUI, ai TARII ai rolul si atributia sa repartizezi unde trebuie si cui trebuie se numeste RESPONSABILITATE CETATENEASCA , tu nu i faci favoruri STATULUI tu ai obligatia sa l respecti :))) ca pe TINE !!!! noi platim sute de oamenii sa i REEDUCE pe cei ce nu inteleg LImBA ROMANA.
Postat 20 Martie 2013, 12:18 de vsm
plangand le spune i am MANCAT , am fost lacum, la care unul inteligent ii spune "I-ai FURAT"
hai ca copii mici sa invatam :)) un copil primeste de la bucataresca un pachet de biscuite si ea il avertizeaza ai aici 5 biscuiti unul al tau restul dai la fiecare cate unul, copilasul simtind aroma lor in drum manaca unul si se gandeste el ia sa mai mnaca unul ca il dau maine pe al meu dar sunt asa de buni ca ii manca pe toti, ajunge in clasa si ceilati patru il asteptau FERICITI sa si primesca biscuiti de foame, el cu lacrimi plangand le spune i am MANCAT , am fost lacom, la care unul inteligent , mai sanatos la minte si trup , ii spune "I-ai FURAT" dar fie biscuitul tau va fi dat celui care stie sa te faca sa renunti la el.de aici gsiti voi motive sa i facem pe oamenii buni, sa renunte la lacomie, dintr o banala senzatie a simturilor ranim pe cei din jur chiar daca nu avem nevoie dar vrem sa EXAGERAM sa fim altceva decat NORMAL>
Postat 20 Martie 2013, 11:55 de vsm
Bine ai venit si-n clubul meu...
La intrebarea finala `De ce naiba n-am ales sa traiesc `la negru`?` stimate domn Adrian Cris, incercam sa ne raspundem alte zeci de mii de IMM-uri, sau PFA-uri, sau oricare alte forme de fiscalizare...de ce am ales sa fim platitori de taxe, si purtatori de nume `evazionisti fiscali`??? Pentru ca asa suntem vazuti platitorii de taxe, evazionisti, nu? Ca doar de aceea au venit si ultimele tipuri de taxe, pentru ca IMM-urile fac evaziune..In fine, padure fara uscaturi nu exista, e drept, dar se exagereaza uneori, sau poate ca evazionistii au devenit evazionisti punandu-si aceeasi intrebare `De ce naiba n-am ales sa traiesc `la negru`?`.
Postat 20 Martie 2013, 11:42 de Oradean 2
cum poti sa furi TARA TA ?
oooooo nu i placere mai mare sa ti platesti taxele, ziua este mult mai luminoasa cand ti ai facuta datoria cu responsabilitate , maine daca trebuie oricum vom pierde totul datorita imprumuturilor, traim pentru tara noastra nu pentru altii, traim sa ne simtim utili copiilor nu sa furam copiii, ce ati patit , uitati PDL care va lasa sa i escrocatii pe altii,uitati tot ce au facut ei in 7 ani, voi sunteti deosebiti si speciali prin copiii copiilor vostri, e urat sa FURI, e o pata rusinoasa, au murit oamenii ca sa va bucurati de libertate, cum poti sa furi TARA TA ? e ca si cand ti ai fura familia si ai las o de izbeliste !!! ce caracter puteti avea unii , nici nu ma strduiesc sa inteleg, DOAMNE fereste ne de hotii ca sa ne putem bucura de TARA! nu este rusine mai mare decat sa fi HOT "NU FURA " este una din porunci !!!!!!
Postat 20 Martie 2013, 11:40 de vsm
io' cu cine cotizez?
De ce te plangi amice pentru ca Guvernul te haituieste pentru bani? Credeai asta-vara ca te alaturi "celor mai egali decat restul lumii" si ca o sa ai voie sa "sari si tu peste lege" ? Credeai ca e destul sa lauzi fapte care incalca morala si legile scrise, fapte condamnate de "lumea civilizata din vestul Europei", pentru ca sa ai dreptul sa scapi de obligatiile la care sunt supusi ceilalti contribuabili? E trist pentru tine sa descoperi ca ai ramas printre cei multi si esti nevoit sa platesti ca si noi, toate darile catre Stat: taxe, impozite, contributii sociale, alte contributii. Mai straduieste-te, poate intr-o buna zi iti vezi visul cu ochii: ajungi deasupra legii si vor veni niste lingai sa te aprobe in presa si sa-ti laude abuzurile! Totusi, sperantele tale sunt slabe: spectacolul se joaca de ani de zile cu "casa inchisa" datorita numarului mare de parveniti care cauta un loc de "Ciutacu, Badea, Gadea, CTP, Cristoiu,s.a.m.d". Pana atunci lasa lamentarile si treci pe la caseria Guvernului pe care ti l-ai dorit!
Postat 20 Martie 2013, 11:34 de puiu lascu
tara de 2 bani
acasa cu ei!!!! foarte bine face Nicolaescu.dupa ce stai ore intregi la coada la CAS cand ajungi la ghiseu dai de niste "VACI" de muieri care altceva decat sa te batjocoreasca nu fac.si culmea pe banii nostrii , cu niste salarii pe masura.Acasa cu ei !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 20 Martie 2013, 11:24 de eu
bine ai venit in clubul meu:)))
Eu am peste 10.000 CAS :))) ca prostu mi am declarat la fianante veniturile in anii trecuti, de si puteam sa nu o fac. Acum repede CAS ul a sarit ca vrea ditamai suma din care 60% sunt penalizari si sigur dobanda:) Cu nimic nu ma stimuleaza statul roman sa fiu cinstit. La CAS cand intrebi de ce nu anunta lumea ca au pretentii din 2003 dau banalul raspuns ca nu au plicuri ptr a trimite instintarile si ca sa merg eu sa verific hartiile afisate pe coridoare la ei.... legea e lege, urmeaza sa mi blocheze conturile....nu am de unde le da atatzia bani in 15 zile....
Postat 20 Martie 2013, 11:14 de Oradean
lasati BARFELE celor slabi si cu locul la PUSCRIE, ei vor cersi toata viata INDURARE , nascuti sa mo
legea unei tarii trebuie sa fie BIBLIA CETATEANULUI nu lacomia, invidia si analfabetismul, lasati BISERICA ca nu va da MINTE va face si mai vulnerabili decat sunteti, tu incasezi banii legea spune da e ok dar nu la NEGRU cum o fac hotii si cei PROSTY. Atunci fii MANDRU ca poti sa dovedesti ca esti un cetatean ONEST si mandru sa porti numele de ROMAN.LUATI si cititi CONSTITUTIA< CODUL PENAL lasati BARFELE celor slabi si cu locul la PUSCRIE, ei vor cersi toata viata INDURARE , nascuti sa moara in lanturi ca nu suporta OMUL.
Postat 20 Martie 2013, 10:49 de rusinee sa va fie !
marsssss mizerii afara din ROMANIA !
banii nu sunt ai nostri si nu vor fi NICIODATA, marsssss mizerii afara din ROMANIA !
Postat 20 Martie 2013, 10:44 de marsssss mizerii afa
TE ai nascut sa imparti cu altii banul nu sa l furi !!!
hai termina cu prostiile banii nu sunt ai nostri sunt doar un etalon de platit si intretinut o TARA, stiti ce ma nedrumireste pe mine de ce nu mergeti in AFRICA, de ce traiti in ROMANIA, cel care imparte nu simte povara TAXELOR si impozitelor de platit, simte rusinea si povara HOTIEI, CERETI EXILAREA HOTILOR afra din ROMANIA, imi iubesc tara dar pentru asta trebuie sa fiu un CETATEAN FIDEL EI nu hotilor, amin ! ROMANIA ESTE UNA DINTRE cela mai bogata tarii exceptie HOTII care ne trag NEAMUL IN JOS, RUUUSINE ! Cati banii duci cu tine in GROAPA ? esti superioar adac te imbraci in aur, nici VORBA esti un biet PROST care se nenoroceste SINGUR :))) te inghite vulturi stralucesti prea tare !!
Postat 20 Martie 2013, 10:42 de RUSINEEE!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON