URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2017, 14:09

Anul Ligheanului

Anul Ligheanului foto generic www.ziaruldeiasi.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La sfârşitul anilor ’90, revista Time a vrut să afle care este cea mai importantă invenţie a secolului XX pentru cititorii săi. Concluzia chestionarului, la care au răspuns mii de persoane, a fost mai mult decât surprinzătoare: nu automobilul, nici computerul, nici internetul, nici telefonul mobil, ci... vasul de toaletă a ieşit pe primul loc! WC-ul în casă, mai exact. A fost un semn limpede că pentru omul modern confortul din propria locuinţă este mult mai important decât altele.

Dacă aş fi fost şi eu chestionat, răspunsul meu ar fi fost diferit: robinetul de apă caldă. Pentru că, ori de câte ori îl deschid, am o recunoştinţă aparte pentru toţi necunoscuţii aceia care au inventat şi dezvoltat sistemul. Ocupaţi cu treburile zilnice, uităm că apa caldă nu vine din cer şi nici nu ajunge la noi wireless. E nevoie de utilaje mari şi grele, de conducte lungi şi scumpe, de o mulţime de instalaţii şi sisteme. Ne amintim de ele doar când se strică.

Mi-aş dori şi eu să trăiesc într-un oraş în care apa caldă, curentul şi căldura să nu se întrerupă niciodată, dar ştiu că acest lucru e imposibil. Conductele nu se pot repara în timp ce prin ele curge apă, la fel cum nici la instalaţiile electrice nu se umblă în timp ce sunt alimentate. Iar Primăria nu ne poate trimite pe toţi în concediu, pe banii ei, până termină reparaţiile. De aceea, nemulţumirile mele în perioada prohibiţiei recente din Oradea au fost mai moderate decât ale altora. 

Am denumit 2017 Anul Ligheanului. Spălatul la lighean, ca pe vremea bunicilor, mi-a produs nu numai frustrări, ci şi câteva triste revelaţii. Risipim foarte multă apă la duş, cam de 3-4 ori mai mult decât ne-ar fi strict necesar. Cu apa pe care o folosim pentru o baie ar putea supravieţui un sat întreg din Etiopia timp de o săptămână. Iar cu apa cu care spălăm un pahar s-ar putea salva o viaţă de om în Zimbabwe. Japonezii recuperează apa folosită la chiuvetă în rezervorul de la toaletă. Dacă s-ar introduce şi în Oradea sistemul acesta, primarul ar sfârşi pe cruce...

Celor supăraţi pe lipsa căldurii din calorifere le cer să ia un pix şi să deseneze un segment. Într-un capăt să scrie 2009, iar în celălalt 2028. Apoi să facă un semn în dreptul lui 2017. Ei bine, acolo ne aflăm cu reabilitarea sistemului de termoficare urbană şi aşa putem vedea cât mai e până la final. Suntem, probabil, o generaţie de sacrificiu. Dar scopul e nobil - măcar urmaşilor să le fie bine!

Sunt convins că, într-un final, apa caldă şi căldura vor reveni în case. Dar altceva mă roade mai tare: cum va arăta oraşul după ce gropile se vor astupa, iar trotuarele şi şoselele sparte se vor cârpi? Căci lucrările de genul acesta se fac în grabă, de mântuială, fără nicio preocupare estetică. Tare mi-e teamă că după terminarea marii operaţiuni, Oradea va fi aidoma unui pacient ieşit dintr-o operaţie estetică nereuşită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
o solutie simpla
Imi pare rau pt cei care nu au apa si caldura in special pt cei cu copii mici. Stau in bloc, de cativa ani de cand ii saptamani fara apa calda am montat boiler si de atunci nu mai folosesc apa calda de la oras, am tot timpul apa cand am nevoie fara sa stau in vana si sa-ma uit la robinet cum curge apa rece pe pret de apa calda. tinand cont ca Cet-ul merge tot pe pierdere ar fi mult mai economic sa bagam gaz in blocuri cum ii in zalau si fiecare consuma cat tine buzunarul si cand vrea un fel de mini Cet propriu. :) Am si o propunere cum sa salvam Africa chiar aici in oradea ii o organizatie care se ocupa de oameni din Africa, poate ar fi mai util un articol despre ei: http://proafrica.ro/ro/proiecte
Postat 18 Octombrie 2017, 09:42 de proafrica
Devii Palada
Ai pierdut un cititor.
Postat 18 Octombrie 2017, 09:01 de OradeanADN
Pentru OradeanADN
OrădeneADN, comentariile tale acide, cu vagi legături cu textul meu, vor rezolva în cel mai scurt timp problema încălzirii și a apei calde în Oradea. Sunt sigur de asta! Edilii, societatea civilă, lumea politică, toți factorii de decizie stau cu ochii pe comentariile tale și ale altora ca tine pentru a ști ce și cum să facă. Fără tine suntem pierduți cu toții. Când va veni căldura îți vom fi recunoscători. Dar, din nefericire, nu vom ști către cine să ne îndreptăm mulțumirile, căci nu ești decât un biet anonim (biată anonimă), trist erou cu mouse-ul în mână, prea laș să își decline identitatea, așa cum semnatarii articolelor o fac. Decât să înțelegem ce ni se întâmplă, mai bine să înjurăm de dimineața până seara, nu-i așa? Te rog candidează pentru o funcție publică și rezolvă-ne problemele în doi timpi și trei mișcări! Te voi vota cu ambele mâini.
Postat 17 Octombrie 2017, 14:01 de LucianCremeneanu
No așa ceva nu există
Da, mi-ai zis-o. Chiar am crezut că e un pamflet. Comentariu? E aproape odă. Că Dex-ul zice altceva. Cam lipsește spiritul critic, însă na treacă de la mine - în fond se vrea să existe o cotă de știri (reportaje, opinii) pozitive la nivelul presei (PSD parcă o cere, însă nu știu dacă e necesar, că deja la TV la finalul știrilor primim filmulețe cu pisici). Ai denumit 2017-Anul Ligheanului și ai încheiat prin a arunca pisica în curtea celor care asfaltează (deși e posibil să fie aceeași patroni, nu?)- dar da domne, ăștia din urmă sunt inamicii, fără să faci legătura între cauză și efect. Când lucrezi la țevi (apă, căldură) doar 3 luni pe an și după toamna te trezești că vrei să și asfaltezi (uneori pe ploaie)- este că lucrarea in corpore iese într-un mare fel? Da ia stai, aia care coordonează și recepționează lucrările din Primărie și-au pierdut ochelarii? Ieri seară, după ce am băut un ceai cald (din apă îmbuteliată), am făcut calculele folosind ocaua ta - după 3 săptămâni fără apă caldă, circa 10 zile fără apă rece și ioc căldură până acum, vorbesc doar de ultimele 2 luni, nu intru în tot anul- eu de unul singur cred că am salvat câteva comune din Etiopia și un oraș din Zimbabwe. Vecinii mei au rezolvat restul. Însă revelația mea a fost că în elan capitalist, orașul a ajuns să pută la fel ca în comunism. Și eu care am crezut că reabilitare înseamnă mai bine. Bine că părinții noștri, căliți în comunism ne-au educat cu privire la igienă. Și la ce consecințe poate genera lipsa ei. Pe mine m-ai liniștit și la final unde ai dat-o cu formularea aia specială, căp „apa caldă și căldura vor reveni în case„- în ultimii 2 ani am crezut că or fi supărate pe noi și au plecat definitiv în țările calde. Poate punem pâine la geamuri, să rămână la noi. P.S. Nu e ironic că Oradea stă pe o pungă de apă termală? Apă caldă, rece, căldură în 2017- laser, frate! No așa ceva nu există. Poate prin 2028. Asta dacă până atunci nu rămânem fără la motorul de avion. Da hei, până atunci vrem, nu vrem o să salvăm toată Africa, de ne-or pomenii aia în cântecele lor. Însă ce naiba facem cu Crișul, că asa curge în van?
Postat 17 Octombrie 2017, 09:27 de OradeanADN
Opinia cititorului
Bine Luciane.. Fie cum spui tu.. nu e la comanda.. Ma astept ca pe viitor sa vii cu recenzii la discursurile si planurile nebunului sef, daca tot te-ai delimitat de arta, artisti, concerte..
Postat 16 Octombrie 2017, 23:39 de User anonimizat
Excelenta idee ... Anul Ligheanului !?!
... sa se stabileasca o zi anume, cu muzica si petrecere, baloane si artificii !?! Apoi sa se inchida inapoi robinetul cum a fost !?!
Postat 16 Octombrie 2017, 19:35 de WinDos
Răspundem cititorilor
Pentru OradeanADN: - textul nu este o știre, ci un comentariu; de pamflet nu poate fi vorba; - că ai râs e un semn (mic, ce-i drept) de inteligență; - ”lucrările de genul acesta se fac în grabă” - mă refeream la lucrările de astupare și reasfaltare, nu la cele de canalizare. Pentru bihoreanoradean: - articolul nu este scris la comanda nimănui; de unde oare vine teama asta perpetuă? - să scriu despre ce mă pricep... OK, dar la ce anume mă pricep, din moment ce orice aș scrie, ies bieții anonimi din mocirlă și mă muște de popou? ah, aș putea scrie despre artă că alea nu le citiți... dar, ce păcat, nu mă pricep la arte... Să fiți sănătoși și să aveți apă caldă!
Postat 16 Octombrie 2017, 16:26 de LucianCremeneanu
Pune repede semnu de pamflet...
Tocmai am citit o stire demna de times new roman. Amice am ras cu lacrimi, pune sigla de pamflet, ca ride si storia.ro de tine. Finalul e ceva speciala - cica lucrarile de genul asta se fac in graba... Lucian te rog fa un dus rece, arunca putina apa de fata si trezeste-te. Care graba? Maxim 3 luni pe an? Si in alea doar cativa oameni pe santiere? Daca o freaca pana in 2028, adica inca 11 ani - pai atunci nu gata o parte ca trebuie sa inceapa din nou, ca expira garantia demult la tevi. P.S. Doar asa ca sugestie - pe viitor foloseste si informatia asta: Turnurile Petronas din Malaezia au fost ridicate in doar 7 ani, noi tocmai ce consolidam Ciuperca in al doilea an de la inagurarea din 2005.Da le aratam noi lor prin 2028- cand Dealul Ciuperca chiar va fi cat o ciuperca.
Postat 16 Octombrie 2017, 15:57 de OradeanADN
articol scris la comanda?
Luciane, nu mai bine scrii tu despre lucrurile la care te pricepi? Daca apa folosita de noi intr-o saptamana ar salva un sat din Etiopia, inseamna ca apa care curge pe Cris intr-un an, ar salva intreaga Africa sahariana.. ce zici? oprim Crisul ca sa-i salvam pe africani? Comparatiile pe care le faci sunt penibile si chiar puerile. Una e sa faci economie in numele ecologiei si alta e sa iti bati joc de un oras intreg doar pentru ca poti cheltui niste bani europeni ca sa taxezi apoi fara numar o populatie pe care o ai la dispozitie si a carei singura vina e ca se afla in zona unitara A, desenata de niste baieti destepti. Daca tot discutam de retele si spart strazi, nu crezi ca era mai eficient sa se introduca gazul in Oradea, stii tu, conductele alea galbene de care se plang prietenii tai ca nu sunt trase in judet.. Pai Oradea nu face parte tot din Bihor? Dintr-o data conducerea orasului isi face griji pentru ce (nu)se intampla in judet, in timp ce oradenilor li se explica ca la niste copii de gradinita, ca daca sunt cuminti, va veni mosul si la ei.
Postat 16 Octombrie 2017, 14:54 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON