URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2015, 15:34

Vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, şi patronul firmei Selina, Beniamin Rus, reţinuţi de DNA!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss (foto stânga), a fost reţinut, marţi, de procurorii DNA Oradea, într-un dosar în care era cercetat pentru favorizarea unor firme în cadrul unor proceduri de achiziţii publice.

Tot marţi, procurorii DNA Oradea au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore şi pe numele omului de afaceri Beniamin Rus (foto dreapta), bănuit că i-ar fi plătit lui Kiss şpăgi de peste 600.000 euro pentru a obţine contracte de deszăpezire, de reabilitări de drumuri, dar şi terenurile fostelor unităţi militare din Calea Armatei Române şi Calea Aradului, unde compania omului de afaceri a ridicat cartierul de blocuri Luceafărul.

Informaţiile privind reţinerea celor doi au fost confirmate de purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, care a declarat BIHOREANULUI că acuzaţiile în cazul lui Kiss sunt luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani, în timp ce pentru Rus acuzaţia este de spălare de bani.

Potrivit unor surse din anchetă, atât vicepreşedintele CJ Bihor cât şi omul de afaceri Beniamin Rus au fost reţinuţi la sediul DNA Oradea, unde au fost citaţi marţi la audieri, la finalul anchetei, înainte de a întocmi rechizitoriul şi a-i trimite în judecată.

În acelaşi dosar, procurorii DNA Oradea au dispus începerea urmăririi penale şi faţă de doi afacerişti unguri: Miklóssy Ferenc, administratorul firmei Keviép, preşedintele Camerei de Comerţ din Debreţin, şi fiul său, Miklóssy Ferenc László, administrator al East Bau Construct SRL Oradea, ambii acuzaţi de spălare de bani.

Magnatul Alexandru Mudura, fondatorul complexului comercial Lotus, anchetat şi el în dosar pentru spălare de bani, a decedat între timp.

Citiţi despre cum a încasat "sforarul-şef" al judeţului  şpăgi de sute de mii de euro pentru a împărţi contracte publice în articolul "Şpăgile lui Kiss: De ce l-a luat DNA în vizor pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean"

Citiţi şi:

Teoria conspiraţiei la UDMR: Reţinerea lui Kiss ar avea legătură cu faptul că a semnat pentru amplasarea statuii Sf. Ladislau în Centru!

DNA acuză: Alexandru Kiss, şpăgi de peste 4 milioane euro, inclusiv pe seama CET-ului orădean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
+ la Sacuieni unde hUDMR-ul e in floare !
Lucrarile de la primaria Sacuieni din 2009-2011 cu procedura de achizitie inafara legii unde a ramas in final cu oferta financiara o singura firma care a castigat in ciuda tuturor lucrarilor asumate in perioada respectiva (cu 40-45 % din valoarea estimata) , castigate zic cu peste 100%. Sunt multe zeci de milioane de euroi acolo manarite impreuna cu hUDMR-ul local si "ministerial". Aceste 1-4 milioane de euroi sunt o nimica pe langa sumele ce s-au tranzactionat acolo, la lucrarile de canalizare si alimentare cu apa a intregii comule(+ satele aferente)
Postat 03 Iunie 2015, 09:18 de scortosul
CATRE AI MAI MARI !!!! : Morala
DACA CEI FLAMANZI NU ERAU PUSI PE LOCURILE DE UNDE S-AU INGRASAT NU PUTEA EXISTA NICI CEI CARE DADEAU SPAGILE!!!!
Postat 03 Iunie 2015, 09:16 de gheorghedanga
MICROSOFT
"Persoane implicate in derularea acestui act aditional sunt Călin Popescu Tăriceanu, Dorin Marian consilier, Radu Stroe, Ioan Bolojan, Attila Zoltan Cseke, Nicolae Teodorescu, Karoly Borbely, Victor Florea, Mirela Tudose, Rosita Teodorescu, Sebastian Vladescu, Eugen Ovidiu Teodorovici, Silviu Hotăran, Florin Pletea etc". Şi urmeaza o poveste frumoasă cu Unicredit". Citatul este dintr-o declaratie a unui martor din Dosarul Microsoft! Acest martor sustine ca MITA s-a dus si la cei enumerati! In text apare si o eroare! Secretarul general al Guvernului din acel moment avea un alt prenume(nu Ioan). Ghiciti prenumele. PS Oare Beni o sa dea pe goarna si pe altii?
Postat 03 Iunie 2015, 00:39 de TDS
Statistici
Romania, pe primul loc la anchetele privind fraudele europene Romania se afla pe primul loc la anchetele privind fraudele cu fonduri europene, potrivit celui mai recent raport OLAF dat marti publicitatii. Oficiul European de lupta anti-frauda a deschis 36 de dosare cu suspiciuni de frauda cu bani europeni din fondurile pe agricultura, cele structurale si cele cuprinse in noile instrumente financiare. La mare distanta se afla Ungaria si Bulgaria cu 13 respectiv 11 investigatii deschise de oficiul European. Din Romania OLAF a primit anul trecut 79 de reclamatii privind posibile fraude dintre care 6 sunt venite de la autoritatile nationale, iar restul de 73 din sursa privata, doar in jumatate dintre cazuri fiind inceputa ancheta. De la momentul integrarii europene, OLAF a trimis Bucurestiului 89 de recomandari de incepere a umaririi penale dintre care 16 s-au incheiat cu trimitere in judecata si condamnare, iar 37 au fost clarificate de DNA cu neinceperea urmaririi penale. Un numar de 11 se afla in atentia procurorilor, in timp ce 25 sunt inca sub ancheta la Bruxelles. In 2014, OLAF a primit cele mai multe reclamatii privind posibile fraude in cheltuirea fondurilor europene, un numar de 1417, dintre care 397 de investigatii s-au incheiat cu recomandarea trimisa autoritatilor competente din statele membre sau terte pentru inceperea urmaririi penale, fiind vorba de cea mai mare suma pe care Oficiul European a propus-o vreodata spre recuperare - 901 milioane de euro cheltuite ilegal in ultimii 5 a OLAF: Romania pe primul loc la anchetele privind fraudele europene - 36, urmata de Ungaria cu 13 si Bulgaria cu 11
Postat 03 Iunie 2015, 00:14 de platona
Raoata morii se-nvarteste,tac,tac,tac....
..OLAF este in Romania !Fonduri europene accesate fraudulos ! Se pregatesc Pasztor Sandor si Ilie Bolojan... ..ABA Crisuri,APM Oradea... Proioectul de INTUBARE a paraului Paris o necesitate ? "Romania este tara cu cele mai multe proiecte frauduloase din Europa".Pentru cine ?Pentru noi cetatenii?Vine furtuna, pazea...
Postat 02 Iunie 2015, 23:58 de platona
Domnule DNA,
vă rog frumos să îl lăsaţi pe RUS BENIAMIN sa doarmă in cabina basculantei RABA, dacă nu se poate, atunci, măcar în bena basculantei!! iar pe domnul KISS sa îl ridicati cu un stivuitor să il urcaţi în GIPUL personal din holul Consiliului Judetean (are 150 kg plus/minus 28%) să doarmă şi el acolo,nu în arestul poliţiei!!!
Postat 02 Iunie 2015, 22:05 de ADINA
RUSULE, LA MULŢI ANI! ÎN ORICE SENS.
Asemuind Palatul de Justiţie din Oradea cu Mănăstirea Curtea de Argeş şi pe Rus cu Meşterul, chiar dacă Selina a obţinut prin fraudă contractul de reabilitare, este previzibilă asemănarea verdictului judecătorilor în cazul lui Beni cu cel al lui Negru Vodă. Deosebirea este că An(ik)a e vie dar încarcerată, situaţie în care, planurile mănăstirii ctitorite de Rus nu mai sunt secrete. Roman (călin) – mândru ciobănaş „tremura lucrând, lucra tremurând, zi lungă de vară, ziua până-n seară, aducând bucate la soţ ori la frate. Deci dacă vroiţi ca să isprăviţi Sfânta monastire pentru pomenire, noi să ne-apucăm cu toţi să giurăm şi să ne legăm taina s-o păstrăm”. Asta în timp ce, Fetean - acest greucean al „domnului” pregătea cheful (pe banii angajaţilor) pentru aniversarea patronului. Cred cu tărie că aceste două calfe sunt personajele care ar trebui ţinute în Maybach cu încălzirea în scaune la maxim până le fierb ouăle, pentru a afla: cum au măsluit oferta la spitalul oncologic, cum au suplimentat apoi ilegal contractul cu 49,9% cu concursul interlopului Carp, cum au pus semnătura şoferului pe actele de eligibilitate ale asociatului la Palatul de Justiţie, cum au ars un container cu documente înainte de descinderea procurorilor, cum au cumpărat comisia de licitaţie a Companiei de Apă pentru contractul de 10.000.000 euro, cum au modificat caietele de sarcini la licitaţiile primăriei impunând condiţiile lor şi, în principiu, CUM AU?
Postat 02 Iunie 2015, 21:09 de eutanasiu
Nea ilie, bucura-te, va fi iar bine!
Numai in locul lui nea ilie sa nu fii acum! Daca procurorii dna au primit liber, in doua-trei saptamani ajunge femeia de serviciu sef in primarie si portarul la judet! Repet, DACA! PAi cand vor incepe hotii sa se ,,autodenunte", ce mai freamat, ce mai vuiet...Atunci vezi vedea ,,binele" pe care ni l-a facut bolovan si gasca lui de hoti, dar mai ales la ce pret! Oricum, ne-a bagat la platit datorii pt. urmatorii 50 de ani.
Postat 02 Iunie 2015, 18:22 de pinonel
radiosant
Circula o vorba prin targ cum ca daca vrei o mica reducere de pret la apartamentele de lux din Luceafarul (initial si in acte sunt sociale) trebuie sa mergi pe linie de partid la nea Bolo.. Dar asta nu mai e o noutate..
Postat 02 Iunie 2015, 18:21 de User anonimizat
ajuta-le Doamne celor de la DNA !
In sfarsit ! Sper sa reuseasca sa-i si bage la zdup, acolo unde le e locul de mult ! Si Kiss si Beni Rus merita cu prisosinta cate 10 ani fiecare ! Minim ! O singura dorinta as mai avea, draga DNA: pe Balbajan si gasca lui cand ii ridici ? Daca se-ntampla si asta, inseamna ca orasul poate fi declarat cat de cat pe calea cea buna ! Doamne-ajuta !
Postat 02 Iunie 2015, 18:18 de AgentulTermic
!!!
WOOOOOOOOWWWW CE VREME MARE VINEEEEEE!!!!Bolovanu-i transpirat si nu de la caldura!!!!
Postat 02 Iunie 2015, 17:50 de Tinas
PENTRU A 31-A ZI DE AREST PREVENTIV
Tot spălare de bani, între aceeaşi Beni Rus şi Miklossy Ferenc, a fost şi execuţia reţelei de canalizare pe strada O. Densuşianu din contractul ISPA al Companiei de Apă Oradea. Selina a executat lucrarea şi Keviep a luat banii. Rus a executat lucrarea la solicitarea expresă a lui Bolojan, Compania de Apă a plătit banii firmei Keviep tot la insistenţele lui Bolojan. La schimb, Selina a primit alte contracte supraevaluate. (un control simultan la Compania de Apă, Keviep şi Selina ar lămuri organele abilitate). Licitaţia pentru contractul ISPA a fost câştigată de Keviep cu oferta făcută de East Bau Construct SRL Oradea unde a fost angajat Balogh Soos Csaba, actualmente patronul firmei RONO AQUA, „plecat” la momentul potrivit de la Compania de Apă cu toate datele despre finanţare. Pe cale de consecinţă ar trebui să fie întrebaţi şi Ciursaş, Tomulescu şi Balogh, dar şi Gavra împreună cu Kuntz. Cei dintâi au favorizat Keviep la licitaţie iar cei din urmă i-au scutit de penalităţi în valoare de 700.000 de euro prin semnarea actului adiţional de prelungire a termenului fără ca Gavra să deţină funcţia de director la data prelungirii contractului. Somn uşor şi Marianei Tiutin.
Postat 02 Iunie 2015, 17:32 de eutanasiu
Re: grigore
E un "triunghi" de fapt ... Ghilea&Popuş&Bolojan !!! Cam 25 milioane euro vehiculaţi la un loc, în ultimii 7 ani, dacă e să cităm doar după raportul CC al PM transmis la DNA !!!
Postat 02 Iunie 2015, 17:15 de WinDos
A început "potopul" la Bihor !!!
"Guru" de la UDMR o să tragă pe mulţi după el, pentru că ştie tot ce s-a mişcat în judeţ de 25 de ani încoace ... iar odată cu Beni se va scurge "otrava" tuturor organizaţiilor de partid, începând cu socialiştii, apoi cu etnicii şi democraţii şi finalizând cu liberalii ultimelor două mandate ... "parandărătul" va fi atât de mare încât, atunci când se va cuantifica, "pupincuriştii de serviciu" ai tuturor liderilor politici locali, mai vechi sau mai noi, o să "tacă" cu uimire şi umilinţă o bună perioadă de timp de acum încolo !!!
Postat 02 Iunie 2015, 17:12 de WinDos
@grigore
Din pacate pt voi nu prea cred ca aveti voi bucuraia de a-l vedea arestat pe Bolojan. Eu unul nu am auzit nimic ilegal in actiunile acestuia. Poate incorect fata de unii, poate neprinicipal fata de altii dar nu cred ca la mijloc au fost bani sau interese. E clar ca incapatanarea lui deranjeaza si unii vad in asta interese ascunse. Eu unul cred sincer ca nu o sa vedeti la Bolojan luare de mita sau spalare de bani. Sigur ca i se pot imputa multe in derularea investitiilor (vezi lipsa avizelor de mediu si alte asemenea) dar nu cred ca au fost interese banesti la mijloc. Deci ne cred ca o sa-l vedeti pe Bolojan ridicat de DNA; ca exista suspiciuni si poate vor exista si anchete, asta e posibil dar inca o data eu nu cred ca va putea fi acuzat de ceva.
Postat 02 Iunie 2015, 16:56 de andy
Felicitari..
..DNA!Asteptam si Ghilea @Bolovan...sa nu se plictiseasca acesti 2 domni....
Postat 02 Iunie 2015, 16:20 de grigore
Justitia sa isi faca treaba
Justitia sa isi faca treaba pana la capat si cine incalca legea sa suporte consecintele. Pacat ca muuulte legi sunt prea blande!
Postat 02 Iunie 2015, 16:17 de OradeaCivitas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON