URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2011, 17:43

Victima celor doi judoka "bătăuşi" cere despăgubiri de 200.000 de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Tribunalul Bihor s-a desfăşurat, joi, primul termen al procesului în care judokanii Daniel Brata şi Valentin Radu sunt judecaţi sub acuzaţia de tentativă de omor după ce au agresat un tânăr orădean, rămas acum cu o infirmitate permanentă în urma leziunilor.

Pentru a nu fi obligaţi să facă declaraţii în faţa instanţei, cei doi sportivi au anunţat că uzează de dreptul la tăcere.

De asemenea, deşi ar fi putut să uzeze de prevederile Legii 202/2010, privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, care permite încheierea dosarelor la primul termen de judecată în cazul în care inculpaţii recunosc faptele de care sunt acuzaţi, Daniel Brata şi Valentin Radu au refuzat, declarând că nu recunosc nimic din ceea ce li se impută.

Unul dintre apărătorii celor doi, avocatul Victor Bălăşoiu, a solicitat audierea tuturor martorilor menţionaţi în rechizitoriu, dar şi a victimei celor doi, Adrian Popa, care nu s-a prezentat la primul termen, din cauza dificultăţilor de vorbire, dar şi de locomoţie cu care se confruntă şi în prezent în urma agresiunii.

Avocatul său, Răzvan Doseanu, a depus însă cererea prin care Popa şi părinţii săi s-au constituit parte civilă în caz, solicitând ca instanţa să-i oblige pe judokani la despăgubiri morale de 200.000 de euro, respectiv 10.000 lei daune materiale.

"Sunt sume care, oricum, nu vor putea să repare răul produs deoarece acestui tânăr i-au distrus viitorul şi viaţa", a declarat Doseanu, care s-a arătat surprins de faptul că cei doi au refuzat să-şi recunoască faptele, pentru a beneficia de reducerea pedepsei. "Era ultima lor şansă de a obţine o pedeapsă mai blândă, dar şi-au irosit-o", a mai spus avocatul.

Următorul termen de judecată al procesului va avea loc pe 15 ianuarie.

Băimăreanul Daniel Brata, 27 ani, şi Valentin Radu, 22 ani, din Râmnicu Sărat, ambii membri ai lotului de judo al României, au fost trimişi în judecată pe 25 august de procurorii Parchetului Bihor pentru tentativă de omor calificat, în stare de libertate şi fără nici o interdicţie.

Cei doi sunt acuzaţi că, în noaptea de 12/13 iunie, au fugit din cantonament şi, după ce au petrecut în clubul orădean Escape, au agresat un orădean în faţa localului.

Victima, Adrian Popa, 24 ani, a ajuns la spital cu multiple fracturi în zona toracelui şi trei fracturi ale cutiei craniene, iar în urma complicaţiilor a rămas cu o infirmitate permanentă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
si parintii pot cere daune fara 1 milon de EURO sa nu i lase.
Daunele morale au fost clasificate astfel: daune morale constind in dureri fizice sau psihice numite pretium doloris; suferintele psihice determinate de cauzarea mortii unei persoane iubite sau a unei rude apropiate, ori de ranirea, mutilarea, desfigurarea sau imbolnavirea grava a acesteia sunt denumite si prejudicii prin ricoseu, iar despagubirea datorata pentru repararea acestora se numeste pretium affectionis; Prejudiciul estetic cuprinde toate vatamarile si leziunile ce aduc atingeri armoniei fizice sau infatisarii persoanei, despagubirile datorate pentru a-l repara denumindu-se pretium pulchritudinis; Prejudicul de agrement reprezinta restringerea posibilitatilor victimei de a se bucura de viata, de a avea parte din plin de satisfactii materiale si spirituale pe care aceasta i le poate oferi. Acest prejudiciu a fost calificat drept prejudiciu hedonist-“hedone“=”placere” in greaca veche.
Postat 12 Noiembrie 2011, 13:02 de Daunele morale au fo
oameni sau animale
oameni fara suflet(animale) . Acum e bine? 3 vieti distruse. imi este mila de victima, au dat in el pana s-au plictisit. vai si amar. 200.000 EURO ESTE PUTIN. DAR SA FACA ANIMALELE PUSCARIE.
Postat 12 Noiembrie 2011, 02:07 de un amonim
cat incaseaza avocatii ? o viata distrusa din cauza unui sistem corupt
totul este un caritas de a intretine anumite paturi sociale, cat va incasa avocatii dar cei din varfff:)))))) suntem manipulati sociali si totul in numele banului. In loc ca vinovatul sa asigure lunar si in puscarie banii de tratamente si sa si ispasesca pedeapsa , sisitemul vrea banii nu viata este importanta ci productivitatea financiara, este grav ce traim , suntem negociati ca sclavi nu ca cetateni cu drepturi.
Postat 11 Noiembrie 2011, 09:54 de banii in vant arunca
da e trist dar BIROCRATICCC
numai natura individuala ne ofera succesul de a supravietui este normal ca cand "ucizi" ataci pe cineva sa astepti si loviturile care le ai provocat, poti sa fi un om marunt si sa ucizi oamenii mari, totul tine de natura individuala nu de socieatate, fara instinctul de aparare suntem mortii in viata.Societatate nu are dreptul sa ti ia viata in urama unei hotarari , banii nu compenseaza viata si nu o vor ajuta decat ca arma de razbunare, aici gresesc justitiari te ajuta sa ucizi , iti da resurse sa ucizi, chiar te provoaca la razbunare.
Postat 11 Noiembrie 2011, 09:44 de un roman
asta e un pamapalau si jumatate
cu banii primiti sa i lichideze curat :))))) vor disparea ca elodiuta :))) bravoo nu te lasa , viata nu are nici o valoare daca altii ti o iau si legal:)) tot inainte mama lor de javre imputite , astia nu sunt oamenii trebui eliminati incet incet.
Postat 11 Noiembrie 2011, 09:36 de ionela
2 jegosi
daca nici de data asta acesti 2 jegosi numiti (sportivi) nu intra sa infunde puscaria jur ca nu mai inteleg ce inseamna cuvantul lege prin faptul ca scapa ar pudea indemna si pe altii sa macelareasca oameni nevinovati in plina strada ps pt familia victimei: daca e cazul mergeti si pana la haga sa va faceti dreptate. nu exista sa vina 2 boschetari care la ai in oras mananca paine uscata de o saptamana si cred ca e bruscheta si sa vina la noi sa omoare oameni
Postat 11 Noiembrie 2011, 01:07 de bobi
CRIMINALILOR
La puscarie cu voi animalelor . Mai devreme sau mai tarziu acolo ajungeti amandoi . Fac pariu ca veti deveni amandoi niste fetite foarte ascultatoare si veti avea grija de seful de camera . Tot judoul vostru e egal cu zero acolo . Sa va luati niste sapun la voi ...
Postat 10 Noiembrie 2011, 23:48 de SEFU DE CAMERA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON