URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2015, 10:03

An hotărâtor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înainte de Revoluţie, dacă întrebai care e cea mai lungă magistrală din România, ţi se răspundea la mişto: magistrala cuvântare a Tovarăşului Ceauşescu. Tot atunci, dacă erai întrebat în ce an eşti, nu mai spuneai, de exemplu, că în 1983 sau 1988, ci că eşti într-un an hotărâtor.

Ei bine, cam aşa a ajuns şi Primăria Oradea în 2015, într-un an hotărâtor. Se vede treaba că la noi proiectul unei lucrări, licitaţia, contestaţia şi autorizaţiile durează de trei ori mai mult decât realizarea efectivă. Aşa se face că acum constructorii trebuie să se mişte cu viteza luminii ca să poată termina proiectele gândite pe fonduri europene, în valoare de 250 milioane euro. Dacă nu le termină, banii vor fi plătiţi din buzunarele orădenilor, dar până la urmă şi noi tot europeni se cheamă că suntem, nu?

Pentru primarul Ilie Bolojan miza e foarte mare. Dacă măcar 90% din proiectele în derulare vor fi finalizate în 2015, alegerile din 2016 vor fi o simplă formalitate pentru el. Sau pentru cel pe care-l va desemna succesor. Asta fiindcă nu-i sigur că Bolojan nu va trece în liga mare, la Bucureşti, mai ales acum, că preşedintele ţării provine din acelaşi partid.

Ideea de a dezvolta Oradea pe banii Uniunii Europene este de bun-simţ. Dacă din bugetul propriu, oraşul poate aloca pentru investiţii în fiecare an maximum 10 milioane euro, se poate spune că Oradea face un salt de 25 ani, evident, în condiţiile în care duce la bun sfârşit lucrările.

Şi mai e o miză, în afară de cea electorală. Pentru următorul exerciţiu financiar, Oradea mai vrea să pape 250-300 milioane euro de la Uniunea Europeană. Dacă acum dăm chix, s-ar putea ca elanul să scadă, asta demonstrând incapacitatea instituţională de a gestiona proiecte atât de mari, complicate şi scumpe.

De aceea, anul 2015, pentru Primărie, dar mai ales pentru orădeni, poate fi, de data asta fără glumă, un an hotărâtor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
????????
Lumea-i hotarita...papapa Bolo...pa si pu..!La revoir!
Postat 13 Ianuarie 2015, 11:50 de grigore
Bolovan, sluga Miculeștilor, nu are rival! A avut grijă SRI!
PSD-ul e în derivă și nu are nici o personalitate demnă de încredere și cu abilități în administrația locală, PDL-ul are legată de coadă imaginea lui Băs-Fâss, iar ceilalți nu prea contează..! Baiul e că Bolovan, pe care mulți orădeni îl văd ca pe "salvatorul națiunii", e doar o slugă umilă a Miculeștilor, ca dealtfel tot ce mișcă în PNL BIhor..Bolovan a divorțat de ochii lumii, că DNA-ul îi luase urma și averea a rămas nevestei și copiilor...Miculeștii i-au plătit datoriile lui Bolo (ale firmelor lui, mai precis) și l-au propulsat în politică..Marele lor secret e că bietul Ilie are diagnostic de schizofrenie, afecțiune care e NEVINDECABILĂ și care se agravează cu vârsta..Și, conform legii, cu acestă afecțiune NU poți ocupa funcții publice..! Dar în România Miculeștilor și a lui Băs, Tonta, Hrebenciuc, etc., e poibil orice!..Mai devreme sau mai târziu, cineva va face publică hârtiuța cu diagnosticul lui Bolovan..! Și atunci, comform legii, toate actele semnate de el vor deveni nule de drept..! Iar asta va pune Oradea în fața unor probleme juridice extrem de complicate..! Cât despre Bolo, el va fi declarat, probabil, iresponsabil..Protecția de care se bucură Bolo durează doar cât durează și protecția serviciilor pr frații Micula, doi anonimi care au trăit din ajutor social în Suedia și care, în drumul spre România, au devenit multimilionari în dolari..Banii Securității sau ai SRI?! Răspunde cineva?!
Postat 08 Ianuarie 2015, 12:24 de nikotelekus
Porcul nu se ingrasa in ajun ! - o zicala din popor
Este o zicala romaneasca - Porcul nu se ingrasa in ajun -dragi tovarasi edili ! Pana acum ce ati pazit ? Ce v-au lipsit ?Proiectantii,arhitectii,inginerii, antreprenorii, masina de vot (consilierii)? Pe toate le-ati avut,mai putin adeziunea publicului,a opiniei publice pe care ati ignorat-o si o ignorati in continuare.Dar atunci pentru cine sunt concepute aceste Mega proiecte si Masterplanuri cu finantari europene????????Pentru binele cui ? Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Oradea nu este bransat la reteaua de canalizare a orasului,deversand apa uzata direct in paraul Paris. Nici ca va pasa .Fonduri europene pentru un proiect fraudulos(intubare parau Paris) conceput in tandem cu ABA Crisuri pentru a preintampina " posibile inundatii si viituri" ale unui paraias numit Paris/Pasteur. Daca tot asa au fost concepute si celelalte proiecte,atunci vai de viitorul si aspectul acestui oras. Oricum,acest proiect v-a fi verificat la "sange" de Curtea de Conturi Europeana.In rest,sa ne bucuram ca Oradea v-a papa 250-300 milioane euro de la Uniunea Europeana,lucrari fuserite pe ultima suta de metri,care nu mai respecta nici o norma prevazuta in caietul de sarcini,numai sa fie gata la timp.Calitatea, nu mai conteaza."Daca acum dam chix ."... povesti de care ne-am cam saturat.
Postat 07 Ianuarie 2015, 22:12 de platona
Oradea noastra
Poate ar trebui mentionat ca, judetul Bihor(mai mult datorita proiectelor din mun. Oradea) a fost in anul 2014 pe primul loc la valoarea de fonduri europene accesate, depasind Bucuresti, Cluj, Timisoara. Un mare plus pentru administratia Bolojan care indiferent ce zic "haterii" aduce bani in judet si oras. Ca un minus, as pune netrasparenta si sper eu amatorismul nu rea intentia in proiectarea lucrariilor. Sper eu ca pe langa accesarea de fonduri europene, administratia Bolojan se va concentra si pe atragerea de firme pentru cresterea nivelului salarial care din pacare este foarte mic in judet/oras si dezvoltarea Universitatii Oradea care are un nivel foarte scazut.
Postat 07 Ianuarie 2015, 13:31 de vlad_oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON