URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2014, 17:22

Zilele Culturii Slovace, cu gulaş, găluşte tăuţeşti şi politicieni flămânzi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a treia ediţie, orădenii au putut participa la o demonstraţie de gastronomie slovacă, în cadrul Zilelor Culturii Slovace. În organizarea Uniunii Democratice a Cehilor şi Slovacilor din România, slovacii bihoreni s-au adunat, sâmbătă, în parcul Nicolae Bălcescu din Oradea şi s-au întrecut într-un concurs gastronomic.

Opt echipe, câte una din localităţile Borumblaca, Budoi, Vărzari, Valea Cerului, Mădăras, Oradea, Voievozi şi Popeşti, au gătit, de bună dimineaţă, două preparate tradiţionale: plăcinta de cartofi răzuiţi şi găluşte tăuţeşti. "S-a gătit şi gulaş, dar în afara concursului, pentru că gulaşul nu este specific doar slovacilor, ci tuturor bihorenilor", a explicat deputatul minorităţii cehe şi slovace, Adrian Merka.

După ce juriul a degustat toate produsele, bucătarii au oferit gratuit din bucatele lor tuturor doritorilor care s-au aflat întâmplător în parc sau au venit special pentru eveniment. Din această categorie a făcut parte şi un grup de politicieni PSD-UNPR, care au venit la Zilele Culturii Slovace direct de la festivităţile dedicate Zilei Armatei.

Cum au ştiut clar pentru ce au venit, politicienii nici nu s-au sinchisit să salute bucătarii slovaci ori să-i felicite pentru efort, ci s-au pus direct pe mâncat. Iar după ce au terminat de luat masa, cei mai mulţi dintre ei s-au şi făcut nevăzuţi...

Când toţi bucătarii au terminat de gătit, slovacii au continuat sărbătoarea cu muzică şi dansuri, pe scena din parc urcând mai multe ansambluri tradiţionale din judeţ.

Orădenii care au trecut pe la evenimentul slovăcesc au putut afla puţin şi despre trecutul slovacilor în Bihor. Pe aleile parcului au fost înşirate zeci de panouri cu date istorice despre satele bihorene şi sălăjene în care trăiesc comunităţi de slovaci.

"Evenimentul nostru este o invitaţie de a vizita satele slovace", a mai spus Merka.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
revizionismul unguresc vs slovaci, romani, sarbi, ucainieni
Escrocii tot escroci... Astia care comenteaza mai jos si scriu ca sunt romani, contestand si insultand natiunea slovaca, sunt unguri iredentisti, revizionisti. Sunt aceiasi escroci care au probleme atat cu romanii cat si cu slovacii. Tot respectul pt slovaci si felul in care au rezolvat problema revizionismului unguresc in Slovacia! Slovacii de origine maghiara care vor sa obtina cetatenia ungara trebuie sa renunte la cea slovaca, Este exact ca si in Germania. O tara, o singura cetatenie.
Postat 29 Octombrie 2014, 15:15 de 2K14
Taietori de lemne
Acesti slovaci sunt veniti in Romania din diferite regiuni, din mica Slovacie inca din anul 1785 ca si taietori de lemne . Probabil nu s-au facut atat de remarcati in istorie precum alte popoare care prin distrugerea altora au iesit in evidenta, daca pot sa zic asa. Eu facand parte din aceasta minoritate, ma bucur nespus sa vad ca se incearca pastrarea traditiilor prin diferite evenimente. Nu vad ce ar fi rau in asta. Poate e chiar o sursa de inspiratie pentru ceilalti.
Postat 27 Octombrie 2014, 19:48 de Andrea
Politicieni flamanzi?
... pleonasm :)
Postat 27 Octombrie 2014, 09:43 de shadow
TOLERANTA SCHIMBUL DE IDEI SI CULTURA NE SALVEAZA DE PROPRIA PROSTIE
Dragii mei sunt nascut in Oradea si traiesc de 41 de ani in Bucuresti pe care nu-l mai suport si am o pretentie cred indreptatita fiti uniti nu ca jigodiile din Regat care va conduc si nu va mai criticati pentru ca ei vor profita din dezbinarea voastra.Bravo slovacilor pentru ce au facut tot respectful pentru toate etniile traiti intr-un oras ca-n basme nu-l macinati cu conflicte de 2 bani
Postat 26 Octombrie 2014, 22:51 de EMIL ENGEL
@oradean
sa stii ca sunt un roman cat se poate de pur! faptul ca au suferit nu e deajuns ca sa le faca loc in istorie. si t.i.g.a.n.i.i de care pomeneai au suferit, dar asta nu i-a transformat nici in prietenii nimanui si nici in eroi. iar un adevar ramane un adevar indiferent ca il spun ungurii sau altcineva. deci ramane intrebarea: cine sunt acesti slovaci?
Postat 26 Octombrie 2014, 13:54 de al
@al
slovacii sunt un popor care a suferit de pe urma expansiunii maghiare. la fel ca noi, la fel ca sarbii. asta ar trebui sa fie de ajuns ca sa fim prieteni cu ei. ce roman esti tu daca pui pret mai mare pe ce spun ungurii ? tu nu esti roman, tu esti t.zgi.gan !
Postat 26 Octombrie 2014, 09:56 de oradean
eu stiu
Blonda e sefa UNPR Oradea.
Postat 26 Octombrie 2014, 09:45 de io
factorul X
Toapa blonda seamana cu ROSSA, cosmeticiana de la X-Factor!
Postat 26 Octombrie 2014, 09:31 de TDS
cine sunt slovacii?
fara suparare, dar cine sunt acesti slovaci? un popor care nu a facut nimic remarcabil nici in istorie si nici in cultura! niste unii! dealtfel, ungurii spun ca nu exista slovaci ci doar niste unguri cu nume polonez-rusesc!
Postat 25 Octombrie 2014, 22:55 de al
...
Pacat ca slovacii din Fegernic simt ungureste...Doar la galuste tautesti isi amintesc de origini. Incerte din acest punct de vedere pentru unii.
Postat 25 Octombrie 2014, 22:35 de karel
Inca una...
Imbracata pentru ocazie...;-)))) http://static.ebihoreanul.ro/gallery_big/3e71201101ff12ffb6adbc074d08a318.JPG
Postat 25 Octombrie 2014, 20:01 de Citizen
****
Cine-i toapa blonda din poza in costum albastru stil uniforma? Am vazut-o si in pozele facute la ziua armatei. Zici ca acuma a venit de pe centura!
Postat 25 Octombrie 2014, 17:57 de ****
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON