URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2012, 18:03

Protest în Consiliul Local. Vicarul Radu Rus: "Cineva are un interes să nu existe o şcoală ortodoxă în Oradea!" (FOTO)

Ortodocşii se consideră nedreptăţiţi de proiectul privind reţeaua unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat adoptat luni de Consiliul Local. Peste 30 de profesori şi părinţi ai elevilor care studiază la Liceul Ortodox "Roman Ciorogariu" au protestat în plenul şedinţei împotriva fuzionării cu Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida" şi mutării unităţii de învăţământ în clădirea din strada Republicii care a fost retrocedată în anul 2007 Episcopiei Ortodoxe.

Reprezentanţii liceului s-au arătat cel mai revoltaţi de faptul că, prin strămutarea din imobilul situat în strada Aluminei, unde funcţionează din anul 2010 când a unitatea a fuzionat cu şcoala Andrei Mureşanu, instituţia de învăţământ va pierde clasele I - VIII, care vor funcţiona în continuare în imobil ca secţie a Colegiului Naţional Mihai Eminescu. "Este un atentat! Cineva are un interes să nu existe o şcoală ortodoxă în Oradea", a acuzat revoltat Radu Rus, vicar administrativ al Episcopiei Ortodoxe şi director adjunct al liceului.

Atac la Primărie şi Inspectoratul Şcolar

Rus a acuzat, fără să nominalizeze, administraţia locală şi Inspectoratul Şcolar Bihor că au sabotat sistematic activitatea liceului. "Licelul ortodox a fost înfiinţat în 2007. Am cerut atunci spaţiu la Liceul Dimitrie Leonida (n.r. care funcţionează într-un spaţiu retrocedat Episcopiei Ortodoxe) şi nu ni s-au dat nici măcar două clase, de la Liceul Pedagogic, unde am funcţionat o perioadă scurtă, ne-au scos, şi apoi ne-au trimis pe strada Aluminei unde am fuzionat cu şcoala Andrei Mureşan. Nu înţeleg dece această unitate şcolară se sparge acum!", a spus Radu Rus.

Vicarul a subliniat că reprezentanţii liceului doresc ca unitatea să îşi păstreze clasele de gimnaziu. "Dacă ne mutăm cu clasele la Liceul Leonida, nu înţeleg de ce clasele care rămân devin structură a Colegiului Economic şi nu pot fi în continuare ale liceului nostru. Ne exprimăm dorinţa să păstrăm "primarul" şi "gimnazialul" şi să primim şi grădiniţa 10", a spus Rus.

"Iniţiativă discriminatorie şi abuzivă"

Cererea reprezentanţilor liceului este motivată de faptul că prin majorarea numărului de elevi instituţia îşi poate asigura majorarea fondului de salarii, iar prin încorporarea claselor de grădiniţă, gimnaziu şi liceu unitatea îşi poate asigura continuitatea.

Poziţia vicarului Radu Rus a fost susţinută prin luări de cuvânt inclusiv de directorul liceului Gheorghe Lazăr Erdeli şi reprezentantul Consiliului Părinţilor, Carmen Butaru. "Noi, părinţii, considerăm această iniţiativă discriminatorie şi abuzivă cu atât mai mult cu cât alte unităţi de învăţământ confesionale ale minorităţilor au fost sprijinite să se dezvolte", a afirmat Butaru.

Au depăşit bugetul de salarii

Acuzele reprezentanţilor liceului ortodox l-au iritat vizibil pe primarul Ilie Bolojan, cel care a conceput în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Bihor, reţeaua unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul 2012 - 2013. Edilul a arătat că liceul a încheiat anul 2011 cu o depăşire a bugetului de salarii de peste 27%. "E cel mai mare deficit înregistrat de un liceu orădean, iar asta în vreme ce toate celelalte licee confesionale au înregistrat un excedent", a spus Bolojan.

Primarul a mai afirmat că clasele de gimnaziu vor rămâne în imobilul de pe strada Aluminei pentru a nu sili copiii să naveteze de la fosta şcoală de cartier Andrei Mureşan în centrul oraşului şi au fost alocate colegiului "Mihai Eminescu" datorită prestigiului acestuia. În condiţiile în care Licelul "Roman Ciorogariu" a rămas fără clase de gimnaziu Primăria a găsit absurd să îi mai arondenze o grădiniţă pentru că ajunşi la vârsta şcolară micuţii nu vor avea unde urma clasa întâi.

Poziţia primarului a fost susţinută şi de consilierul local Dorel Luca, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. Afectat în mod evident de acuzaţiile ortodocşilor, Luca s-a arătat surprins de protestele profesorilor. "Cei de la clasele I - VIII, care rămân împreună cu copiii în clădirea din strada Aluminei, vor fi preluaţi de Colegiul Mihai Eminescu fapt care le va creşte prestigiul. Desigur, că şi calitatea prestaţiei lor va trebui să crească la nivelul standardelor acestui colegiu", a spus Luca pe un ton ironic.

Au fost 66...

Hotărârea privind reţeaua de învăţământ preuniversitar orădean a fost adoptată de Consiliul Local cu majoritate de voturi, democrat-liberalul Nicuşor Lepădatu fiind singurul ales care s-a abţinut de la vot.

Conform hotărârii luate, începând din toamna acestui an, se va face comasarea prin absobţie a zeci de grădiniţe, preluarea Şcolii "Octavian Goga" şi a Grădiniţei 42 de către Colegiul Tehnic "Transilvania" şi fuzionarea Liceului Ortodox "Roman Ciorogariu" cu Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida".

Dacă în prezent în Oradea funcţionează 66 de unităţi din care 28 grădiniţe, 12 şcoli şi 26 de licee, după fuzionare numărul acestora va coborî la 45 de unităţi din care 9 grădiniţe, 11 şcoli şi 25 de licee.

Măsura are ca scop majorarea veniturilor la bugetul de salarii având în vedere că noua lege a învăţământului finanţează mai consistent unităţile cu număr mare de elevi şi face în posibilă în paralel reducerea cheltuielilor de personal având în vedere desfiinţarea unor posturi de director, de contabil şi personal administrativ auxiliar.

Citeşte pe aceeaşi temă şi Comasa(cra)rea: Zeci de şcoli şi grădiniţe din Oradea sunt unite, pentru eficientizare

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
BOLOJAN ORTODOXUL
Asta e soarta romanilor ortodocsi! RUSINE BOLOJAN si compania neoprotestanta! Baptistii pot avea liceu confesional! greco-catolicii la fel! Numai romanii ortodocsi NU! Asta meritam! In vremea lui Petru Filip Primaria era dirijata de Virgil Bercea in chestiunule confesionale, iar acum de neoprotestantii lui TARLE! Bolojan n-are nimic cu CREDINTA! Va ramanea un daramator al Ortodoxiei din Buhor, desi Episcopia Ortodoxa l-a avut o vreme membru de elita! RUSINE ROMANILOR CARE ISI TRADEAZA CREDINTA SI NEAMUL! Vom ajunge slugi la unguri , catolici si evangelisti! Treziti-va romani pana nu e prea tarziu!
Postat 19 Ianuarie 2012, 11:24 de alex
LOL
SA NU-L IRITATI PE BOLOVAN ! SE ROSESTE TOT, DIN TALPI PANA-N CRESTEUL PLESUV.
Postat 10 Ianuarie 2012, 18:12 de boala-n udemeristi
@Matei si @Luca
Dragi cacaciosi, aveti sange in putzu.lica si dati-va numele real, sau macar aveti bunul simt (desi mai indoiesc ca aveti habar ce inseamna acest lucru) si folositi alte nume, poate ceva de genul : Idiotul si Stupidul. Sau Lingaul si Handi. Mai sunt atatea care vi se potrivesc, dragi postaci care scrieti orice idiotenie si semnati cu alte nume, ca oricum ale voastre sunr egale cu ZERO !!! Stingeti lumina si marsh inapoi in cavou cu voi !
Postat 10 Ianuarie 2012, 14:42 de Mircea Matei
vai si amar sa fii roman in ROMANIA
daca era un liceu de alta confesiune avea sprijinul tuturor,in oradea mai nou se vede o marginalizare a romanilor si nu inteleg cu ce i-a cumparat UDMR-ul pe toti ca pe pocaiti deja stim cum gindesc si ce le poate capul adica nu au nationalitate ci numai interese,in schimb udemeristii au penetrat toate structurile statului in bihor si toti le fac pe plac indiferent ce abuzuri fac cind ajung in functii de conducere,SINTEM CONSIDERATI GUNOAIE IN PROPIA TARA
Postat 10 Ianuarie 2012, 11:45 de luky
eficientizare?
Calcule: Liceul Ortodox are 462 (primar si gimnaziu) + 84 (liceu) = 546 elevi. Il dezmembreaza si clasele de liceu absorb liceenii de la Leonida. Viitorul Liceu Ortodox va avea, din toamna, 84 + 470 (cel mult!) = 554 elevi. Halal eficientizare a cheltuielilor, domnilor Bolojan si Luca!!! Banuim aici alte calcule: Luca director la Eminescu (imbogatit cu prescolari si elevi), Eminescu evacuat din sediul actual si mutat in cladirile Scolii A. Muresanu. Bolojan a facut jocurile inspectorului general. El nu stie cu ce se mananca invatamantul si poate fi dus de nas usor - vezi ineptiile din declaratia de presa: 4 clase cu 20 elevi versus 3 clase cu 30 elevi, fara a tine cont de faptul ca vorbim de profile si specializari diferite. Castigator: Luca. Parca se leagă, nu-i asa?
Postat 10 Ianuarie 2012, 11:41 de prof in completare
ce interese!
ce apărători ai...ortodoxiei când e vorba de posturi,salarii,funcții!portavocea Rus este vicar,preot la biserica lui Sabău și-i frică să nu piardă postul de director adjunct!!!auzi domnule :atentat???baltă fie....
Postat 10 Ianuarie 2012, 11:33 de craciun cristian
de fapt trebuie intarit Eminescu
Cred ca nimeni nu are nimic cu cel mai tanar liceu din oras. De fapt cred ca trebuie intarit Eminescu cu cat mai mult elevi pentru a fi numai bine pregatit pentru viitorul director care acum e inspector-sef. Isi aranjeaza si omul ploile, in caz ca nu mai ajunge partidul sau la putere.
Postat 10 Ianuarie 2012, 08:46 de Daniel
pt. Luca
Luca, alege tu moartea, eu il aleg pe Bolojan.
Postat 10 Ianuarie 2012, 04:26 de Matei
corectura
mai jos se va citi: "la spurcat apa..."
Postat 10 Ianuarie 2012, 00:21 de TDS
liceu ortodox?
nici n-am stiut ca exista un asemenea liceu in oradea. da, bre, nea radu, nu va ajuta parintele? ca l-a spurcat apa de Boboteaza a fost bun! ia trage-l de urechi!
Postat 10 Ianuarie 2012, 00:20 de TDS
ok
bine mah, nu-l alegem dar da-mi o alterntiva
Postat 09 Ianuarie 2012, 23:16 de ok
Evidenţa
În loc de reformator a ajuns un reformat. Acesta este primarul vizionar al timpurilor viitoare. Alegeţi Bolojan, alegeţi moartea !
Postat 09 Ianuarie 2012, 19:06 de Luca
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON