URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2011, 18:13

Voloşeniuc: Nu va mai exista Teatru "de Stat", pentru că angajaţii nu vor mai sta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-un comunicat remis presei orădene joi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dumitru Voloşeniuc explică mai în detaliu decât a făcut-o la şedinţa CJ de acum o săptămână de ce au fost adoptate hotărârile privind desfiinţarea Teatrului de Stat şi a Teatrului Arcadia, prin înfiinţarea Instituţiilor de Spectacole Iosif Vulcan şi Szigligeti Szinhaz.

Încă din capul locului, Voloşeniuc recunoaşte că vine cu noi amănunte din cauza polemicilor din presă şi din mediile culturale, în baza faptului că hotărârile CJ au fost iniţiate de Direcţia Economică, structură aflată în coordonarea sa.

Tot de la început, vicepreşedintele Consiliului Judeţean afirmă că nu consideră "constituirea celor două noi instituţii drept o segregare etnică", întrucât secţiile română şi maghiară ale Teatrului de Stat, Teatrului Arcadia şi Filarmonicii erau constituite şi chiar funcţionau pe principiu etnic", adică pentru publicul de etnie română, respectiv pentru cel de etnie maghiară. Totodată, Voloşeniuc precizează că "există teatru evreiesc la Bucureşti, teatru german la Timişoara, teatru maghiar la Cluj şi Timişoara", iar în aceste oraşe opinia publică nu a reacţionat vehement negativ faţă de respectivele instituţii teatrale.

Bugetul, mai mic

Pe de altă parte, vicepreşedintele CJ încearcă să demonstreze că instituţia pe care o reprezintă a recurs la reorganizarea teatrelor întrucât aceasta este o "necesitate impusă de situaţia economică", dând nenumărate argumente de ordin financiar în acest sens.

CJ are un buget mai mic decât în anii precedenţi, arată Voloşeniuc, din mai multe motive: prin OUG 18/2010, Guvernul a micşorat sumele defalcate din TVA pentru toate tipurile de cheltuieli, sumele şi cotele alocate din impozitul pe venit au scăzut ca urmare a dispariţiei unor agenţi economici şi a diminuării salariilor bugetarilor cu 25% conform Legii 118/2010, prin OUG nr 63/1010 au fost scăzute cu câte un procent cotele defalcate din impozitul pe venit şi sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit, legea bugetului de stat impune ca sumele alocate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate să fie completate cu fonduri proprii de instituţiile administraţiilor publice locale şi, în fine, prin Ordinul comun al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi al Ministerului Finanţelor nr.7/57/17 ianuarie 2011 s-a stabilit un nivel maxim al cheltuielilor de personal pe care autorităţile administraţiei publice locale nu au voie să-l depăşească.

"Toate aceste constrângeri au făcut imperioase măsuri de reorganizare", concluzionează Voloşeniuc, care furnizează şi cifrele care ajută la înţelegerea situaţiei economice a instituţiilor de cultură supuse reorganizării: "În 2010, Teatrul de Stat a fost subvenţionat cu peste 52 miliarde ROL şi a realizat din vânzarea biletelor şi chirii 4 miliarde ROL, Teatrul Arcadia a fost subvenţionat cu 11 miliarde şi a realizat 1 miliard, iar Filarmonica a primit subvenţii din buget de 61 de miliarde, realizând 2,6 miliarde".

Contra declaraţiilor "teatrale"

"La nivelul conducerii CJ suntem conştienţi că nu se poate pretinde culturii să fie eficientă economici, că Teatrul sau Filarmonica nu sunt societăţi comerciale generatoare de profit. Însă, în situaţia economică actuală, a devenit evident că bugetul judeţului nu mai putea subvenţiona în proporţie de peste 90% aceste instituţii", punctează Dumitru Voloşeniuc.

De asemenea, vicepreşedintele CJ aminteşte că "toţi consilierii judeţeni, indiferent de partid, au înţeles necesitatea măsurilor luate", chiar dacă reprezentanţii PDL s-au abţinut, criticând jocul acestora prin evidenţierea faptului că "declaraţiile teatrale de dragul imaginii sau abţinerile de la vot, din solidaritate, au puţină relevanţă".

Voloşeniuc recunoaşte, totodată, că reducerile de personal care vor urma "nu sunt plăcute nimănui", motiv pentru care - de altfel - încă de anul trecut conducerea CJ a făcut reduceri treptate în organigramele Teatrului de Stat, Teatrului Arcadia şi Filarmonicii, pentru "a nu tulbura activitatea şi pentru a le oferi o perioadă de adaptare".

"Brandul" şi spectatorii

Insistând, deci, că "segregarea etnică pe care o acuză unii, este de fapt o "segregare" economică", vicepreşedintele CJ subliniază că "cele două instituţii nou-create vor avea bugete separate, pe care le vor gospodări independent, şi fiecare dintre ele îşi cunoaşte spectatorii, români sau maghiari, profilul lor şi tradiţiile culturale".

În ce priveşte denumirea de "instituţie de spectacole" care "i-a deranjat pe unii care deplâng dispariţia unui brand", Dumitru Voloşeniuc afirmă că "o denumire este doar un amănunt care poate fi schimbat cu uşurinţă", sugerând astfel că la viitoarea reuniune a CJ şi Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan va putea avea în denumire cuvântul "teatru", la fel cum îl are Instituţia de Spectacole Szigligeti Ede Szinhaz (n.r. - teatru, în limba maghiară).

"Consiliul Judeţean a dorit să sublinieze că teatrul "de stat" trebuie să se transforme într-o instituţie cu un grad mai mare de competitivitate, pentru a exista, în primul rând prin spectacole, nu doar prin subvenţii", mai spune Voloşeniuc, cu convingerea că "oamenii nu vin la teatru de dragul denumirii instituţiei, ci pentru spectacole, de cât mai bună calitate, cât mai diverse, pentru toate gusturile publicului".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Solutie imorala.
Nu ma pot pronunta in legatura cu legalitatea masurii aprobata de consilierii judeteni, dar pot afirma, fara teama de a gresi, ca este o solutie imorala.
Postat 04 Februarie 2011, 16:34 de safe
gigi tzaranu
wow, ce glume de autobaza are gigi! bai jiji, ami bine ai pune mana pe cate o carte (de aia de citit, fara poze sau insemne gen ghinda, duba, romb, etc). Da tu mai jiji, nu lucrezi cumva la o institutie de stat? adica a statului? Sa intelegem din asta ca stai si nu faci nimic? daca te freca grija ca angajatii stau pentru ce teatrul de 'stat', puteati sa il redenumiti teatrul national ba tzarane, nu trupa de spectacole. ca nu is actorii oradeni saltimbancii tai ambulanti ma. sa iti fie rusine, needucatule si incultule!
Postat 04 Februarie 2011, 14:45 de gigi-contra
cablagii
bai cablagiule, degeaba te mai justifici. problema e ca ati dat jumate din posturi la bozgori. te-ai vindut idolului teu ****, stramosu teveseului, tiganu' electrician unguresc. toti sunteti niste TRADATORI DE NEAM SI DE TARA, gunoaielor. o sa vina si decontul stai linistit vierme....
Postat 04 Februarie 2011, 09:08 de ghiusi
prostul
Vai ce glume bune face napirca de Voloseniuc. Cind il vad am impresia ca are o diaree cumplita. Parca mereu e murdar in chiloti. Daca asemenea fiinte care sufera de incontinenta se pronunta asupra viitorului teatrului, atunci sigur viitorul lui este de ra- hat!!!
Postat 04 Februarie 2011, 07:00 de Mircea Matei
cu o conditie
de`acord cu \"segregarea\" dc bugetul intitutiei maghiare e echivalent cu procentul lor de locuitori in judet...adica undeva la 20% din total, restul de 80% fiind alocat institutiei romane
Postat 03 Februarie 2011, 23:11 de anonim
M.
DACA TOT DORITI REDUCERI DE CHELTUIELI, NU ERA NORMAL SA REDUCETI EFECTIV DIN PERSONAL, FARA SA DESFIINTATI INSTITUTIA CA ATARE . UNDE I ECONOMIA DE CARE VORBITI? IN NOILE ORGANIGRAME SUNT PREVAZUTE MAI MULTE POSTURI DE DIRECTORI. NE ARUNCATI PRAF IN OCHI. NU VA MAI JUSTIFICATI ACTIUNILE, NU MAI AVETI CREDIBILITATE IN FATA OAMENILOR.
Postat 03 Februarie 2011, 19:29 de OM
ADIO VOTURI !
Multumim STRUNGARULUI pentru seminarul de strategie si eficienta culturala. Pacat ca un asemenea geniu nu poate fi inteles de 200.000 de bihoreni inculti si incapabili sa-i aprecieze strategia economica de mare perspectiva. Prin desfintarea teatrelor si a ansamblului folcloric spitalele vor inflori, scolile se vor renova iar drumurile judetului vor concura cu marile autostrazi ale Europei. Sa-i multumim acestui geniu care a descoperit marea gaura prin care se risipesc banii publici : cultura. Cred ca cel mai corect ar fi sa-i multumim la alegeri. ADIO VOTURI !
Postat 03 Februarie 2011, 19:25 de !!!!!!!!!
take, ianke si cadar
s-a trezit si neica-nimeni asta sa ia decizii cu privire la teatru si cultura. bolojane, pleaca la pravalia ta, e mai bine pt toti! ia-l si pe incultul asta cu tine! aa, luati-l si pe depanatoru'-balaoaches parvenit, sefu' ungurilor!
Postat 03 Februarie 2011, 19:03 de realitate
de stat capra MESAJ CENZURAT
ATAT A INTELES DIN TOT CEEA CE SE INTAMPLA CU TEATRUL ORADEAN ACEST INCULT NOTORIU voloseniuc: CA NU SE VA STA!!!!!!!!!!!!!!!!! BROAVOS MON CHER .BINE PROSTAVANE CA TU ORICUM NU INTELEGI CE INSEAMNA
Postat 03 Februarie 2011, 18:31 de actor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON