URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2011, 16:47

Vuşcan şi-a pus mască de gaze şi ameninţă că dă în judecată CET-ul pentru poluare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Horea Vuşcan şi-a început conferinţa de presă de marţi purtând o mască de gaze pe faţă, în semn de protest faţă de poluarea la care orădenii au fost supuşi timp de câteva zile la sfârşitul săptămânii trecute.

"Vrem să tragem un semnal de alarmă cu privire la poluarea pe care CET-ul o realizează. Am constatat cu uimire că o bună parte a oraşului a fost acoperită cu un soi de cenuşă sau zgură, nu ştim exact cum să o definim. Cert este faptul că am avut noroc cu zăpada care era aşternută în oraş şi care a scos în evidenţă poluarea masivă pe care, după toate probabilităţile, CET-ul a produs-o", a declarat liderul Mişcării Verzilor din Bihor.

Fără superficialitate

Horea Vuşcan a subliniat că evenimentul de săptămâna trecută nu ar trebui neglijat. "Aşteptăm câteva răspunsuri pertinente de la autorităţile competente. Reacţia Gărzii de Mediu, a Agenţiei de Protecţia Mediului şi a conducerii CET-ului a fost cu mult sub aşteptări. Am văzut o reacţie a APM potrivit căreia gradul de poluare din oraş este în limitele normale. Cu alte cuvinte, o bună parte a oraşului este acoperită cu cenuşă, dar "specialiştii" în protecţia mediului nu văd nicio problemă", a mai afirmat Vuşcan.

Vuşcan cere Primăriei să solicite la rândul ei un control amănunţit pentru a afla gradul de poluare pe care îl face termocentrala. "Nu mai este o noutate pentru nimeni că, periodic, CET-ul emană un smog sau un nor constant de fum pe care orădenii îl aspiră fără a cunoaşte exact ce implicaţii are acest lucru pentru sănătatea lor", a mai declarat preşedintele Mişcării Verzilor. Totodată, Horea Vuşcan cere Gărzii de Mediu să realizeze "o anchetă serioasă şi să întocmească un raport în ceea ce priveşte poluarea de la CET" şi ca acest caz "să nu fie tratat superficial".

Vrea răspunsuri

Tot marţi, Horea Vuşcan a trimis o adresă către Electrocentrale Oradea în care cere, în baza legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, să i se comunice gradul de poluare pe care îl generează CET-ul în timpul iernii, care este strategia pentru a diminua emisia de noxe, dar şi ce măsuri au fost luate pentru a preveni poluarea care s-a produs săptămâna trecută.

Mai mult, el e hotărât să acţioneze în instanţă Electrocentrale, considerându-se prejudiciat de poluarea de la sfârşitul săptămânii trecute. "Este un proces simbolic. Voi cere despăgubiri de 1 leu", a precizat liderul organizaţiei judeţene a Mişcării Verzilor. El îi invită pe orădenii nemulţumiţi de această situaţie să i se alăture în procesul împotriva Electrocentrale, înscriindu-se printr-un formular care va apărea în curând pe blogul său, www.horeavuscan.ro.

În aceeaşi conferinţă de presă, Vuşcan a declarat că Mişcarea Verzilor din Bihor nu este de acord cu tăierea copacilor pentru amenajarea malului drept al Crişului Repede dintre Podul Dacia şi Podul Intelectualilor. "Copacii din aceea zonă nu trebuie să fie tăiaţi. Malul se poate amenaja şi fără ca acei copaci să fie tăiaţi. Facem un apel către primarul Ilie Bolojan căruia îi cerem să nu accepte soluţia tăierii copacilor. Dacă sunt copaci putrezi care prezintă un risc major de prăbuşire trebuie efectuate tăieri, dar trebuie analizat fiecare caz în parte", a mai spus Horea Vuşcan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
.
Las-o asa ca iti sta bine.Te asociezi perfect si cu numele firmei tale "Alien" pentru cei care nu stiu!
Postat 10 Februarie 2011, 22:10 de q
Popor vegetal
Am observat pe pervazele ferestrelor zgura/cenusa/praful inca de acum 2-3 saptamani. Nu intelegeam de unde provine, fiind inca zapada pe strazi. Acum am aflat si e bine ca cineva ia atitudine. E rau ca putini i se alatura. Indiferent cine ar fi, al cui fiu etc. daca demersul e just ar trebui sa-l apreciem ca atare. Nu inhaleaza doar Vuscan cenusa. Inhaleaza si copiii, si parintii si chiar Dvs., stimati oradeni. Insa daca nu putem trece de pragul "ba pe-a m.a-tii!" - degeaba. Vegetati, vegetati! N-o sa vina oltenii, moldovenii sau UE sa va rezolve problemele nici sa va toarne-n minte-n cap cu palnia.
Postat 09 Februarie 2011, 13:13 de Pintea
:)
asta ii mai frumos asa , oricum nu are multa treaba cu politica , defapt daca nu era taticu probabil ar fi fost si un pic la frana (pt accidentul provocat si soldat cu victime) , iar acolo ii taiau pofta de politica , si totusi cred ca dupa acel accident trebuia sa-si puna masca sa nu i-si mai vada fataul in oglinda.
Postat 09 Februarie 2011, 10:36 de zeus
solutii sunt
sa inteleg ca solutia lui Vuscan e sa purtam masti de gaze, solutia primariei e postata in articolul de mai sus, cu proiectele europene
Postat 09 Februarie 2011, 10:36 de Bau bau
z
ce curaju puli tra sa ai ...mai bag praf ea intreabal pe horica,
Postat 09 Februarie 2011, 10:01 de daa
Popescu
E ridicol baiatul asta. De cate ori e un c*cat el intra pana la gat in el si tot degeaba. Nimeni nu o sa ia in serios un clovn de genul asta. Cel putin asa sper.
Postat 09 Februarie 2011, 07:39 de dante
fabrica de ulei
EU ZIC SA PLATEASCA AMENDA VUSCAN DIN TEPELE DATE DE TATSU FABRICII DE ULEI ( FOSTA ) SAU DIN" CONTRACTELE" LUI CU PRIMARIA DE PRIN TRAMVAIE
Postat 08 Februarie 2011, 18:50 de anonim
si totusi cine plateste amenda ?
si totusi cine plateste amenda ? contributorii sau administratorii ??? adica noi plebeii amarasteni sau vinovatii ? adica CET-UL sau administartorii CET-ului ??? CINE / POATE SA NE RASPUNDA CINEVA ? CINE ?
Postat 08 Februarie 2011, 18:16 de scortosul
Bine ca are totusi cineva curajul!!!
In sfarsit are cineva curajul sa faca ceva...............politicienii nostrii cei alesi si platiti de noi stau cu mainile in san si nu fac nimic concret decat sa constate din birourile lor .....ca........ "nu a fost depasita cota maxima admisa de poluare!!!" RUSINE POLITICIENILOR !!! Ce ar fi sa dea ei inapoi salariile grase pentru ca nu si-au indeplinit sarcinile de serviciu?!?!?!?!?!?!?!?!?!
Postat 08 Februarie 2011, 17:33 de Un Verzisor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON