URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2017, 17:34

Începând din iulie, salariul lui Ilie Bolojan urcă la 9.135 lei net. Vezi noile salarii din Primăria Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul e şefu’! Consiliul Local Oradea a aprobat marţi, cu 22 de voturi din partea grupurilor PNL şi PSD şi o singură abţinere din partea UDMR, noua grilă de salarizare a Primăriei şi instituţiilor subordonate, precum Administraţia Socială Comunitară Oradea, Poliţia Locală şi Clubul Sportiv Municipal.

Potrivit noii grile de salarizare, primarul Ilie Bolojan va fi începând din iulie cel mai bine plătit angajat al municipalităţii, cu un salariu net majorat cu 52%, de la 6.000 lei la 9.135 lei pe lună.

Subordonaţi cu salarii mai mari ca primarul

"Potrivit noii grile, cel mare mare salariu îl va avea primarul, iar cel mai bine plătit director din Primărie va avea salariul sub cel al viceprimarilor. Până acum practic, erau cel puţin 30-40 de colegi aveau salariu mai mult decât primarul şi viceprimarii", a declarat Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Conform noii grile, viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta vor duce acasă începând de luna viitoare salarii majorate cu 54%, la 8.120 lei, nivel maxim la care se vor raporta salariile directorilor din subordine.

Bolojan a spus că şefii direcţiilor vor fi retribuiţi în funcţie de complexitatea activităţilor desfăşurate şi responsabilităţile asumate. "Una este să fii director la Evidenţa Populaţiei şi alta la Direcţia Tehnică, unde lucrezi cu devize şi sume mari de bani", a argumentat edilul.

În acest sens, începând de luna aceasta cel mai bine plătit director din Primărie va fi Mircea Ghitea, coordonatorul Direcţiei Tehnice, care va încasa 6.496 lei pe lună. Cel mai mic salariul directorial îi va reveni şefului Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente, Mircea Oaie, care va câştiga 5.278 lei pe lună.

Şefii pierd, subalternii câştigă...

În ciuda sumelor vehiculate, salariile şefilor din Primărie nu vor fi majorate, ci, dimpotrivă, vor scădea. Conform grilei, 44 de angajaţi cu funcţii de conducere vor duce de luna aceasta acasă în medie cu circa 554 lei mai puţin.

"Majoritatea celor cu funcţii de conducere vor câştiga mai puţin, în vreme ce angajaţii cu salarii mici şi debutanţii vor câştiga cu 10-20% mai mult", a spus primarul.

Astfel, 583 de angajaţi pe funcţii de execuţie vor câştiga de luna aceasta mai mult. Procentul diferă de la o funcţie la alta, dar salariaţii angajaţi cu posturi şi pregătiri similare vor plătiţi la fel la fel, indiferent de structura în care lucrează. Cele mai mari creşteri salariale vor fi aplicate angajaţilor cu salarii mici, de 1.400 - 1.500 lei.

"În ultima perioadă am avut migraţie de personal către Consiliul Judeţean şi alte instituţii. Am constat că poziţiile de debutanţi nu mai erau atractive şi nu venea nimeni la concurs, de aceea am majorat salariile celor care nu puteau să îşi plătească întreţinerea", a spus edilul.

"Cetăţeanul nu vrea ca impozitele sale să meargă pe salarii..."

Potrivit primarului Ilie Bolojan, noua grilă de salarizare este o măsură reparatorie faţă de personalul cu salarii mici. Având în vedere că majorările salariale din ultimii ani s-au aplicat procentual debutanţii şi angajaţii fără studii superioare au primit în plus mult mai puţini bani decât şefii lor cu venituri ridicate.

În plus, edilul a mai spus că măsurile diferenţiate aplicate şefilor şi executanţilor din Primărie au fost luate pentru ca municipalitatea să se poată încadra în bugetul de salarii stabilit la 12% din veniturile proprii.

"Cetăţeanul orădean plăteşte taxe şi impozite şi nu doreşte ca acestea să meargă pe cheltuieli de funcţionare, ci pe lucrări", a argumentat primarul.

Mai mult, Bolojan a spus că bugetul local a fost aşezat astfel încât fondurile alocate investiţiilor să fie de două ori mai mari decât cele destinate salarizării personalului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Ce salarii!
Sa tot traiesti asa! Oradenii au o piata in stil nord coreean cum numai la Phenian am vazut, festivaluri de mancare si bautura , muzica populara.De cultura cine isi aminteste ? Nu primaria, niciodata .Ca nu suntem Cluj sau Sibiu.
Postat 27 Iulie 2017, 14:52 de User anonimizat
Crede cineva.....
Crede cineva ca la salariile astea babane insotite de legiferarea hotiei o sa se opreasca primasii la furt???????
Postat 26 Iulie 2017, 18:52 de scortosul
Salarii decente
Ca sa gospodaresti bine bugete importante, salariile de conducere sunt mici. Eu as acorda un comision functie de investitiile/proiectele finalizate cu succes. Va spun si sursa de finantare si problema existenta:1. Bolo, nu mai tine pe posturi oameni cu niveluri inalte de salarizare datorita faptului ca au facut o facultate la vadu crisului, dar pentru postul respectiv nu e nevoie de pregatire superioara; 2. Bihoreanule intreba cate posturi sunt ocupate cu studii superioare in primarie si deconcentrate, dar dupa ce elimini portarii, femeile de serviciu, soferii. Dupa aia intreba cati din cei cu studii inalte ocupa posturi in specializarea studiilor absolvite.
Postat 26 Iulie 2017, 15:10 de ferfeleaga
!!!!!
Să nu uităm că brutul e pe la 13.000 lei ! CAS-ul și CASS-ul tot ale lui sunt ! Poate ai nevoie de un medic, o spitalizare , deci tot tu beneficiezi ! Dacă nu te duci la Viena sau în altă parte în Europa ! Iar CAS-ul plătit îți va aduce și o pensioară bunicică ! Bașca ai bani mai mulți și de haine și nu te mai duci pe la producători de confecții locali ( eventual cărând-o și pe N.N. după tine ). Sau ai bani de o parcare privată !
Postat 26 Iulie 2017, 14:56 de TDS
!!!!!
@hateretards:Slavă Domnului ! Nu știam ce e cu tine ! Dar ai apărut !Dacă nu am scris eu un comentariu , hop ! te legi și tu de cine poți !
Postat 26 Iulie 2017, 14:45 de TDS
si acuma latri?
pioneza, si acuma latri pe aici? Nu ai reusit sa iti gasesti si tu altceva de facut, in afara de a fi penibil zi de zi pe site-ul bihoreanului? :))
Postat 26 Iulie 2017, 14:30 de hateretards
@leopard
Ar merita 10.000 de euro salariu daca ar fi banii lu' ma-sa! Sau daca ar fi ceva de capul lui, degeaba e testos... Ar avea de unde plati 0,1% din costurile tampeniilor pe care le-a facut si le face. Primul exemplu din multe e dealul Ciuperca. Cum se mai impauna el ca a facut si a dres! A facut pe dreaqu, a luat-o dealul la vale si acum vom plati dublu nemernicia birtinezului, platim si ,,reparatul"!
Postat 26 Iulie 2017, 12:13 de pinonel
:-)
Un primar in UE are 10000 E salar...daca tot esti atat de revoltat uitate mai bine la "pensiile speciale"...ca sunt destule de 4-5 ori mai mari decat pensia de UE.
Postat 26 Iulie 2017, 11:09 de Cleopard
Salariu de UE
Cum.....s-au ajuns la asemena sume???? Oradeanul moare de foame iar pulicarii primesc salarii de UE. Este total incorect.
Postat 26 Iulie 2017, 10:23 de User anonimizat
:-)
2000 E salariu net...nici nu e mult pt un primar la cat are de lucru si la raspunderea pe care o are.
Postat 26 Iulie 2017, 09:36 de Cleopard
Merita!
Da, dom'le, merita Dl. Bolojan salariul asta! V-o spune unul care nu l-a agreat niciodata dar l-a votat intotdeauna!
Postat 26 Iulie 2017, 07:27 de User anonimizat
pe nemerit
Ca si merita super-bolo salariul asta! Scandalos!
Postat 25 Iulie 2017, 21:01 de andreimagheru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON