URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2016, 11:01

Adoptă un prost!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai e puţin şi începe campania. În curând ni se va proiecta pe toate ecranele minţii filmul "România Perfectă", produs de partidul X, cu candidatul Y în rol principal şi cu sforarul Z în rol de regizor. Va fi o combinaţie mortală de zâmbete seducătoare, bătăi prietenoase pe spate cu prostimea, vise erotice cu reîntregirea teritorială, erecţii economice şi happy-enduri lăcrimoase. Va fi cel mai frumos film produs vreodată în România, cu acces gratuit pentru toată lumea. Vei fi invitat politicos în sală, ţi se va pune în braţe punga de popcorn şi paiul de cola în gură, pentru că "tu, iubit alegător, meriţi tot ce e mai bun".

Va fi campania electorală de anul acesta altfel? Mă îndoiesc. Atât timp cât publicul e acelaşi, de ce s-ar schimba o reţetă de succes? Politicienii nu ne iau de proşti, aşa cum ne auto-victimizăm de 25 de ani, ci, pur şi simplu, îşi adaptează discursul la nivelul de cunoştinţe al electoratului. Dacă nouă ne plac mititeii cu muştar, nu există nicio şansă de a fi seduşi ideologic cu caviar de beluga, foie gras caramelizat ori file de somon tasmanian. Tare mi-e teamă că şi anul acesta se va vota tot pe bază de ciolan cu fasole şi striptease politic la TV, în prime time.

Am o rugăminte la tine, alegătorule! Dacă ştii ce înseamnă stânga, dreapta sau centru în politică, dacă ai idee ce este o doctrină, dacă poţi să faci diferenţa între un nechezat imberb şi o declaraţie politică, între o golănie de cartier şi o luare de cuvânt în Parlament, atunci te rog ceva: adoptă un prost pentru o zi! Adoptă-l pe unul care nu ştie ce înseamnă iniţialele unui partid sau cu ce ocazie se îmbată de Crăciun, pe unul care votează exclusiv pe bază de instincte primare şi ştampilează fiindcă "nu-i băiat rău, doar nu mi-a furat nimic din buzunar!".

Întreabă-l care e diferenţa între un deputat şi un primar, între Guvern şi Parlament, iar dacă nu ştie, strânge-l cât mai tare în braţe în 11 decembrie! Ţine-l ocupat în ziua alegerilor, dă-i să bea bere, cumpără-i seminţe, pune-i un film cu bătăi, fă-i "Cucu, bau!", fă orice, doar ţine-l ocupat. Nu-l lăsa să ajungă în secţia de votare! Nu-l lăsa să decidă pentru tine! Iar după ce adoarme, fugi iute şi votează!

Probabil că dacă prostimii needucate politic i s-ar interzice accesul la urne, candidaţii îşi vor schimba şi ei discursurile şi mesajul electoral. Cu timpul, nu-şi vor mai confunda alegătorii cu publicul de circ, ăla care aplaudă fericit când leul sare prin foc sau când foca bate din aripioare. Fireşte, adopţia de mai sus nu garantează că ne va fi mai bine în următorii 4 ani. Dar, dacă e să suferim în continuare, măcar să ştim că e vina noastră, a celor care gândim, nu a celor care se închină la sticla cu ulei, la punga cu zahăr sau la racla cu moaştele lui Ceauşescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
?????????????????????
Lulu draghe ..palinca fu d-aia noua ori de anu trecut?????Ce ai vrut spune numai tu stii...poate d-aia paznicul din cetate vru sa te altoiasca!!Cine stie...Partea buna e ca sunt atitia prosti in POLITICA ca nu stii pe care sa-l adoptezi...Cum?Sa alegem unu loco?Hai noroc,e buna palincuta nem????
Postat 08 Noiembrie 2016, 16:34 de grigore
De 26 de ani
mai precis din 30 decembrie 1989 Soros a adoptat toate zoaiele, scursurile si gunoaiele societatii.Vad ca a facut-o cu real succes.Mai bine adopti un prost decit un ticalos,nemernic,jagardea care-si vinde si pe ma-sa la Soros nu numai tara ca sa nu crape de foame !!
Postat 07 Noiembrie 2016, 22:50 de Aghaurr
RE: De 26 de ani
Nu te supăra, dar cu un asemenea limbaj cum de ai tupeul să raportezi comentariile altora?
Postat 08 Noiembrie 2016, 00:04 de Florin Ciucas
@tds
Speri degeaba. Nu avem nici unul "zestrea" necesara pentru a fi adoptati de "tatuc"
Postat 07 Noiembrie 2016, 22:21 de Uv
sa vina altii am zis!
Ma ofer sa-i adopt pe toti idiotii care vor psd sau pnl, pentru ca, nu-i asa?.. e acelasi lucru pnl,pdl,psd,usl.. aceeasi traseisti de 26 de ani incoace.. au schimbat doar denumirea partidului.. in rest, toti o apa si-un pamant
Postat 07 Noiembrie 2016, 22:17 de User anonimizat
LICITATIE
@Uv: Tentant! Dar eu inca sper sa fiu "copilu"' lu' Bolojan !
Postat 07 Noiembrie 2016, 22:14 de TDS
@tds
...te-as adopta eu... Dar cu conditia sa votezi!
Postat 07 Noiembrie 2016, 22:06 de Uv
LUATI-MA...
M-am rasucit ! ADOPTATI-MA ! SUNT CEL MAI MARE PROST! AM CREZUT I N USL ! CRIN MI-A ZIS CA NU E CAZUL ! IN 2008 AM CREZUT IN BOLOJAN ! MI-A DAT O LABOAIE ( CA ARE LABE MARI, DE TARAN ) PESTE OCHI DE AM ZIS: LABE CU ASA KARE IMPACT ? DA, MARE! DECI, CINE MA ADOPTA? PLEASE...
Postat 07 Noiembrie 2016, 22:00 de TDS
LIBER LA ADOPTII
M-am decis ! Vreau sa-l adopt pe Ilie Gavril Bolojan ! Nu ca ar fi prost ! Nici vorba ! Eu merg pe ideea " Adopta un j..mecher! Nu exclud ca poate Ilie Gavril Bolojan m-ar adopta pe mine ! " Adopta un BOU care pana in 2013 chiar a crezut in mine " !CARE pe CARE?
Postat 07 Noiembrie 2016, 21:20 de TDS
Urna sa suprataxeze turma!
Avem politicieni iresponsabili deoarece avem votanti iresponsabili. Pe langa rezolvarea dilemei: "eu cu cine votez?", in traducere libera: eu ce castig daca votez?, ne-ar fi si mai utila socoteala: eu ce pierd la votare? Tot o data la 4 ani ne permitem luxul de a ne lasa prostiti. Cum orice produs de lux se suprataxeaza, ar fi timpul ca si luxul de a fi prosti sa fie suprataxat. Vine iar momentul cand selectam, prin vot, echipa ce va guverna Romania. Suntem cu totii selectioneri, indiferent cum: activi sau pasivi. Ce pateste un selectioner a carui echipa a inselat asteptarile? Niste clauze contractuale pot obliga la suportarea de penalitati. Cine sunt selectionerii parlamentarilor? Ne zice BEC-ul a 3-a zi dupa numaratori. Si astfel identificati pot fi suprataxati peste 4 ani. Daca nu se poate pe persoana fizica pentru ca democratie, deci vot secret, atunci pe comunitate locala. In cazul de fata, comunitate judeteana. Cand peste un judet, care a votat majoritatea politica ce a guvernat prost tara,se vor abate acele suprataxe sa il vedem noi pe acel parlamentar cum se prezinta in fata alegatorilor. Iar daca nu se prezinta, sa vezi ce o sa-l mai caute selectionerii! Si cu Interpolul.
Postat 07 Noiembrie 2016, 17:26 de User anonimizat
ce ne facem?
Dar ce ne facem cu „prostii” care si gandesc, si cunosc doctrine (despre care n-au auzit candidatii sau partidele lor), dar nu au pe cine vota? Sa se lase adoptati pt o zi?
Postat 07 Noiembrie 2016, 15:50 de Altul
@clovntrist
Sunt de acord cu cele scrise. Nu se poate face o astfel de discriminare. Dreptul la vot este un drept castigat si care nu poate fi luat indiferent ca traiesti din ajutoare sociale/cersit adica pe spatele altora sau din munca ta. Ce s-ar putea face insa ar fi diferentierea voturilor in functie de, sa zicem, contributia platita la bugetul statului de catre fiecare. Ar putea fi votul de baza = 1 vot pentru cei care nu au nici o contributie si de aici pe praguri de contributie astfel incat sa se ajunga la 1 vot de "aur" = 100 voturi de baza. Astfel cei care contribuie prin munca lor la alimentarea bugetului vor hotara prin vot ce se intampla cu banii lor dar s-ar auzi si vocea celor care sunt din diverse motive asistati social. Cred ca altfel ar arata mesajul parlamentarilor si altfel ar fi motivat un detinator de "vot de aur" sa mearga la vot stiind ca votul lui ar putea fi schimbat de minim 100 de votanti din categoria "fara contributii"
Postat 07 Noiembrie 2016, 15:10 de Uv
Dobitocii
Uite, io-s un prost ptr. ca nu stiu ce inseamna stanga, dreapta sau centru in politica. Nu-mi plac mititetii da' nici caviarul sau somonul,nu pot sa fac diferenta intre un nechezat imberb si o declaratie politica . Pentru ca s-a ajuns in halu asta de talmesbalbes ,ca io nu mai vad pe nime, dar absolut pe nime in politika decat ca pe un " animal imbracat in civil ',citez dintr-un cantecel. N-oi mere nici la gradina zoologica in 11, sa vad niste animale in cusca, ca alea nu-si merita saracele soarta. Ma voi uita la National Geografic tata ziua. Multzam pt. recomandare.
Postat 07 Noiembrie 2016, 15:02 de Iness
un text absolut degradant
Inteleg tenta de umor din text dar atitudinea elitista si ideea unei societati in care numai elitele, cei alesi, invatati ... trebuie sa voteze, sa se procreeze, sa traiasca ... restul sa dispara, este una retrograda si nu va apartine. Inteleg eu ca actuala conducere a orasului va cere sa scrieti despre asa ceva dar va rog sa comunicati celor care va comanda ca aceste idei apartin unor culturi de mult apuse si ca au apus tocmai din cauza acestor idei. Respect.
Postat 07 Noiembrie 2016, 13:36 de ClovnTrist
Alegere grea...
...ntre atatia postaci care balesc la monedele aruncate de Mang&co...dar m-am hotarat sa il adopt pe Pinonel
Postat 07 Noiembrie 2016, 12:28 de Neutryno
UN EMAIL PIERDUT...de I.L. CARAGIALE
Din nou un text bine scris ! Dar ce să vezi, cam la fel e și prin alte părți ! Hai cu Hilary că-i DAMĂ BUNĂ ( câte a pătimit săraca din pricina Monicăi ) sau nu-l votez pe Donald că e boșorog libidinos ! Sau din contră, îl votez pe el că_ce bine le zice !
Postat 07 Noiembrie 2016, 11:19 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON