URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2016, 19:05

Artiştii noştri şi publicul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, într-un text intitulat „Artiştii Oradiei, genii neştiute”, sugeram sculptorilor, pictorilor şi muzicienilor orădeni să urmeze exemplul actorilor, să iasă dintre zidurile sălilor de expoziţii şi de spectacole, pentru a-şi arăta creaţiile şi în spaţii deschise. Neconvenţionale, cum zic esteţii. Timişoara tocmai fusese desemnată Capitală Europeană pentru anul 2021, competiţie în care, remarcam, Oradea nici măcar nu s-a înscris. Şi nu pentru că edilitar ar sta mai rău decât alte oraşe, ci fiindcă, oricât de mult ne displace realitatea, urbea noastră nu e un centru cultural.

Unul (doar unul) dintre artiştii locali - Vioara Bara, dr. scenograf şi artist plastic - a reacţionat printr-un răspuns public, taxând sever „amestecul” subsemnatului ca pe o ingerinţă brutală în activitatea breslei din care face parte. De la înălţimea doctoratului pe care îl posedă, distinsa scenografă a ironizat îndrăzneala jurnalistului de a fi părăsit „plaja politică” şi de a fi văzut cu ochiul liber ceea ce vede orice orădean, profan ori expert, şi anume că operele artiştilor noştri rămân între patru pereţi.

Era, însă, observaţia privind zisa formă de autism a artiştilor orădeni o obrăznicie? În condiţiile în care aceştia nu prea participă la concursurile organizate de comanditari publici, de pildă pentru statuia Reginei Maria, din faţa Teatrului, ori pentru cea a lui Brătianu, ce se doreşte a fi amplasată în parcul cu acelaşi nume (dezinteresul neoprindu-i ca ulterior să conteste vocal câştigătorii), şi în condiţiile în care nu cunoaştem vreun plastician care să-şi ofere oraşului sculpturile şi picturile (spre achiziţionare, trecătoare expunere ori, de ce nu, printr-o donaţie), sunt convins, cu toate muştruluielile distinsei scenografe, că nu am rostit niciun neadevăr.

Nu am pretins, aşa cum eronat susţine, ca breasla creatorilor de tot felul să participe la vreun „bâlci” prin scoaterea operelor în intemperii şi nu am pledat pentru o nouă „Cântare a României”. Nu mă jigneşte personal nici superioara punere la punct pentru „părăsirea plajei politice” ori atribuirea aspiraţiei de a „performa şi în zona Artelor Vizuale”: departe de mine astfel de ambiţii.

Cred, totuşi, că pe de o parte distinsul dr. scenograf şi artist plastic înţelege că nu pot fi chiar toţi orădenii artişti, că unii coc pâine, confecţionează încălţăminte, proiectează şi construiesc case ori scriu la ziar, dar pe de altă parte îşi ia libertatea de a aprecia calitatea unei pâini, a unei perechi de sandale, a unei clădiri sau a unui articol de gazetă. Ca atare, trebuie să accepte că şi profanii au tot dreptul de a aprecia un act artistic ori lipsa acestuia din imediatul cotidian, că nu doar cunoscătorii, ci şi plebea, are dreptul de a-şi spune cuvântul.

Un detaliu esenţial ignoră distinsa scenografă din textul ce i-a stârnit orgoliul, şi anume că nicio clipă nu am sugerat ca artiştii să fie obligaţi să evadeze dintre ziduri ori s-o facă musai gratis... Ba, dimpotrivă, nu văd de ce, dacă ar accepta să iasă în pieţe, să nu fie răsplătiţi într-un fel sau altul.

Dar dacă tot insistă că arta e pe bani, ar merita o dezbatere şi felul în care mulţi din artiştii noştri se lasă aproape exclusiv la mâna „mecenaţilor” din politică şi administraţie, ceea ce confraţii lor din lumea civilizată nu fac. Nu, pentru că aceştia ştiu pur şi simplu, încă „de mici”, că nu trebuie să aştepte stipendii publice, fie că vorbim despre vedetele de la Hollywood, fie de plasticienii care, până să-şi vadă operele la Muzeul Guggenheim, o iau cătinel, de jos, oferindu-şi producţia - oricât de vulgar sună - pieţelor şi pieţei.

Dacă artiştii noştri s-ar încumeta să procedeze la fel, în mod sigur vor fi mai mult şi mai bine cunoscuţi, iar cu timpul poate că şi mai bine cotaţi. Numai să vrea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Muian
Oradea il are pe Muian....e tot ce trebuie si e mai mult decat de ajuns pentru cultura orasului!!! tanti Bara e ruda cu vestitul artist?!
Postat 08 Octombrie 2016, 23:03 de Dacia
de comentat, au dreptul sa comenteze cu totii.. pana la un anume grad de cunostinte/capabilitati, dupa cum pot fiecare..
Artistii, incl. dna. Bara din cate am observat din schimbul de replici cer spatii expozitionale, galerii de arta. Minim 3, zic eu... Au singagoza Zion, au chestia aia mica de pe Republicii pietonal, ar fi la cetate spatiu.. Ar putea fi sustinuta o arta culta mai mult de catre oras (sculpturi mai multe in spatii publice - clasice: galerii personalitati, si moderne: opere tehnice, inovative, mind-breaker/iluzii, etc). Dar e loc de mai multa unitate, organizare, prezenta si din partea artistilor si a UAP-ului, o voce comuna mai puternica, etc, dupa cum a subliniat si jurnalistul. Avem facultate de arta in oras, dar e total absenta.
Postat 27 Septembrie 2016, 22:23 de unu
oras plin de culti si intelectuali
orasul asta are atat de multi artisti si un primar asa de bun, sa nu mai vb de arhitect, incat nu pot crea decat pancova aia uriasa din beton, un fel de covrig amarat, din statia de tramvai gara -apropo, cand o dati dracului jos de acolo?!, o fantana arteziana din parcul 1 dec, capat alecsandri, absolut jenanta, ca sa nu mai vorbim de nenorocitele de indicatoare cu numele orasului de la intrarea in oras, ales cu municipiul Oradea. jenanti. neimplicati. fara orientare. fara viziune.
Postat 27 Septembrie 2016, 21:03 de roger
OPINIE
Probabil adevarul e undeva la mijloc! D-na Vioara Bara este un scenograf de calitate ( ma refer doar la scenografie pentru ca este latura pe care eu o cunosc mult mai bine ). Pe de alta parte si D-l Cris are dreptatea lui! O prezenta mai activa a artistilor plastici este o idee! PS: nu ma pot abtine insa sa nu reamintesc ceva! De cate ori am subliniat ca Oradea nu are de ani de zile arhitect sef de profesie...arhitect mi se spunea: Bine ba, te pricepi si la arhitectura? Nu ca un specialist dar ca facator al unor desene, pictura in ulei, acuarela ( la nivel mic de tot ) probabil ca sunt peste altii! Chiar daca si ei au dreptul sa-si exprime opinia!
Postat 27 Septembrie 2016, 19:50 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON