URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2012, 12:09

2012. Sfârşitul Universului sau al Universităţii?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am avut ocazia să asist la o dezbatere a candidaţilor pentru funcţia de rector al Universităţii Oradea. Impresii amestecate. Unii sunt simpli pioni, exponenţi ai vechii conduceri, care se agaţă de putere sperând că mai apare un Unchi providenţial care să salveze şandramaua. Câţiva domni încă necopţi, dar promiţători.

Şi, în fine, oameni decişi să schimbe ceva, pentru că altfel Univesitatea dispare. Din această categorie, Ioan Horga mi s-a părut cel mai coerent. E ceva să ceri voturi unor oameni care s-ar putea ca prin aplicarea programului tău să devină şomeri!

În momentul de faţă Sorbonica noastră e ca o barcă ce ia apă. Cei care nu mai pot vâsli nu vor s-o părăsească, deşi prin asta îi sortesc pieirii pe toţi pasagerii. N-ar fi exclus ca tocmai cabala mediocrilor să decidă viitorul rector şi, implicit, destinul tragic al instituţiei.

Un candidat la Primărie spunea că vrea să aducă Oradea la nivelul marilor oraşe, alături de Cluj sau Timişoara. Oradea a mai fost în acea selectă companie. Ce a determinat retrogradarea ei într-un eşalon inferior? Desfiinţarea Universităţii de Drept în perioada interbelică şi distrugerea puternicei comunităţi evreieşti în perioada războiului.

Un act administrativ de acum 76 de ani ce muta Dreptul de la Oradea la Cluj a pecetluit destinul provincial al urbei. Iată de ce e important ca la conducerea Universităţii să vină oameni apţi să transforme ctitoria megalomanică a Unchiului într-o instituţie modernă şi credibilă, cu tăierile de rigoare. Altfel, rămânem la nivel de şcoală profesională şi de târg prăfuit care trăieşte din amintiri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
orasul
ai drepatate in ceea ce priveste distrugerea comunitatii evreiesti din Oradea de catre ungurii fascisti, navalitori, condusi de nenorocitul ala de horti ! a fost un mare pas inapoi si o mare pata neagra din istoria recenta a acestui oras. dar tot un mare pas inapoi a fost si o mare pata neagra au fost multele nedreptati si discriminari adresate romanilor. prin urmare, multe valori nu au putut sa-si fructifice calitatile, ceea ce ar fi insemnat un mare plus si pt urbe.
Postat 25 Aprilie 2012, 20:06 de book
tonomate-mercenari
tonomate-mercenari
Postat 25 Aprilie 2012, 19:53 de tonomate-mercenari
@Ioan Pop
bai tata-ie, stai usor ca o sa sfarsesti prin a face infarct ! o sa-ti cedeze pitpalacul ! pe ce lume traiesti ? daca abia acuma ai inteles cum se desfasoara confruntarea inseamna ca esti \"subtire\" tare de tot. despre ce roseli si oglinzi vorbesti ? astia isi rad in barba, cand te aud ! chestia asta e foarte veche si valabila peste tot in lume.
Postat 25 Aprilie 2012, 19:32 de 007
@Ioan Pop
hudemeristii sar calul din \'90 incoace. sunt sustinuti de marea majoritate a ungurilor printre care traim zi de zi (peste 90 %) ! bai tata-ie, stai usor ca o sa sfarsesti prin a face infarct ! o sa-ti cedeze pitpalacul ! pe ce lume traiesti ? daca abia acuma ai inteles cum se desfasoara confruntarea inseamna ca esti "subtire" tare de tot. despre ce roseli si oglinzi vorbesti ? astia isi rad in barba, cand te aud ! chestia asta e foarte veche si valabila peste tot in lume.
Postat 25 Aprilie 2012, 19:30 de 007
halal
Exista la noi, in toate domeniile , o apetenta in a alege oameni mediocri pentru ca acestia nu creaza probleme angajatilor si sunt usor santajabili. Oamenii cu adevarat valorosi pleaca in domeniul privat sau din tara. Daca ar exista o politie academica o gramada de profesori(????!!!!) de la sorbonica ar avea mari probleme in legatura cu plagierea....
Postat 25 Aprilie 2012, 12:59 de john doe
Dezamagit de ziar
Presa e a patra putere in stat. Daca celelalte trei puteri sunt influentate de interese politice, ca intr-o panza de paianjen, fara scapare, presa ar avea toate sansele sa fie curata, singura putere curata. Din pacate, exista si in presa destui mercenari care fac de rusine aceasta nobila meserie. Pacat. Pur si simplu m-a socat acest ziar cu nesimtirea de a sustine pe fata, fara nicio urma de remuscare, un candidat la functia de rector sustinut de un om politic local. Rusine ziarului ca a publicat pe site, duminica seara, un interviu cu acest candidat, un articol semnat de Adrian Cris care a aparut in varianta tiparita abia luni dimineata, in ziua alegerilor. S-a intamplat pentru prima data in istoria ziarului. Mircea Chirila in editorial ii ridica osanale acestui candidat. Articol, de asemenea, publicat luni dimineata pe site. Sa-l vada toti alegatorii. Articolul cu dosarul lui Antal, asa zisul sustinator al lui Bungau, a fost publicat pe site saptamana trecuta, inaintea alegerilor, sa-l vada toti alegatorii, ca sa nu-l voteze pe Bungau. Ca sa intretina campania pro Horga si anti Bungau, articolul cu Antal a fost trecut artificial pe prima pagina si la articolele cele mai citite, desi numarul de accesari nu justifica acest lucru. Mi-e mila de asa zisii ziaristi de la Bihoreanul. Castiga o paine murdara desi au o meserie nobila. Sunt foarte curios daca atunci cand se uita in oglinda isi dau seama de asta. Daca nu, vai de Romania noastra...
Postat 24 Aprilie 2012, 18:56 de Ioan Pop
...saracu\\\\' nenea Iancu !...
...da,da asa e,cand corabia se scufunda,sobolanii sunt primii care o parasesc!...ce nu stie insa dezertorul de fata(a fost greu sa aleaga,ne spune,\\\\"a fost o decizie politica\\\\",ha,ha,ha!) e ca pleaca pe o corabie si mai putreda si mai scorojita decat cea in care si-a facut de cap in numele unei doctrine(oare are vreuna?) pe care acum o schimba cu o pereche de ciorapi din garderoba lui iliescu(nu,nu am gresit cand am scris cu minuscula)...bihoreni,hai sa ne trezim si sa facem curat ,sa le aratam ce \\\\"mult\\\\" inseamna pentru noi specia asta infecta de oportunisti !...o sugestie:fiti cu ochii pe \\\\"Noua Republica\\\\"!
Postat 24 Aprilie 2012, 16:24 de doru
Am mai aflat ceva
Acum ne dăm seama de unde aflau ratații de la bârforeanul informații confidențiale: de la tovarășul Horga!
Postat 24 Aprilie 2012, 07:52 de Un biet instalator
Chirila ziaristul.........
Ce s-ar face cacaciosul asta de Chirila daca ar disparea universitatea? Pe cine ar mai improsca el cu atata "profesionalism"? I s-ar inchide fituica in diua zile. El nu este in stare sa lege doua fraze coerente la TVS (un alt post ce cacat) si are aere de ziarist. Vai de capul lui. Dupa cum se pretinde este absolvent de Oxford, dupa inteligenta nu se ridica nici macar la nivelul celui mai slab pregatit dintre sorbonei. La asa creier asa interviu si asa candidat. Di tata *!
Postat 24 Aprilie 2012, 07:27 de REALISTUL
NU
@petrache, Boom: 1. nu sunt cadru didactic la U.O. 2. nu trag cu urechea, ei vorbesc destul de tare astfel incat sa-i auda toata lumea 3. nu e vorba de discutii savante sau nu, e vorba despre stalcirea limbii romane, discutii despre cum sa fraudeze la examene si comentarii care denota necunoastere totala(in cazul studentilor de la economie, pe teme de economie)!
Postat 24 Aprilie 2012, 00:15 de TDS
@petrache
Aveti dreptate.Mi-e greu sa cred ca studentii din Timisoara, Cluj sau Bucuresti poarta discutii savante pe tramvai sau autobuz.Trebuie sa te mai si relaxezi altfel innebunesti.Banul a ajuns sa domine tara asta.Totul se masoara si se cumpara pe bani.Asistam la o rasturnare a scarii valorilor pe toate planurile, nu numai in invatamant.
Postat 23 Aprilie 2012, 23:20 de Boom
halal
interesant
Postat 23 Aprilie 2012, 19:35 de ratatouille
Brutus pe naiba
Se scrie ~persoana pe care o lauzi~ chestiune de gramatica de clasa a V a. Brutus nu era un taran, facuse scola cu Cicero. In rest, e posibil sa stii tu ceva. Dar e momentul sa afli ca Chirila e coleg de club cu onorabilul rectorabil in discutie. Albastri de la tata mare la ochi si timpane. Bravos natiune, te-ai trezit cu fata la cearsaf
Postat 23 Aprilie 2012, 19:33 de Caligula
rectificare
Academia de drept.
Postat 23 Aprilie 2012, 19:13 de cristina
Reclama-antireclama
Te stiam baiat destept "domnule" Mircea Chirila. Dar te pronunti ca o .....cititoare in cafea. Ce sti tu despre persoana care o lauzi, de regula esti baiat destept. Tu sti ca este singurul fost decan care a facut dintr-o facultate 2-a facultati, acest HI. Cum crezi ca se va implica in restructurare....folosind toporul? Plus ca este "anti management". Pacat Chirila
Postat 23 Aprilie 2012, 18:51 de BRUTUS
@TDS
Nu că aş lua apărarea studenţilor din ziua de azi, dar e cel puţin nepotrivit să tragi cu urechea la o conversaţie care nu te priveşte. Calitatea profesională slabă a multor absolvenţi ai facultăţilor din România (nu numai Oradea), e rezultatul muncii tuturor profesorilor de la generală pînă la universitate, ca urmare a politicii introduse de comunistoidul profesor de marxism de la Cluj, A. Marga, care a introdus finanţarea pe cap de vită furajată. Cînd profesorii vor fi plătiţi direct proporţional cu cunoştinţele acumulate de studenţi, va creşte şi calitatea absolvenţilor. Din păcate şi printre profesori sunt indivizi / individe care nu au ce căuta la nici un fel de catedră. Nu numai la Oradea ci şi la Cluj, Timişoara....Iar tu TDS din cîte înţeleg, eşti oarece cadru didactic pe la UO şi ca urmare ai contribuit şi tu la calificarea precară a absolvenţilor prin faptul că i-ai trecut la examene cînd trebuia să-i pici, ca să-ţi iei salariul. Că altfel pleacă studentul/elevul la altă şcoală. Cînd vrei să te lauzi te prezinţi drept profesor, dar cînd studenţii te fac de râs, tu n-ai nici o vină.... Decît să scrii foiletoane aiuritoare p'aicea mai bine ţi-ai face datoria de prof...
Postat 23 Aprilie 2012, 17:58 de petrache
penibil domn chirila
horga coerent ??? bine ca nu ati spuns echilibrat si constant ... apropo cat se da pentru un astfel de editorial ? e doar o curiozitate...
Postat 23 Aprilie 2012, 13:31 de marius
bb
Superb cliseul: "selecta companie". Intr-adevar, sa te afli, impreuna cu alte universitati din Romania, in afara primelor 1000 universitati din lume, este un lucru cu adevarat remarcabil.
Postat 23 Aprilie 2012, 12:45 de aa
b
Doar pentru cunoscatori "Marile orase" cu universitati de prestigiu sunt: Cambridge, MA (Harvard, MIT) Stanford, CA (Stanford) Pasadena, CA (Caltech) Princeton, NJ(Princeton) Cambridge, UK (Uni of Cambridge) Oxford, UK (Uni of Oxford) Cat despre marile orase mentionate in articolul de sus, nu ne ramane decat sa ramanem "uimiti" de calitatea absolventilor pregatiti de profesorii de acolo (fara indoiala, mai slab pregatiti decat cei din Bucuresti, si net inferiori absolventilor din lista centrelor mai sus mentionate).
Postat 23 Aprilie 2012, 12:40 de a
învingător la puncte
personal îl creditez cu cele mai mari șanse pe bungău. dar indiferent cine ar fi rectorul U.O., aceasta nu va fi niciodată ceea ce unii și-au imaginat că ar putea fi vreodată! cele mai multe facultăți scot cadre prost pregătite(sigur, există și excepții, eu mă refer la modul general). am scris-o de foarte multe ori în comentarii, eu niciodată nu mă voi adresa conștient unui medic care a absolvit la oradea. un experiment interesant(pe care îl recomand): urcați-vă în autobuzul 14 și ascultați conversațiile studenților! te îngrozești când îi auzi cum "se esprimă". limba română este maltratată a la igaș! dar nu numai despre limbă este vorba! se discută despre cum se poate copia la examene, se discută pe teme mult prea evident nestăpânite(mă refer la economie). acestea sunt viitoarele cadre cu studii superioare?
Postat 23 Aprilie 2012, 12:25 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON