URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2012, 21:14

Viol sindical marca Liviu Luca: sindicatul mic înghite sindicatul mare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Revoltaţi că în luna noiembrie aghiotantul controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, a înfiinţat un sindicat, numit Sindicatul Naţional Petrom, în care vrea înglobarea forţată a tuturor structurilor sindicale din cadrul OMV Petrom, folosind în acest scop chiar şi şantajul, peste 1.000 sindicalişti de la schela de extracţie din Suplacu de Barcău şi-au delegat reprezentanţii pentru a organiza, marţi, o Adunare Generală Extraordinară, provocată de sosirea intempestivă a lui Luca în comuna bihoreană.

Supăraţi că Liviu Luca îi "lucrează" mână-n mână cu şefii români ai OMV Petrom, iar ei îşi pierd drepturile doar pentru ca mogulul sindical să stoarcă bani de la societate, oamenii au ajuns chiar şi să picheteze sediul unei firme din comuna sălăjană învecinată, Ip, unde Luca desfăşura, în acelaşi timp, o adunare cu un sindicat-marionetă.

Şantaj "sindical"

"Domnul Liviu Luca şi-a făcut apariţia la Suplac pentru a forţa sindicatul nostru să i se supună, în calitatea sa de şef al Federaţiei Sindicale din Petrol şi Energie, printr-o structură sindicală, Sindicatul Naţional Petrom, pe care a înfiinţat-o la finele anului trecut şi pe care doreşte să o declare singura reprezentativă la nivelul societăţii. Scopul este ca numai acest sindicat să poarte negocieri cu conducerea OMV-Petrom, dar problema e că dânsul vrea să facă non-combat în ce priveşte drepturile sindicaliştilor şi în schimb să obţină diverse facilităţi de la conducerea societăţii, pentru firmele pe care le are el şi acoliţii lui", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele sindicatului de la schela de extracţie din Suplac, inginerul Lucian Gal.

Atmosfera în care s-a desfăşurat Adunarea Generală a sindicaliştilor de la schela din Suplac a fost una tensionată, mai ales că - în acelaşi timp - Liviu Luca a convocat, la câţiva kilometri distanţă, în comuna sălăjană Ip, o şedinţă extraordinară a celuilalt sindicat, Petromservice, condus la nivel local de Gheorghe Butcovan, şi care îi este subordonat.

Miza "violului sindical" prin care sindicatul lui Luca, în care figurează 317 membri, vrea să încorporeze sindicatul mare, format din 1.053 de membri, este - spun petroliştii care au participat la adunarea din Suplac - înstrăinarea mişcării sindicale de rosturile ei şi transformarea sindicatului în firmă, aşa cum s-a întâmplat la mijlocul anilor 2000 cu Petromservice. "Petromservice era o firmă a sindicatului care, însă, prin diverse manevre, a fost pusă de Liviu Luca sub controlul lui Sorin Ovidiu Vântu, care a transferat banii într-o firmă offshore din Cipru. Acum vrea să facă la fel", a spus liderul sindical Lucian Gal.

Acesta afirmă că Liviu Luca, în înţelegere cu conducerea OMV-Petrom, vrea să impună existenţa unui singur sindicat, controlat de el, iar pentru a-i "convinge" pe sindicaliştii din întreaga ţară să i se supună, a obţinut de la conducerea societăţii dreptul de a renegocia Contractul Colectiv de Muncă.

În încercarea de a obliga sindicaliştii să se "alinieze" organizaţiei sale, Luca a obţinut de la conducerea OMV-Petrom exclusivitatea de a face propunerile privind acordarea premiilor pentru angajaţi, iar acum se pregăteşte să obţină şi exclusivitatea privind acordarea de bilete de tratament. "Am ajuns în situaţia în care liderul unui sindicat cu 300 de membri este recunoscut ca fiind singurul reprezentantiv, în timp ce sindicatul cu 1.000 de membri, cum este al nostru, să nu conteze. Scopul manevrei lui Luca este ca, în acest fel, angajaţii să treacă toţi la sindicatul lui, pentru că numai acesta ar fi perceput ca apt să le acorde premii şi bilete de tratament", a spus liderul sindicatului "mare", Lucian Gal.

Locotenentul locotenentului

Deşi l-au invitat pe Liviu Luca să participe la Adunarea Generală Extraordinară a sindicatului lor, reprezentanţii celor 1.053 de angajaţi de la schela din Suplac au fost "onoraţi" doar cu prezenţa unuia dintre oamenii de încredere ai acestuia, Manuel Chejnoiu, vice-coordonator al Sindicatului Naţional Petrom.

Solicitat să explice de ce forţează comasarea sindicatului lor cu sindicatul-marionetă condus de Butcovan, cel cu doar 300 de membri, Chejnoiu le-a dat oamenilor explicaţii care nu i-au satisfăcut, spunându-le doar că "aşa a hotărât Consiliul de Conducere al SNP", cel ai cărui membri nu se ştie dacă au fost aleşi de jos în sus sau (cel mai probabil) numiţi de Liviu Luca însuşi.

După circa 45 de minute de discuţii sterile, Chejnoiu a fost dat afară de sindicaliştii conduşi de Gal din sala unde se desfăşura întrunirea şi a plecat în trombă spre Ip, unde avea loc Adunarea Generală a celuilalt sindicat, sub directa supraveghere a lui Luca.

"Luca, nu uita: nu suntem averea ta!"

După alte aproximativ 30 de minute, şedinţa sindicatului "mare" a fost suspendată, întrucât toţi participanţii au decis să descindă la Ip pentru a protesta împotriva lui Luca. Se pare că, oricum aveau această intenţie, deoarece din maşini au scos câteva pancarte, pe care scria "Dictatorul!", "Luca, nu uita / Nu suntem averea ta!" ori i se cerea prietenului lui SOV socoteală pentru averea dispărută a Petromservice, firma sindicală înstrăinată de Luca în beneficiul fostului patron al postului Realitatea TV.

Protestul sindicaliştilor a fost, însă, zadarnic. Participanţii la adunarea sindicatului "mic", desfăşurată în incinta firmei unui afacerist sălăjan prieten cu Luca (dar, spuneau oamenii, şi cu oameni de afaceri influenţi, precum Ion Ţiriac ori Elan Schwarzenberg), au rămas baricadaţi în imobil şi nimeni nu a catadicsit să poarte un dialog cu sindicaliştii sosiţi de la Suplac.

În demersul lor, aceştia au fost asistaţi de un avocat, astfel încât oamenii nu au blocat şoseaua dintre Oradea şi Zalău, iar după mai puţin de o oră, văzând că acţiunea lor este sortită eşecului, i-au pus capăt.

Manifestanţii s-au întors la Suplac, unde şi-au continuat reuniunea, hotărând să refuze în continuare fuziunea prin absorbţie cu micuţul sindicat controlat de Liviu Luca prin localnicul Butcovan. Mai mult, consiliaţi de avocat, oamenii şi-au dat acordul ca sindicatul Petrom - Extracţie şi Producţie Suplacu de Barcău să-i intenteze atât lui Butcovan, cât şi lui Luca procese penale pentru abuz în funcţie.

"Nu e normal să stabilească oamenii lui Luca cine să primească premii şi bilete de tratament, pentru că ei nu reprezintă pe nimeni", spuneau unii dintre sindicalişti, în timp ce liderul lor, Lucian Gal, afirmă că în următoarele zile va dezvălui felul în care Butcovan, la nivel local, şi Luca, la nivel naţional, profită de sindicate pentru a derula afaceri pe firmele personale cu şefii din cadrul OMV-Petrom.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
replica unui sindicalist
,,UN SINDICALIST" mai dobitocule se vede ca esti ofuscat , pe 29 decembrie la acea ora dupa ce ai baut si tu ca animalul vezi doamne ti_ a venit ,,muza" , cu gramatica vad ca stai pros de tot ,ai mai mult de 4 clase? nu cred! Idiotule ,aceste pareri tinele pentru taranca si curva de mata , eventual mergi cu mata la castrat sa nu mai nasca cretini ca tine , iar tu la crematoriu
Postat 20 Ianuarie 2013, 17:44 de gelu
SINDICALISMUL CARE NU EXISTA
ma uit la miscarea asta se zice sindicala de vreo 18 ani de jos pana sus sun o gasca de hoti ,lingai scoliti la Marghita . toti sunt ingineri,juristi , economisti etc dar nu stiu tabla inmultirii majoritatea . sunt atat de penibili. ing Gal Lucian de ce nu a facut scoala la timpul ei ? e doar un an operator amarat nu ca ar fi o rusine sa muncesti ca operator dar mi scarba de parveniti ca el ca fostul sondor mocanu care pe vremuri strica instalatiile de intrventie ca nu cumva sa poata lucra ceva , chiar si butcovan un sindicalist sef de pe vremea lui ceusescu , dar cel putin ala merge la lucru si chiar acum cand e asa mare lider ca ing. gal si chiar stie ceva meserie . i as intreba pe toti sindicalisti astia revoltati impotriva lui luca unde au fost si cine ia dat puterea toata nu iei ca sunt lingusitori si putrezi de prostie . acum sunt revoltati ca nu au fost la oala cu bani . mi sila si greata de ei si tare mila de biata clasa muncitoare care lucreza sub teroarea imperialistului de origine austiaca . un austrac care nu a vazut o sonda in viata lui are leafa de zece ori decat a celui care scoate titeiul cu adevarat . asta cred ca e democartia UE . suntem doar o vaca de muls si am
Postat 29 Decembrie 2012, 20:42 de un sindicalist
curva tot curva ramane
TARANOIUL ASTA FARA DINTI IN GURA ,SA ARDA IN IAD ,EL SI CURVA DE FIISA , CE CREDE PUTOAREA CA DACA ARE TASU BANI, BANI FURATI DE LA BIETI MUNCITORI ,EA ASI PERMITE SA TRATEZE OAMENII CU DISPRET????? SA VA EA DRACU DE HOTI , LA PUSCARIE CU VOI, HUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Postat 09 Iulie 2012, 19:36 de ginere
SUSTINERE
are noroc individul,daca raman singuri la putere usl nu-l va baga la zdup pe LUCA ,pentru ca acesta a sponsorizat campania electorala a usleului, evident din banii petrolistilor,asadar dragi sondori va veti manca amarul cu acest handicapat mintal,
Postat 06 Iulie 2012, 21:07 de GEOANA
snpen
STAU SI MA INTREB DE CE OARE ACES INDIVID CARE DEJA ARE 60 SI CEVA DE ANI NU RENUNTA LA ACEST SINDICAT ???????????????????????????????????????? A FURAT DESTUL,a schimbat soarta (in rau) a 10 de mii oameni prin restructurarile carora le-a dat gir CE MAMA DRACULUI MAI VREA????? E CRETIN RAU,,,EXACT CA CEAUSESCU?????
Postat 05 Iulie 2012, 23:22 de lidia
dictator nu lider
CAND PETROLISTI VOR SCAPA DE ACEST SECURIST IMPUTIT??????????????
Postat 04 Iulie 2012, 20:42 de seby
DOTTORE ANALFABET
se lauda pe langa ligaii lui de la sindicat ca are doctorat ,in fond el nu stie sa lege doua fraze , oare a auzit de subiect si predicat? problema mare este a color care il sustin !!!!!!!!!!!!!!!!!! sunt multi cei cu 4 clase pe langa el,iar cei cu putina scoala sunt manjiti de acest individ SA ARDA IN IAD CU FAMILIE CU TOT
Postat 04 Iulie 2012, 18:13 de jiji
somalia sau romania?
Astazi s-a \"scapat\' noua procedura de \"convingere\" convenita la adunarea lui luca de la Ip.Aceasta cuprinde urmatorul plan(neomologat, ca de obicei)convenit se pare cu mai marii Petrom ,ai OMV dar si justitie, guvern. Nimeni nu are voie sa perturbe MAFIA INCORPORATA MULTINATIONALA DE INTERES SUPREM! In ce consta aceasta procedura:( tineti-va bine).Se va simula cu mult tact scaderea productiei in asa fel incat sa fie suspecta de sabotaj! Se vor sesiza organele statului cu privire la acest aspect si desigur,vor trebui sa gaseasca vinovati din randul celor de dinainte indicati.Multi stiu ca de la inceputul campaniilor electorale productia de titei \"scade\" mult si de regula revine odata cu sfarsitul campaniei electorale.Nimeni nu intervine in circul asta! Dar muncitorii care n-au \"ingeri pazitori\" sunt de multe ori terorizati,ca sa nu fie atenti la ce se intampla.Sugarnici multi,cu functii sustin\" proiectul\" si oricine ar incerca sa deranjeze e intrun pericol precum un prizonier capturat de piratii somalezi.Luca e un ratat moral, dar nu singurul concuent!
Postat 23 Mai 2012, 21:38 de neumilul
in miezul petrolistilor
Justiţia a ajuns o afacere atât de profitabilă încât avocaţii se bat între ei pentru clienţi. După ce a câştigat procesul celor câtorva sute de disponibilizaţi de la Petrolsub, avocatului Nicu Sălăgean i s-a tras o ţeapă cât casa. Asta, pentru că pe fir a intrat un alt avocat, Cosmin Vidican, care a cerut executarea silită a foştilor patroni ai rafinăriei. Beleaua e că Sălăgean urma să încaseze o cotă parte din câştig, de peste un miliard de lei vechi, iar prin demersul său, Vidican i-a cam suflat profitul de sub nas. Bihorel îl felicită pe acesta din urmă pentru flerul de care a dat dovadă. Nu de alta, dar în loc ca acum să judece litigii serioase şi să împartă dreptatea pentru cei care chiar au nevoie, judecătorii orădeni vor fi ocupaţi să împartă banii avocaţilor...
Postat 23 Mai 2012, 18:06 de gal lucian
linistea ....??? ori siguranta ??
nu doresc sa supar pe nimeni, cea ce scrie in articol ESTE denaturat de la adevar. Nu sunt fanul nici uneia dintr-e cele 2 grupuri de interese care incearca sa-si acapareze puterea si ciolanul. Personal am fost la Adunarea Generala a sindicatului Petrom. nu am vazut, nu am auzit nici un fel de riposta, din partea celor prezenti la sedinta la ceea ce se petrecea in afara salii, desi in timpul desfasurarii lucrarilor sa anuntat de la prezidiu sosirea asa zisilor ,,reprezentanti ai oamenilor muncii \" Lucrarile continuand conform ordinei de zi aprobat la inceperea adunarii generale. Ma intreb eu ce scop aveau cei care au trecut de granitele unui judet pt. a perturba activitatea unor lucrari sindicale. Respectul meu pt. toti angajatii OMV-Petrom ! oameni ai muncii care stiu sa munceasca stiu sa stea in vant si poaie, in frig si ger, isi duc misiunea pana la capat. Pacat ca unii care doresc doar putere - putere - putere manipuleaza bietii oameni. Luca daca esti vinovat plateste ! Gal daca esti vinovat Plateste !!! Butcovan daca esti vinovat Plateste !!! LASATI OAMENII IN PACE !!!!! NOI VREM SA MUNCIM !! NOI VREM UN LOC DE MUNCA !!! NU DORIM SA FIM LA MILA NIMANUI
Postat 23 Mai 2012, 14:30 de petrolistul
mandru
si lingaului de butcovan !!!!
Postat 23 Mai 2012, 14:00 de ana
mandru
rusine sa-i fie dictatorului de luca !!!!
Postat 23 Mai 2012, 13:54 de ana
jos Luca
vor incepe represaliile ,la fel cum au facut si cu Mocanu .
Postat 23 Mai 2012, 06:12 de ciumigumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON