URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2010, 08:27

Vezi unde te poţi trata de Anul Nou!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca în perioada Crăciunului, şi de Anul Nou, pe 1 şi 2 ianuarie 2011, asistenţa medicală în judeţ va fi asigurată de mai multe unităţi cu program de activitate permanent, care vor lucra după un program similar zilelor de sfârşit de săptămână.

Potrivit unui comunicat trimis de Direcţia pentru Sănătate Publică Bihor, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD-ul pot fi solicitate, pentru urgenţe, gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, la Numărul Unic 112. În plus, şi Ambulanţa Pelican poate fi solicitată la numărul de telefon 0259.962.

De asemenea, DSP Bihor anunţă populaţia că structurile de primiri urgenţe, respectiv camerele de gardă, compartimente şi unităţi de primiri urgenţe din cadrul spitalelor publice şi centrelor de sănătate au o activitate permanentă, în conformitate cu planificarea medicilor în cadrul turelor de gardă.

Urgenţele vor putea fi preluate şi de Spitalul Pelican, care poate fi contactat la numărul 0259-413153 şi la Centrul de Imagistică Pelican, care poate fi contactat la numărul 0259-407940.

În ceea ce priveşte asistenţa de urgenţă pentru medicină dentară, aceasta va fi asigurată de Centrul de Urgenţe Stomatologice, din Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, din clădirea Staţionar II, în faţa Magazinului Crişul. La Centrul de Urgenţe Stomatologice asistenţa este furnizată permanent şi gratuit pentru cei cu probleme dentare.

Farmacii deschise

DSP Bihor anunţă că o serie de farmaciile vor fi deschise şi în perioada sărbătorilor de iarnă. Acestea sunt: Farmacia Vitamina, Oradea, str.C.Nottara, bl.C8, parter, cu program zilnic de la orele 8.00 la orele 22.00; Farmacia Via Sana, Oradea, str.Corneliu Coposu nr.2, în zilele de 25.12.2010 şi 1.01.2011 cu program între orele 8.00 şi 16.00, iar în zilele de 26 decembrie şi 2 ianuarie, va funcţiona după programul 8.00 şi 12.00; Fontana Transilvania, Oradea, str. Transilvaniei 6, bl.U1; Farmimpex SRL, Oradea, str. Republicii nr. 26; Lavanda, Str. Corneliu Coposu nr.27/A, bl. AN7; Procardia SRL, Oradea, str. Libertăţii nr.4; Farmacia 58, Oradea, str. Republicii nr.33; Farmacia 68, Oradea, str. Progresului nr.58; Pimula, Oradea, str. Nufărului nr.45; Concordia, Oradea, Piaţa Bucureşti nr.2-4; Elixir, Oradea, str. Tudor Vladimirescu nr.4.

Medici la cabinet

DSP mai anunţă că Laboratorul de Medicină Legală va avea o activitate permanentă, conform cu planificarea turelor de gardă, medicii legişti asigurând prin rotaţie activitatea de teren şi consultaţiile pentru eliberarea de certificate, pentru toate problemele specifice. Laboratorul de Medicină Legală Oradea poate fi apelat la numărul 0259.419.740.

Serviciul de Permanenţă al D.S.P. Bihor va avea activitate în perioada menţionată mai sus zilnic între orele 8 şi 20. Pentru probleme deosebite legate de sănătatea publică, cetăţenii se vor putea adresa serviciului de permanenţă, în intervalul orar menţionat, pe strada Libertăţii nr. 34 sau la numere de telefon 0259415521 şi 0259418639.

Centrele de permanenţă ale medicilor de familie funcţionează în localităţile: Săcueni, str. Libertăţii nr. 28, telefon: 0259.352.655, Suplacu de Barcău, str.Crinului nr. 16, telefon 0259368362; Holod, nr. 238, telefon 0259311832; Pomezeu, nr.80, telefon 0745652252 şi Olcea, nr.70, telefon 0745303956.

Personalul medical din centrele medicilor de familie asigură asistenţă medicală de urgenţă celor care se deplasează la sediul centrului de permanenţă.

Atenţie de unde cumpăraţi alimentele!

Pe de altă parte, DSP recomandă bihorenilor să fie atenţi la locurile de unde achiziţionează produsele alimentare de origine animală pentru a înlătura riscul consumului alimentelor infestate ce pot produce toxiinfecţii alimentare sau trichineloză. Carnea trebuie cumpărată doar din spaţii autorizate.

Mai mult, DSP Bihor avertizează că produsele din carne de porc nu trebuie consumată în exces. De asemenea, este recomandat să se evite consumul excesiv de alimente şi alcool, care pot cauza colici biliare şi renale, boli cardiovasculare, ulcere gastro-duodenale, decompensarea în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat, afectări cerebrale acute prin consum excesiv de alcool.

Mai mult, DSP îi avertizează pe orădeni să utilizeze cu precauţie şi dispozitivele pirotehnice artizanale, artificii şi petarde. În caz contrar, există riscul de arsuri sau traumatisme oculare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON