URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2016, 10:55

Artiştii Oradiei, genii neştiute

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zilele trecute, Timişoara a câştigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, la întrecere cu Bucureştii, Clujul şi Baia Mare, adică implicit faimă şi bani. Nu puţini orădeni se întreabă de ce Primăria noastră nici măcar nu ne-a înscris în competiţie? Ce, suntem mai prejos decât băimărenii? Bolojan e mai incapabil decât Cherecheş, care şi-a înnoit mandatul din arest? Sunt Piaţa Unirii şi Cetatea noastră mai naşpa decât centrul mărginit de blocuri din Baia Mare?

Răspunsul e nu. Dar orădenii, altfel mereu nialcoşi, ar trebui să-şi răspundă cinstit şi la alte întrebări: avem noi viaţa culturală a Bucureştilor? Avem artişti ca ai Clujului? Nu, oricât de dureros sună verdictul.

Nu zic că actorii noştri nu au valoarea celor de la Naţionalele celor trei metropole, care - atenţie! - sunt nu doar centre universitare şi economice, ci şi culturale. Ba dimpotrivă, părerea mea e că sunt extraordinari. Au şi meritul că le place să joace nu doar în sala cu brocart şi lojă, ci şi în aer liber, în văzul tuturor, inclusiv în pub-uri. Sunt nu doar buni, ci şi oneşti, pentru că îşi pun valoarea în circulaţie, nu se ascund între zidurile instituţiei şi, în plus, sunt şi buni cetăţeni, întrucât contribuie la "democratizarea" culturii, o oferă şi publicului larg din care li se nasc fanii.

În schimb, trebuie să admitem că avem o Filarmonică unde, pe de o parte, între spectatori nu sunt nici măcar toţi studenţii de la Muzică, iar pe de alta artiştii înşişi nu par să aibă chef să presteze în aer liber. Poate cred că li se strică mâna, că le "pică pana", poate au convingerea că publicul lor poate fi doar o elită de iniţiaţi care să ştie pe de rost toate subtilităţile lui Dvorak, Mahler şi Wagner. Nu şi profanii care - oroare! - le-ar putea pretinde şi ceva mai soft, gen Vivaldi, Mozart şi Enescu, sau - de ce nu? - Liszt ori chiar Grigoraş Dinicu. La fel, avem o facultate de Muzică ai cărei studenţi îşi susţin semestrial examenele cântând  strict în aule, unde nu-i aud decât propriii profesori.

De maeştrii de la Arte Vizuale ce să zicem? Ştim că toţi ar vrea ca Primăria, Consiliul Judeţean, Prefectura şi Guvernul să le dea galerii şi ateliere, dar i-aţi văzut să-şi scoată operele la lumină, să fie admirate, judecate sau doar văzute pur şi simplu şi de profanii care nu dorm cu albumele lui Goya, Picasso şi Dali la căpătâi? Deşi, pun pariu, dacă şi-ar asuma riscul poate şi-ar găsi în stradă şi muşterii care să le mai cumpere din lucrări.

În fine, avem şi un ansamblu folcloric profesionist, dar rapsozii n-ar cânta în vreun parc sâmbăta pentru că sunt prea ocupaţi cu nunţile şi botezurile, aşa încât catadicsesc s-o facă abia de marile sărbători, şi numai unii dintre ei, că alţii se dau taman atunci răguşiţi.

Ce vreau să spun e că pentru ca Oradea să aibă cu adevărat o viaţă culturală (în cea mai largă accepţiune a cuvântului) nu sunt de ajuns pieţele reabilitate, e nevoie şi de oameni care să vrea să iasă dintre ziduri şi să se ofere şi ei, din când în când, Cetăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
iar dati in artisti?
Nu artistii sunt de vina, ci cei care se ocupa de organizarea evenimentelor culturale.Si cine se ocupa de asta in Oradea? si cata cultura are? din cate stiu si cred ca stiu bine,cei de la Filarmonica nu au cantat in aer liber, pentru ca nu au fost platiti.Se vrea ca artistii acestui oras sa presteze gratis.Dar credeti ca artistul nu-i om si el?N-are si el o familie pe care s-o hraneasca?Daca acest oras plateste zeci de mii de euro la tot felul de trupe aduse de aiurea , nu poate sa-si plateasca si artistii proprii?
Postat 22 Septembrie 2016, 13:37 de Ela
Baia Mare sau Oradea? O explicatie simpla pe intelesul tuturor!
Ei il au/l-au avut pe Chereches, noi pe nea ilie!
Postat 21 Septembrie 2016, 17:43 de pinonel
da, zic eu
Baia Mare este peste Oradea/Bihor in domeniul culturii. vezi ce palat au acolo pentru uniunea scriitorilor, in timp ce la oradea nu exista o uniune, ci o filiala. Vezi ce proiecte au acolo UAP (uniunea artistilor plastici), ce expozitii au, cat de dese, cate statui expuse public, etc, si ce avem la oradea. Dezorientari gen Muianu nu intra in categoria cultura! Vezi care e participarea localnicilor la evenimente: expozitii, concerte-culturale (nu hituri), bienala de arhitectura - poate trec pragul 15 oameni, in timp ce in Sfantu Gheorghe participa sute de oameni, mai multi chiar ca-n Cluj-Napoca. Oradenii nu ies din casa de comozi ce sunt. si nici artistii nu prea se sinchisesc din pacate... teatru de pub ce mai avem cat de cat, dar in rest - vezi filarmonica sa iasa in oras? vezi alte institutii de cultura ce incearca sa se apropie de cetateanul neavizat, care in mod normal nu merge la institutiile lor sa-si ia bilet?
Postat 20 Septembrie 2016, 17:49 de unu
punctul pe i
E bine ca cineva a sesizat lucrul asta dar din pacate in Oradea am incurajat doar cafenelele in aer liber pe cat mai multe pietonale si festivalurile organizate in centru pentru prostime, insotite de "paine si circ". Pe vremuri tin minte ca duminica canta fanfara in parcul Bratianu.. de ce nu ar putea exersa si artistii nostrii in devenire in aer liber? sau chiar si pe corso unde doar am avut parte doar de sudamericani cu pene pana acum.. la fel artistii plastici si-ar putea expune lucrarile aer liber in noile parcuri sau in zona centrala.. ar fi o pata de culoare pentru acest oras..
Postat 20 Septembrie 2016, 12:16 de User anonimizat
.
si vreti sa ziceti ca Baia Mare e peste noi in domeniul culturii? O gluma de articol ca de obicei.
Postat 20 Septembrie 2016, 12:07 de David
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON