URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2016, 12:49

Asistenţi din toate facultăţile, uniţi-vă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezentat săptămâna aceasta de BIHOREANUL, rechizitoriul în baza căruia DNA i-a trimis în judecată pe rectorul suspendat al Universităţii orădene, Constantin Bungău, pe decăniţa demisionară a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, pe conferenţiara devenită peste noapte profesoară de psihologie Camelia Dindelegan şi pe ascultătorul ei soţ, preotul Marin Dindelegan, descrie ceea ce de mult, încă de la ctitorirea ei de către răposatul Teodor Maghiar, ştia tot Bihorul: Universitatea din Oradea e o trambulină pentru parvenire şi un adăpost pentru impostură.

Procurorul care a condus ancheta - poate nu întâmplător o "venitură" de pe alte meleaguri, nu un băştinaş îndatorat magiştrilor "sorbonei" - descrie felul în care pentru căţărarea în vârful piramidei academice locale sunt suficiente trei lucruri: ambiţul/capriciul de a fi "universitar", posedarea unor relaţii cât mai sus puse şi deţinerea resurselor de a le alimenta cu servicii/bani. În speţa de faţă, a fost de-ajuns toana conferenţiarei de-a deveni profesor, conectarea ei la politicieni de toate culorile, alcătuind o reţea politică transpartinică: un prefect de sorginte PSD-istă, un şef de Judeţ lider de filială PNL şi un deputat (care, ce-i drept, poate din lene, nu s-a "băgat") la acea vreme UNPR-ist, azi PMP-ist. În termenii lui Caragiale, un adevărat "lanţ al slăbiciunilor", doar că dacă pentru Domnul Goe părinţii alergau să-l treacă clasa, pentru Camelia Dindelegan sistemul de Pile-Cunoştinţe-Relaţii a fost pus în mişcare pentru a o include pe nou-venită în aşa-zisa "elită" a Sorbonicii.

Pentru a minimaliza gravitatea situaţiei, împricinaţii şi avocaţii lor susţin că n-au dat şi n-au primit şpagă, ci nevinovate "cadouri", din motive de "curtoazie", "de sărbători", pentru că "aşa se face". Rezultatul? Dezastruos: generalizarea şi, mai grav, perpetuarea imposturii de la o generaţie la alta. Motiv pentru care, spune procurorul, "această tolerare socială trebuie limitată prin măsuri adecvate, chiar represive, în scopul edificării unei altfel de mentalităţi şi, pe cale de conseinţă, al construirii unei societăţi curate şi echilibrate", deoarece "doar în cadrul unui astfel de echilibru social toate persoanele au şanse egale ca, în raport doar de competenţele lor, să-şi atingă idealurile profesionale". Altfel, dacă societatea nu-şi curăţă mizeria - chiar şi expulzându-i, trimiţând la închisoare pe cei ce o produc, întreţin şi propagă -, profesioniştilor nu le va fi recunoscută valoarea şi nu-şi vor putea găsi locul meritat în ierarhie, decât eventual accidental, cum ştim că se şi întâmplă la Universitatea orădeană.

Multe comentarii nu sunt de adăugat, ar fi retorice şi redundante. O observaţie merită însă transmisă tinerilor universitari care nu au loc de "sorbonei": uniţi-vă şi scăpaţi de ei! Altminteri, dacă alegerile ce se prefigurează vor fi confiscate de unul ca Florin Bodog, cu nimic mai breaz decât Bungău, ba probabil chiar mai periculos, odraslele şefilor voştri, la fel de mediocri ca părinţii lor, vor fi şefii pruncilor voştri, indiferent cât aţi muncit pentru educaţia lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
se unesc, nici o grija!
comenta Cleopard ceva despre a avea curaj sau tupeu (?) de a se inscrie la un concurs pe un post cu dedicatie. Ei, s-a gasit solutia si la asta: nu iese al nostru, anulam concursul!
Postat 13 Septembrie 2016, 07:50 de CSM
!
Pentru a face curățenia la Universitatea din Oradea, Ministerul Educației ar trebui să intre în instituție mai întâi cu bocancii, apoi cu bisturiul. Nici o instituție de învățământ superior de stat nu se va reforma singură atâta vreme cât primește bani a moaca de la buget. O grămadă de profesorași trag nădejde să mai apuce o lună, apoi încă o lună înainte de a se face curățenie că - deh - banii nu-s tocmai puțini.
Postat 10 Septembrie 2016, 17:00 de Shogun
camorra la Universitatea din Oradea
Colegialiate nu inseamna a te asocia cu insi de joasa spetă precum Bungău, Chipea, Dindelegan sau Prada. O adevărată Camorra în Universitatea din Oradea.
Postat 10 Septembrie 2016, 11:12 de andreimagheru
Bafta !
In halul in care va sapati voi la UO unii pe altii,nu conteaza gradul ( didactic vreau sa spun),e clar ca nu vor merge lucrurile acolo spre bine ! Unde va este colegialitatea,stimatilor ?! Unde va este spiritul de ECHIPA ?! Ce exemplu de solidaritate intellectuala le dati invataceilor dvs ?!Uniti-va asadar indiferent de grad ! Bafta pe mai departe ,spre propasirea UO si a ORADIEI!!
Postat 10 Septembrie 2016, 10:27 de Iness
@ asistenții din UO
Străduiți-vă, prin mintea voastră, să construiți ceva pentru UO. Nu vă lăsați infectați de sloganuri pre sau post marxiste, ca cel din titlu! Altfel o să ajungeți ca cei de dedesubt!
Postat 09 Septembrie 2016, 22:38 de Josef_K
@ preavertebrații de dedesupt
Just au spus tovarășii!
Postat 09 Septembrie 2016, 22:09 de Josef_K
tot pentru numita prada marcela
Doamnă aparatoare de spagari, faceti-va datoria! V-a numit amicul dvs intim Costelus prorector sa va ocupati si de clădiri. Vă place cum arată anumite pavilione? De cind nu au mai fost ele renovate? A, nu sunt bani? Sigur ca nu sunt. Se duc pe indemnizatii de conducere nesimtite. Inca o data rusine, tovarASA Marcela Prada, prietena lui Costelus@ Demisia!
Postat 09 Septembrie 2016, 11:10 de andreimagheru
grad ridicat de incredere in spagari
Da, tovarasa Marcela, avem incredre in rectorul spagar, in prorectorii si decanii fara urma de coloana vertebrala, in Senatul care l-a validat in functia de decan pe vinzatorul de diplome false Maghiar Adrian, in Curila si in Pasca. Tovarasa Marcela, nu va e rusine? Oare lui Bungău, lui Chipea, lui Dindelegan nu le e jena sa intre in octombrie la ore? Sunteti de neiertat, tovarasa Marcela Prada!
Postat 09 Septembrie 2016, 10:44 de andreimagheru
Reaua credinta !
A arata si faptele pozitive despre o institutie inseamna „lauda” (dar nu “de sine”), a le arata, cu obstinatie, numai pe cele negative si amplificate, inseamna rea credinta, manipulare chiar. Ori, datoria, celor ce informeaza cetatenii, ar trebui sa fie o informare corecta, bine documentata. In caz contrar e vorba de lipsa de responsabilitate sau incompetenta. Argumentez cu urmatoarele : -„devenită peste noapte profesoară”: cum poate cineva deveni asa de repede profesor universitar, cand se stie ca trebuie sa indeplineasca o serie de conditii legale valabile in toata tara (doctorat, carti scrise, lucrai st. Etc. ) si care in final sunt validate de CNATDCU. Aceste conditii se indeoplinesc de azi pe maine? - „Universitatea din Oradea e o trambulină pentru parvenire şi un adăpost pentru impostură” : este o afirmatie grava, inseamna ca institutiile statului nu-si fac datoria si ca universitatea ar trebui desfiintata ( unii abia asteapta); - „"venitură" de pe alte meleaguri” (om fara capatai, vezi DEX ): de ce nu este intrebat si respectivul ce „Sorbonica” a terminat?; Da, in concluzie „Asistenti din toate facultatile, uniti-va!” ca sa aparati o institutie de invatamant superior, dar cu dreptate, luati atitudune impotriva neadevarurilor.
Postat 08 Septembrie 2016, 12:43 de bumbu
mai usor cu lauda de sine
mai ales din partea ta Marcela! La rezultatele pe care le are universitatea sigur tu nu ai participat. Cand ai ajuns profesoara fara isi, cu niste proceedingsuri in curs de publicare ciocul ar trebui sa fie mai mic si sigur nu ar trebui sa chemi pe cineva sa se uneasca cu tine.
Postat 08 Septembrie 2016, 09:06 de cercetas
Felicitări pentru titlul articolului !
O universitate puternică în minunatul oraș Oradea, trăiește prin efortul comun al colegilor universitari (uniți) și al urbei. În condițiile actuale, când mulți s-ar bucura să nu existăm ca instituție, e de la sine înțeles că nu este deloc ușor. Să nu tragem concluzii, când nu cunoaștem ipoteza ! Hai să fim și constructivi: să privim includerea Universității în clasamente internaționale care măsoară performanța academică pe baza unor descriptori obiectivi, cuantificabili, dincolo de aprecieri subiective. Este notabil rezultatul topului QS University Rankings - 2016, realizat în parteneriat cu Elsevier, prin includerea Universității din Oradea între primele 200 dintr-un total de 600 de universități luate în considerare în Europa de Est și Asia centrală, ocupând locul 7 la nivel național, dintre cele 11 universități din România care au reușit să se califice. În clasamentul Scimago Institutions Rankings, care utilizează baza de date europeană SCOPUS, Universitatea din Oradea a reușit, mereu în ultimii ani, performanța de a fi printre cele 20 de instituții selectate dintr-un total de peste 100 de universități publice sau private și institute de cercetare românești (locul 18 în 2015),... tot în ultimii ani, Universitatea din Oradea a reușit obținerea și menținerea celui mai înalt calificativ acordat de către Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS): „Grad de încredere ridicat”... suntem uniți și avem încredere în Universitatea din Oradea și în colegii noștri !
Postat 08 Septembrie 2016, 07:57 de Prada_M
Notă de subsol
Frumoasă și însăilată poveste, scrisă de DNA. Din lunga listă de capete de acuzare, au mai rămas câteva și ălea greu de demonstrat (cele zise "foloasele nepatrimoniale" sunt caraghioase rău)! În schimb poți scrie un rechizitoriu poveste, savuros pentru cei care confundă procurorul cu judecătorul. Într-o astfel de situație absurdă, nu mă miră metamorfozarea procurorului "venitură" (citat din articol) într-un educator moral. Nu pot să nu citez din frumoasele-i ziceri: "această tolerare socială trebuie limitată prin măsuri adecvate, chiar represive, în scopul edificării unei altfel de mentalităţi şi, pe cale de conseinţă (sic), al construirii unei societăţi curate şi echilibrate", deoarece "doar în cadrul unui astfel de echilibru social toate persoanele au şanse egale ca, în raport doar de competenţele lor, să-şi atingă idealurile profesionale". Mai trebuia adăugat la societate "multilateral dezvoltată"! Ar trebui domnule Criș să adăugați un asterisc la titlu și o notă de subsol, prin care să precizați că acestea sunt acuzațiile procurorilor, care urmează să fie dovedite în instanță, cu dovezi solide și nu cu supoziții. Altfel, cititorii v-ar putea confunda cu purtătorul de cuvânt al DNA Oradea. Sau chiar cu un angajat part-time!
Postat 07 Septembrie 2016, 16:37 de Josef_K
suna bine, dar
Nu il pot acuza pe autorul articolului de naivitate, de aceea cred ca alegerea titlului a fost doar un artificiu artistic nu si un indemn serios. Care asistenti sa se uneasca contra imposturii? Le cereti fiilor sa se ridice impotriva parintilor? Cati au ajuns in universitate, mai ales „dupa Maghiar” pe meritul lor personal, fara sprijin din interior???
Postat 07 Septembrie 2016, 16:12 de radu
@ Altul
Ai pus punctele pe i-uri,scurt.
Postat 07 Septembrie 2016, 15:32 de Iness
Unti-va!
Uniti-va și lăsati performanta si competentele. Având modelele înaintașilor, cautati-va sponsori serioși, politicieni de calibru, șefi docili de tip GHIOCEl care nu doresc,in ruptul capului, supararea celor care "sunt mari".
Postat 07 Septembrie 2016, 15:06 de Altul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON