URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2016, 17:31

Alăptaţi! Alăptaţi! Alăptaţi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca mascul normal şi iubitor de femei, am fost mai mult decât onorat să primesc o invitaţie la un eveniment din categoria fanteziilor: 100 de femei îşi vor alăpta copiii în public. Ce privelişte, mi-am zis! Ce vibraţii! Câtă energie! Plânsete, chicote şi râsete amestecate. 100 de guri flămânde şi 100 de conştiinţe materne sperând să convingă alte mame să-şi alăpteze cât mai mult pruncii. De ce? Pentru că alăptatul este izvor de sănătate pe termen lung, iar în România se alăptează natural tot mai puţin.

Am întârziat la eveniment din cauza unui concert fabulos de pe Mezzo: Trombone Shorty, live in Paris. Dar asta e altă poveste. Gonind ca vântul spre locul faptei mi-am amintit de o întâmplare povestită de o mamă acum câţiva ani, la o petrecere. Pe vremea când primul ei născut avea 4 ani, dar nu dădea semne că ar vrea să renunţe la supt, ajunsese să-şi tragă mama de fustă pe stradă şi să urle: "Da’ dă-mi amu’ tâţă, fută-te dracu’!". Am râs de ne-am prăpădit la masă. Ne-a mai spus că amândoi băieţii ei au supt până pe la 4 ani şi au fost sănătoşi toată copilăria şi adolescenţa, ca nişte brazi de munte.

Doamnele care au organizat sesiunea de alăptat în grup au tras un semnal de alarmă foarte serios: mamele din ziua de azi alăptează prea puţin. Cauzele sunt multiple: ba trebuie să se întoarcă cât mai repede la muncă, ba nu au suficient lapte, ba e greu şi dureros, ba nu au răbdare, ba nu vor să-şi strice sânii. Înţărcatul copiilor la vârste cât mai fragede e privit ca o victorie personală şi semn de precocitate a pruncului. Şi, uite aşa, cei mici ajung dependenţi de laptele praf, iar industria farmaceutică îşi freacă palmele de bucurie şi numără teancurile de dolari.

"Dar de ce nu le explică medicii mamelor cât de importantă e alăptarea la sân?", am întrebat naiv. Întrebarea mea a oprit vântul din Şanţul Cetăţii, a îngheţat frunzele copacilor şi păsările în zbor şi a produs câteva zâmbete crispate. Am dedus uşor de ce din discuţiile ulterioare: cel mai probabil, din cauză că alăptatul la sân e gratis şi nimeni nu are de câştigat de pe urma lui, în afară de cel mic, care riscă să crească mare şi voinic, cu un sistem imunitar puternic. Căci, din nefericire, mulţi dintre medici au ajuns mai degrabă agenţi de vânzări ai companiilor farmaceutice decât paznici ai sănătăţii pacienţilor.

Mesajul transmis celorlalte mame şi mai ales viitoarelor mame a fost aproape disperat: alăptaţi-vă copiii cât mai mult cu putinţă! Vor fi mai sănătoşi, iar relaţia voastră cu ei va fi mai puternică. Nu aşteptaţi să vă tragă cei mici de fustă şi să urle în gura mare! Alăptaţi-i pe unde îi apucă foamea: pe stradă, în tramvai, în parc, în sala de aşteptare sau în tren. Iar pe cei care se vor considera ofensaţi de un sân matern scos la vedere, ignoraţi-i! Sunt doar nişte bieţi adulţi care au uitat ce este cu adevărat important în viaţă. Sau nu au ştiut niciodată.

Citeşte şi: Eveniment inedit în Parcul Cetății: Peste 100 de mămici cu bebelușii lor au format o uriașă inimă pentru a promova alăptarea (FOTO / VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
serios?
unu, Dar cand mergi la strand si vezi femei in tatele goale nu te deranjeaza, nu? Dar o femeie care alapteaza ti se pare indecent...
Postat 08 August 2016, 20:04 de hateretards
se poate, se gasesc, se vand si haine potrivite...
Da, trebuie alaptati pruncii, dar exista tot felul de bluze, esarfe si alte articole vestimentare care ajuta la alaptatul in public. Nu trebuie nici chiar sa urlam sa umble mamele cu tz-tzle pe-afara.
Postat 08 August 2016, 19:52 de unu
Mda
Problema porneste in primul rand din maternitate! Incompetentele si incompetentii de acolo nu stiu macar sa invete mamele sa puna copilul cum trebuie la san dupa ce nasc. Sa nu mai zic ca toata ziua vin cu oferta de lapte praf. Si mai au plin de afise lipite ca cica incurajeaza alaptatul...
Postat 08 August 2016, 19:03 de hateretards
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON