URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2011, 08:48

Arhitect de Primărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ne-a vizitat la redacţie un arhitect nemulţumit că-i dădusem premiul "Arhitectul copy-paste". Din vorbă în vorbă, am aflat că la Primărie există două forme de salarizare: pe contract şi pe omenie.

Din când în când, omul mai e chemat să semneze nişte proiecte gata întocmite şi o face numai din prietenie. Şi, cu toate că în timp a ajuns la invidiatul statut de consilier de edil, la prima restructurare tot el a fost cel pus pe liber, şi nu geniile care dorm cu capul pe tastatură în timpul orelor de program.

Ne permitem, deci, să ţinem 700 de slujbaşi, mulţi cu Pielăria de Sorbonica la bază, cu masterat în Cibernetică la Marghita şi doctorat în Spectrofotometrie la Vadu Crişului, dar Oradea nu are bani pentru un salariu de arhitect cu normă întreagă. Nici măcar arhitectul şef al oraşului nu e de meserie (stima mea, doamnă Iacob!).

Am ajuns să dăm grămezi de bani pe băncuţe, plante ornamentale, fântâni şi pomi decorativi, dar un arhitect peisagist ni se pare o investiţie costisitoare. Eu nu mi-aş dori să ajungem din nou la vremurile când deciziile se luau exclusiv în teren, dând din mâini, şi nu după discutarea unor proiecte serioase.

La nivelul primăriilor din România circulă o butadă: "Edili care au bani dar n-au idei fac o telegondolă. Edilii care n-au idei şi nici prea mulţi bani fac fântâni arteziene". Noi n-avem bani nici măcar să angajăm un arhitect, de unde rezultă că, implicit, şi cu ideile stăm cam prost.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
boloian, copilu' de curte al udemeristilor
jeniul din Alesd, a stat el ce a stat si i-a puiat mintea sa faca taman o piramida, ca restul le avem pe toate !
Postat 03 Aprilie 2011, 22:54 de arhitekt
@apolodor
de cind a ajuns rouji sa imparta banii, ilie fiind ocupat sa descarce sucurile la abeceu, lucrarile mai bune le iau arhitectii agreati a caror calitate principala este ca se declara "francezi". ia urmariti ce se va intimpla cu fintina aia cintareatza de se anunta la turbogiratia medicului primar-vice. io va zic ca fintina cintatoare si ceasurile, le va adjudeca o firma unsa cu multe alifii, care are experienta prin citeva sectoare din bucuresti si nu numai. firma se cheama "Ora Exacta" si apartine unui secui de teapa lui Xibi Barna, dar cu rouji pe felie, care e si ea e emigranta din sacuime la noi in Oradea. vom trai si veti vedea....
Postat 01 Aprilie 2011, 20:11 de ovidiu
dupa ureche
ca sunteti rauvoitor stiam, dar credeam ca din cand in cand va mai si informati inainte de a scrie. asa ati fi aflat cam cat e salariul de arhitect sef la primarie. o suma ridicola pentru care nu se angajeaza oricine mai ales ca s-a terminat cu spagile in institutia asta.
Postat 01 Aprilie 2011, 13:01 de mircea
rapas
unde nu sunt idei apar tot felul de ,, giratii " !
Postat 01 Aprilie 2011, 00:59 de suparatu
Prost sa fii, dar sa-ti revii!
Corect, domnule Chirila! Dar, dupa cum arata Oradea, lipsa arhitectului este o boala veche. Este o vorba: prost sa fii, dar sa-ti revii! Desteptarea, domnule primar!
Postat 31 Martie 2011, 16:37 de safe
piramide
sa ne intoarcem la piramida....dupa piramida urmeaza corturile din curtea din spatele primariei. E tot ce ne mai lipseste....nu de alta, dar deja e plin de gainat pe acoperisul primariei!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ARATA CA PORCUL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 30 Martie 2011, 20:55 de adela
jorjel
despre care Budurean vorbesti mai jos mai despre ce care impreuna cu Ţapinaru din aeroport adica cu Bâgiu(fost ţapinar la padure) au inregistrat pe cei din sindicat si duceau la conducere inregistrarile ca sa se stie ce se vorbeste, HALAL Ilie de la Primarie cu ce te+ai pricopsit pe cap............vai de tine tu angajezi din astia si tara geme de CRIZAAAAAAAAAAAAA
Postat 30 Martie 2011, 20:45 de avem
sugiuc
Ia zi ma Chirila, arhitectul care te-a vizitat la redactie ti-a promis ca iti face un proiect moca ? Hai, ca tu nu faci nimic gratis... Tzepe cu "dictionarul personalitatilor" mai dai ma ? Vedea-m-ai din puscarie de frajer !
Postat 30 Martie 2011, 19:10 de Marieta Cocoaie
de acord cu apolodor din ...damasc
Oradea pe care o avem astazi a fost criticata la vremea cand s-a construit pentru ca arata "impistrita" ca un ou de Paste. Am invatat insa sa o apreciem, pentru ca nu se mai fac in ziua de azi lucrari de un asemenea nivel artistic. Unde sunt eu de acord cu Apolodor.. ? Cum e posibil ca un proiect de amenajare a pietei centrale a orasului sa nu fie subiectul unui concurs, cel putin de nivel national ?
Postat 30 Martie 2011, 14:58 de mariana
ai pariu cati tarani fura si nu platesc taxe
asa este ei nu fac suscesiuni, ei primesc indeminzatii si muncesc in strainatate, ei sunt saraci , oropsiti de soarta dar au facultate gratuita-baietii , vai de noi ce am ajuns, mai vin si fac si afacerii ca parventii si dezvolta camataria ilegala, dar cati sunt in politie in sistemul bugetara sa ne feresca potopul , practic suntem invadati de snobism .
Postat 30 Martie 2011, 14:03 de RADUIMPUSCATU
pai daca v ati lasat pe mana unui TARAN ce mai vreti
ce mai vreti din tot orasul asata numai pe BOLOJAN l ati vazut in fata normal ca a umplut Primaria cu tarani, de ce ne miram? ca ce chestie vine taranul sa pun la punct un Oras, niciodata ele e nascut pentru mediul lui nu pentru oras , e un chin sa le schimbi mediul, metabolismul ii ruinezi ca sanatate.Acum in prezent taranai nu mai platesc aproape nimic , noi cei de la oras trebuie sa i intretine pe totii din taxele noastre ca ei sunt saraci fara venituri.Aasta am ajuns , la mila primarului care are origini specifice si care e atat de disperat incat ne vinde orasul ungurilor , de ce ne mira ? TARANUL uraste oraseanul dar oraseanul supoarta cheltuieli ca taranului sa i merga bine.
Postat 30 Martie 2011, 13:46 de ady
proiectant la voi m-as duce!
Partea din Oradea care arata inca bine (pentru ca nu s-a prabusit pe Ghilea si pe proprietarii actuali care nu dau bani pe renovare) este opera unor arhitecti locali si straini. A fost proiectata si construita acum un secol, iar atribuirea proiectelor s-a facut, din bani publici si privati, dupa criterii de valoare artistica. Astazi atribuirea proiectelor pe bani publici se face ingradind la maximum accesul proiectantilor de valoare. Astfel prima conditie pentru ca sa poti concura la un proiect platit de Primarie este sa fii membru al ordinului arhitectilor Bihor! Norocul orasului nostru este ca acum un secol au avut voie sa lucreze aici arhitecti din toate zarile! Norocul arhitectilor romani este ca azi mai pot concura si ei in alte orase, pentru ca asa a castigat un roman proiectul acela renumit din Hong-Kong. Oradea are azi o Primarie care are grija ca proiectele sa fie atent alese numai din propria curte!
Postat 30 Martie 2011, 13:01 de Apolodor din Damasc
Suspecta abordare
Idei putine si bani pe masura. Interesanta caracterizare a lui Bolojan din partea Bihoreanului. Se simte ceva vint de schimbare sau este contra-picatura care aduce un tsunami de gen Crauit ... ?
Postat 30 Martie 2011, 11:41 de On
prieteni
din prietenie se dau sfaturi, cand semnezi esti bun de tras la raspundere.
Postat 30 Martie 2011, 10:41 de bubu
arhitect de primărie
ce prostii vorbiti domnilor cum sa nu aibe PMO arhitect? DE LA 1 APRILE l-a luat ILIE Bolovanu pe unu Budureanu, a venit de la aeroport cica pt că si acolo a fost mare meserias pt că de aia a fost nevoit sa plece dar deunazi Ilie facea REDUCERI- din cei vechi- dar acu face angajari din cei noi, APROPOS CiCA BUDUREANU e si membru PNl şi chiar membru in Biroul politic de la PNL păi oameni de asa ispravă cum sa nu angajezi mai ales can au carnet de partid galbejit
Postat 30 Martie 2011, 10:31 de auleoooooooo
DA ! ASA-I !
AICI CAM ARE DREPTATE !!!! SORBONICA DE ORADEA A UMPLUT JUDETUL SI PE ALOCURI SI TARA CU "DIPLOMATI" CARE HABARNAU DE MESERIE ASA CUM SUNT SI CEI CE SUNT PE POST DE "INVATATORI" LA UNIVERSITATE . TOTI AU DIPLOME SI ASTEAPTA SALARII MARI DE BUGETARI IN CARE SAFRECE MENTA ASA CUM FAC SI "INVATATORII" LOR ANGAJATI LA STAT SI DUPAMASA "PROFESORI UNIVERSITARI"
Postat 30 Martie 2011, 09:19 de SCORTOSUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON