URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2014, 15:40

Ziua Oradiei, confiscată de politicieni. În loc de tricolor, PSD-istele şi-au pus în piept "cocarde" cu Victor Ponta (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivităţile dedicate Zilei Oradiei au început duminică dimineaţă în Sala Traian Moşoiu a Primăriei, cu o reuniune festivă a Consiliului Local de la care aleşii UDMR au preferat să absenteze (probabil pentru a evita să-şi pună în piept cocardele tricolore roş-galben-albastre), excepţie făcând doar consilierul Kiss Gabor Ferenc, şi au continuat în Parcul 1 Decembrie, la Statuia Ostaşului Necunoscut, unde - potrivit Jandarmeriei - au fost prezenţi peste 1.000 de orădeni, de toate vârstele, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în haine de sărbătoare.

Roşu de partid

Ceremonia militară şi religioasă a început la ora 12.30, când au sosit pe platoul din jurul monumentului oficialităţile, în frunte cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, invitat de Prefectura Bihor în contrapondere la faptul că, la invitaţia primarului Ilie Bolojan, a venit la Oradea şi candidatul Alianţei Creştin-Liberale la Preşedinţia României, Klaus Iohannis, acesta fiind însoţit de preşedintele PDL, bihoreanul Vasile Blaga. Câteva minute mai târziu, a ajuns în Parcul 1 Decembrie un alt candidat la magistratura supremă, Teodor Meleşcanu, însă fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe a trecut neobservat.

Fanfara Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării i-a dat onorul ministrului Mircea Duşa, după care preoţii structurilor militare de apărare, siguranţă şi ordine publică au oficiat un Te Deum.

În timpul serviciului religios, primarul Ilie Bolojan i-a avut în stânga sa pe ministrul Duşa şi pe prefectul Claudiu Pop, iar în dreapta pe Klaus Iohannis, Vasile Blaga, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan, precum şi vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang.

PSD_iste-cocarde.jpgÎn partea opusă a platoului, acolo unde reprezentanţii partidelor aşteptau momentul depunerii coroanelor de flori al Statuia Ostaşului Român, cea mai remarcabilă prezenţă a fost a PSD-iştilor, dat fiind că activistele de partid s-au echipat în roşu, având la piepturi, multe chiar în locul cocardelor tricolore, insigne cu chipul şefului partidului, inscripţionate "Eu votez Ponta".

Puţină istorie

Primul invitat să ia cuvântul în faţa orădenilor strânşi pe platou a fost preşedintele Societăţii Avram Iancu, colonelul în rezervă Grigore Bartoş, care a avut un discurs vibrant. "Putem fi mândri de oraşul nostru", a spus ofiţerul, amintind de valorile care caracterizează (sau ar trebui să definească) orădenii: "respect, înţelepciune, toleranţă".

Colonelul Bartoş a vorbit despre dubla semnificaţie a zilei de 12 octombrie pentru Oradea, aceasta fiind ziua în care, la 1918, în casa avocatului orădean Aurel Lazăr, a fost redactată declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania, uvertură a Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie, şi ziua în care, în 1944, a fost eliberat oraşul de sub ocupaţia hortistă.

Ofiţerul a subliniat rolul pe care l-a avut în întregirea Ţării Regele Ferdinand, cel care a simţit pulsul istoriei ordonând Armatei Române să intre în Transilvania şi în Bucovina pentru ca aceste "perle care au lipsit până atunci Coroanei Române" să fie aşezate la locul lor firesc.

Preşedintele Societăţii Avram Iancu şi-a încheiat discursul în ton optimist, amintind cuvintele istoricului şi omului de stat liberal Gheorghe Brătianu, care spunea că "poporul român este un miracol al istoriei" deoarece a supravieţuit victorios încercărilor vremurilor, în ciuda greutăţii acestora.

Următorul discurs i-a aparţinut primarului Ilie Bolojan, care - poate surprinzător, poate nu - a fost intens aplaudat. "Această zi este o zi, în primul rând, de recunoştinţă faţă de cei care au făcut ceea ce trebuie pentru Statul Român şi pentru oraşul Oradea", a spus edilul, care a amintit de contribuţia naţiunii, Armatei şi decidenţilor politici la Marea Unire, dar şi de cei care "au trăit şi au muncit în acest oraş, indiferent de confesiunea şi de etnia lor, pentru ca el să fie ceea ce este astăzi".

"Această zi este, însă, şi o zi de reflexie", a atenţionat primarul, îndemnându-i pe toţi cei prezenţi "să facem nu ceea ce ne este bine nouă, ci ceea ce trebuie", pentru că "noi depindem nu numai de influenţele externe, dar depindem şi de ceea ce facem noi". "Sper într-o Oradiei prosperă, într-o Oradie care să se dezvolte, într-o Românie bună", a mai spus primarul, încheind că "ne rugăm ca bunul Dumnezeu să aibă în paza Sa oraşul Oradea şi ţara noastră".

Speech citit cu poticneli

Cel căruia i s-a încredinţat onoarea de a închide seria vorbitorilor a fost ministrul Apărării, Mircea Duşa, însă acesta nu a reuşit să smulgă aplauze, după un discurs citit de pe o hârtie, şi încă împiedicat şi fără însufleţire.

Oficialul guvernamanetal a spus că "am asistat azi la momente emoţionale", a măgulit orădenii spunând că "de aici s-au ridicat personalităţi importante pentru poporul nostru", făcând apoi un excurs în cronologia bătăliilor care s-au dus în septembrie şi octombrie 1944 pentru eliberarea Ardealului de Nord, şi încheind cu anunţul că pe 25 Octombrie, la Carei, cea din urmă palmă de pământ românesc eliberată, vor avea loc manifestări grandioase.

În final, ministrul a spus că "aşa cum au arătat şi antevorbitorii mei, La Mulţi Ani, Oradea!". El a primit apoi, încă o dată, onorul din partea Muzicii reprezentative a Ministerului şi a subunităţilor militare care au oferit o paradă aplaudată cu plăcere de orădeni.

Ultimul punct al ceremoniei a fost depunerea coroanelor de flori pe soclul Statuii Ostaşului Necunoscut, începând cu ministrul Mircea Duşa, continuând cu prefectul Claudiu Pop şi subprefectul Iulius Delorean, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, însoţit de vicepreşedintele Ioan Mang (nu şi de Alexandru Kiss), primarul Ilie Bolojan alături de viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan, urmaţi apoi de reprezentanţii instituţiilor militare şi civile din Oradea. De asemenea, şi-au adus omagiul, depunând coroane de flori, şi candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, şi independentul Teodor Meleşcanu, la fel ca reprezentanţii locali ai tuturor partidelor politice.

După încheierea festivităţilor, sute de orădeni au rămas în Parcul 1 Decembrie, bucurându-se de vremea parcă de primăvară şi aşteptând celelalte evenimente, mai populare, pregătite de municipalitate pentru sărbătorirea Zilei oraşului.

La mulţi ani, Oradea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
30 Comentarii
psd-istele
Cum de lipsea din primul rand Prima doamna a tuturor actiunilor psd femei :NIKI N., dir. adj. gradinita sau era ocupata cu intrigile ptr ziua ei.Ptr.toate sa-i dea domnul numai ce merita dupa cum le invarte si suceste in invatamant.
Postat 14 Octombrie 2014, 12:08 de mariana
Catre Nea taticu
Zapada TATI-CU: Ce zici acum de PONTA....ofiter acoperit...VOTEAZ-AL....
Postat 14 Octombrie 2014, 11:53 de Om onest
NU
In poza cu cele 3 doamne cu Victor Ponta in piept, două dintre ele (cele cu ochelari)au in piept si o insignă cu UNPR, deci titlul articolului e greşit
Postat 13 Octombrie 2014, 23:52 de George S.
REPLICA
Fiecare popor are conducatorii pe care-i merita asa si romani simplii bihoreni au toata `menajeria asa conducatoare ` prezenta la festivitati si pe care i-a votat in nestiinta de cauza,sa votat USL si a iesit un mare mare kkt ca USL sa destramat si au ramas 3 partide mari si late si altele mai mici!:))=)) Ioan Mang PLAGIATORUL PSD presedinte de filiala PSD Bihor nici macar de ziua nationala 1 Decembrie NU au depus coroane de flori,lipsa de fonduri in PSD Bihor, da nu si in PNL Bihor ca numai ei ce faceau festivitati in USL Bihor ca ceilati erau pe nicaieri !:))=))Revenind la festivitati depuneri de coroane si oficialitati o mare campanie electorala nerusinata unde s-au aduna oradenii ca sa-i vada pe acestia din Bucale cum vin in Ardea la Oradea la protocoale tutun betzii si femei:))=)) Mai bine mergeau in mijlocul romanilor simpli bihoreni si le ascultau problemele si incercau sa le rezolve impreuna cu ei.PeSZeDe Bihor aveti grija de Dusa sa nu-i violeze in spatiul aerian in Bihor niscaiva intrusi in spatiu aerian bihorean ca el a afirmat chestia asta cu `violarea in spatiul aerian `:))=))Hai sanchi ! SICTIR dava dreacu ! :))=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 13 Octombrie 2014, 19:58 de Romanul Simplu
aceasi impertinenta
Nenorocitii astia de la PSD, in decurs de 1 an vor distruge orasul asta si tot ceea ce a facut primarul asta asa cat a putut el in decurs de 6 ani. FILIP vrei sa distrugi orasul tu si cu cloaca ta de pesedisti comunisti
Postat 13 Octombrie 2014, 14:44 de pontiac zvictoras
rusine pesedistelor
Ce penibil poate sa fie PSD-ul si cat de josnic trebuie sa fii ca sa faci lucruri care le-au facut pitipoancele acelea numai pentru a pune mana pe ciolan, putere si JUSTITIE. Penibilii de la PSD au reusit sa se faca penibili si in aceasta zi importanta pentru orasul nostru. Mai votatii fratilor ca astia ne duc la sapa de lemn.
Postat 13 Octombrie 2014, 14:40 de coco
!!?
doamne ce se mai cearta lumea pe aici pentru unul care nu a fost capabil sa isi faca doctoratul fara sa copieze. sunteti de groaza!
Postat 13 Octombrie 2014, 14:17 de dominic
nu au fost singurele ratacite
psd-istele nu au fost singurele ratacite. aau mai fost trei doamne care s-au trezit in fata statuii depunand o coroana, dar ele erau de pe alta planeta. carau dpa ele niste sacose de parca mergeau la cumparat de zarzavat. cam jenant, nu?!
Postat 13 Octombrie 2014, 14:13 de dominic
????????
...om mic!!!!!!!Greu cu limba romana pentru tine om de nimic care esti!!!!!!Ba zgiriatule chiar nu iti este clar-inet..VICTOR PONTA PRESEDINTE!Tu esi prost,ori bou de Bi hor?????????Voteaza pe cine vrei,pe Macovei , pe Udrea,pe six house -adica Iohanis sa-ti traduc idiotule...VICTOR PONTA PRESEDINTE .TE OFTICI????????????????Ba tu n-ai scoala cita vacante are VVPONTA...!PSD-VICTORIE..hahahahahaha!
Postat 13 Octombrie 2014, 13:09 de Nea taticu
Catre Nea taticu
Nea taticu....esti om mic...ca un ptic...crescut la margine de drum...la iesirea din lazareni...sburdalnic ca un catel...fara haine si flanel...esti un PONTA care minte d-ne ajuta sa fie presedinte...sa te zgarai tu pe frunte sa te vada toata lumea ca tu esti un nimea..mai vrei? niciodata PONTA presedinte....cati ani ai nea taticu?pesedistu?
Postat 13 Octombrie 2014, 12:46 de OM ONEST
Catre ..om mic,modest,fara importanta!
Om ..mic!Tine minte 3 cuvinte-VICTOR PONTA PRESEDINTE!De ce?C-asa vor romanii fraiere..!Lukoil este o companie infintata legal ca multe altele dle micule.omule..Ce faci ii sfatuiesti ca si chioru zilele trecute?Cine te crezi?Tu micule,omule poti vota pe cine vrei..tine minte 3 cuvinte VICTOR PONTA PRESEDINTE..C-asa vor romanii!Te oftici????????????????
Postat 13 Octombrie 2014, 11:46 de Nea taticu
re: buculetu
Sigur sunt mai roman decat tine. "Este" a fost o simpla greseala de tipar. Mai am in text dar nu le-ai observat sau ai crezut ca e bine asa ("va invatatat"). M-am grabit pt ca am de lucru nu sunt platit sa postez, ca altii. Oricum daca atat ai inteles din ce am vrut eu sa spun...
Postat 13 Octombrie 2014, 11:04 de gigi
Catre..Nea taticu
D-le concetatean "Nea taticu": tine minte ca PONTA nu o sa fie presedinte...dar as dori pentru satisfactia ta sa spun ca-l votez si eu...dar votez si pe Vadim...si pe Funar.....si pe CLAUS IOHANNIS...CARE V-A FI PRESEDINTE...I-TI PLACE CU..L LUI PONTA?...stai cuminte ca ponta nu va fi presedinte...ar fi vai de noi...iarasi cu rusii in tara...vezi ce face LUKOIL?
Postat 13 Octombrie 2014, 10:36 de om modest
vai,vai..
Ce se mai lamenteaza dnul ziarist Abrudan..!Tine minte 3 cuvinte-VICTOR PONTA PRESEDINTE!Uite asa ca vor rumanii din Romania..Te oftici???????
Postat 13 Octombrie 2014, 10:08 de Nea taticu
MAI buculet....
Mai "buculet"..cred ca esti un lup tanar PSD-ist...intreaba-ti parintii si bunicii despre ce a insemnat CIUMA ROSIE pentru Romania..daca-ti lasi aici teefon sau e-malilul...ti-oi spune eu care am trait "sub ciuma rosie" adica sub rusi...i-ti place cum vorbeste PONTA? daca-ti place inregistreaza ce spune intr-o zi pe la televiziuni si radio...pune-ti castile dupa aceea in urechi si asculta-l permanent pana i ziua votului...si dute dupa aia sa-l votezi...mai fa un remember: ce a facut PONTA de 2,5 ani de cand este in Plataul Victoriei? raspunde-mi aici...ce o sati spun eu dupa aceea ce a promis si nu a facut...pacat de tine pustiule tanar...tu ai loc de munca...sau ti se promite de 2,5 ani? astept raspuns....
Postat 13 Octombrie 2014, 09:59 de OM ONEST
re: gigi
"Daca este roman ..."??? Tu sigur nu esti.
Postat 13 Octombrie 2014, 09:54 de buculetu
re: adi, dezinformatul
Ce v-am facut de strigati la noi ? Cine va invatatat ca, cel care striga mai tare are dreptate? Poate asa e la voi, la PSD pt ca in rest dreptatea nu e in functie de numarul de decibeli. Si pt cultura voastra generala : tricolorul il poti pune in piept in fiecare zi daca ti-e draga Romania. V-au invatat prost sefii ca tebuie sa-l puneti in piept doar de ziua nationala pt ca atunci va vede lumea si trebuie sa dati bine in poza. Daca este roman iti iubesti tara in fiecare zi nu doar cand iti spune partidul.
Postat 13 Octombrie 2014, 09:24 de gigi
Sa va fie rusine ACL-istilor
Primul care a venit cu ideea de a nu se politiza ziua orasului Oradea a fost chiar primarul "Iliuta Bolojan". De ce l-a invitat pe candidatul ACL la ziua orasului DACA NU A FRUT SA-I FACA SI SA-SI FACA CAMPANIE ELECTORALA?? D-nul "Klausel Iohanica" cred ca nici nu stia unde este situat orasul nostru pe harta pana in acest moment, a primit o lectie de geografie cu aceasta ocazie. Sa va fie rusine in fruntte cu Iliuta, stim cine sunteti. Vorbim dupa 16 Noiembrie. HAI PSD, HAI PSD, HAI PSD. PONTA PRESEDINTE, PONTA PRESEDINTE, PONTA PRESEDINTE.
Postat 13 Octombrie 2014, 09:21 de buculetu
rusine PSD
dupa cum vedeti, voi oradeni, sunt partide pe care nu-i intereseaza prosperitatea, progresul si sarbatoarea acestui oras, ii intereseaza doar votul nostru fara sa faca nimic, UDMR, care vrea numai dezbinare, apoi PSD care politizeaza sarbatoarea, nu-i intereseaza sarbatoarea orasului, ii intereseaza votul nostru. Hai sa spunem ca fetele imbracate in rosu si-au ales ,, intamplator,, aceeasi tinuta si ca ,,nu are nimic cu PSD,, dar il au in piept pe ,,intaiul plagiator,, al tarii de care PSD este madru si vrea sa-l promoveze pe toate caile. Ministru Dusa, saracul de el, a primit un discurs , probabil plagiat, pt ca, nu prea s-a descurcat la citire. Oradeni, aveti grija la vot!!!!
Postat 13 Octombrie 2014, 08:42 de oradeanul de bine
@hun
Asta ce spui tu e parerea voastra a revizionistilor. Octombrie 1944, orasul a fost eliberat de sub ocupatia ungureasca. Barbarii, criminalii de femei, copii, batrani si oameni neinarmati au fost aruncati peste granita!
Postat 13 Octombrie 2014, 02:03 de huu..........
rosu e culoare nu tinuta
domnule ziarist tre sa avem acceptul tau ce culoare sa aiba tinuta oradenilor de ziua lor?nu sunt membru PSD dar port culoarea rosie oricand cu placere deoarece reprezinta iubire!
Postat 12 Octombrie 2014, 22:44 de oradeanul
DREPT REAL LA REPLICA
AUTORUL ARTICOLULUI STIE OARE CA DOAMNELE DIN IMAGINE NU SUNT TOATE MEMBRE PSD? MAI INFORMEAZA-TE INAINTE DE A MINTII CITITORII! CULOAREA GALBENA REPREZENTATA PRIN TINUTA MEMBRELOR PNL NU AI OBSERVAT-O?CONSULTA URGENT UN OFTAMOLOG!!! NU DEOSEBESTI CULORILE,TI-AU DEREGLAT VEDEREA PNL-ISTI ! URMATOAREA CULOARE PE CARE O VEI RECUNOASTE CRED CA VA FI CEA VERDE(dupa consult).Dumnezeu sa-ti dea vedere vesnica si sanatoasa!!!
Postat 12 Octombrie 2014, 22:29 de DEZINFORMATUL
ADEVARATII ORADENI
FELICITARI MEMBRILOR SI MEMBRELOR PSD CARE SI-AU RESPECTAT ONOAREA DE A FI ORADENI PSD-ISTI PURTAND CULOAREA ROSIE SI MEDALIOANE CU VICTOR PONTA!NU UITATI TRICOLORUL SE PUNE IN PIEPT DE ZIUA NATIONALA 1 DECEMBRIE! FELICITARI ORADENILOR PSD PENTRU PREZENTA REMARCABILA DE ZIUA ORASULUI ORADEA! LA MULTI ANI ORADEA!
Postat 12 Octombrie 2014, 22:03 de ADI
vai vai
Un articol marca A.Cris
Postat 12 Octombrie 2014, 21:59 de gica
Puţină istorie
In 1944 orașul a fost ocupat nu eliberat. Puteți vede pe film cum se simțeau locuitorii la eliberarea orașului. https://www.youtube.com/watch?v=1T2xNE3AEwI
Postat 12 Octombrie 2014, 20:16 de HUN
Momente
Adevarate "momente emotionale", vorba ministrului Duse.
Postat 12 Octombrie 2014, 18:49 de Argus
Cocalarele si cocardele
Asta e nivelul cocalarelor lui "ponta copy-paste". Asta e nivelul lor. Atat le duce capul.
Postat 12 Octombrie 2014, 18:02 de Book
Decembrie 1989
Urmasii lui ilici-kgb plus tokes si securistii unguri!
Postat 12 Octombrie 2014, 17:58 de mda
nerusinare
Tovarasele si tovarasii pesedisti amesteca cinstirea eroilor , a inaintasilor cu mitingul electoral primitiv . Rusine !!! Si ce ne asteapta...
Postat 12 Octombrie 2014, 16:09 de titel
La multi ani Oradea!
Au fost orase mult mai afectate (de razboaie, calamitati etc)care si-au revenit spectaculos. Stiu ca si Oradea isi va reveni indiferent de cati conducatori pusi pe capatuiala, indiferenti (locul lor de suflet... e la tara -vorba cantecului), indiferent de ce datorii vom avea (in curand atingem maximul prevazut de lege). Oradeni...iubiti-va orasul si NU MAI FITI INDIFERENTI!
Postat 12 Octombrie 2014, 16:04 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON