URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2013, 08:40

Americanii, ruşii şi bihorenii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre filmele mele preferate, "Despre oameni şi melci" (poate vi-l amintiţi, cu Andi Vasluianu, Monica Bârlădeanu şi Dorel Vişan), povesteşte cum vrea un muncitor să salveze fabrica ARO de la Câmpulung de la vânzarea către nişte afacerişti francezi ce promiteau să o transforme în "combinat" de prelucrare a melcilor, propunând colegilor să devină ei acţionari cu bani căpătaţi de la o clinică privată contra propriei sperme, ce urma să fie "exportată" la americani.

Într-un registru când comic, când dramatic, filmul reia, de fapt, povestea dezamăgirilor mai tuturor românilor care după Marele Deranj din decembrie 1989 s-au trezit că "forţele de muncă" nu mai valorau nici cât o ceapă degerată. Asta fiindcă în anii '90, când FSN-ul pe atunci nedivizat în PSD şi PDL lansa sloganul "Nu ne vindem ţara", era de ajuns ca orice aventurier cu paşaport european ori arăbesc să "sară" cu 1.000 de dolari pentru a se privatiza peste vreuna din fabricile despre care Petre Roman, atunci premier, susţinea că sunt doar mormane de fier vechi.

Chiar dacă nu erau, asta au devenit după ce, în loc să le repună pe picioare, noii proprietari le-au dezmembrat şi revândut chiar ca fier vechi. Urmarea? Sute de mii de români deveniseră şomeri, zeci de mii au fost pensionaţi înainte de termen (de unde şi povara asupra sistemului de pensii şi a asigurărilor de sănătate), şi doar câteva mii de norocoşi au ales să facă ei înşişi capitalişti, deschizându-şi mici afaceri de tot felul.

Următoarea etapă a fost, dacă vă mai amintiţi, apariţia primilor investitori în lohn, mai pe româneşte italienii care, găsind hale goale şi forţă de muncă ieftină, le-au închiriat ori cumpărat pentru a porni mici făbricuţe de confecţii şi de încălţăminte ce foloseau materie primă din străinătate. Au urmat apoi retailerii, lanţurile de magazine pe care românii le ştiuseră până atunci doar din povestirile "căpşunarilor", şi - în fine - mallurile în care tinerii noştri toacă banii părinţilor. Nici în Oradea lucrurile nu au mers, două decenii, altfel decât în restul ţării. Inclusiv pe terenurile fostei Întreprinderi Înfrăţirea urmează să fie construit, cândva, tot un mall...

Abia de câţiva ani, prin încăpăţânarea unui primar care a realizat că orădenii nu vor mai avea ce cheltui dacă rămân fără locuri de muncă, în oraş a fost înfiinţat primul parc industrial. Săptămâna trecută americanii de la Emerson au început să construiască aici hale de producţie unde vor angaja 1.500 de oameni. Tot săptămâna trecută, în Bihor au apărut ruşii de la NIS-Gazprom, anunţând că pot investi în extracţia ţiţeiului şi gazului zeci de milioane de euro. Cum americanii au fost deja întâmpinaţi, deocamdată pe la coţuri, cu ocara că nu dau lefuri grase, iar ruşii cu protestele hipsteriţelor ecologiste, mă întreb cât am evoluat din anii '90 şi dacă nici acum "nu ne vindem ţara"?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
abrudane
Mi-ai şters comentariul, obezule.... Mai scriu odată, că textu de mai sus e o mostră de manipulare grobiană şi o guduroşenie scârbavnică la adresa lui Bolojan, primarul care ar face mai bine să se lepede de "ziarişti" de teapa voastră până cînd nu va fi prea târziu. Scârbă .....
Postat 20 Iulie 2013, 11:58 de Pistike
Comparatie idioata
Faceti comparatie intre Nis Gazprom si Emerson sau alti investitori? Pai e clar pentru toata lumea ca acest Gazprom cauta gaze de sist sub masca petrolului.Si asta ne pune in mare pericol din toate punctele de vedere.De aceea se agitau acele ecologiste, pentru sanatatea si viata pe care ne-o pun acesti blestemati in pericol cu gazele lor de sist.Nu-i mai puneti in aceeasi oala pe toti investitorii ca nu tine.Parca spuneau ca exploatarea gazelor de sist ne "ajuta" sa scapam de dependenta gazelor rusesti si cand colo chiar rusii vin sa le exploateze.Deci a fost clar o minciuna.Ce sa nu mai vorbim de pericolul exploatarii in Baile Felix sub care este o mare de apa termala.
Postat 20 Iulie 2013, 07:45 de Boom
Zattttttttttslugilor
Oradean de cate ori sa-ti spun ca esti prost?????Zatttttttttttttttttttttttttt sluga scarboasa si mizerabila.......................
Postat 19 Iulie 2013, 17:38 de Eu
@jigodii
Mars jigodiilor, la cotet!! Nu vi-e rusine sa improscati cu balele voastre spurcate spatiul virtual? Adica era mai bine fara parcuri industriale, fara locuri de munca?! Era mai bine cu Filip primar decat cu Bolojan, pentru ca ala era hot de-al vostru?! Cum constata si ziaristul asta niste realitati, cum sariti sa-l muscati ca e sluga lui Bolojan.
Postat 18 Iulie 2013, 12:38 de Oradean
...prin incapatanarea...
Ma frate,cand am citit..prin incapatanarea unui primar...mi-am amintit sintagma ,,Cand iliescu apare soarele rasare\\'\\' plus alte lozinci de pe vremea raposatului.Deasemenea ,cum am o fantezie perversa,mi l-am inchipuit pe scriitorul articolului cu limba-i in dosul laudatului din care (dos) cadeau fise marca EU precum cele de la pacanele.
Postat 17 Iulie 2013, 17:17 de pusca si curaua lata
angela merge mai departe
Bravo domn' Cris! Ai inteles filmul "Despre oameni si melci": ti-ai dat seama ca intreprinderea in care se desfasoara actiunea si care nu este niciodata nominalizata explicit, este de fapt defuncta ARO Campulung Muscel! Mare cinefil, mare critic de film! Te propun ca membru in juriul TIFF anul viitor si Presedinte de juriu peste doi ani la Cannes!
Postat 17 Iulie 2013, 15:14 de steven spielberg
invatati, invatati, invatati...
Articolul sufera de multa superficialitate si de interpretare personala a faptelor recente trecute in revista. De asemenea se remarca folosirea unor cuvinte nou aparute in vocabular, fara ca scriitorul sa le cunoasca intelesul! (este vorba de "hipster"). Autorule esti in marea categorie a "jurnalistilor" care citesc stiri la TV fara sa le inteleaga, dumneata scrii articole fara sa le pricepi continutul...
Postat 17 Iulie 2013, 12:40 de catalin tolontan
nu ne-am vandut tara! am dat-o pe gratis
La ce salarii dau fabricile din parc, o sa fim niste zambriti, ca nu ne vom putea cumpara din mall decat pita si parizer!!! Daca pe tine te doare in cur de ce scandau ecologistele, du-te la medic si vezi ce ai! Peste 50 de ani ce vor manca, bea si exploata oradenii? Pe bune: cu asa articole s-ar putea sa nu mai citim ' bihoreanul'! Jenant
Postat 17 Iulie 2013, 08:58 de citizen x
cumpar ziaristi
este un articol de toata jena, eventual ai putea sa-ti deschizi un blog daca nu ai si sa scri asemenea aberatii acolo nu intr-un cotidian oradean. adica daca primesti bani suficienti (daca ai scris gratuit articolul esti un idiot) ii poti numi prosti, inculti, inapoiati etc. pe oradeni fara sa ai argumente, la tine ca la bolo, ori e cum zici tu ori nu e. adica in investitia unui american nu pot exista nuante, ar trebui sa sarim incontinu in sus de bucurie indiferent de conditii si in ce conditii va functiona; la fel si cu rusii. intre timp in oradea se construiesc in prostie parcuri, da se taie bani de la investitii in infrastructura, spitale sau gradinite. haideti toti sa-l slavim in cor pe preamaritul lider. eu nu zic sa nu vina investitori, indiferent de unde or fi ei, dar sa nu o faca de pe pozitia de stapan de prosti, ca amaratii sa se bucure ca au unde lucra. amu ca in ce conditii si pe ce salarii nu mai conteaza. sau daca ajungem sa ne distrugem mediul va fi un simplu si mic inconvenient. important e sa-l slavim pe primar pentru ca stie sa-si umileasca alegatorii. sa ne inclinam supusi in fata lui. nu e asa domnule adrian cris?!? cum dracu poti scrie un asemenea articol?!?
Postat 17 Iulie 2013, 00:46 de eu bolo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON