URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2011, 12:40

"Nişte primari"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am pus titlul între ghilimele pentru că e o parafrază la romanul lui Dinu Săraru "Nişte ţărani". Ne-am obişnuit să stăm cu ochii pe primarii marilor oraşe, în vreme ce aleşii de la ţară zburdă prin fondurile publice şi comit minuni pentru care cu siguranţă ar merita măcar beatificaţi, dar nu de Biserică, ci de DNA.

Din marile fapte ale primarilor rurali amintesc câteva: unul a cheltuit tot bugetul pe un an pentru achiziţionarea unui buldozer care aparţinea propriei firme. Altul dă 7 milioane lunar, bani de haine, nevestei şi amantei, pe principiul că cine te dezbracă să te şi îmbrace, deşi instituţia nu mai are fonduri nici măcar pentru iluminatul public. La câte comit aleşii locali, nici nu mai ştii care e diferenţa între primari şi primate.

Dar cel mai mult s-au afirmat primarii de ţară bihoreni cu ocazia intrării comunelor lor în proiectul mamut Aparegio. Era momentul să-şi arate câţiva muşchii, dacă creier nema!

La Biharia, de pildă, primăreasa refuză 5,8 milioane de euro pentru că i se pare apa mai scumpă ca înainte. Uită, însă, să precizeze că angajaţii Companiei de Apă nu pot citi consumul din privirile băştinaşilor, ci doar după indicaţiile contoarelor. Prin urmare, sătenii au fost facturaţi la pauşal şi a ieşit o sumă fabuloasă, chit că ei nu beau apă decât dimineaţa.

Şi locuitorii din Biharia trebuie să înţeleagă că, odată intraţi într-un sistem integrat, un coniac fin la un bar de fiţe are alt preţ decât o pălincă făcută prin pivniţă şi servită la bufetul satului. La fel, sigur că apa băută din urma copitei calului e mai ieftină decât cea livrată de Compania de Apă.

Dar uite aşa, cu o primăriţă populistă rău, bieţii localnici vor ajunge să folosească lanţul de WC doar ca să-şi lege câinii de garduri. Iar proaspeţii cetăţeni ai UE, în loc să se bucure de beneficiile apei şi canalizării, vor mai bate câteva generaţii drumul de la casă la buda din fundul curţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
invitatie
la tarcaia cind veniti domnilor? aveti subiecte unu si unu. tot primar PDL. podul de peste crisul negru de la Totoreni e distrus de aproape un an de zile de baiatul dir. de la scoala tarcaia. nu-i luat nimeni la intrebare ca doar plateste dir. prin semnare de facturi catre primarie. oamenii de la totoreni nu au acces la sosea decit daca trec pe o punte improvizata (cine poate sa treaca).primarul si contabila de la primarie fac jocul unor demnitari ai judetului si nu raspund nici in fata legii. un audit la primarie nu ar strica.
Postat 18 Ianuarie 2011, 12:11 de anonim
udemerista
e un caz tipic pt udemeristi. RUSINE!!!!!!!!!!!
Postat 17 Ianuarie 2011, 19:59 de gmt
Sictir...!
La Draganest cand ajungi domnule reporter...!?
Postat 15 Ianuarie 2011, 21:21 de Burebista
Ambitie prosteasca.
Ambitia primaritei si a consilerilor din Biharia este vecina cu prostia. Problema modului de taxare a consumului de apa este o problema,iar Programul Aparegio o cu totul alta prostie. Merita sa fie nalizate separat cele doua probleme si solutionate cu discernamant in avantajul tuturor locuitorilor comunei Biharia. Inca nu este tarziu, prost sa fii,dar sa-ti revii!
Postat 15 Ianuarie 2011, 11:46 de safe
uykhkl
sa le bage baba gest-n cur la toti pensionarii care iau pensii nesimtite securisti magistrati politai apvisti
Postat 14 Ianuarie 2011, 18:43 de vaisamar
uykhkl
padurarii au toti vile in oradea pe numele altora
Postat 14 Ianuarie 2011, 18:36 de vaisamar
Ai dreptate, intr-o mana....
Da' domnu' ai dreptate dar numa' intr-o mana. De ce ? Pai simplu. In Beius cat timp era Edilul la conducere (asa cum e jur) apa rece costa 2.5 lei mc dupa intrarea in proiectul aparegio (cu litere mici) aceeasi apa din Cris costa brusc 4.5 lei apoi a mai aparut pe factura 'apa meteo' adica mai platim si apa de ploaie (cand ploua) dar si cand e seceta. Ti se pare normal tovarasu reporter ? Sau si 'gura ta tre' sa mananca' ceva ? (de la aparegio) Merci
Postat 14 Ianuarie 2011, 12:04 de Savavi
rusine, udmr!
vai si amar....
Postat 13 Ianuarie 2011, 21:29 de biharia
replica la articol
Si in comuna comuna Girisu de Cris primarul PeNal Pasca Ioan padureanul cheretit mare hot mare bandit viitor pouscaris si-a angajat fiul pe post de sofer pe masina de pompieri a comunei Girisul de Cris cu o retributie lunara de 1200 lei reprezentind salariul minim pe economie plus alte sporuri in valoare de 60 %din salariul minim nefacind absolut nimic doar incasind aceea retributie nemerita si hotarirea cu salarizarea fiului primarului Florea cel cu dosar penal a fost si aprobata prin consiliul comunei Girisul de cris prin forta si intimidare si de teama in fata cheretitului padurean Pasca Ioan,doar consilieri PDL ai votat contra HOTII si ABUZURI DE FUNCTIE .Si pe linga acesta mai sunt si alte posturi de soferi si de magazioner a lui Vancea Viorel care aplecat in primavara Spania la munca fiind in concediu fara plata ca sa nu fie disponibilizat si acuma in iarna a revenit,pe linga alti taietori de frunza la ciini din primarie cateii si lingaii padureanului cheretit Pasca Ioan, totii platiti din taxele si impozitele localnicilor din comuna Girisul de Cris .HALOOO DNA,POLITIA .PARCHETU,PREFECTURA Sesizeaza-te si fa DREPTATE.Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 12 Ianuarie 2011, 20:36 de Romanul Simplu
primar cefa
la Cefa primarul a amenajat in holul primariei un semineu si si-a angajat consiliera personala fata care vinde ciorapi la el la magazin
Postat 12 Ianuarie 2011, 17:05 de gaga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON