URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2017, 13:16

Vizită ministerială în Bihor: S-au parafat investiţii de peste 70 milioane euro în drumurile judeţene, Drumul Apuseni şi Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, şi ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, au semnat, joi, la Oradea, în cadrul unei întâlniri cu presa şi primarii din Bihor, contracte ce presupun investiţii de peste 70 milioane de euro în infrastructura de drumuri din judeţ şi în amenajarea noului Muzeu al Ţării Crişurilor.

Bani europeni pentru Muzeu

În Bihor au venit, cu această ocazie, şi vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, precum şi secretarul de stat Adrian Ionuţ Gâdea, din cadrul aceluiaşi minister, responsabil cu Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

"Avem o zi foarte importantă pentru judeţul Bihor. În minutele următoare vom semna - şi am verificat acest lucru - contractele cu cele mai mari sume de investiţii pentru infrastructura judeţului Bihor", a spus Pásztor Sándor.

Primele două contracte semnate au fost pentru două proiecte pe fonduri europene, câştigate de Consiliul Judeţean Bihor prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Unul dintre ele presupune continuarea lucrărilor la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din str. Armatei Române, prin amenajarea curţii, parcărilor şi mobilarea şi dotarea cu mobilier special a etajului I al MŢC, unde va fi deschisă secţia de Ştiinţele Naturii şi o parte din Secţia de Istorie. Valoarea proiectului este de 5,5 milioane euro.

Se construieşte Drumul Apuseni

Cel de-al doilea proiect cu finanţare europeană câştigat de Consiliul Judeţean, tot prin POR 2014-2020, presupune realizarea primelor tronsoane din Drumul Apuseni, care, în Bihor, va lega Beiuşul de graniţa cu judeţul Cluj.

"Este vorba despre modernizarea infrastructurii rutiere de la Beiuş la Stâna de Vale, iar de la Stâna de Vale la Coada Lacului şi Remeţi (n.r. - pe o lungime totală de 43 km).  E o investiţie de aproape 29,5 milioane euro, absolut necesară pentru turismul din Apuseni. Este un proiect vechi al nostru. Spuneam şi anul trecut că acest drum va transforma zona într-o Vale a Prahovei a Apusenilor şi va fi de mare căutare pe viitor", a spus Ioan Mang.

CJ Bihor a pregătit proiectul şi pentru finanţarea celui de-al treilea tronson al Drumului Apuseni de pe raza judeţului Bihor, de la Remeţi la limita de judeţ cu Clujul pe o lungime totală de 12,983 km. Potrivit lui Mang, şi acel proiect, cu valoarea estimată de 11 milioane euro, ar putea fi semnat în ianuarie.

178 milioane lei pentru drumuri judeţene

Tot joi s-au semnat şi contractele pentru reabilitarea a două drumuri judeţene din fonduri guvernamentale alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDL) 2. Este vorba de drumul Beiuş - Roşia - Aştileu - Aleşd care se va reabilita pe o lungime de 33,6 km, în valoare totală de 121 milioane lei, și despre drumul Sâmbăta - Dobreşti - Lunca pe o lungime de 21 km, în valoare 57,5 milioane lei.

"Astăzi se semnează un total de 178,5 milioane lei (circa 38,4 milioane euro). Este cea mai mare sumă care se investeşte în judeţul Bihor, în drumuri judeţene", a spus Ioan Mang. Astfel, valoarea totală a investițiilor agajate joi se ridică la peste 70 milioane de euro.

Consiliul Judeţean Bihor a mai depus un proiect prin PNDL 2 pentru finalizarea reabilitării drumului Uileacu de Criş - Bălaia - Burzuc - Sîrbi. Potrivit lui Mang, şi acest contract, în valoare de 19 milioane lei, ar putea fi semnat "până la sfârşitul anului".

Tot vicepreşedintele CJ a amintit că, prin PNDL 1, unităţile administrative din judeţul Bihor au obţinut fonduri în valoare totală de 850 milioane de lei, aceasta fiind cea mai mare sumă alocată unui judeţ în acea etapă.

În PNDL 2 sunt incluse 172 de obiective de investiții, cu o alocare totală de 750 milioane de lei, pentru judeţul Bihor, potrivit unei informări ulterioare a Ministerului Dezvoltării.

Guvern "deschis"

Între semnături şi fotografii, preşedintele CJ Bihor a ţinut să le mulţumească lui Filip Cheşeli, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul instituţiei, precum şi lui Marcel Boloş, director general ADR Nord-Vest, pentru rolul lor în reuşita proiectelor judeţului.

Reprezentanţii Guvernului veniţi la Oradea au dat asigurări că fondurile pentru toate proiectele semnate există. De asemenea, aceştia le-au transmis reprezentanţilor CJ Bihor şi primarilor din judeţ prezenţi la întâlnire că se pot baza pe "deschiderea" autorităţilor centrale.

"Fondurile (n.r. prin PNDL 2) nu au fost deloc atribuite, cum mai spun unele voci, politic, ci au avut la bază patru lucruri foarte clare, şi anume capacitatea financiară, suprafaţa judeţului, numărul de locuitori şi numărul de UAT-uri. Noi avem multă deschidere. Le-am spus colegilor primari că şi la mine şi la domnul ministru Nica, dacă sunt probleme, uşa este deschisă oricând", a spus viceprimministrul Paul Stănescu.

După semnarea contractelor, reprezentanţii Guvernului au purtat discuţii cu primarii din Bihor pe marginea proiectelor PNDL ale UAT-urilor din judeţ. Presa nu a avut acces la acestea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Daca va uitati oe harta acestor investitii veti constata ca sunt dezlanate si fara legatura directa cu atragerea interesului turistic.
Spre exemplu, viitoarea "Valea Prahovei" a judetului Bihor e rupta de granita de vest, fiind legata doar cu partea estica, de la Cluj si Alba. Nu au prevazut conectarea cu Arad, spre Moneasa, care este zona cea mai putin domesticita a judetului. Ca sa ajungi de la Salonta, dinspre autostrada de la Nadlag, sau de la viitorul tronson de autostrada Transilvania, trebuie sa ocolesti pe alte trasee circulabile pentru a ajunge in DN79, cele doua legaturili prin Tinca fiind mai mult niste drumuri rurale dupa cum se prezinta. Fara Moneasa-Vascau, tot conceptul este ca nunta fara lautari, iar ADRNV stie bine asta, fiind cu intentie in favoarea clujenilor, nu a celor care ar tranzita granita dinspre HU !?! Pasztor&Co. s-a pacalit usor, manipulati fiind toti de catre "bihoreanul" clujean Bolos, conducerea CJ neavand habar de ceea ce inseamna managementul destinatiilor.
Postat 07 Decembrie 2017, 18:52 de CrisDumi
felicitari!
si sa va tihneasca sa le duceti la indeplinire...fara a avea smantana pe botic!
Postat 07 Decembrie 2017, 13:31 de carlos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON