URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2013, 14:43

Ziua Revoluţiei s-a ţinut la Oradea, dar fără orădeni (FOTO / VIDEO)

Orădenii de rând nu au catadicsit să apară duminică, la festivităţile organizate de autorităţile locale cu prilejul împlinirii a 24 de ani de la Revoluţie. Pe lângă familii, doar aproximativ 60 de persoane, majoritatea politicieni sau reprezentanţi ai unor instituţii i-au omagiat pe cei căzuţi la Revoluţia din 1989.

Pe un frig pătrunzător şi sub stropi de ploaie, oamenii s-au strâns în Cimitirul Rulikowski în jurul orei 12. Întâi, în spatele Capelei Municipale, la mormintele sublocotenenţilor post-mortem Puşcău Adrian Victor, Damşe Adrian Dorin şi Cosma Marius (cu toţii foşti militari în termen, la Timişoara), iar apoi, mai spre spatele cimitirului, la mormântul inginerului Neculai Tomozei (omorât într-un accident rutier la Barajul Leşu, lovit de un camion al cărui şofer îl luase drept "terorist").

La mormântul primilor trei, un sobor de preoţi s-a rugat pentru eroi şi au cântat "Hristos a înviat" deoarece, a spus ulterior părintele Gheorghe Nemeş, membru în Asociaţia Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei Române Bihor, 22 decembrie 1989 "a fost un moment de înviere, poporul şi naţiunea română au înviat, s-au sculat din mormânt la lumină".

"Neamul românesc a primit bucuria pe care a aşteptat-o zeci de ani, bucurie pe care au adus-o tinerii martiri care aveau 20 de ani sau chiar sub 20 de ani. La noi au fost doar patru, dar în toată ţara, începând cu Timişoara, din 15 decembrie până în 22 decembrie, unde au murit tineri pe treptele Catedralei, au fost foarte mulţi tineri care şi-au dat viaţa pentru libertate, au scandat "Jos dictatura!", "Jos comunismul!"", a spus preotul.

De atlfel, Nemeş a şi atras atenţia că la acest fel de manifestări ar trebui să vină nu doar oficialităţile, ci toţi românii, cu mic, cu mare, "pentru că eroii şi-au dat viaţa pentru toţi", şi nu doar mamele lor ar trebui să-i plângă.

La rândul său, prefectul Claudiu Pop a vorbit despre semnificaţia zilei de 22 decembrie, sublinind că oamenii mor cu adevărat doar atunci când ceilalţi îi uită. "Cei răpuşi atunci vor trăi veşnic în sufletele noastre şi vor avea recunoştinţa noastră", a spus Pop. Oferind şi un citat al fostului preşedinte american George W. Bush, care spunea că "românii preţuiesc libertatea pentru că au trăit fără ea", prefectul le-a mulţumit eroilor pentru "loialitatea, eroismul şi jertfa de care a dat dovadă", după care s-a trecut la depunerea de coroane.

Cea de-a doua parte a ceremoniei s-a desfăşurat mai pe scurt, la mormântul inginerului Neculai Tomozei, unde şi-a făcut apariţia şi episcopul ortodox Sofronie Drincec. Surprinzător, acesta nu s-a alăturat grupului de preoţi, ci s-a amestecat în mulţime, oprindu-se alături de preşedintele Consiliului Judţean, Cornel Popa (fiind de notorietate că cei doi au o relaţie apropiată), şi de primarul Ilie Bolojan.

La eveniment au mai participat şi au depus coroane şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, deputatul Ioan Cupşa, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Marius Rotar, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Daniel Negrean, senatorul Gavrilă Ghilea, preşedintele PDL Bihor, împreună cu primarul comunei Sântandrei, Ioan Mărcuş, Mihai Groza şi alţi lideri PDL, reprezentanţi ai PRM ş.a.m.d. Ceremonialul s-a încheiat în jurul orei 13.10, cu defilarea detaşamentului de onoare.

Citiţi pe această temă şi articolul "24 de ani de la Revoluţia din 1989"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
@/dorin/
bei tokesistu', sunteti mult prea prosti ca sa puteti emite vreo pretentie. hai, mars la fidez... pleaca in pusta sau pe pustii ! va arde Trianon-ul, dereglatilor !
Postat 25 Decembrie 2013, 19:09 de hehehehe.....
frustrat-idiot
BOULE, ai dreptul (sau ai cam avut), sa spui orice si sa ai nimic ! Rusine sa va fie ! huu.... escroc betiv, care esti ! putzi de la o posta !
Postat 25 Decembrie 2013, 15:59 de @''d(g)orin''
Pentru @"dorin"
Un drept indiscutabil care s-a optinut in decembrie 89 este libertatea de experesie. Orice prost ca tine poate emite o parere, o poate face publica, orice imbecil poate vota si daca numarul imbecililor e mai mare, tot un imbecil va ajunge la putere. Nu stiu de unde ai scos ca as fi ungur, tokesist, probabil la ora la care ai scris mesajul erai cu creierul murat bine in alcool. Masa la care stai are un IQ mai mare decat tine.
Postat 25 Decembrie 2013, 10:20 de Dorin
"dorin"
bai tokesistu', hai mars, canta la alta masa. la asta ai dat peste niste baieti destepti. voi ati depus oficial juramantul de loialitatea fata de ungurrica. asa ca, degeaba te zdrobesti, ca tot prost ai sa mori. ati facut "FAIL", in Dec. '89. vezi poate mai ai si tu loc pe la fides.
Postat 24 Decembrie 2013, 22:43 de @"dorin"
Multi aud, putini pricep.
Au considerat ca martor la ce s-a intamplat la Timisoara sa apar memoria celor care au murit. Acum ce sa mai zic? Sper ca nail sa isi ia bacu si poate la istorie va invata ceva. Unii fac istoria, altii o invata la scola si altii o comenteaza pe net. De unde sa fi fost cei trei din Oradea care au murit, manipulati? Nu aveau cum sa fie manipulati, nu exista internet, facebook, televiziune, ziare, nu era nimic din ce este acum. Erau 2 ore pe zi emisie la TVR, telejurnalul + desene animate, in ziare erau comunicatele lui Ceausescu. Cei trei din Oradea erau militari in termen, Cosma Marius a murit in curtea unitatii unde facea armata, ceilalti nu stiu, dar nu erau de capul lor acolo unde erau, sa zici ca au fost manipulati, chiar ca inseamna ca nu ai inteles nimic, nu e vina ta, nu ai cum, nu ai trait acele vremuri. Dumnezeu sa-i ierte si sa ii odihneasca pe cei care au murit in revolutie.
Postat 24 Decembrie 2013, 17:06 de Dorin
e normal ca romanii sa nu sarbatoreasca lovilutia
ceea ce a vrut tokes in 1989, incearca intr-una de 24 de ani, respectiv autonomie teritoriala pt ungurii din Romania, condamnarea Trianonului, protectoratul ungariei pt Transilvania, etc, etc ! lucrurile sunt simple de vazut acum. cei care spun ca oamenii csre au murit la evenimente, lovilutie sau cum vrei sa-i spuneti, aceia au fost niste naivi manipulati de cei care se aflau in spatele lui tokes si ai lui ilici-KGB!
Postat 23 Decembrie 2013, 17:27 de nail
Puscas
Pentru cel intitulat @2K13: - De fiecare data pe 22 decembrie se COMEMOREAZA, nu se sarbatoreste ..., ce o fi fost in 1989, pentru ca este vorba de niste morti !
Postat 23 Decembrie 2013, 12:12 de Marcel
n-am participat si-mi pare rau
Oradeanii n-au fost pt ca n-au avut masa rezervata! La cluburi se merge pt ca acolo esti monden.... Eu cred ca nu s-a participat si din cauza ca mai marii nostri au avut grija sa omoare orice farama de patriotism in noi, sa nu sadeasca alta si sa nu cultive patriotismul in scoli si in afara lor! 80% din ce sa intamplat in 89 e secret si acum! Ce nu e secret sunt insa mortii, care cred ca se zvarcolesc in mormant cand vad ce s-a intamplat cu idealurile lor, cu idealurile pentru care au murit! Lasand textele inteligente la oparte, lasand si politica ieftina in sertar, mie unul mi-e rusine unde a ajuns Romania si ca eu nu am putut sa o schimb! Cu oricine vorbesti, vezi ca vrea binele semenilor si al tarii, dar daca stai intr-un colt si-i privesti... te ingrozesti cand vezi cum faulteaza in stanga si in dreapta numai ca sa-i fie lui bine! SARACA TARA BOGATA! Sarbatori fericite ROMANILOR! Sper in mai bine!
Postat 23 Decembrie 2013, 10:01 de Citizen X
@mda @book @Corben
In parte aveti dreptate, principalii dusmani ai Romaniei sunt Ungaria si Rusia si cum nu exista minoritari unguri in Rusia si rusi in Ungaria era normal ca cele doua tari sa semneze in pact pentru infectarea zonei. Cosma Marius mi-a fost coleg de liceu, la Timisoara eram in acea perioada student. Daca nu as fi fost acolo poate as fi gandit ca voi. Dar daca toti ar gandi ca voi, atunci chiar ca oamenii au murit degeaba. Revolutia nu au facut-o ungurii si dupa plecare lui Tokes, ungurii nu au mai avut nici o legatura cu ce s-a intamplat la Timisoara. Nu trebuie sa dam onorul la politicieni si nici la miile de "revolutionari" aparuti dupa, sunt la fel de josnici ca Ceausescu, dar trebuie sa ii respectam pe cei care au murit.
Postat 23 Decembrie 2013, 07:54 de Dorin
Despre lovilutie...
Din decembrie 1989, ungurii iredentisti din Romania, au reinceput sa guitze in toate directiile, clamand Ardealul ! Ii vedem zi de zi guitzand si in spatiul online, injurand tot ceea ce e roman si romanesc. gunoaie retrograde care viseaza cu creierul lor bolnav, la defuncta hungarie cu toate mizeriile ei.
Postat 23 Decembrie 2013, 05:21 de mda
România
LARRY WATTS, ISTORIC MILITAR AMERICAN: " IN 1989 IN ROMANIA A FOST ORCHESTRATA DE CATRE "PRIETENII" VECINI, O LOVITURA DE STAT, CAREIA TREBUIA SA-I URMEZE DEZMEMBRAREA TARII. Ungaria a fost primul stat cu care Rusia a încheiat un tratat bilateral de ţară, în decembrie 1991, pregătit anterior la ambasada ungariei de la Moscova. Moscova şi budapesta au stabilit atunci relaţionarea oficială a disputelor etnico-teritoriale cu România, semnând în noiembrie 1992 o declaraţie comună de cooperare pentru Asigurarea Drepturilor Naţionale, Etnice, Religioase şi Lingvistice ale Minorităţilor, document desemnat de ambele părţi drept un punct de cotitură în relaţiile ruso-maghiare. Liderii postcomunişti din Ungaria au susţinut cu insistenţă autonomia teritorială a maghiarilor din Transilvania, reminiscenţă a campaniei revizioniste de decenii, lansată de budapesta după primul război mondial. Într-adevăr, cei doi care, în 1987, au întemeiat ceea ce urma să devină primul partid conducător al ungariei post-comuniste – Forumul Democratic Maghiar – au fost Sandor Csoori, preşedinte al Federaţiei Mondiale a Maghiarilor, înfiinţată în 1927 pentru a forţa pretenţii teritoriale, şi un proeminent iredentist, Istvan Czurka".
Postat 23 Decembrie 2013, 05:09 de Book
Revolutie pt prosti
In primul rand n-a fost revolutie. Puterea a fost preluata de niste politruci si rusofili din esaloanele inferioare, cu binecuvantarea Rusiei si a celorlalti. In rest, daca democratia inseamna ca unor indivizi gen Pop si Ghilea, sa li se dea onorul, mai bine sa cerem unirea cu Uganda sau Coreea de Nord. In tari normale, astia nu ajungeau nici hingheri.
Postat 23 Decembrie 2013, 01:16 de Corben
21 Decembrie 1989
Suze, mi-am amintir, in 21 decembrie 1989 pe la ora 12 ajung in gara de Nord din Timisoara trenuri cu garzi patriotice formate din muncitori din Oltenia trimise la Timişoara sa faca ordine, acestia insa fraternizează cu timisorenii. Dimineata au mers la lucru, li s-a spus ca au intrat ungurii in tara, au fost imbracati in uniforme si trimsi la Timisoara in vagoane de marfa... ce groaza trebuie sa le fi fost pe drum...
Postat 22 Decembrie 2013, 22:56 de Dorin
Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca.
Puşcău Adrian Victor şi Cosma Marius au murit la Arad, Damşe Adrian Dorin la bucuresti, erau intr-adevar militari in termen. Lamuriri pt Dl. Goe, revolutia la Timisoara a inceput pe 16 in piata Maria, in 17 au fost impuscati oameni pe treptele Catedralei Ortodoxe si in Calea Girocului, in 18 - luni s-au sters urmele de sange din fata Catedralei in 19 marti au iesit toate intreprinderile din Timisoara: Elba, Electromotor, Electrotimis, in coloane de cate 8 oameni pe rand, au mers spre centru, unii s-au oprit in fata la Opera altii in fata la CJ al PCR actuala Prefectura, oamenii au stat zi si noapte acolo pana cand Ceausescu a fugit cu elicopterul. In 20 cei de la balconul Operei au declarat Timisoara oras liber de comunism. 21 a fost o zi ca oricare alta.
Postat 22 Decembrie 2013, 22:29 de Dorin
unde sunt revolutionari care au profitat de favoruri ?
Cel mai mare revolutionar h=2 m,si plete pe umeri care datorita fostilor colegi (Colaboratorii ai securitatii)si al celor care au furat revolutia,devenit director de institutie cu 11 clase,neplatitor de impozit salariu,iara este absent din grupul revolutionarilor,de si el este secretarul lor,doar a primit si teren in iosia,dar contravaloarea acestuia a alunecat pe gat.
Postat 22 Decembrie 2013, 22:18 de am 2,10
E SI NORMAL
CINE MAI SARBATORESTE AZI MAREA CACIALMA-DECEMBRIE, 1989 ? NIMENI
Postat 22 Decembrie 2013, 19:58 de @2K13
canci
@Oradenii n-au vrut sa intineze memoria eroilor stand alaturi de niste politicieni corupti si nesimtiti, niste rahaturi să fim serioși; au apărut exact atâția câți au apărut și la revoluție-i-a durut la bască atunci, îi doare și acum dacă era după „orădeni” adică hidișel cordău și binș aveați revoluție yesterday
Postat 22 Decembrie 2013, 18:46 de hans
Ziua "Lovilutiei" !
S-au prins oamenii, de multa vreme, in legatura cu ce s-a intamplat atunci respectiv "marea cacialma" din dec. '89." Pacat de oamenii care au murit atat pt interese straine cat si pt acolitii "papusarilor" (cozile de topor locale, grupari politico-economico-mafiote).
Postat 22 Decembrie 2013, 18:28 de 2K13
erata
Desigur , ”ideea” .
Postat 22 Decembrie 2013, 17:47 de profesor
Ziua Revolutiei e 22?! Poate a emanatilor !
Adevarata zi a revolutiei este ziua de 21 decembrie 1989 ! Atunci au invins timisorenii. In 22 decembrie 1989 victoria celor de la Timisoara si a intregului popor a fost confiscata de catre esaloanele doi si trei ale pcr, securitatii, utc-ului, militiei, ale turnatorilor.... Despre termenul de ,, revolutie" : al batran si tovarasa trebuiau plumbuiti ! Si ar fi fost ciuruiti chiar daca toti romanii ar fi dormit, jocurikle se facusera in alta parte. Numai ca batranul comunist ilic iliescu si criminalii din preajma lui voiau sa fie ,,legitimati" de catre popor, voiau sa vie la putere pe un val de sange, Si sangele a curs ! Numai ca a curs mault mai abitir DUPA caderea ceausestilor (si nu a regimului ceausescu ! vezi cererile demonstrantilor din Piata Universitatii din 21 dec. 2013).
Postat 22 Decembrie 2013, 17:30 de DlGoe
Nemes
Hristos a inviat- prost mai poti fi Nemes.Parca te-ai retras ....aaaa te lasa sofronicu.Perversi preoti.Uneori mai ceva ca politicienii.Impozit pe biserici si iesim din criza.
Postat 22 Decembrie 2013, 17:19 de ola
****
Sincer, am ajuns rau de tot. Sincer, au murit in van, sunt martiri, s-au sacrificat pt tara iar acum urmasii martirilor mor de foame. In afara de impozite mrite ce ni se ofera??? Locuri de munca??? Domnilor directori de institutii si primari, ar trebui sa va ganditi si la alegatori, nu doar la voi. Cine trebuie sper ca se simte (primar Sanmartin, primar Oradea ...).
Postat 22 Decembrie 2013, 16:57 de ****
sa comemoreze ei ...
Nu pot sa particip alaturi de niste ”oficialitati” care batjocoresc idea de democratie , maculand-o cu interese de gasca , cu incultura ,cu parvenitism, de care insusi Caragiale s-ar rusina .
Postat 22 Decembrie 2013, 15:58 de profesor
****
Astia au furat revolutia! :(
Postat 22 Decembrie 2013, 15:34 de ****
****
Nu s-au incumetat sa apara? Oradenii n-au vrut sa intineze memoria eroilor stand alaturi de niste politicieni corupti si nesimtiti, niste rahaturi!
Postat 22 Decembrie 2013, 15:12 de ****
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON