URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2018, 17:57

Vremea se înăspreşte: Cod PORTOCALIU de furtună în Bihor

Vremea se înăspreşte: Cod PORTOCALIU de furtună în Bihor foto arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Meteorologii au actualizat codul de vreme rea imediată care afecteză, joi după amiază, Bihorul. Mai multe localităţi din județ sunt sub cod portocaliu cel puţin până la ora 18.30.

Potrivit ANM, între orele 17:40 - 18:30, se vor semnala frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua aspect de vijelie, grindină de dimensiuni mici şi medii, asociate cu averse de ploaie care vor cumula 25-30 l/mp.

Sunt afectate localităţile Popeşti, Suplacu de Barcău, Brusturi, Tăuteu, Balc, Derna, Abram, Spinuş.

Totodată, sunt sub cod galben, până la ora 18.30, localităţile: Oradea, Marghita, Săcueni, Aleşd, Valea lui Mihai, Popeşti, Sânmartin, Tileagd, Diosig, Oşorhei, Suplacu de Barcău, Brusturi, Nojorid, Tăuteu, Şimian, Sălard, Aştileu, Curtuişeni, Balc, Biharia, Sântandrei, Chişlaz, Ineu, Derna, Sârbi, Abram, Hidişelu de Sus, Sălacea, Lugaşu de Jos, Borş, Ţeţchea, Girişu de Criş, Roşiori, Tarcea, Abrămuţ, Copăcel, Vârciorog, Cherechiu, Cefa, Ciuhoi, Cetariu, Sănnicolau Romăn, Buduslău, Toboliu, Mădăraş, Tămăşeu, Săcădat, Paleu, Gepiu, Spinuş, Şinteu, Boianu Mare şi Viişoara.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana îi îndeamnă pe bihoreni să fie atenți. Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la  distanţă sigură faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Când furtuna este iminentă, bihorenii trebuie să întrerupă orice activitate în aer liber, să intre în casă ori într-un autoturism şi să închidă ferestrele şi uşile. "Evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate. Deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice", a mai transmis ISU.

Dacă furtuna vă prinde într-un spaţiu deschis, trebuie să vă aşezaţi ghemuit la pământ şi să vă puneţi mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi. "Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică. Nu vă întindeţi pe pământ şi evitaţi obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.", a mai transmis ISU Crişana.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON