URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2014, 11:09

Bătaie şi bătaie de joc

Bătaie şi bătaie de joc foto: bzi.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Dacă am ţine cont de vechile zicale despre bătaie ("Bătaia e ruptă din rai", "Unde tata loveşte carnea creşte", "Când drumul e bătut pot trece şi căruţele" ori "Palma tatălui, mai dulce ca mângâierea vecinului"), am putea crede că procuroarea care a clasat dosarul în care angajaţii Centrului de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale trebuiau cercetaţi pentru bătăile aplicate minorilor instituţionalizaţi e un adevărat tezaur paremiologic. Din păcate, nu este decât fie depozitara unor concepţii medievale despre educaţie, fie exponenta unei justiţii alienate, care în locul balanţei ar putea ţine în mână o nuia sau, de ce nu, un ciomag.

După cum www.ebihoreanul.ro a relatat săptămâna trecută, procuroarea a scăpat de dosar motivând că "legea permite unei persoane căreia i-a fost încredinţat un minor să recurgă la asemenea măsuri, cu condiţia ca prin luarea lor să nu primejduiască sănătatea, dezvoltarea fizică, intelectuală sau morală a minorului" şi că, "chiar dacă corecţiile fizice aplicate minorilor ar fi dovedite, acestea ar putea fi încadrate la cauze justificative, deoarece pentru corijarea minorilor sunt situaţii în care trebuie să se procedeze cu severitate atunci când aceştia greşesc". Altfel spus, potrivit doamnei procuror, bătaia e justificată în "unele" situaţii, la latitudinea "educatorului".

Aşa să fie, însă? Nicidecum. Magistratul greşeşte şi moral, pentru orice om de bun-simţ fiind evident că minorii instituţionalizaţi - oricum bătuţi de Dumnezeu - suferă traume care îi marchează pe tot restul vieţii şi fără să fie altoiţi de educatori, şi legal - întrucât Legea protecţiei copilului prevede explicit că minorul "trebuie protejat împotriva oricăror forme de violenţă, indiferent de mediul în care se află".

Aşa cum au remarcat şi specialiştii Centrului de Resurse Juridice din Bucureşti care au făcut publice anul trecut abuzurile angajaţilor Centrului, procuroarea a dat dovadă, de fapt, de o superficialitate şi o neglijenţă totale în investigarea cazului, însuşindu-şi la virgulă propunerea de clasare a dosarului făcută de un ofiţer de Poliţie care, din lene sau din alt interes, a decis că "nu sunt probe suficiente" privind bătăile administrate minorilor.

Revoltător e nu doar că Poliţia şi Parchetul n-au ţinut cont de mărturiile prin care înşişi educatorii şi-au recunoscut o parte din fapte (sub proprie semnătură, în faţa unei comisii a DGASPC!), ci şi că, prin soluţia dată, dau un semnal periculos pentru societate: copiii, cel puţin cei din aşezămintele de "ocrotire", nu numai că pot, dar chiar e indicat să fie bătuţi.

Printr-o astfel de decizie, ambele instituţii s-au umplut de ruşine, în schimbul lefurilor grase pe care le plătim ofiţerilor şi magistraţilor livrându-ne o sfruntată bătaie de joc. Asta acum, căci cine garantează că tinerii bătuţi astăzi nu se vor răzbuna mâine, pe cine apucă? Fiindcă şi asta e adevărat: cine scoate sabia, de sabie va pieri, chiar dacă e vorba de o întreagă societate!

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "Stupefiant: Parchetul Oradea pune capac peste abuzurile de la Centrul de Plasament, pe motiv că acestea sunt... normale"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cris, esti o bataie de joc!
Si meriti o bataie!
Postat 17 Aprilie 2014, 23:17 de Moon
@ Observatorul oligofren
Esti un infractor si un nemernic. Cum iti permiti sa cataloghezi niste nefericiti drept vagabonzi ? Vagabond esti tu si cu parintii tai ! Precis esti fie Puia , fie vreun cordit de militian sau chiar procuroarea in persoana. Pe tine n-ar trebui nimeni sa te protejeze de nimic. Societatea trebuie protejata de animale ca tine ! Deseule , pleaca la groapa de gunoi din care te-ai nascut !
Postat 17 Aprilie 2014, 15:01 de Btw
ADEVARUL ADEVARAT !!!!
Adevarul este ca in centrele astea sunt o adunatura de specimene care nu pot fi disciplinate cu vorba buna !! Nu stiu decat( si asta in parte ) palma si cureaua lata. Nimeni , niciodata nu o sa-i poata aduce in ori de cat cu pedepse fizice. Propun ca Adrian chis sa isi ia cateva ore de pedagogie si sa aplice la vagabonzii de la centre ca sa vada ce spor are ( ZERO) Si politita ocoleste aceste amplasamente ca nu are ac de cojocul acestora , ei vagabonzii fiind mult mai bine protejati de lege(lege idioata) decat organele de ordine ca despre noi cetatenii(platitorii de taxe) nu mai vorbim. Ma tot intreb CINE ne protejeaza pe noi , platitorii de taxe si impozite de acesti ratati, vagabonzi fara numar la buletin , dispretuitori a oricarei morale si trairi civilizate ! CINE?
Postat 15 Aprilie 2014, 13:08 de ORBservatorAntena3ia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON