URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2012, 12:50

Aleşilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mărturisesc că, în ce mă priveşte, campania (mă refer la cele 30 de zile de propagandă din intervalul 11 mai - 8 iunie) n-a contat, cum se aşteptau majoritatea candidaţilor. Asta, din simplul motiv că "porcul electoral" nu se îngraşă în ajun de alegeri, ci zi de zi. Aşa judec eu un politician. În cazul în care a fost pe o funcţie, verific dacă a făcut ceva consistent în mandatul avut şi dacă nu l-a folosit pentru a se transforma din vulpe flămândă în urs sătul. Sau, dacă apare din postura de challenger, încerc să intuiesc dacă ideile şi intenţiile sale sunt mai bune şi mai fezabile decât ale celui pe care vrea să-l înlocuiască.

Drept urmare, am votat un candidat care n-a trecut prin mandat ca gâsca prin apă, refuzându-i atât pe cei apăruţi dintr-o senină tăcere pentru a revărsa potop de promisiuni, cât şi pe cei traşi cu cheiţa doar ca să fure privirile cu abţibilduri. Am votat, ca majoritatea orădenilor, din interes. Iar interesul a fost cel ca în următorii patru ani să primesc ce mi se cuvine ca plătitor de taxe şi impozite: apă, canalizare, căldură, asfalt, verdeaţă, curăţenie şi ordine la preţuri cât mai corecte.

Dacă sunt - aşadar - împăcat în ce priveşte persoana în care mi-am pus încrederea (sper să nu mi-o înşele, deşi nu garantez pentru nimeni), în schimb îmi fac griji legate de cei care, prin votul altor concitadini (pe care îl respect la fel de mult), au fost împuterniciţi să constituie viitoarea opoziţie locală. Mă gândesc la perdanţii care în timpul campaniei m-au dezamăgit direct şi personal, luându-mă de papagal gata să îngurgiteze orice sau de maimuţă atrasă de orice sclipici.

Unul a făcut-o, probabil fără să realizeze, când mi-a destăinuit că, imediat după alegeri, dacă nu va câştiga, va înceta "războiul" pe tema termoficării oraşului. Strâmbă optică, necinstită şi cinică! Păi, dacă tu, care te-ai lăudat că pentru orădenii tăi te baţi ca leul să le dai o gigacalorie la juma' de preţ, îi laşi baltă doar fiindcă nu te-au votat, înseamnă că nici n-ai urmărit cu adevărat binele lor, ci strict izbânda ta politică. Nimic altceva. Se poate, cu aşa crez, să pretinzi că i-ai putea reprezenta onest pe cei nemulţumiţi?

Altul, care - în loc să arate că el este mai deştept decât adversarul - a aruncat că, de fapt, acesta e prost, m-a decepţionat nu prin afirmaţia făcută (era dreptul lui), ci prin pretenţia că, oricât ar fi respectivul de îngrămădit, tot lângă el vrea să stea dacă e la putere. Ceea ce pe româneşte înseamnă că n-a fost interesat de nicio "viziune", ci doar să-şi asigure, pentru sine şi ai săi, accesul la bucate. Cum zice proverbul, tot românesc? Mai bine cu prostul la câştig decât cu deşteptul la pagubă?

Cred că majoritatea din Consiliul Local tocmai votat va fi tentată să taxeze atât laşitatea, cât şi trufia adversarilor din campania recent încheiată. Dar, de dragul oraşului şi din interes, ce îmi doresc eu este ca acest fel de a face politică să fie dat uitării şi înlocuit cu unul de bună-credinţă şi decent. Căci numai aşa cei care duminică au pierdut o bătălie pot demonstra, zi de zi, cum ziceam, că merită să o câştige pe cea de peste patru ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
blat
Ei, na. Marelui ziarist i se pare corect. Mai sa fie? Blatul PDL cu ceilalti nu l-ai zarit? Aparitia meteorica a doctoritei Pantis nu? Blatul general intre politicieni nu l-ai vazut? Ma uit la consilieri. Unii se retrag. Cica raman directori PDL intr-o guvernare USL. Grozav. Tu vezi atat cat trebuie fara sa depasesti o masura. Masura impusa de tine si politicieni. Schimba masura si poate cred prostiile astea de pe aici. Daca nu, ti-l aduc in toamna pe PP-DD.
Postat 16 Iunie 2012, 16:50 de Oradean
raspuns pt Adi Oradeanul
Vom publica informatii despre cheltuielile de campanie de indata ce partidele vor face rapoartele, conform legii. Cât despre prima parte a mesajului, eu ce vină am că nu mai sunt practici precum cele de acum 4 ani? Nu numai eu am "săpat" să găsim dacă există, ci şi colegii. N-am găsit, fie pt că nu există, fie pt că or fi fost făcute mai cu perdea (în acest al doilea caz, am convingerea că tot vor ieşi la iveală, pt că nu există lucrurile să nu se afle, mai devreme ori mai târziu). Dar, să auzim de bine!...
Postat 13 Iunie 2012, 09:40 de Adrian Cris
Pentru stiinta ALEGATORILOR
D-lui Cris: Imi e dor de articolele de acum 4 ani cand nu erati cu puterea de atunci si ne informati de sifonarea a milioane de lei si euro prin studii de trafic de circulatie, prin amenajarea cu panselute si ceva beculete si arbusti a centrului orasului de catre conducerea primariei de atunci (intamplator sau nu din aceasta facand parte si Marcel Bolos -mentinut pentru proiecte si de actualul primar si chiar avansat de USL in aceste vremuri la Bucuresti). Nu stiu dar ati putea sa ne informati printr-un articol amplu, de sumele cheltuite si de sposorizarile primite de formatiunile politice (USL, PDL si UDMR) in actuala campanie... si eventual sa ne dati niste preturi orientative pentru un mash (superafis) electoral montat pe un bloc sau printr-o giratie...oricum mandatarii financiari ai formatiunilor politice sunt obligati sa ofere ceva informatii. Multumim.
Postat 12 Iunie 2012, 23:39 de Adi Oradeanul
Dupa razboi inainte!
D-lui Cris: Sunt de acord cu o parte din articol, dar sa va spun cu ce nu sunt de acord: Candidatul care "în loc să arate că el este mai deştept decât adversarul - a aruncat că, de fapt, acesta e prost, m-a decepţionat ... prin pretenţia că, oricât ar fi respectivul de îngrămădit, tot lângă el vrea să stea dacă e la putere." Sa nu uitam ca "desteptul" cat a avut o functie de decizie a dat niste milioane (da pe bune -nu hartii de proiecte) pentru spitalele din Oradea si Bihor desi putea sa se faca ca ploua si sa livreze in HR si CV sau/si in anumite fief-uri PDL, poate ca se putea rezova si pe acolo ceva "parandarat" mai ales ca era mai la distanta (a nu uita de colegul actual USL - Filip care nu a revenit la meleagurile unde a obtinut primul milion de euro). Atunci a fost buna asocierea Bolojan - Cseke pentru oradeni si de ce nu "pentru accesul la bucate" si pentru Selina si pt. Constructorul Salard.
Postat 12 Iunie 2012, 23:28 de Adi Oradeanul
OH, DA!
@oradeanȘ Oh, da! te-ai prins! mai sa fie!
Postat 12 Iunie 2012, 14:31 de TDS
marcel bolos
Tds tu ai fost dat afara din primarie de echipa filip @ bolos, asta e parerea mea
Postat 12 Iunie 2012, 14:14 de oradean
iar ma risc
sigur iar vor zice unii ca eu sunt autorul textului(!!!!!)dar risc si zic si eu ca este bun! de fapt ma regasesc in el pentru ca asa am procedat si eu! ca sa fiu insa cinstit pana la capat am acumulat atata URA impotriva portocalei incat pe reprezentantii ei i-am exclus din start! in rest am gasit cateva idei bune si in ofertele lui cseke(de buna era ea buna chiar si aceea cu tunelurile si soseaua suspendata dar nefezabila, cel ptuin acum), si zatyko. nu vad nimic rau in a fi preluate.
Postat 12 Iunie 2012, 13:50 de TDS
Bravo
bun textul
Postat 12 Iunie 2012, 13:42 de Cititor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON