URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2010, 14:55

Vulcu denunţă condiţiile în care Teatrul plăteşte chirie Casei de Cultură a Sindicatelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Perioada din apropierea sărbătorilor de iarnă provoacă tensiuni între reprezentanţii Teatrului de Stat şi cei ai Casei de Cultură a Sindicatelor (CCS). Şi asta pentru că managerul CSS a programat o serie de spectacole în luna decembrie care, potrivit lui Daniel Vulcu, directorul trupei Iosif Vulcan, încurcă programul de premiere, spectacole şi repetiţii al actorilor.

"Plătim o chirie mare, 20.000 de lei pe lună, şi în plus tot Casa de Cultură a Sindicatelor vine cu pretenţii. În loc să dăm noi programul şi ei să ne ceară sala când au nevoie, ni se comunică un program după care noi trebuie să ne facem repetiţiile", a declarat Daniel Vulcu, precizând că trebuie să facă astfel de compromisuri de mai multă vreme încoace.

Totuşi conflicul s-a înteţit în momentul în care directorul trupei Iosif Vulcan a primit programul pe luna viitoare. "În luna decembrie intenţionăm să folosim sala doar în prima jumătate a lunii, dar şi atunci în opt zile sunt programate alte evenimente. Întrebarea e de ce mai plătim atunci chirie", a mai spus Daniel Vulcu.

Teatrul de Stat a pregătit premiera spectacolului "Vrăjitorul din Oz", pe 7 noiembrie, cea a spectacolului "Amor cu repetiţie" pe 19 noiembrie, iar după acea dată au fost plănuite repetiţiile pentru premiera "La grande magia", un spectacol în regia lui Alexandru Colpaci.

În schimb, CCS are în calendar un spectacol de Ziua Naţională a României, Conferinţa Judeţeană a PD-L pe 3 decembrie, dar şi alte evenimente precum un concurs organizat de UDMR pe 11 decembrie şi concertul lui Fuego pe 17.

Până la publicarea acestei ştiri, Marius Creţu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor nu a putut fi contactat.

Teatru cu chirie

Între Teatrul de Stat Oradea şi Casa de Cultură a Sindicatelor există un contract de închiriere din 15 decembrie 2007. Până în luna septembrie a anului acestuia, Teatrul plătea pe lună 24.000 de lei chirie, iar de atunci, la cererea Teatrului, aceasta a fost redusă la 20.000 de lei.

"Contractul nu este unul de exclusivitate, pentru că şi Casa de Cultură a Sindicatelor funcţionează într-un sistem de autofinanţare. Nu putem fi singurii beneficiari", a declarat pentru BIHOREANUL Lucian Silaghi, directorul Teatrului de Stat.

Acesta recunoaşte că situaţia este una complicată, dar susţine că în majoritatea cazurilor cele două instituţii se puteau înţelege în privinţa programului de pe scenă. "Până acum am reuşit să facem slalom printre celelalte evenimente, dar acum fiind vorba de luna decembrie sunt foarte multe solicitări de spectacole", a mai spus Silaghi, care admite că Daniel Vulcu are o misiune grea în ceea ce priveşte programarea tuturor repetiţiilor şi a spectacolelor.

În ceea ce priveşte chiria plătită de Teatru, Silaghi afirmă că preţul nu este unul mare. "Dacă împărţim 200.000.000 de lei vechi la 25 de zile, avem mai puţin de 10.000.000 pe zi, asta în condiţiile în care CCS cere atât pentru o oră", mai spune Lucian Silaghi, care a mai precizat că Teatrul nu a plătit încă nici chiria pe luna septembrie din lipsă de fonduri.

"Aceste probleme vor dispărea în momentul în care ne vom muta înapoi pe scena Teatrului de Stat. Este probabil ca din primăvară să facem acest lucru", a completat directorul Teatrului orădean.

Se preconizează că lucrările de reabilitare a Teatrului de Stat din Oradea să fie finalizate în februarie 2011.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
intrebare
Dare ce fel de contract de inchiriere a semnat padurarrul Silaghi cu cei de la Casa de cultura? Ce prevede acesta? Cit ma mai avea Teatrul oradean in frunte un silvicultor?
Postat 05 Noiembrie 2010, 04:16 de maricica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON