URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2014, 14:14

Aici Radio Sonvest Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O aniversare discretă, cu iz de comemorare, a avut loc recent. Pe 29 iulie s-au împlinit 21 de ani de la prima emisie Radio Sonvest Oradea. Cei care au prins postul de radio în acţiune îşi amintesc cu siguranţă de impactul imens pe care l-a avut în viaţa oraşului. Pe lângă cifrele de audienţă monstruoase, Sonvest a fost ceva greu de înţeles în ziua de azi: o instituţie media pe care ascultătorii o iubeau sincer! Doar Pro TV-ul, în primii săi ani, a mai generat o asemenea efuziune amoroasă.

În 1993, anul de naştere al radioului, schimbarea încă venea ca un tăvălug, cu bune şi rele. Dintre cele bune, libertatea şi muzica erau printre cele mai dorite de către oameni. Ele au fost şi ingredientele de bază ale Radio Sonvest. Muzica curgea în valuri, de toate felurile, de pe benzi de magnetofon, viniluri, casete şi cd-uri, multe dintre ele aduse de acasă de angajaţi sau chiar împrumutate de ascultători. Libertatea de expresie a fost, indiscutabil, cel mai mare atu. Nimeni, niciodată nu ne-a interzis să spunem ceva la microfon, nu ne-a impus sau cenzurat informaţiile. O diferenţă imensă faţă de industia media de azi, în care tot ce se emite este atent filtrat.

Până la vânzarea sa în anul 2002, Radio Sonvest nu a avut redactor şef sau director de programe. Redactorii şi animatorii decideau ce difuzează sau pe cine invită în studio. Relaţia cu ascultătorii, adesea co-realizatori ai emisiunilor, a fost un alt punct forte. Salvamontistul Adi Marin, autointitulat "cel mai bun ascultător din toate timpurile", protestatarul Vasile Bajgyik, cu al său salut "Jos comunismul!", sau ghidul Coancă Vasile, care cerea mereu piesa "French Kiss", sunau mereu la radio. Ca ei, mulţi alţii - copii, tineri, adulţi sau vârstnici - se auzeau live în talk-show-uri, concursuri sau emisiuni muzicale. Pe urechile lor ne-am făcut toţi şcoala de radio.

Radio Sonvest a adus în Oradea moda concertelor aniversare gratuite. La primul an de emisie, în 1994, au cântat în Centrul Civic grupurile Cargo şi Timpuri Noi. Pe atunci eram în armată şi visam să lucrez la radio. Am sărit gardul şi m-am plantat în faţa scenei, scăpând miraculos de câteva zile de arest. În 1996, la aniversarea de 3 ani, Pasărea Colibri sosea pentru prima dată în Oradea. În faţa Sălii Sporturilor s-au adunat atunci peste 15.000 de oameni. Şi, culmea împlinirii viselor, eu eram organizator şi prezentator.

Dar Sonvest a fost posibil datorită pasiunii imense pentru radio a unor oameni. O simplă enumerare de nume este suficientă: Mircea Bradu, Dinicu Braghină, Eugen Szakacs, Geta Ianc, Dan Sabău, Daika Attila, Mariana Bejan, Cristi Tabără, Mihai Baneş, Corina Moţica, Andrei Şandor, Mirela Vaşadi, Mihai Dacin, Adrian Pascaru, Florin Budeu. Prin amintirile lor, ale celorlaţi colegi neamintiţi, dar şi ale miilor de ascultători-prieteni, Radio Sonvest Oradea încă mai pâlpâie. Acum, pe 71,81 Mhz e linişte, iar pe 107 se aude Naţional FM. La mulţi ani, Radio Sonvest, oriunde te-ai afla!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Ce ma indreptateste ?
Situatia acelui post de radio, 'ma indreptateste" sa vorbesc despre profesionalismul acelor "redactori"! Cand au fost scosi de pe piata au plecat care pe unde s-a putut infiltra. Eh, daca n-ar fi existat concurenta ce bine ti-ar fi fost. Nu-i asa ca ti-a surs ideea, insa.... pofta-n cui !
Postat 11 August 2014, 18:22 de Pretul corect
@Pretul Corect
Nu stiu ce te indreptateste sa judeci profesionalimul acelor oameni...pot sa spun ca marea majoritate dintre ei au performat si mai departe,pe la PRO TV,TVR,Antena 1,National FM,Televiziunea si RadioTransilvania samd...
Postat 10 August 2014, 10:49 de FBI
Mda
De buni ("profesionisti") ce au fost, au trebuit sa traga jaluzelele ??!?!? Au avut oarece impact pt ca au fost primii, dar una-i una si al-alta. Pe parcurs s-au lamurit oamenii iar azi s-a ajuns la "comemorare".
Postat 09 August 2014, 18:43 de Pretul corect
mare domn!
@Mă-ta faci spume de noapte si vorbesti buruienos! frecventele sonvest n-au fost probe la bac din cate stiu eu, deci daca scriai frumos in articol era clar ptr. toata lumea, inclusiv ptr. "prostutu tatii"! "71,81 a fost prima frevenţă a sonvestului, iar 107 a doua" ATAT trebuia sa scrii, dăşteptule! data viitoare cand iei viagra, lasa parintii victimelor tale in pace si asigura-te cat de prost e prostutu tatii ca n-ar fi exclus sa-l intreci! RUSINE!
Postat 06 August 2014, 11:05 de adi g
Lămuriri pentru Adi G. Prostea
71,81 a fost prima frevenţă a sonvestului, iar 107 a doua... acum are legatură, prostuţu tatii?
Postat 06 August 2014, 00:44 de Mă-ta
asa, siii?
"Acum, pe 71,81 Mhz e linişte, iar pe 107 se aude Naţional FM." Si? ...pe 107.6 e profm, pe 93.2 europafm... penibil si fara nicio legatura!
Postat 05 August 2014, 22:53 de adi g
Foarte bun
Eram pustan si imi aduc aminte cu placere de Sonvest, am copilarit cu el, am fost in studio de multe ori, era frumos
Postat 05 August 2014, 22:24 de Baxxter
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON