URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2014, 17:45

Ziua Porţilor Deschise la Tribunal: Elevii au fost atraşi de robele de judecători (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii şi studenţii au fost vineri, pentru o zi, în pielea justiţiabililor, dar şi a justiţiarilor. Încă de dimineaţă, zeci de grupuri au trecut pragul Tribunalului Bihor, de Ziua Porţilor Deschise organizată cu ocazia Zilei Justiţiei Civile la nivel european.  

"Am avut în jur de 100-150 de vizitatori, grupuri de elevi şi de studenţi, de la nivelul clasei a treia, până la anul 4, Facultatea de Drept", a spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Cristian Monenci, cel care i-a şi însoţit pe vizitatori.

Oaspeţilor le-au fost prezentate birouri de judecători, de grefieri, arhiva secţiei de Contencios, o sală de judecată, sala de arest, unde sunt ţinute persoanele private de libertate, dar şi sistemul de protecţie a martorilor.

Elevii de clasa a opta, de la Şcoala Oltea Doamna, au putut afla de pildă, chiar de la preşedinta instanţei, judecătoarea Carmen Domocoş, cum funcţionează sistemul - în fapt, un fel de televizor care redă imaginea şi sunetul distorsionate, astfel încât persoana care depune mărturie să nu poată fi identificată. Persoana protejată este adusă la instanţă cu faţa acoperită, pentru ca identitatea acesteia să fie protejată la maximum.

Cel mai mult le-a plăcut elevilor să se joace de-a judecătorii şi abia au aşteptat să îmbrace robele de judecători, grefieri sau avocaţi, puse la dispoziţie de organizatori, făcându-şi selfie-uri. Aşa au aflat, de pildă, că robele magistraţilor sunt confecţionate de.. puşcăriaşe, mai exact de deţinutele din Penitenciarul de Femei Târgşor.

"Am încercat să le arătăm exact cu se desfăşoară actul de justiţie şi ceea ce face în fiecare zi un grefier, respectiv un judecător", a precizat Monenci.

Un eveniment similar la Tribunal va fi organizat în 18 noiembrie, când studenţii la Drept ai Universităţii, parte din Organizaţia ELSA, vor organiza un concurs de procese simulate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Spaga
C...atu' si coruptu' din imagine ! Manca-te-ar DNA-ul !!!
Postat 25 Octombrie 2014, 21:43 de Selina
Prost Exemplu
Trebuia sa-i urce pe elevii aia in niste autocare asa cum s-a intimplat ieri in tara cu vreo 200 de batrini, treziti evident la 4 dimineata de niste militieni, si dusi la instanta ca sa...nu se stie prea bine pentru ce.TRAIASCA JUSTITIA BASAULUI.Lasind gluma la o parte pina nu intra gunoaiele astea din justitie pe capete la brutarie,pina nu vor fi pusi sa plateasca cu averea si cu libertatea jegurile care dau sentinte strimbe, degeaba incercati sa va spalati obrazul pe care nu-l aveti.
Postat 25 Octombrie 2014, 08:56 de Bau Bau
Si ce ati vazut, mai copii ???
V-au aratat si statele de plata, ca sa le puteti spune tatilor si mamicilor voastre ... mars bai fraierilor, ce tampiti de parinti v-au indrumat si pe voi sa va faceti ingineri, profesori, arhitecti sau medici (in afara celor de familie care sunt la nivel totusi) ???
Postat 24 Octombrie 2014, 17:56 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON