URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2015, 11:25

Aşa profesor, aşa cârlani!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima ieşire a noii conduceri PSD Oradea atestă că unii oameni se nasc gata îmbătrâniţi. Noul preşedinte, Liviu Sabău Popa (34 ani), se arată la fel de ponosit în idei precum mentorul său, Ioan Mang, căruia îi preia tezele pe nemestecate pentru a justifica împotrivirea faţă de Oradea Mare şi a îmbărbăta poporul pesedist în lupta pentru Primărie.

De la momentul când şeful PSD Bihor a promis o strategie pentru Oradea (pe care n-a mai arătat-o întrucât, ghinion, în Ziua Z eurodeputatul Emilian Pavel era dus la Bruxelles!) s-a scurs peste o lună, timp în care Mang şi-a găsit alt supus care să preia cartofii fierbinţi. Aşa s-a născut noul şefuţ al PSD Oradea: zămislit, fără mamă, dintr-un tată depăşit şi cinic.

Săptămâna trecută, creaţia a făcut primul pas scoţând ca din joben un număr magic de 7 (şapte păcate, minuni, arhangheli etc.) soluţii pentru Oradea, "ieşite din necesitatea de a schimba lucrurile care se fac" în prezent. Chiar inabilitatea lingvistică i-a şi dezvăluit scopul: schimbarea, de fapt, a administraţiei locale, chiar dacă (ori poate tocmai din cauză că) "face lucruri".

Ce vor, spre deosebire de aceasta, junii pesedişti? Păi, nu mare lucru. Primăria să oblige firmele să dea lefuri de "minim 1.200 lei, dezvoltarea Universităţii, repoziţionarea economică a municipiului, Oradea-oraş turistic, Oradea-smart city, creşterea confortului cetăţenilor şi Zona Metropolitană Oradea". Or, să enunţi aşa obiective după ce te-ai împotrivit modernizării oraşului sau după ce ai avut în mână Sorbonica arată tupeu, nu glumă!

Să nu uităm, Universitatea nu e în subordinea Primăriei, iar pe de altă parte rectorul-ctitor Teodor Maghiar a fost senator PSD, Mang însuşi a fost prorector şi trăgea la Rectorat, un alt prorector de acum, Gheorghe Ţară, e tot PSD-ist, la fel decanul de la FMF, Florian Bodog, ş.a.m.d.

"Salariul mediu în Oradea nu te ridică de la pragul sărăciei", plânge Sabău Popa, spunând că Bihorul e codaş în ţară la lefuri. O fi, pe hârtie (căci una e leafa din cartea de muncă şi alta cea din mână), în timp ce sunt la pământ, pe bune, taman feudele baronilor PSD (Teleorman, Vaslui, Vrancea etc.). Ceea ce nu spune tânărul preşedinte al PSD Oradea e că nici primăriile şi nici consiliile judeţene nu pot impune grile de salarizare nici măcar pentru propriii angajaţi, ci pot doar să încurajeze investiţiile, dar cum ar putea vorbi despre aşa ceva un partid care abia a ridicat salariul minim la 1.050 lei şi a blocat în toată ţara investiţiile?

Ca să nu rămână probabil mai prejos, un alt cârlan, Sergiu David, vicepreşedinte PSD Oradea (la nici 25 de ani) vrea ca Primăria să dea parcări moca pentru studenţi, iar Sabău Popa i-a ţinut isonul susţinând că aşa ar atrage oraşul studenţi din Satu Mare şi Sălaj. Ce păcat - nu-i aşa? - că nici Harvard ori Sorbona cea originală nu au aşa ofertă...

După ce a dat un chix măreţ la nivel înalt cu alde Ponta, Şova, Bănicioiu, PSD tot mai multiplică guguştiuci pe post de viitoare cadre de nădejde. Mai că mi-e dor de Mişu Bar ca de mama, vorba lui. Măcar el nu năştea pui aşa golaşi la duh...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
REPLICA II
Frumoasa comparatia `Asa profesor ` Ion Iliescu presedinte de onoare PSD`..., asa carlani `Victor Viorel Ponta Liviu Sabau , Pavel Emilian alias Pepea europarlamentarul !:))=)).carlan - mascul tanar berbecutz!:))=)) Profesorul ~Ion Iliescu presedinte de onoare PSD a mai pus porecle si la Mircea Geaona candidat la presedentiaaROMANIEI in 2010 i-a zis `Mircea Geoana un PROSTANAC~ ata i-a pus capat carierei sale politice , a pierdut presedentia , a castigat Basescu pe greseala PSD, suntem mari PSD da nu suntem cautati ,suntem un partide de sorginte comunista axat pe esaloanele 2-3 din PCR de aceea am, dat gres in toate, de 3 mandate prezidentiale NU am fost in stare sa avem un candidat PSD - social democrat la presedentia din ROMANIA Victorios !Dar Adrian Nastase alias BOMOBO , Arogantul din PSD, si- facut avere pespezele partidului PSD!:))=)) Eu un simplu membru PSD ,un roman simplu @Romanul _Simplu va spun ca asta NU este social democratie ,este perpetuarea pe linie familiala afostului PCR.Hai sanchi!SICTIR PSD!NU ne reprezinti pe simpli membri PSd saraci si cinstiti , ci reprezeniti pe baronii locali PSD gen...Dragnea Liviu si Ioan Mang POLAGIATORUL PSD , am fost inlaturati numai ca ei sa aiba acces la functii publice bine platite , iar simpliu membri PSD la Rusine :))=))LUPTA continua pana la distrugere `NU e tot una LEU sa mori ori caine inlantzuit!:))=)) Acesta este opinia lui Romanul _Simplu.
Postat 09 August 2015, 16:53 de Romanul_Simplu
@lucian99
Nu am timpul necesar, dar as putea sa "demontez" toate ideile asazisei "strategii". Pe una disntre ele (idee) a demontat-o logic si argumentat @marius_ro. Citeste postarea lui te rog.
Postat 05 August 2015, 14:55 de User anonimizat
@lucian99
Stimabile pesedist, esti intr-o teribila eroare. Hai sa te luminez. 1. Eu nu sunt partid politic ca sa fac strategii de dezvoltare a orasului, dar daca as fi membru al unui partid si partidul meu ar fi prezentat public un asemenea hal de "strategie" mi-as da demisia din partid fix a doua zi. 2. Insiruirea de aberatii nu poate fi numita in nici un caz strategie pentru ca "strategia" cuprinde urmatoarele idei de noaptea mintii: impunerea unui salar minim, controlul asupra unei institutii care are autonomie universitara, propuneri populiste precum cea in care se acorda locuri gratuite de parcare pentru studenti, etc. Daca aceste "propuneri" tu le consideri strategie, atunci avem pareri total diferite despre ce ar trebui sa insemne o strategie si discutia se incheie aici. PSD-ul oradean, chiar daca nu are el o strategie de dezvoltare a orasului, este foarte priceput in a pune piedici celor care chiar fac ceva pentru oras. PS. Eu inteleg ca PSD-ul e un partid al celor "saraci" condul de multimilionari, dar sa propui locuri de parcare gratuite pentru studenti, depaseste limita admisa a prostiei. Chiar trebuie sa-ti explic de ce?
Postat 05 August 2015, 14:49 de User anonimizat
Fara prea multe comentarii...
https://youtu.be/XcAl93uEYUA Atat poate, saracu'! Iarta-l, Doamne, ca nu stie ce zice (sau scrie)...
Postat 05 August 2015, 10:57 de Danutz
Psd
A uitat dl Liviu sa mentioneze faptul ca el a fost proaspat recent instalat pe un post la ambulanta, renuntand la un salariu cu 2000 mai mare fata de Rtc. Concurs la care a fost singurul candidat. Si dl Pavel sa ne povesteasca cum ii tuca poala raposatului rector Maghiar, si ii mai scuipa un teren cadou. Pamant pe voi!!
Postat 04 August 2015, 23:57 de Mekla
REPLICA
Puterea unui partid social democrat PSD este increderea pe care o are in el si ultimul si cel mai sarac membru s-au simpatizant , iar puterea se pierde atunci cand liderii se cearta si au uitat de ultimul membru si simpatizant PSD... citat Ion Iliescu presedinte de onoare al PSD. Ca si simplu membru PSD eu @Romanul_Simplu NU mai am incredere in liderii acestia .In cine ? In Pavel Emilian (...) ..a mers in concediu in luna august luna de miere ca este proaspat casatorit civil cu fata nu cu fotograful!:))=)) RUSINE! In cine? In Liviu Sabau Popa a mers in concediu in luna august sipoze si-a pus pe Facebook cu copii si familia in drum spre Croatia .RUSINE presedintelui PSD Oradea domnu Liviu Sabau! In cine |?In Ioan MangPLAGIATORUL PSD Bihor ? A mers in concediu in luna auguisrt , de aceea nu a prezentat oradenilor strategia de dezvoltare a orasuluiOradea!RUSINE!RUSINE!RUSINE PSD Bihor si liderilor ! Au plecat toti in concediu in luna august s-a uitat de conferinta judeteana PSD Bihor, s-a uitat de Oradea.,s-a uitat de oradenii , s-a uitat de bihoreni , se va reveni dupa concediul din luna august in luna septembrie dupa inceoperea scoli si a sesiunii parlamentare ! RUSINE PSD Bihor! Acesta este opinia lui Romanul_Simplu
Postat 04 August 2015, 21:59 de Romanul_Simplu
asdasda
atata timp cat o sa aiba idei vor fi criticati... dar ma bucur ca au facut niste propuneri in favoarea cetateanului !
Postat 04 August 2015, 20:10 de bbvbbv
felicitari psd
Felicitari PSDului pt propunerile facute..
Postat 04 August 2015, 20:09 de bbvbbv
PSD a inteles... dar cam prost
Se pare ca PSD-ul a inteles dupa ani de agonie ca trebuie sa-si schimbe conducerea... dar din pacate a schimbat-o cu... nimic. La fel ca si Mang, domnii din imagine au venit cu vise si, eventual, ideile unor copii de 12 ani. Toti ne dorim salarii ca la Bucuresti, parcari gratis, centru universitar ca la Cluj, servicii medicale impecabile, samd. Dar cred ca intr-o conferinta de presa de genul nu prezinti ce ai vrea tu, ci cum vei face sa realizezi ceea ce iti doresti. E foarte usor sa zici ca vrei, dar la capitolul executat sa n-ai habar de unde s-o apuci. Si-au demonstrat nivelul de inteligenta prin dorinta lor de a impune salarii mai mari in privat. Eu cred ca orice elev de clasa a 9-a stie ca asa ceva e imposibil. Si din cate se vede investitii se fac, apar firme mari in zona industriala, si chiar daca vin cu salarii mici, cu timpul, cand forta de munca nu va fi atat de mare, vor creste salariile din nevoia de a atrage oameni calificati. Nu pentru ca asa a zis Liviu Sabau Popa. Dar se pare ca foamea de sustinatori carora le curge scuipat din gura de prosti nu are limite...
Postat 04 August 2015, 19:40 de marius_ro
V-am spus ca se trezesc postacii...
cel mai tare e ca se si gratuleaza unul pe celalalt...saracii
Postat 04 August 2015, 19:37 de Florin25
@anghel
E greu! De ce am promova cultura in presa locala, ca doar nu e de interes...mai bine batjocorim lumea ca da bine...Iar legat de dezvoltarea orasului, de unde crestere economica, facilitati...mai bine lasam tinerii buni sa plece in Cluj, Timisoara, Bucuresti, etc sau chiar afara si sa ramanem in Oradea cu..ce ne ramane...ne cam meritam soarta, sincer vorbind!
Postat 04 August 2015, 19:22 de lucian99
@radovan
Cine nu vrea salar mai mare? Conducerea locala ar trebui sa vina in sensul asta cu o idee, productiva, clara si de imediata aplicabilitate pt dezvoltarea economica a orasului..si implicit ar creste si salariile. Dar daca se vine cu o idee din opozitie, in loc sa venim cu o minima sustinere, o criticam si desfiintam din toate partile, riscam sa ramanem la aceeasi dezvoltare ca cea actuala sau sa regresam. @lucian99 - Din pacate presa si locala si nationala urmeaza un trent tipic, asa cum spui de tabloid.
Postat 04 August 2015, 19:16 de anghel
Presa romaneasca
Sincer, de la o vreme, tot mai urate au ajuns articolele ziarului Bihoreanul...sau tabloid, ca mai nou spre asta tinde. Chiar asa sa ajungem la nivel de presa? Din lipsa de material, ne punem, tragem niste vorbe urate(ca asta prinde), mai punem si niste jigniri(doar e la moda) si uite articolul!! Mi-e jena de ceea ce s-a ajuns in presa locala si nationala...si apoi se mai bat in piept ca sunt si jurnalisti...yeah...sure! Mai putin si devine acelasi * ce se vede la Capatos si Maruta...Vin si eu cu o propunere...cititi presa locale din alte orase, nu din Romanica si vedeti acolo cum isi critica concitadinii sau ce vorbe spun despre ei...indiferent ce culoare politica e criticata...sa fie facuta cu corectitudine...nu...asa...romanesc...
Postat 04 August 2015, 19:08 de lucian99
??
Mi se pare mie sau oradenii s-au obisnuit cu raul? Se descurca oradenii cu salariile deplorabile care le au? De unde va faceti oameni buni "rost" de restul de bani ca sa traiti decent? Eu vreau salariu mai mare! Nici conducerea Primariei Oradea nu e chiar proasta, stiu si ei ca avem nevoie de o solutie in sensul asta, dar nu stiu de ce asteapta sa ajunga cutitul la rana si sa le-o spuna altii.
Postat 04 August 2015, 19:05 de Radovan
Articol
Frumos articolul domnule Criș! Ar fi deosebit să ne spuneți și nouă, cum e să scrii articole de presă la comandă? Deosebit nu? Nu e ca și cum presa ar fi liberă și ar trebui să își exprime punctul de vedere cât mai OBIECTIV. Nu e problemă, și așa suntem obișnuiți cu articolele Bihoreanul și mai ales cele scrise de dvs, domnule Criș, unde obiectivitatea e un aspect ce lipsește cu desăvârșire. Oare față în față, aveți aceeași coloană vertebrală de a spune toate acestea? Personal, aș fi ft curios.
Postat 04 August 2015, 18:51 de anghel
rautate platita
Crisule iar ai comanda la articol!
Postat 04 August 2015, 17:24 de boris
@anticomunist
Vrei concret? Haide tu cu o idee si sa ai tupeul sa o prezinti intr-o conferinta de presa. Au prezentat o strategie, care e de viitor si care poate ajuta orasul nostru, urmand a fi apoi dezvoltata. Neterminat e cel care incepe o idee, nu o duce la capat si apoi vine cu afirmatii similare. Deci neterminatule anticomunist, care e finalitatea ideii tale de dezvoltare?
Postat 04 August 2015, 16:11 de lucian99
De ce?
De ce trebuie sa aruncam cu noroi in oameni, din purul instinct romanesc? Vrem sa vedem de ce sunt capabili, atunci sa le dam ocazia sa vina cu proiecte si fapte clare ce se pun in practica. Dupa atatia ani de la revolutie, inca gandim la fel de „imbatranit” si aruncam cu noroi in toti care vor sa faca ceva, doar de dragu de a face un rau cuiva...Ne cam meritam soarta si locul...
Postat 04 August 2015, 14:19 de anghel
Programul PSD pentru Oradea
E sa fie bine, sa nu fie rau! Cam la asta se reduce viziunea, in fapt lipsa ei, PSD pentru Oradea. Eu personal mai astept mult trambitata strategie pentru Oradea. Se pare ca mai trebuie sa astept pana se repara tasta copy/paste. Asa cum de altfel am mai spus, psdeii nu sunt in stare sa creeze sau sa construiasca ceva concret, ei sunt buni doar sa promita si sa dea pomeni asistatilor care le sunt votanti. Lipsa de idei e atat de evidenta incat l-au lasat pe neterminatul ala sa promita locuri de parcare gratuite pentru studenti! Tare sau ce?
Postat 04 August 2015, 13:01 de User anonimizat
imediar apar postacii celor doi
trebuie doar sa se trezeasca...
Postat 04 August 2015, 11:54 de Florin25
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON