URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2011, 09:05

Zeci de etnici maghiari orădeni au depus cereri de obţinere a cetăţeniei ungare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Etnicii maghiari din afara Ungariei au depus luni şi marţi primele cereri de obţinere a cetăţeniei acestei ţări, în baza unei noi legi adoptate de parlamentarii ungari în 2010, după câştigarea alegerilor de către Fidesz, şi intrate în vigoare de anul acesta.

Zeci de orădeni au călcat în primele două zile de la inaugurare pragul Centrului pentru Democraţie deschis pe strada Menumorut nr. 23 din municipiu, atât ca să completeze formularele speciale în baza cărora solicită să devină cetăţeni ai statului vecin, cât şi pentru a obţine informaţii cu privire la documentele necesare la întocmirea dosarelor.

Tokes s-a dat exemplu

Printre primii care au făcut această solicitare la Oradea, urmând ca ulterior să îşi depună şi dosarul, se numără vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes. Şi preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Toro Tibor, a completat formularul special, exemplul celor doi urmând să fie luat şi de lideri ai UDMR Bihor precum Szabo Odon.

Centrul pentru Democraţie este înfiinţat de CNMT şi funcţionează începând de luni, 3 ianuarie, în zilele lucrătoare între orele 9 şi 17, iar sâmbătă între 9 şi 12. În Bihor vor mai fi deschise alte două birouri cu acelaşi scop, la Marghita şi la Valea lui Mihai.

Obţinerea cetăţeniei maghiare are avantajul că deţinătorii au dreptul la paşaport maghiar, care le permite să intre în SUA şi Canada fără viză. Totodată, posesorii au posibilitatea de a se angaja în unele state ale Uniunii Europene unde românii au încă restricţii pe piaţa muncii.

Cum se face

Dosarele pentru obţinerea cetăţeniei se pot depune fie la Ambasada Ungariei de la Bucureşti sau consulatele de la Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc, fie la orice primărie din Ungaria, la serviciul de stare civilă.

Legea dublei cetăţenii permite etnicilor maghiari din alte ţări decât Ungaria să solicite obţinerea cetăţeniei, dacă pot dovedi că au origine ungară, că vorbesc limba (fără să fie nevoiţi să dea un examen de limbă) şi că nu prezintă un pericol pentru securitatea publică sau cea naţională. Solicitanţii nu mai sunt nevoiţi să deţină o locuinţă în Ungaria şi nici nu sunt obligaţi să se mute în acest stat. În schimb, dacă doresc, ei îşi pot schimba chiar şi numele.

Pentru obţinerea cetăţeniei ungare sunt necesare documente care să ateste originea maghiară a părinţilor sau a bunicilor prin copii ale certificatelor de naştere, traduse de un traducător autorizat de Ministerul Justiţiei din România. De asemenea, trebuie completat formularul de solicitare a cetăţeniei, la care se adaugă un fel de autobiografie (pe jumătate de pagină) în limba maghiară şi o poză tip paşaport. Practic, autobiografia este dovada că solicitanţii cunosc limba maghiară.

De la primării şi consulate, dosarele ajung la Budapesta, urmând ca în circa 5 luni, dacă acestea sunt complete, etnicii maghiari să fie înştiinţaţi că au primit certificat de cetăţean al Ungariei. Apoi, solicitanţii trebuie să meargă în ţara vecină, pentru a primi certificatul.

În România locuiesc peste 1,5 milioane de etnici maghiari, iar ambasada de la Bucureşti şi consulatele din Cluj şi Miercurea Ciuc au primit numeroase cereri luni şi marţi. Nu au existat probleme legate de supraaglomerare în niciuna din reprezentanţele diplomatice.

Oficialii maghiari se aşteaptă ca anul acesta între 250.000 şi 400.000 de cereri să fie depuse de etnicii maghiari din România, Serbia şi Slovacia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
@Ani. Cui nu ii place în Romania: Go home! (II)
Doamne, ocrotește-i pe romani!
Postat 16 Ianuarie 2011, 22:11 de Anonymus
@Ani. Cui nu ii place în Romania: Go home!
1. Despre justețea/normalitatea cauzelor care provoacă tot felul de comentarii, tanti Ani nu ne spune ceva? Nu romanii au ocupat Ardealul, ci înaintașii celor care acum inventează tot felul de drepturi încălcate! 2. Tanti Ani: Ce mai face ...prea-curvarul?
Postat 16 Ianuarie 2011, 22:10 de Anonymus
Seriozitate
sa incercam sa fim putin mai maturi si sa nu vorbim asa urat, suntem cu toti oameni si trebuie sa ne respectam, si sa traim in liniste unii cu altii, putem sa ne dam seama de mesajele scrise cate parale facem fiecare , nu nationalitatea te face om ce caracterul fiecaruia isi spune cuvantul, Dumnezeu sa binecuvinteze Romania cat si Ungaria deopotriva.
Postat 11 Ianuarie 2011, 21:55 de Ani
@Nagyvarad. Daca nu iti place in Romania: Go home! Via Sectia de psihiatrie.
1. In tari ca Germania, Austria, Franta, sau ...Ungaria, cine ti-ar permite sa scrii atatea ineptii si neadevaruri, despre propria ta tara? Cine ti-ar permite sa pocesti, cum o fac unii ca tine, limba oficiala a propriei tale tari, în care te-ai născut, crescut, educat s.a.? 2. Ce tratament psihiatric, se prescrie pentru cei cu idei fixe, iredentiste, dle dr. Cornutiu?
Postat 08 Ianuarie 2011, 08:00 de Anonymus
1848, ungurii tradatori !!!!!
MA, UNGURE NECINSTIT, SA-TI FIE RUSINE ! kossuth si cu benzile i-au tradat pe Nicolae Balcescu si Avram Iancu. Initial ungurii au promis drepturi egale pt romani dupa victoria revoluitie. Ulterior dupa cateva succese sporadice, ungurii si-au dat arama pe fata (oare a cata oara)! Ei nu voiau ca romanii sa fie liberi. kossuth si acolitii lui, voiau doar sa preia ei privilegiile imperialistilor austro-unguri. Pana la urma si actiunile parsivului kossuth au sfarsit prin a fi inabusite in sange de habsburgi! SA-TI FIE RUSINE !
Postat 07 Ianuarie 2011, 21:40 de pt. nagyvarod
limbaj mioritic
Va doare adevarul, iar limabjul vostru v-a caracterizeaza ... Draga bulaanbator in 1848 -49 nu stiu cine daca nu Avram Iancu si al lor au dat mana cu austriecii, iar in urma romanii n-au primit nimic numai promisiuni false dar au TRADAT REVOLUTIA PORNITA DIN PARIS,BERLIN,WIENA,BUDAPESTA.
Postat 07 Ianuarie 2011, 19:39 de Nagyvarad
@ nagyvarad
baga-ti unghia in gat, fraiere!
Postat 07 Ianuarie 2011, 16:17 de com
@nagyvarad
Las-o balta, losere. Apari mereu cu aceleasi teorii cretine cum ca ungurii ar fi dezavantajati in Romania. Ce drepturi am eu ca roman si nu le ai tu, ungure ? Aveti aceleasi drepturi ca si romanii maoritari. Sunteti reprezentati inclusiv in Parlamentul European ! Sa-ti fie rusine, trogloditule !
Postat 07 Ianuarie 2011, 16:10 de alt oradean
pt nagyvarad
"asa zisa mare unire", a fost facuta de natiunea romana. Peste o suta de mii de romani transilvaneni, s-au strans pe Campia Libertatii la Blaj, nemaiputand suporta cinismul si rautatea ungurilor navalitori in Transilvania. Gunoiul numit ungaria mare, a fost distrus nu doar de romani. In toate tarile din jur, tari in care ungurii, cateii austriecilor, au intrat cu japca la crime si talharii, s-a intamplat acelasi lucru ca si in Romania. Populatia majoritara a acestor tari, s-a rasculat impotriva barbarilor unguri, navalitori, asupritori. In final, ungurii au fost ciuruiti inclusiv de partenerii lor, austriecii !!!!!
Postat 07 Ianuarie 2011, 15:09 de bulaanbator
@nagyvarad
izolationismul unguresc naste monstrii! buda si pesta porcina peste iredentismul unguresc!
Postat 07 Ianuarie 2011, 14:49 de Oradea
noi de-aicea nu plecam
pt GM Dupa asa zisa marea unire statul roman intre 1920-1989 fie ea monarchista ,taranista,liberala sau comunista avea un numitor comun ci anume politica sovina antimaghiara si ideea de omogenizare a Transilvaniei prin alungarea maghiarilor si a germaniilor sau assimilarea fortata a minoritatiilor nationale. Aceasta politica si gandire sovina continua si azi dar prin metode mult mai rafinate ,dar in multi cum si GM mai e foarte vie. Draga GM nici in ruptul capului nu voi pleca din Nagyvarad ,dar o s-a port la mine cu mandrie pasaportul maghiar :P
Postat 07 Ianuarie 2011, 10:06 de Nagyvarad
pt hohoho@@
mei prostule, se face asta tu cu ma-ta, bagabontilor! huu.......... nu rusine la voi, porcilor ??? huu.......... porcule se ve duceti unde tzarcat dracu' puii!!!! huuu.........
Postat 06 Ianuarie 2011, 23:03 de ioiiiiii
anyad
draga ebihoreanul.szopjatkok le a faszomat!!!.ja es boldog uj evet faszszopok!
Postat 06 Ianuarie 2011, 20:37 de hohoho@@
La munca !
Si uite asa, daca pleaca toti cei care o sa aiba liber de viza turistica in USA, o sa mai raminem citiva sa stingem lumina.
Postat 06 Ianuarie 2011, 15:58 de Blue
ce bine
sa vedeti belea cand or sa mearga romanii sa ceara cetatenie:)o sa ramana basescu cu boc sa o impoziteze pe udrea:))
Postat 06 Ianuarie 2011, 01:43 de diablo
ce bine
nu inteleg de cine fug ca ungurii lor(udmr)impreuna cu imputitii de pdl "conduc" tara
Postat 06 Ianuarie 2011, 01:39 de diablo
simplu
Oricum umblau cu steagurile ungariei pe ei. macar acuma s-au declarat unguri si cu acte.
Postat 05 Ianuarie 2011, 20:14 de citizen
nu se supara nimeni,
daca pleaca toti.
Postat 05 Ianuarie 2011, 20:07 de ;)
sua si canada
faptul ca nu au nevoie de vize nu le da drept de munca in aceste tari. ca sa obtina drept de munca, trebuie sa urmeze aceleasi proceduri ca si romanii (contract sau viza de emigrare).
Postat 05 Ianuarie 2011, 19:03 de pt gm
sa plece
foarte bine ! sa plece toti ungurii !
Postat 05 Ianuarie 2011, 18:46 de gm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON