URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2010, 15:05

Zeci de tone de deşeuri transportate ilegal, oprite la graniţă (VIDEO)

Într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, comisarul şef Nicolaie Iancu, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Bihor, comisarul şef Ioan Brândaş, adjunctul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Bihor, Călin Mocanu, şeful Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor, şi Călin Gal, conducătorul Gărzii Financiare Bihor, au anunţat rezultatele acţiunilor comune desfăşurate în ultimele săptămâni.

În total peste 85 de tone de deşeuri care erau transportate ilegal au fost oprite să intre ori să iasă din ţară, deoarece nu aveau, cum cere legea, documentele de notificare din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului sau care să certifice cantitatea şi tipul deşeurilor transferate. escoperirile au fost făcute în cadrul campaniei pentru combaterea transferului ilegal de deşeuri în spaţiul intracomunitar pe parcursul mai multor controale.

De la carton, la baterii uzate

Astfel, două "capturi" importante au fost făcute pe 23 martie. "S-a acţionat în zona de intrare în România, în vama Borş, şi respectiv zona de intrare în Ungaria, Artand. Au fost depistate două transporturi ilegale de deşeuri şi ambele au fost returnate în ţările de expediţie", a declarat în conferinţa de presă comisarul şef Nicolaie Iancu, şeful IJPF Bihor.

Dacă în primul caz a fost vorba de deşeuri din carton transportate din Ungaria, în al doilea caz a fost vorba de 26 de tone deşeuri periculoase - "cenuşă zburătoare" din industria energetică - ce urmau să fie transferate în România pentru o fabrică de ciment.

Un alt transport ilegal, depistat anterior şi oprit la graniţă, a conţinut 20 de tone de baterii uzate din Italia, destinate unei persoane din Craiova.

"Afacere"de zeci de mii de euro

Alte două transporturi ilegale au fost descoperite săptămâna aceasta. "Luni, un automarfar aparţinând SC Latimar SRL Timişoara a transportat ilegal 21,64 tone de deşeuri din cupru destinate unei firme din Hamburg", a anunţat, în aceeaşi conferinţă, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Călin Moncan.

Cercetările efectuate cu ajutorul Gărzii de Mediu Timiş au scos la iveală că sediul firmei era la o adresă falsă. "Nu a putut fi identificat niciun administrator sau vreun document care să ateste că activitatea firmei era legală, ca atare a fost sesizat Parchetul", a afirmat Călin Gal, şeful Gărzii Financiare Bihor, adăugând că deşeurile au fost confiscate şi vor fi predate unor depozite specializate.

Totodată, miercuri, un automarfar al firmei SC Sabin SRL, din Târgu Mureş, a fost prins transportând peste 9 tone de aluminiu şi 5 tone de deşeuri din bronz, firmei Auf-Bau SRO din Slovacia. "În ambele cazuri, amenda a fost de 25.000 de lei, pentru lipsa documentelor", a spus Călin Mocan. El a adăugat că valoarea acestui tip de deşeuri a crescut în ultima perioadă. "La noi un kilogram de deşeu de cupru se plăteşte cu 4-5 euro kilogramul, deci, între 15 şi 20 de lei. La un simplu calcul, un asemenea transport se ridică la aproximativ 80-100.000 de euro", a spus Mocan. Şi prin nedeclararea acestor transporturi, statul pierde o droaie de bani, deoarece "pentru fiecare kilogram de deşeuri se plăteşte 3 lei la Fondul de Mediu".

La topit

Pe de altă parte, o situaţie diferită s-a petrecut luni, la Şuncuiuş, când o autoutilitară aparţinând firmei Amur System Com a fost prinsă de poliţişti în timp ce ardea peste 4 tone de cupru, pentru a elimina plasticul de pe ele şi pentru a le livra, ulterior, firmei clujene SIF Alexa SRL, din Apahida.

"Am aplicat o amendă de 100.000 de lei firmei SC Amur System Com", a mai spus Mocan, adăugând că aceste controale vor continua atât pe raza judeţului Bihor cât şi la punctele de trecere a frontierei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON