URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2015, 06:00

Ziua decisivă: orădenii sunt chemaţi să voteze la referendumul pentru Oradea Mare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică, 14 iunie, o zi ce se anunţă caniculară, cu maxime de 33-34 de grade, are toate şansele să devină una istorică pentru Oradea Mare.

Asta în cazul în care orădenii se vor prezenta la urne pentru a se pronunţa cu privire la proiectul de unificare cu Sînmartin, într-o proporţie mai mare decât la primul "tur" al referendumului, desfăşurat pe 10 mai. Atunci, spre deosebire de locuitorii comunei limitrofe, care au participat la vot în proporţie de 47,89%, iar 54,48% au votat în favoarea unirii, s-au prezentat la referendum doar 19,68% din cei 189.416 orădeni cu drept de vot, iar 95,83% din cei prezenţi au aprobat proiectul.

Odată validat rezultatul pozitiv din Sînmartin, reluarea în Oradea a referendumului a fost decisă de Consiliul Local la propunerea primarului Ilie Bolojan, cheltuielile celui de-al doilea tur fiind acoperite din economiile făcute pe 10 mai, în condiţiile în care, de data aceasta, reprezentanţii partidelor în birourile secţiilor de votare nu vor mai fi remuneraţi.

În ciuda scepticismului şi criticilor, atmosfera favorabilă proiectului "Oradea Mare" s-a întărit spectaculos în ultimele două săptămâni, de-a lungul cărora atât primarul Ilie Bolojan, cât şi viceprimarul Mircea Mălan au avut zilnic câte trei-patru întâlniri cu orădenii, în toate cartierele oraşului, iar o mulţime de orădeni de toate profesiile şi vârstele şi-au exprimat susţinerea pentru extinderea oraşului şi, implicit, pentru dezvoltarea lui într-un ritm mai accelerat.

Astfel, nu doar pe reţelele de socializare, ci şi pe stradă, au făcut voluntariat pro unire actorii Teatrului Regina Maria, sportivi legitimaţi la cluburile din oraş, medici, profesori, oameni de afaceri, avocaţi, oameni de cultură, mici întreprinzători, taximetrişti, universitari, jurnalişti şi politicieni, inclusiv prefectul judeţului. Alături de liberali, şi-au exprimat susţinerea pentru Oradea Mare atât simpatizanţii PMP, cât şi foştii peremişti regrupaţi în Partidul România Unită, astfel încât singurii politicieni care se opun unificării au rămas cei de la PSD, UDMR şi PPMT.

La fel ca la primul tur, orădenii îşi vor putea exprima opţiunile doar la secţiile de votare de domiciliu, aceleaşi ca la alegerile prezidenţiale şi ca pe 10 mai, cu excepţia celor ce-au funcţionat la Sala Sporturilor Antonio Alexe. Pentru că aici se desfăşoară Campionatul European de Baschet Feminin, secţiile de votare 83, 84 şi 85 au fost mutate la Grădiniţa 42 din strada Salcâmilor (lângă Colegiul Tehnic Transilvania), iar secţia 30 de la Liceul Onisifor Ghibu a fost mutată la Grădiniţa 56 din strada Liszt Ferencz.

La fel ca la primul tur al referendumului, cele 143 de secţii de votare din Oradea vor fi deschise între orele 7 şi 23.

Bolnavii netransportabili pot solicita urna mobilă de la secţia de votare de care aparţin sau din spitalul în care sunt internaţi. Alegătorii cu domiciliul în alte localităţi, dar cu flotant de Oradea, pot vota doar dacă până la 11 iunie au cerut Primăriei înscrierea pe o listă specială.

De precizat este că orădenii care şi-au pierdut documentele de identitate le pot reînnoi inclusiv în ziua votului la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor din strada Republicii 24.

Pentru ca referendumul să fie validat, este necesar să se prezinte la urne cel puţin 30% din populaţia cu drept de vot, adică 56.825 de alegători din totalul de 189.416 de orădeni trecuţi în listele electorale, iar cel puţin jumătate plus unul dintre orădeni să voteze DA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
OARE?
@anticomunist: Zi ca nu stii numarul al doilea de telefon! Nu de alta dar pe acela il stiu doar cateva persoane! Deci cercul s-ar restrange foarte mult!
Postat 14 Iunie 2015, 19:13 de TDS
PAROL
@Florin Ciucas: Jenant, D-le Ciucas! Dar asta e, fiecare mai avem parte si de surprize! Aproape as spune ca ati incalcat ceea ce persoanele de la Bihoreanul au "decretat" in legatura cu forma comentariilor. Dar daca ma gandesc bine, verbul "a (se) caca" exista in limba romana, deci totul este in regula! Si da, chiar am FERESTRELE inchise pentru ca am dat drumul la aerul conditionat. Nu simt nici o duhoare! Parol!
Postat 14 Iunie 2015, 19:11 de TDS
cacă şi fugi
Aţi observat stilul agentului de manipulare WinDos? Cacă şi fugi. Intră pe un articol, îşi face treaba mare, lasă mirosurile să ne îngreţoşeze pe toţi şi, când e deconspirat, fuge să se răhăţească la alt articol. Aşa a făcut aici cu dezinformarea cu puşcăriaşii. Şi ca să mai rămână duhoarea cât mai mare, apare unul ca TDS-ul şi ţine geamurile închise :)
Postat 14 Iunie 2015, 18:25 de Florin Ciucas
@TDS
Domnu' Dan, le stiu, da' nu le dau. N-am nici o treaba cu Bolojan, asa ca aici esti in eroare, dar fiindca tot se dau informatii numai de unii stiute, m-am gandit sa fiu in trend.
Postat 14 Iunie 2015, 15:46 de User anonimizat
Telefonul fara fir .... ne informeaza !
Votul"legal"al puscariasilor va fi usor de verificat, stati pe pace.Pentru a evita discutiile sterile,vom solicita listele de vot de la sectia de votare cu pricina .In ceea ce priveste informatia.... telefonul fara fir functioneaza
Postat 14 Iunie 2015, 15:14 de platona
???????????
@anticomunist: Nu inteleg! De ce nu ai scris si prenumele? Amandoua? Si numerele de telefon? Amandoua! Oooops! Nu, ca nu-l stii decat pe unul! Ai vrut sa-i faci pe plac lui Bolojan? Dar Bolojan stie demult cine e TDS! Cititorii obisnuiti nu sunt interesati de asta iar ceilalti stiau!
Postat 14 Iunie 2015, 14:05 de TDS
Dom' Sarca
Mai stiu eu pe unul care inventeaza ga greu, semneaza pe forumuri TDS.
Postat 14 Iunie 2015, 13:31 de User anonimizat
Eu zic
ca DOS mananca la greu. Sgur e PSD-ist, ca minte si cand respira, precum seful lui Victor Viorel.
Postat 14 Iunie 2015, 13:30 de User anonimizat
???????????
Eu zic ca WinDos vorbeste prea concret si prea la detaliu! Parchetul SA VERIFICE! Imi este greu sa cred ca cineva inventeaza asemenea lucruri! Pe de alta parte observ o VEHEMENTA incredibila pe care inca nu pot sa mi-o explic!
Postat 14 Iunie 2015, 12:11 de TDS
@ WinDos
Manipulatorule, bagi minciuni la foc automat. La referendum nu au drept de vot decat cei cu domiciliul in Oradea, lucru valabil si pentru puscariasi. De unde ai scos cifrele alea? Esti cumva membru in sectia de votare? :)))
Postat 14 Iunie 2015, 12:05 de Florin Ciucas
OAMENI NOI
@Hoppmester: OK, vad ca a disparut OradeaCivitas dar au aparut altii noi! M-am trezit de mult! Acum savurez o cafea! Stai linistit, de saptamana trecuta scriu ca REFERENDUM-ul turul 2(????)va fi validat! Se va face totul9TOTUL)pentru asta! Si? Stai linistit! NU MA SINUCID! Cred ca voi, sustinatorii, V-ATI SINUCIS!
Postat 14 Iunie 2015, 11:40 de TDS
TDS?
Hei TDS e ziua de vot si tu inca nu te ai trezit? WinDos tu ti evidenta la zdup? Ai fost si tu ca stii care de pe unde e? Am plecat la vot!
Postat 14 Iunie 2015, 10:50 de Hoppmester
Ceata lui Piţigoi !!!
Dai în vreunul şi sar doi !!!
Postat 14 Iunie 2015, 10:24 de WinDos
@WinDos
singura frauda a fost nasterea ta si a lui tds :)) asa ca stai bland
Postat 14 Iunie 2015, 10:19 de David
A început fraudarea referendumului !!!
La Secţia nr. 123 au votat puşcăriaşii, 3 erau din Oradea de loc iar restul de 49, până la ora aceasta, au domicilii stabile prin Moldova, Maramureş, Harghita, Gorj, etc ... !!!
Postat 14 Iunie 2015, 10:04 de WinDos
Pute rau dos-ul
Tot timpul primul comentariu iti apartine, foamea ta e napraznica. Ca de obicei acuzi fara probe, incerci sa ataci din toate directiile, fumigene peste tot. Comunist de manual!
Postat 14 Iunie 2015, 09:30 de Neutryno
Cum să fraudezi un referendum şi dacă chiar are rost ???
Dacă vreţi să ştiţi cum se fraudează un referendum cu puşcăriaşi, nerezidenţi şi turişti, adică alţii decât orădenii care sunt de fapt singurii beneficiari ai unui asemenea demers ... întrebaţi-l pe secretarul municipalităţii conduse de Bolojan Ilie, că s-ar putea ca Ionel Vila să nu aibă încotro şi să spună tot ce a aflat până la această oră !!!
Postat 14 Iunie 2015, 09:12 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON