URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2016, 17:00

Viceprimarul Mălan şi-a cerut scuze orădenilor: "Vor mai fi cu siguranţă avarii în sistemul de termoficare”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viceprimarul Mircea Mălan şi-a cerut miercuri scuze de la orădeni pentru frigul răbdat săptămâna trecută din cauza prelungirii lucrărilor de reabilitare a magistralelor de termoficare până după începerea sezonului de încălzire. În cadrul unei conferinţe de presă la care au participat şi directorul Termoficare, Stănel Necula, edilul a afirmat că singura soluţie rămasă oraşului este continuarea investiţiilor în reţele.

"Ne cerem scuze tuturor orădenilor pentru disconfortul pe care lucrările executate în ultimii ani l-au generat. Suntem însă convinşi că nu există altă variantă. Nu avem altă opţiune decât a continua cât mai hotărât posibil investiţiile în reabilitarea sistemului centralizat de termoficare", a spus Mălan.

Edilul a afirmat că starea deplorabilă a reţelelor de termoficare a făcut imposibilă alegerea altei variante de încălzire, pe gaz sau curent electric. "Dacă în urmă cu 20 de ani, când sistemul funcţiona, se puteau lua în calcul şi alte variante, acum nu poţi gândi o astfel de soluţie. Procesul de tranziţie (n.r. de la sistemul de termoficare în regim centralizat la încălzirea pe gaz) durează 10-20 de ani, iar sistemul centralizat nu mai rezistă atât. E foarte simplu!", a explicat Mălan.

Spărturile înseamnă pierderi

Potrivit viceprimarului, municipalitatea a reabilitat deja, prin intermediul unui proiect european, 17,5 kilometri de reţea magistrală, a înlocuit 8 kilometri de reţea pe banii oraşului şi a reabilitat încă 5,7 kilometri de conducte dintr-un total de 20,28 kilometri de conducte magistrale care urmează să fie înlocuite până la sfârşitul anului viitor.

"Noi am mers hotărâţi înainte pentru că fiecare ceas în care funcţionam cu conductele în stare de degradare însemna pierderi din banii orădenilor", a spus edilul. Conform estimărilor viceprimarului, înainte de reabilitarea reţelelor sistemul orădean de termoficare pierdea 250 metri cubi de apă caldă pe oră, ceea ce înseamnă o pagubă de cel puţin 3 milioane euro pe an.

Prin comparaţie, pierderile unui sistem de termoficare de dimensiuni similare din Germania sunt undeva la 5-10 metri cubi pe zi! "Dacă nu rezolvăm problema pierderilor, Termoficare ar putea avea soarta Electrocentrale, care este în insolvenţă", a avertizat viceprimarul.

22 de avarii într-o singură zi

Lucrările de reabilitare a conductelor magistrale au redus riscul apariţiilor avariilor, cu neajunsul de a lăsa apartamentele orădenilor în frig, dar nu l-a eliminat. "Vor mai fi cu siguranţă avarii în sistemul de termoficare pe tronsoanele încă nereabilitate şi pe reţelele secundare", a avertizat viceprimarul.

Mălan a precizat însă că aceste spărturi nu vor afecta cartiere întregi, aşa cum se întâmpla până acum, ci izolat, consumatori alimentaţi dintr-un punct termic. "O avarie apărută pe o reţea magistrală afectează jumătate din populaţia oraşului: până se goleşte conducta, până se intervine, până se umple la loc, durează. O avarie apărută pe secundar afectează mult mai puţini consumatori", a declarat viceprimarul.

Conform evidenţelor Termoficare, în perioada 7-14 octombrie pe reţelele secundare s-au înregistrat nu mai puţin de 104 avarii, dar acestea au afectat mult mai puţini orădeni decât prelungirea până pe 15 octombrie a lucrărilor de termoficare.

De altfel, miercuri, pe reţelele de termoficare se înregistrau 22 de avarii. "Sunt situaţii punctuale în care până la remedierea defecţiunilor s-a oprit un fir care porneşte din punctul termic", a spus Stănel Necula, directorul Termoficare.

Necula a dezminţit zvonurile potrivit cărora întreruperile în furnizarea serviciului de încălzire şi apă caldă să fie cauzate de incapacitatea noii centrale pe gaz de a furniza agent termic. "Nu avem probleme legate de capacitatea centralei de a furniza agent termic. Avem dublul energiei necesare oraşului", a spus Necula.

"Lucrările se apropie de sfârşit"

Directorul Termoficare a mai spus că în prezent sunt în funcţiune toate cele 149 de puncte termice din municipiu, dar că în zilele următoare vor mai exista şi alte întreruperi în furnizare serviciilor. În prezent, constructorii mai au intervenţii la reţele pe străzile Mihai Viteazul, Mihai Eminescu şi William Shakespeare.

"Pe strada Mihai Viteazul lucrările se apropie de sfârşit şi, cel mai probabil, începând de mâine vom avea o întrerupere în alimentarea cu agent termic de 2 zile şi o noapte între ele. Întreruperea pentru interconectarea reţelelor va afecta două puncte termice care alimentează câteva străzi", a declarat Necula.

Punerea în funcţiune a noilor reţele nu înseamnă automat creşterea presiunii cu care este trimis agentul termic în reţea. Deşi noile reţele funcţionează în parametri la o presiune de 6 bari, Termoficare trimite pe conducte apa fierbite la o presiune de doar 4,5 bari pentru a evita apariţia spărturilor pe ţevile încă nereabilitate.

Pentru a rezolva această problemă, Termoficare a organizat licitaţie pentru achiziţionarea unei staţii de pompare care să deservească exclusiv Magistrala 3, reabilitată intregral, care alimentează cartierul Rogerius de la intrarea în oraş până în zona centrală.

Încă 15 kilometri de reţea primară

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, pentru anul 2017 Termoficare mai are de reabilitat 15 kilometri de reţea primară din cei 20,28 kilometri contractaţi cu asocierea firmelor Energomontaj, Elsaco Electronic, Isoplus şi ISPE, care anul acesta au şi lucrat pe banii lor.

Lucrările vizează modernizarea reţelelor primar din următoarele zone: strada Oneştilor, Tudor Vladimirescu, Bulevardul Decebal, de la strada Simion Bărnuţiu până la Calea Aradului, străzile Petre Ispirescu - Henri Coandă, Simion Bărniuţiu - Roşiorilor, Sucevei – Horea –Sextil Puşcariu – Beiuşului - Aleea Salca, Leonardo da Vinci, Liszt Ferenc, Cicero – Arieşului - Beiuşului, Parcul Traian, Dunărea – Republicii - General Magheru – Delavrancea - Parcului, Parcul I.C. Brătianu, Mareşal Averescu - Barierei, Depozitului - Căii Ferate - Ogorului.

Lucrările sunt prevăzute a se executa cu asigurarea provizoratului, astfel încât să fie evitată sistarea serviciilor de alimentare cu apă caldă şi termoficare pentru perioade mai mari de 2 zile. Pentru perioada 2018-2019 mai sunt prevăzute lucrări de reabilitare a încă 11 kilometri de reţea de termoficare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
:))))
Toti "specialistii" isi varsa elucubratiile pe aici, ca in viata reala nu ii baga nimeni in seama :)))))
Postat 20 Octombrie 2016, 19:40 de hateretards
Mamaaaaa!
cati specialisti in termoficare, pe forum. Ii banuiesc, insa, ca n-au nici cea mai mica idee cum functioneaza un grup energetic. Da' mai conteaza asta, cand rumanul are de zis ceva?
Postat 20 Octombrie 2016, 10:36 de User anonimizat
@TDS
Tu poet necunoscut...
Postat 20 Octombrie 2016, 10:33 de User anonimizat
@eutanasiu
Probabil ca a vrut sa spuna ca "joaca" la dublu cat sunt 10 grade afara. Altfel nu este logic sa achizitionezi o centrala care produce cu 50% mai mult decat este necesar. Se pune problema reducerii pierderilor pe viitor. Eu cred ca ei aici au tintit. Centrala o luam un pic mai mica decat necesarul actual, reducem treptat pierderile si in cativa ani va fi ok. Pana atunci as vrea sa "jucam" macar la simplu si cand sunt -10 grade. Problema e sa nu jucam la "trei sferturi" la -15 grade, ca Bunul Dumnezeu nu a fost consultat nici la achizitia centralei..
Postat 20 Octombrie 2016, 07:01 de Kid
MAJESTATEA SA STANEL DE BRAILA
La noi la Braila / La tanti Elvira / Usor se castiga...lira/ Dar si la Oradea / Cu peneleul / Usor se castiga leul / Termoficarea e bleaga / Stanele draga / Dar leafa e tot intreaga / In Blume cu tact / BIG de IMPACT / Cu forta el te-a mutat!
Postat 19 Octombrie 2016, 21:10 de TDS
BLUME de mare...impact!
Stanele, e misto in cartierul " Lotus " ( nu se mai numeste asa ) din Facliei? Ca asa zicea BIG ca de-aia i-a iertat pe aia ca sa dea case la..." personalitati " ! PS: pentru ca am scris din memorie am gresit in comentariul anterior un vers ! Corect: " Ca ochii mei sunt cand senini, cand verzi..." . Adrian Paunescu nu merita asa ceva dar am comis-o. Insa m-am corectat eu insumi !
Postat 19 Octombrie 2016, 21:04 de TDS
IERTARILE?
" Tu sa ma ierti de tot ce mi se-ntampla / Ca ochii mei sunt cand straini, cand goi / Ca port noroi sau port ninsori pe tample / Ai sa ma ierti, altfel ai sa ma pierzi...."
Postat 19 Octombrie 2016, 20:51 de TDS
Hahahaha
Ce-mi place....
Postat 19 Octombrie 2016, 19:43 de Tinas
"Nu avem probleme legate de capacitatea centralei de a furniza agent termic. Avem dublul energiei necesare oraşului"
Nea necula, ne explici cum aţi supradimensionat (cu Kojak împreună)noua centrală? Dacă e aşa, înseamnă că au fost cheltuiţi de două ori mai mulţi bani decât trebuia. (Nici la lungimea reţelelor nu iţi iese la calcul.) Car e diferenţa între reţelele înlocuite şi cele reabilitate?
Postat 19 Octombrie 2016, 18:53 de eutanasiu
Scuze?! DOAR scuze?!
Dupa ani si ani de minciuni, de esecuri, de... vii si-ti ceri scuze de la noi?! Intai si intai ca nu aveai ce cauta la cersit scuze. In locul tau trebuia sa fie primarul, oradenii, multi, putini, pe el l-au votat sa conduca treburile urbei si sa-i reprezinte. Dom' primar, a-ti trimite subordonatii sa te/se scuze in fata celor care te-au ales arata cat respect ai fata de ei. Poate-si vor aminti (si) de asta in 11 decembrie!
Postat 19 Octombrie 2016, 18:50 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON