URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2014, 12:11

Aveţi chef, fă, de o demisie?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gândită de PDL, dar aplicată şi chiar accelerată de PSD, regionalizarea începe să-şi arate tot mai mult efectele asupra Oradiei şi orădenilor. Politruci fără glorie, puşi în fruntea unor instituţii pe care sunt obsedaţi să le "reorganizeze" aşa cum îşi marchează câinii teritoriile, făcând pipi pe ele, mută de colo-colo oameni şi structuri, fără dezbateri şi fără explicaţii, ba până şi fără acte în bună regulă. În numele "reorganizării" - care mie îmi aminteşte lozincile despre "revoluţia continuă", despre "perestroică" şi despre "reforma" infinită - omul, altădată cel mai de preţ capital, a devenit un biet gândac care, dacă stă în calea planurilor vreunui politruc, e strivit fără ezitare.

E ceva din ce afirm exagerat ori fals? "Reorganizarea" Finanţelor Publice şi pregătita mutare la Cluj a Regionalei Vamale - operaţiuni soldate cu costuri de timp şi de bani pe care toţi le suportăm zi de zi - demonstrează că nu. După ce au ţipat ca din gură de şarpe în opoziţie, bocii şi blejnarii PSD-işti duc perversitatea pe noi culmi. Fac regionalizarea fără să vorbească despre ea, fără să le pese nici câte destine umane distrug, nici câtă risipă provoacă.

Tristeţea e că, în timp ce transferă instituţii de la Oradea la Cluj (care, să nu uităm, nu e doar oraşul lui Boc, ci şi feuda lui Rus & Dâncu), membrii sectei Martorii lui Dragnea nici măcar nu sunt luaţi la întrebări, să ne elucideze ce descentralizare e aceea în care Capitala nu cedează regiunilor niciuna din atribuţiile sale, ci le centralizează de la judeţele golite de conţinut. Îşi permit s-o facă, pentru că între timp ne servesc un singur refren - Jos Băsescu! -, iar noi suntem ocupaţi să ne turnăm găleţi de gheaţă în cap, în loc să le pichetăm sediile de Partid.

Îşi permit s-o facă, pentru că în timp ce ne temem locul de muncă, ei se împăunează cu amnistia "mămicilor" şi "bunicilor". Îşi permit pentru că nu pierd decât câteva zeci de voturi, ale funcţionarilor care vor fi puşi pe drumuri, iar lor le sticlesc ochii doar de la milion în sus. Îşi permit fiindcă - la fel cum Stalin spunea că moartea unui om e o crimă, dar a unor milioane e statistică - Victorii şi Viorelii ştiu că ce pierd în Oradea câştigă la Craiova ori la Teleorman.

Îşi permit pentru că nu le pasă nici cât negru sub unghie de pustiul cauzat şi fiindcă pentru ei e important nu că Oradea va rămâne un sat mai mare, îngrijit, dar fără economie, ci că Partidul va câştiga alegerile.

Unor PSD-işti le va păsa, poate, doar atunci când le vor fi mutate la Cluj şi Prefectura pe care o conduc, şi Sorbonica unde au devenit savanţi. Nu să-i supăr pe prefect ori pe ştabul Judeţenei de Partid mi-am propus, însă, ci să-i provoc relaxat şi zâmbitor ca Ponta: Aveţi chef de-o demisie, fă? Sau vă continuaţi carierele cu preţul devalizării unui oraş de nişte instituţii pe care avea tot dreptul să le păstreze? Şi nu din mândrie, fiindcă doar pe aici curge Crişul la vale, ci pentru că aşa spune o voce de neastupat, cea a raţiunii!

Citiţi pe această temă şi articolul "Pun Bihorul pe ultimul loc! Regionalizarea continuată de PSD mută de la Oradea la Cluj cele mai importante servicii deconcentrate"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
ai luat de la mine
D-le Chiş-ZIC ŞI IO l-aţi luat de la mine acu vreun an(de la ,,bihoreanu,,)
Postat 03 Septembrie 2014, 20:12 de bihoreanu
hal de exprimare @abrudan
Păi băi frate Abrudane, cu aşa hal de exprimare: "mi-am propus, ÎNSĂ, CI să-i provoc..." mai ai tupeu' să te iei de Sorbonica ? Dacă te aud boii ăia care ţi-au dat certificatele de calificare, de la Cluuuj sau Cimişoara, (sau poate ai terminat la hoidusoboslou....) o să-ţi DEVALIZEZE intelectul atât de încercat în luptele cu senviciurile hămăite pe la conferinţele de presă, oferite cu drag ziariştilor de politrucii de toate culorile şi etniile....
Postat 03 Septembrie 2014, 12:36 de Jean Valjean
"Pun Bihorul pe primul loc" este sloganul PNL (Popa Cornel), cu care n-are nicio legatura PSD !!!
In contrapartida cu PNL Bihor (Bolojan Ilie & Popa Cornel), PSD are cu totul alt slogan, care spune, la obiect, ca "scapa cine poate" !!!
Postat 02 Septembrie 2014, 21:39 de WinDos
Bai mare !
SE DEVALIZEAZA VILELE VAMESILOR !!!!!!
Postat 02 Septembrie 2014, 19:13 de network
Market
Cat ati tot mistocarit "SORBONICA", au fugit si destul de putinii studenti care veneau aici in ultimii ani. Ce oras mare si tare vreti fara o institutie de invatamant superior puternica. Uitati-va la Cluj si la Timisoara, ca sa intelegeti cam cum sta treaba. Ne-a depasit si Satu Mare. Dupa ce ca v-ati taiat singuri creanga de sub picioare, acum tot voi plangeti. Voi ati facut asa, hudemeristii pe de alta parte. Franele astea au blocat cat au putut dezv. Statiunii Baile Felix, care ar fi adus turisti multi in zona (ba din contra au incercat sa o si ciordeasca )! Au blocat ani in sir si dezv aeroportului. Ori fara un aeroport international, investitorii mari nu vin. Pt un oamenii de afaceri, "time is money", plus ca bihorenii merg si platesc taxe de aeroport in alta parte plus cheltuielile in plus care le fac pe drum ca sa ajunga la aeroporturile respective. Si cate alte piedici nu pun hudemeristii, de tot felul, dezvoltarii in general a orasului (blocheaza proiectele Primariei). Si soarecele se vrea elefant dar degeaba. La fel cum si Putin s-ar vrea conducatorul unei tari de talia Americii iar el sa faca dupa cum il taie capul, insa una e dorinta si alta "putirintza".
Postat 02 Septembrie 2014, 19:09 de evaluare
Bihorul are cele mai mici salarii din tara !
Normativele europene prevad bani mai multi pt orasele care nu sunt centre regionale. Daca nu esti centru regional, primesti o finantare mai mare pt dezvoltare. Populatia scade an de an iar udemeristii si tokesistii se opun cat pot (a cata oara ?!?), dezvoltarii orasului. Un exemplu ? Unirea Oradiei cu Sanmartin-ul. Ar mai creste astfel nr de locuitori ai acestui oras. Astfel s-ar putea atrage niste investitii avand o piata de munca mai mare. Altfel, la cat au furat ungurii din Ardeal eram azi la nivelul Elvetiei, dar din pacate ce s-a furat, furat ramane. Acum suntem la fundul sacului.
Postat 02 Septembrie 2014, 19:02 de Asta e.
@ioana
hai sa nu exageram. Oradea e unul din cele mai mari orase din Romania si sunt sigur ca la urmatorul recensamant o sa ajungem pe locul 8 sau mai sus ca marime. Ideea e sa nu ajungem intr-o regiune cu Cluj-ul, pentru ca asta ne poate frana dezvoltarea.
Postat 02 Septembrie 2014, 16:00 de David
****
Oradea deja este un sat mai mare. Nu mai e ce a fost pe vremuri. Oradea decade pe zi ce trece mai ales ca marea majoritate a populatiei e constituita din tarani care nu stiu sa se comporte, arunca coji de seminte pe jos, sunt lipsiti de cel mai elementar bun simt etc.
Postat 02 Septembrie 2014, 14:09 de ioana
vai,vai..
Ce sa provovi Abrudane????/Ca tot sluga PNL esti...jalnic,penibil ,jenibil!!!
Postat 02 Septembrie 2014, 13:46 de gheorghe@sandor
poate ca nu
poate ca nu-i neaparat un lucru rau. incercati si perspectiva aceasta: "Oradea, primul oras care a renuntat la aproape toate institutiile bugetar-administrative si unde se dezvolta mediul privat nestingerit". poate incepe o delimitare, treptata, de tot ce e atins de spurcata administratie statala. oradea trbuie sa-si incurajeze zona industriala si sa-si salveze facultatea. acestea sunt prioritatile "0". daca aceste resorturi sunt functionale, restul vine de la sine.
Postat 02 Septembrie 2014, 12:30 de nemes zoltan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON