URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2010, 15:14

Vin scumpirile!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operatorii locali de servicii publice au majorat începând cu 1 iulie tarifele cu circa 5% pentru a se conforma Ordonanţei Guvernului 58 din 2010 privind majorarea TVA de la 19% la 24%.

Avalanşa TVA

"Vom ajusta tarifele serviciilor prestate cu procentul de 5% reprezentat de creşterea TVA. Acesta se va reflecta în preţul gigacaloriei, în taxele practicate de Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate şi tarifele Companiei de Apă Oradea", a anunţat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă. Şeful executivului local a precizat că noile tarife vor fi votate şi de Consiliul Local în cadrul unei şedinţe extraordinare care va avea loc mâine.

Astfel, începând din această lună, preţul unei gigacalorii furnizate orădenilor de Electrocentrale va creşte de la de la 236,10 lei la 246,12 lei, acesta urmând să fie suportat din surse de la bugetul de stat, bugetul local şi contribuţia orădenilor. Implicit, preţul de facturare a gigacaloriei către orădeni va urca de la 164,93 lei pe gigacalorie la 174,71 lei, urmând a fi crescut cu 9,78 lei, majorare reprezentând circa 6%. "Creşterea este mai mare de cinci procente pentru că populaţia va suporta creşterea de tarif pe preţul întreg, nu doar pe partea pe care îi revine ei", a precizat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.

Nu vă debranşaţi!

În ciuda scumpirii gigacaloriei şi în perspectiva retragerii subvenţiilor la energia termică, primarul Ilie Bolojan a făcut un apel la orădeni să nu se debranşeze de la reţea. „Fac un anunţ către toţi orădenii să râmână în sistemul centralizat de alimentare publică cu energie, deoarece Primăria Oradea a finalizat procedura de depunere a unei cereri de finanţare pentru unitatea de producţie a energiei. În cazul în care Guvernul României va pune în practică anularea subvenţiilor, vom avea în vedere stabilirea unor măsuri de compensare, în special pentru familiile cu venituri reduse", a promis primarul.

Nici moartea nu scapă netaxată

Bolojan a mai spus că majorarea TVA se va reflecta şi în taxele practicate de Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate. Astfel, preţul unui bilet de intrare la grădina zoologică va fi majorat de la 2,5 lei la 3 lei, taxa pentru săpatul şi umplutul unei gropi de mormânt a fost majorată de la 80 lei la 83 lei, iar taxa de preluare decedaţi a crescut de la 75 lei la 78 lei. Chiar dacă preţul biletului de intrare la ştrandul municipal a rămas tot 8 lei, municipalitatea a majorat în schimb abonamentul lunar de la 65 la 68 lei.

În ce priveşte preţurile practicate de Compania de Apă Oradea, metrul cub de apă potabilă a crescut de la 2,94 lei la 3,17 lei iar serviciile de canalizare s-au scumpit de la 1,23 lei la 1,33 lei.

OTL nu majorează tarifele

Singură, regia de transport local nu va majora tarifele. "Creşterea TVA se va reflecta în tarifele pe mijloacele de transport în comun doar din 1 ianuarie 2011 pentru că OTL a făcut o modificare importantă a preţurilor luna trecută", a mai spus primarul.

Regia de transport local a majorat începând din luna iunie preţul unui bilet cu două călătorii de la 3 lei la 3,5 lei, iar un abonament lunar pe toate mijloacele de transport în comun s-a scumpit de la 45 lei la 50 lei. Biletul cu o călătorie eliberat la automatele din oraş a fost majorat la 2 lei, iar abonamentul de o zi pe toate mijloacele de transport în comun costă în prezent 10 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON